HWSW Informatikai Kerekasztal: Szerzői jogok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 92
  • 93
  • 94
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Szerzői jogok Mit szabad, mit nem, mi mennyit ér Értékeld a témát: -----

#1861 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 08. 20. 13:56

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 08. 20. 14:16

Azért volt benne pár buta dolog, amit a telefonos srác mondott.

A telefonos srac a Ferenczi György volt, az egyetlen igazi erintett az ugyben, hiszen o ebbol el (zenesz az istenadta, nem is akarmilyen)... es o bizony nagyon pozitiv volt apro hibaktol eltekintve. Es abban is igaza volt, hogy jatszani kell, nem eleg egyszer osszerakni valamit es szamolni a penzt.

Speciel a Fluor Tomiba meg nem nagyon nyomtak penzt, az is a Ferenczi Gyuri erveleset tamasztotta ala: fillerekbol osszerakott youtube klippel futott be... es ez a lehetoseg mindenki elott ott all (es persze nem jelenti azt, hogy ez mindenkinek sikerulhet is).

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#1862 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 08. 20. 15:04

Üzenet megtekintéseIdézet: Samott - Dátum: 2011. 08. 20. 14:56

A telefonos srac a Ferenczi György volt, az egyetlen igazi erintett az ugyben, hiszen o ebbol el (zenesz az istenadta, nem is akarmilyen)... es o bizony nagyon pozitiv volt apro hibaktol eltekintve. Es abban is igaza volt, hogy jatszani kell, nem eleg egyszer osszerakni valamit es szamolni a penzt.

De azért neki se tetszene, ha nem vennék tőle az 1500 CD-t sem.

Üzenet megtekintéseIdézet: Samott - Dátum: 2011. 08. 20. 14:56

Speciel a Fluor Tomiba meg nem nagyon nyomtak penzt, az is a Ferenczi Gyuri erveleset tamasztotta ala: fillerekbol osszerakott youtube klippel futott be... es ez a lehetoseg mindenki elott ott all (es persze nem jelenti azt, hogy ez mindenkinek sikerulhet is).

Samott

Az lehet, hogy a klippje készítésébe nem tettek pénzt. Mondjuk elég egyszerű is, egy konyhában meg egy fehér fal előtt vették fel és slussz. Persze ettől még lehetnek kiadások, nem kicsik, pl. zenét valaki komponálja, a szöveget valaki írja, felvétel, vágás, stúdióbérlet, stb ...
Viszont a reklámba, a marketingbe, hogy minden műsorból meg a csapból is ő folyott, valaki csak besegített. A Fábry show-tól kezdve a Mirigyes paródiáig, meg a másfél tucat műsorig, amikben feltűnt, ne mondd, hogy csak véletlenül csöppent bele.

Nem sikerül mindenkinek fillérekből befutni, hidd el. Sőt, senkinek. Sokszor sokkal-sokkal tehetségesebbeknek sem. És nem hogy egy klippel 20 évesen (van annyi?), de sokszor 10-20-30 év alatt sem. Hány olyan zenész van, aki melózik, közben meg zenél kocsmákban, vagy ilyen-olyan eseményeken. És nem futott be és nem is fog soha az életben. Azt ne mondd, hogy nincs senki tehetségesebb az országban, mint a Fluor. Persze ilyen az élet, ez van. Minden téren, nem csak a zenében.
Ez egy l*fasz zene, amit csinál, max. 1-2 évig tolják még, de pár év múlva már senkit se fog érdekelni, mint pl. Sub Bass Monster, vagy Manhattan, Baby Sisters, Beathoven. Meg a millió mások.

Attól még, hogy ingyenesen töltöd le, nem biztos, hogy azt töltöd le, aki a jobb, vagy a teheségesebb. Hanem akinek nagyobb a hátszele, akit jobban sztárolnak, és jobban nyomatnak. Ahhoz meg pénz kell.
Sőt, ingyen még inkább letöltöd azt is, ami nem tetszik annyira, mintha kifizetnél érte párezer ft-ot, akkor csak meggondolod picit, hogy mit veszel. Így meg a sok ingyenes lószar között lehet észre se veszed, ami jó. És inkább meghallgatsz 1 jó/jobb szám helyett 8 szarabbat.

#1863 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 08. 20. 15:53

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 08. 20. 16:04

De azért neki se tetszene, ha nem vennék tőle az 1500 CD-t sem.

