HWSW Informatikai Kerekasztal: A BAD szektor - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

A BAD szektor hogyan keletkezik, javítható-e? Értékeld a témát: -----

#41 Felhasználó inaktív   eszab 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 11. 11. 11:09

Idézet: 2-More - Dátum: 2004. nov. 6., szombat - 17:03

Én mondjuk fognám a PowerMax-et és végigrugdalnám rajta a zerofillt, aztán valami dosos SMART prgvel, pl X-ATA, lecsekkolnám mi a helyzet, azok kevésbé hazudnak mint egyes windowsos fosok.

Hali!

Na vegigrugdaltam! :) A vegefele kicsit akadozva ugyan, de vegigment. Es most meg tudtam formazni xp alatt is, ami eddig nem ment. Lefutott a HD-tach is, ami elotte szinten megallt. Mondjuk sebessegre eleg fura gorbet rajzolt... :) Mindenesetre elkezdem hasznalni, aztan remelem jo lesz.

#42 Felhasználó inaktív   masta_dry 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 11. 14. 17:01

Nálam a vincsi látszólag gond nélkül működik, hallomásra viszont más a helyzet. Időnként kattan egyet, ami nem jár sebességvesztéssel, adatvesztéssel sem, bad sector nincs rajta, csak zavar a hang. Ez valami fejpozicionálási hiba lehet? Ha igen, akkor ez helyhez köthető lehet? Ugyanis amíg dual boot volt a gép, addig az egyik partició soha nem kattogott. Elképzelhető, hogy csak bizonyos szektoroknál "akad"? Ha igen, akkor végigolvastatnám valami util-lal, és ahol kattog, azt a részt bad sector állapotba tenném. Van olyan util, amivel ezt meg lehet csinálni?

#43 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 14. 07:05

Hogy lehet rossz szektort jónak megjelölni? Nem találok hozzá programot. Az egyik vinyóm első partícióján (FAT32, 20GB) lett 2 db bad sector, de biztos, hogy csak szoftveres téves jelölés, a vinyó majdnem biztos, hogy hibátlan.

Úgy tudom, hogy egy újabb "format" nem jelöli hibátlannak a bad-es sectorokat. Ez a megbélyegzés megmarad format után is. Jól tudom?
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#44 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 14. 07:14

Ha csak 1-1 clustert akarsz, akkor a régi DOSos Norton Disktool a te barátod, de ha biztosra akarsz menni, akkor legyalulod egy zerofill-el, biztos ami biztos.

#45 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 14. 08:23

Idézet: 2-More - Dátum: 2005. szept. 14., szerda - 8:14

Ha csak 1-1 clustert akarsz, akkor a régi DOSos Norton Disktool a te barátod, de ha biztosra akarsz menni, akkor legyalulod egy zerofill-el, biztos ami biztos.

PMagic Bad Sector Retest és a "chkdsk /r /f" megvolt, nem javították ki.
A nd-vel az baj, hogy nem biztos, hogy komálja a fat32-őt. A zerofillel majd megpróbálkozok, de előtte olyan 100GB adatot kell lementenem.

Addig is próbálok nézni egy hexa disk editort, hogy megcsináljam, amit lameXpert csatolt...
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#46 Felhasználó inaktív   Bandi029 

• Újonc
  • Pipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 10. 24. 16:20

Figyu ha elindítom a kernel hibajavítót akkor a "Press any key to reboot" felirat el tünik? :confused:  :confused: (nem vagyok vmi számítógép zseni ezt nézzétek el nekem)vagy ha kell vmi mást csinálni akkor lécci írjátok le részletesen.
Előre is köcce  :)  :)

#47 Felhasználó inaktív   33655 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 12. 02. 14:46

Hello nekem két bajom lenne a vinyómmal:

Az első: van rajta a HDSentinel szerint 14 hibás szektor, amit ki kellene javítanom a HDD Regenerator nevű programmal, de végigteszteli a vinyómat és nem talál egy hibás szektort sem, azonban a HDSentinel továbbra is 14 hibás szektort jelez ki. van még valami progi ami végignézi a vinyót és kijavítja a hibás szektorokat?

A második: A vinyóm UDMA6 módot is támogat (ATA-133), de azonban csak UDMA5-módban megy (ATA100). A BIOS szerint UDMA6 módban megy. Hogyan tudom megnézni hogy npontosan milyen módban megy és ha UDMA5-módban, hogyan csináljam meg hogy UDMA6-módban mennyen? A különbség a két mód közt nem érdekel.

a vinyóm: Maxtor 6Y080L0 egy 80 GB-s ATA vinyó.
:reklamacio:  :reklamacio:

#48 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 02. 14:52

Idézet: 33655 - Dátum: 2007. dec. 2., vasárnap - 15:46

Az első: van rajta a HDSentinel szerint 14 hibás szektor, amit ki kellene javítanom a HDD Regenerator nevű programmal, de végigteszteli a vinyómat és nem talál egy hibás szektort sem, azonban a HDSentinel továbbra is 14 hibás szektort jelez ki. van még valami progi ami végignézi a vinyót és kijavítja a hibás szektorokat?

A második: A vinyóm UDMA6 módot is támogat (ATA-133), de azonban csak UDMA5-módban megy (ATA100). A BIOS szerint UDMA6 módban megy. Hogyan tudom megnézni hogy npontosan milyen módban megy és ha UDMA5-módban, hogyan csináljam meg hogy UDMA6-módban mennyen? A különbség a két mód közt nem érdekel.

valszeg ata 100 as a kábeled vagy a vezérlő ami a lapon van/pl s478 lapok ilyenek/...A másik realocated sector count akkor nem 0?