Szerintem el lenne o a koncertezessel is. Most komolyan, 1500 cd-n mennyit kereshetett? Jo, ha nullszaldoval kijottek.

Viszont a reklámba, a marketingbe, hogy minden műsorból meg a csapból is ő folyott, valaki csak besegített.

Itt tevedsz, azert hivtak, mert milliok neztek a youtube-on. Ennyi, oszekevered az okot es az okozatot. Es igen, ha nem tudja folytatni, kihasznalni a sikeret akkor raunnak es elfelejtik. Ez se egy uj kategoria, egynyari dal a neve... :-)

Nem sikerül mindenkinek fillérekből befutni, hidd el.

Irtam en ilyet? Az hogy befuthat, nem azt jelenti, hogy be is fog futni. De a lehetoseg ott van mindenki elott.

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#1864 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 08. 20. 16:10

"azert hivtak, mert milliok neztek a youtube-on."

A vicces az, hogy ez sem jelent semmit. Én több olyan videót "néztem már meg", amire véletlenül klikkeltem. Aztán persze 3 sec múlva rájöttem, és mentem is onnan. Tehát nem néztem meg. De az oldal megnézettnek tekintette szerintem. Önmagában a nézettség még nem jelent minőséget is. Azt hiszem van fent olyan videó is a youtubeon, amiben x másodpercig van a nagy semmi. Fekete háttér vagy mi, és más semmi. Egy hang sem. Azt is hányan nézték már meg. Sokan. :D Komentekben az volt, hogy kérik vissza azt a x másodpercet az életükből, amit ezzel elrabolt a feltöltő. ehh..
A gépemről küldve billentyűzettel | Egy bringás blogja: http://deviantrider.co.nf

#1865 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 08. 20. 16:25

Üzenet megtekintéseIdézet: des - Dátum: 2011. 08. 20. 17:10

Önmagában a nézettség még nem jelent minőséget is.

Uristen, ha a minosegrol lenne szo, nem a Mizut hoztam volna peldanak... :-) Szo se volt ilyesmirol. De en peldaul meglepodtem, amikor Csillag szuletikben egy srac elkezdte enekelni es a kozonseg meg az Ordog Nori is enekelte (tehat tudtak a szoveget)... en speciel akkor hallottam rola eloszor. :-) De a Kesh verzioja pl. egesz jo.

Samott

#1866 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 08. 20. 16:30

Üzenet megtekintéseIdézet: Samott - Dátum: 2011. 08. 20. 17:25

Uristen, ha a minosegrol lenne szo, nem a Mizut hoztam volna peldanak... :-) Szo se volt ilyesmirol. De en peldaul meglepodtem, amikor Csillag szuletikben egy srac elkezdte enekelni es a kozonseg meg az Ordog Nori is enekelte (tehat tudtak a szoveget)... en speciel akkor hallottam rola eloszor. :-) De a Kesh verzioja pl. egesz jo.

Samott

Persze, tudom én. Csak nekem meg ez jutott eszembe erről. Még lehet én is "láttam" ezt a dolgot. 3 másodpercig.
A gépemről küldve billentyűzettel | Egy bringás blogja: http://deviantrider.co.nf

#1867 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 08. 21. 10:41

Üzenet megtekintéseIdézet: Samott - Dátum: 2011. 08. 20. 16:53

Szerintem el lenne o a koncertezessel is. Most komolyan, 1500 cd-n mennyit kereshetett? Jo, ha nullszaldoval kijottek.

Itt tevedsz, azert hivtak, mert milliok neztek a youtube-on. Ennyi, oszekevered az okot es az okozatot. Es igen, ha nem tudja folytatni, kihasznalni a sikeret akkor raunnak es elfelejtik. Ez se egy uj kategoria, egynyari dal a neve... :-)

Miután a csapból is folyott, persze, hogy milliós nézettsége lett.
Mittom, Johhny Goldnak (másik kalap fos, de legalább nem 45 kg) is van milliós nézettsége, mégse hívták 15 tv-műsorba, meg nem nyomatták mindenhonnét, nem csinált róla paródiát se a Mirigy, se a Showder klubos stand up-os srác, se nem énekelt a Fábry-showban. Jó, nem 10 millióan nézték meg, 4-5 klippjét összesen talán 1 millióan, de mielőtt nyomatni kezdték, a mizunak se volt 10 milliós nézettsége.

Hidd el, nem kell ide tehetség, a 70-es évek óta nem arról szól a dolog. Engem odavinnének, minden zenei tudás nélkül, csinálnának nekem 5 jobb klipet, megírják hozzá a zenét, valahogy felénekelem, aztán megdolgozzák, hogy jó legyen, elkezdik nyomatni mindenhol. Csinálnának pár fellépést, ahol előadom playback-ről a műsort, valami irtó gyönge koreográfiával, ami még nekem is menne (ahogy pl. a Fluor forgatja maga előtt a kezeit), odavisznek a koncertre 100-200 fizetett rajongót, akik tombolnak, örülnek, megcsinálják a hangulatot. Kész az új sztár, amíg jövőre keresnek másikat.

Üzenet megtekintéseIdézet: Samott - Dátum: 2011. 08. 20. 16:53

Irtam en ilyet? Az hogy befuthat, nem azt jelenti, hogy be is fog futni. De a lehetoseg ott van mindenki elott.

Samott

Nem írtál ilyet, ezt a telefonos arc mondta (már tudom, hogy Ferenci György), hogy na majd most a jó előadókat kapják fel, hogy ingyen lehet letölteni.
Ami alapban hülyeség, hiszen ha pénzért veszel zenét, akkor is a jót veszed meg. Még inkább a jót, és ami nem tetszik annyira, arra nem adsz pénzt. Nem? Legalábbis én még sose voltam úgy, hogy na ha pénzért van, akkor a rosszat veszem, ha ingyér' akkor meg a jót.

Hiába van ott a lehetőség, ha nem téged választanak ki sose.
Van rengeteg a mizunál jobb zenéket előadó banda az országban, hidd el.
Hiába vagy jobb, ha kitalálták, hogy --most csak mondok valamit-- idén nyárra csinálnak 5 sztárt, és akkor odamegy 5 csókos.

#1868 Felhasználó inaktív   Sipi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 08. 21. 17:45

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 08. 21. 11:41

Nem írtál ilyet, ezt a telefonos arc mondta (már tudom, hogy Ferenci György), hogy na majd most a jó előadókat kapják fel, hogy ingyen lehet letölteni.
Ami alapban hülyeség, hiszen ha pénzért veszel zenét, akkor is a jót veszed meg. Még inkább a jót, és ami nem tetszik annyira, arra nem adsz pénzt. Nem? Legalábbis én még sose voltam úgy, hogy na ha pénzért van, akkor a rosszat veszem, ha ingyér' akkor meg a jót.

A netes, ingyenes terjesztés valóban ugyanúgy nem ér semmit, ha az emberek ingerküszöbét nem éri el a jelenléted. Vagyis a "futtatás" majdnem ugyanolyan fontos a mai korszakban is. A "szájhagyomány" most is sokat számít (hallottad valakitől, hogy a Mizu milyen jó klip, ezért te is megnézed). Vagyis ma is ugyanúgy el kell adni a dolgokat, de a forma megváltozott. Annyi megváltozott azonban, hogy a letöltéssel lehetőséged van teljes körűen informálódni azzal kapcsolatban, amit esetleg meg akarsz venni. Ugyanakkor nagyon sok fontos dologról nem volt szó a beszélgetésben.

#1869 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 08. 22. 06:58

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 08. 21. 11:41

Hidd el, nem kell ide tehetség, a 70-es évek óta nem arról szól a dolog. Engem odavinnének, minden zenei tudás nélkül, csinálnának nekem 5 jobb klipet, megírják hozzá a zenét, valahogy felénekelem, aztán megdolgozzák, hogy jó legyen, elkezdik nyomatni mindenhol. Csinálnának pár fellépést, ahol előadom playback-ről a műsort, valami irtó gyönge koreográfiával, ami még nekem is menne (ahogy pl. a Fluor forgatja maga előtt a kezeit), odavisznek a koncertre 100-200 fizetett rajongót, akik tombolnak, örülnek, megcsinálják a hangulatot. Kész az új sztár, amíg jövőre keresnek másikat.