Szerkesztette: djculture 2007. 12. 02. 14:53 -kor

Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#49 Felhasználó inaktív   33655 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 12. 02. 16:11

Idézet: djculture - Dátum: 2007. dec. 2., vasárnap - 14:52

valszeg ata 100 as a kábeled vagy a vezérlő ami a lapon van/pl s478 lapok ilyenek/...A másik realocated sector count akkor nem 0?

Nem tudom hogy a kábelem ATA100-as-e azt tudom hogy 80eres és VSO fajtájú.
A Reallocated sector countnál a küszöb 63 az érték 252a legrosszabb meg 242, ezeket a hard disk sentinel írta ki

#50 Felhasználó inaktív   33655 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 12. 02. 16:12

Ja és az alaplapom tényleg S478-as, de a BIOS szerint UDMA6 van beállítva, és ezt támogatja is

#51 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 04. 07:48

HDSentinelt sz*rd le. Nézd meg chkdsk-kel a lemez partícióit. Az megmutatja hány rossz szektor van a lemezen.

Szektorjavítást meg lehet probálni a vinyód gyári programjával (SeaTools), zerofill módszerrel, ami sajnos minden adatot töröl a vinyóról és tetemes időt vesz igénybe, ráadásul kicsi az esély a javulásra. Ezután szintén a SeaTools-szal futass végig egy teljes tesztet. Ha hibát talál vagy hibás szektort, akkor bukta, ha garis, akkor a SeaTools által kreált naplófájllal együtt vidd vissza a hdd-t.

#52 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 04. 08:21

Én a hddregenerator progit ajánlom igaz egy napi hidegélelem kell hozzá,nekem a 160gigás maxtort 28 óra 32 percig csinálta de jó lett.Mivel indítólemezes dosos progi innentöl addig a gép elfelejthető amíg nem végez.
Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#53 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 12. 04. 10:27

Idézet: 33655 - Dátum: 2007. dec. 2., vasárnap - 14:46

Ha nem érdekel az ata100/133 közötti különbség, akkor minek vakargatod a pukit miatta? Semmi érezhető előnyöd nem lesz belőle azonkívül, hogy az 5 helyett 6 lesz odaírva eszközkezelőben.
Mellékesként megjegyzem, hogy ata100-as kábel nincsen. Létezik 40 és 80 eres, előbbi maximum ata33-ra lesz fogható, utóbbira hardveresen fog megengedni a BIOS ata66/100/133-at, amit a vezérlő/vinyó támogat és végül az óperenciás rendszer illesztőprogramja fogja beállítani saját elképzelései szerint és pl. CRC-hiba esetén (ami az agyongyűrött, vagy szabványosnál eltérő méretű, vagy korrodált csatlakozójú, esetleg szakadt kábel miatt fordul elő jellemzően) fogja esetünkben a windows korlátozni a maximális átviteli módot, amit aztán nem fog engedni feljebb tornászni, ha megszűnik a hiba kiváltó oka, akkor sem, csak némi segítséggel. Mivel esetedben az ata100 üzemmód még nem utal hibás működésre, azt ajánlom, hogy hagyd így.

A hibás szektorokat csak és kizárólag abban az esetben lehet javítani, ha azok "logikailag" (nem tudok jobb szót) hibásak, vagyis pl. hirtelen áramszünet, tuning a PCI buszon jellemzően kivált ilyet. Ezek nem fizikai hibás szektorok, legegyszerűbben akár újrapartícionálással meg lehet szabadulni tőlük. A fizikai hibás szektorok rögzítése nem az oprendszer számára látható módon történik: Ezeket a SMART vonja ki a forgalomból, és helyettesíti egy erre a célra fenntartott, normális esetben el nem érhető területről, majd a reallocated sector count értéket billenti. A SMART által kivont szektorok felhasználói szinten többé nem érhetőek el legjob tudomásom szerint.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#54 Felhasználó inaktív   33655 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 12. 04. 16:59

Idézet: didyman - Dátum: 2007. dec. 4., kedd - 10:27

Ha nem érdekel az ata100/133 közötti különbség, akkor minek vakargatod a pukit miatta? Semmi érezhető előnyöd nem lesz belőle azonkívül, hogy az 5 helyett 6 lesz odaírva eszközkezelőben.
Mellékesként megjegyzem, hogy ata100-as kábel nincsen. Létezik 40 és 80 eres, előbbi maximum ata33-ra lesz fogható, utóbbira hardveresen fog megengedni a BIOS ata66/100/133-at, amit a vezérlő/vinyó támogat és végül az óperenciás rendszer illesztőprogramja fogja beállítani saját elképzelései szerint és pl. CRC-hiba esetén (ami az agyongyűrött, vagy szabványosnál eltérő méretű, vagy korrodált csatlakozójú, esetleg szakadt kábel miatt fordul elő jellemzően) fogja esetünkben a windows korlátozni a maximális átviteli módot, amit aztán nem fog engedni feljebb tornászni, ha megszűnik a hiba kiváltó oka, akkor sem, csak némi segítséggel. Mivel esetedben az ata100 üzemmód még nem utal hibás működésre, azt ajánlom, hogy hagyd így.

A hibás szektorokat csak és kizárólag abban az esetben lehet javítani, ha azok "logikailag" (nem tudok jobb szót) hibásak, vagyis pl. hirtelen áramszünet, tuning a PCI buszon jellemzően kivált ilyet. Ezek nem fizikai hibás szektorok, legegyszerűbben akár újrapartícionálással meg lehet szabadulni tőlük. A fizikai hibás szektorok rögzítése nem az oprendszer számára látható módon történik