Attól is függ, hány éves vagy és milyen egyéb adottságokkal rendelkezel, mondjuk hogy nézel ki. Ez a sztárolás versenyfutás az idővel (nem csak a zene, hanem a film, sport, stb. is). Fiatalon kell ebben a műfajban elérni a sikereket és csak egy szűk időablakban lehet igazán nagy sikereket összehalmozni, míg gurul a szekér, később már a tehetségesek is kiégnek, kiöregednek, nem tudják úgy tolni a verklit, nem tudnak megújulni, csak a kezdeti sikereikből élnek. Erre teszik fel az életüket, nem tanulnak, mást nem dolgoznak. Azért ezt foglalkozásszerűen (és nem hobbiszerűen) űzni roppant veszélyes dolog, ha nem jön be, akkor reszeltek emberünknek. A popsztárok ráadásul még nagyobb mértékben függenek a marketingtől, a kezük alá dolgozó dalíróktól, koreográfusoktól, kliprendezőktől, úgyhogy ebben is szerencsésnek kell lenniük, hogy a tehetséget pótolják. Nem könnyű szakma ez, megdolgoznak minden fillérét.

Abban nincs igazad, hogy a magas YouTube nézettség nem jelent semmit. Minőség tekintetében nem is, de ha van egy nagyon nézett videód, akkor egyre többen nézik meg. Nagyon sokan az alapján választanak néznivalót, hogy milyen nézett. Azt gondolják, hogy ami nagyon nézett, az olyan rossz nem lehet. Egy idő után ez öngerjesztő folyamattá alakul és nagy felhajtóerő tud lenni (lásd Justin Bieber, Lady Gaga). Az sem igaz, hogy nem lehet belőle megélni. Ismerek olyan embereket a YT-on, akik pl. angol oktatóvideókat tesznek közzé és a YT-os hirdetésekből kapnak egy kis aprópénzt, mert értékes tartalmat szolgáltatnak. Meg nem gazdagodnak belőle, de pár tizenezres videó nézettségéből hétköznapi ember szintjén eléldegélnek, persze offline is keresnek egy kis extra pénzt privát órákkal, közben meg újabb és újabb videókat publikálnak. A YT videó egyben reklám nekik is. Szóval jól megvannak, még ha milliomosok sosem lesznek, eléldegélnek, a szakmájukban híresek lesznek és lesz a későbbiekben is referenciájuk, akár még pályát is módosíthatnak később, ha pl. a média felkarolja őket. Ki tudnak valamivel emelkedni az átlag emberek közül.

Szerkesztette: Raynes 2011. 08. 22. 07:00 -kor

„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#1870 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 08. 22. 14:42

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2011. 08. 22. 07:58

Attól is függ, hány éves vagy és milyen egyéb adottságokkal rendelkezel, mondjuk hogy nézel ki. Ez a sztárolás versenyfutás az idővel (nem csak a zene, hanem a film, sport, stb. is). Fiatalon kell ebben a műfajban elérni a sikereket és csak egy szűk időablakban lehet igazán nagy sikereket összehalmozni, míg gurul a szekér, később már a tehetségesek is kiégnek, kiöregednek, nem tudják úgy tolni a verklit, nem tudnak megújulni, csak a kezdeti sikereikből élnek. Erre teszik fel az életüket, nem tanulnak, mást nem dolgoznak. Azért ezt foglalkozásszerűen (és nem hobbiszerűen) űzni roppant veszélyes dolog, ha nem jön be, akkor reszeltek emberünknek. A popsztárok ráadásul még nagyobb mértékben függenek a marketingtől, a kezük alá dolgozó dalíróktól, koreográfusoktól, kliprendezőktől, úgyhogy ebben is szerencsésnek kell lenniük, hogy a tehetséget pótolják. Nem könnyű szakma ez, megdolgoznak minden fillérét.

Általában igen, ez nem megy sokáig, mert ha nem tudnak újad adni, és ráunnak a nézők.
De vannak kivételek, pl. Paul Anka. Ő volt az első direkt felfuttatott tinisztár, aztán most 100 évesen is azokat énekli, a 70-es évek óta volt talán 5 új dala, ami sikernek volt mondható.

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2011. 08. 22. 07:58

Abban nincs igazad, hogy a magas YouTube nézettség nem jelent semmit. Minőség tekintetében nem is, de ha van egy nagyon nézett videód, akkor egyre többen nézik meg. Nagyon sokan az alapján választanak néznivalót, hogy milyen nézett. Azt gondolják, hogy ami nagyon nézett, az olyan rossz nem lehet. Egy idő után ez öngerjesztő folyamattá alakul és nagy felhajtóerő tud lenni (lásd Justin Bieber, Lady Gaga). Az sem igaz, hogy nem lehet belőle megélni. Ismerek olyan embereket a YT-on, akik pl. angol oktatóvideókat tesznek közzé és a YT-os hirdetésekből kapnak egy kis aprópénzt, mert értékes tartalmat szolgáltatnak. Meg nem gazdagodnak belőle, de pár tizenezres videó nézettségéből hétköznapi ember szintjén eléldegélnek, persze offline is keresnek egy kis extra pénzt privát órákkal, közben meg újabb és újabb videókat publikálnak. A YT videó egyben reklám nekik is. Szóval jól megvannak, még ha milliomosok sosem lesznek, eléldegélnek, a szakmájukban híresek lesznek és lesz a későbbiekben is referenciájuk, akár még pályát is módosíthatnak később, ha pl. a média felkarolja őket. Ki tudnak valamivel emelkedni az átlag emberek közül.

Persze, a sokat nézett műsort sokan megnézik, mert ők sem akarnak kimaradni, ha már mindenki ismeri (mondjuk nekem pont bejön a Lady Gaga némelyik száma is, de azért ne köpj le :) ).
Meg általában azért sokat nézett, mert valami van benne, amitől megnézik. Pl. bikicsunáj.

#1871 Felhasználó inaktív   Warton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 18. 06:05

Nekem lenne gy olyan kérdésem, hogy kulturális intézményben (múzeum) szeretnénk a látogatóknak filmet vetíteni, ami egy kicsit szól is a múzeumról. A vetítéshez megvan a szerző írásos engedélye, de amennyire megtudtuk azzal kitörölhetjük, mert így is fizetni kéne az Artisjusnak kevesebbet, meg a Hungartnak többet. Viszont belépőt egyáltalán nem szedünk, azaz bevételünk nem származik, akár vetítünk akár nem. Nincs a szerzői jogi törvényben olyasmi kitétel, hogy térítésmentesség miatt, a szerződ hozzájárulásával ne kelljen jogdíjat fizetni?

#1872 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 24. 21:40

Üzenet megtekintéseIdézet: Warton - Dátum: 2011. 09. 18. 07:05

Nekem lenne gy olyan kérdésem, hogy kulturális intézményben (múzeum) szeretnénk a látogatóknak filmet vetíteni, ami egy kicsit szól is a múzeumról. A vetítéshez megvan a szerző írásos engedélye, de amennyire megtudtuk azzal kitörölhetjük, mert így is fizetni kéne az Artisjusnak kevesebbet, meg a Hungartnak többet. Viszont belépőt egyáltalán nem szedünk, azaz bevételünk nem származik, akár vetítünk akár nem. Nincs a szerzői jogi törvényben olyasmi kitétel, hogy térítésmentesség miatt, a szerződ hozzájárulásával ne kelljen jogdíjat fizetni?

Nem hiszem, hogy van ilyen kitétel.
Viszont a szerzőnek talán nem kell jogdíjat fizetnie. így ha ő (vagy egy általa megbízott ember) vetít, az talán kiskapu. Nézz utána.

#1873 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2011. 10. 03. 16:27

Egyre többször futok bele a "vidd ingyé" típusú licenszelésbe. Akit érdekel kis hörgősmetál:

http://www.blindmyse...emid=72&lang=hu
Make love not Wor.

#1874 Felhasználó inaktív   Netmaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 12. 02. 14:35

Idézet

Anti-piracy group BREIN is caught up in a huge copyright scandal in the Netherlands. A musician who composed a track for use at a local film festival later found it being used without permission in an anti-piracy campaign. He is now claiming at least a million euros for the unauthorized distribution of his work on DVDs. To make matters even worse, a board member of a royalty collection agency offered to to help the composer to recoup the money, but only if he received 33% of the loot.

Copyright Corruption Scandal Surrounds Anti-Piracy Campaign

Micsoda gyönyörű történet.

#1875 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 12. 15. 10:05

Idézet

...I have a profit around $200,000 (after taxes $75.58). This is less than I would have been paid by a large company to simply perform the show and let them sell it to you, but they would have charged you about $20 for the video. They would have given you an encrypted and regionally restricted video of limited value, and they would have owned your private information for their own use. They would have withheld international availability indefinitely. This way, you only paid $5, you can use the video any way you want, and you can watch it in Dublin, whatever the city is in Belgium, or Dubai. I got paid nice, and I still own the video (as do you). You never have to join anything, and you never have to hear from us again. I really hope people keep buying it a lot, so I can have shitloads of money, but at this point I think we can safely say that the experiment really worked.

A Statement from Louis C.K.

Samott ;-)

Téma megosztása:

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 92
  • 93
  • 94
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó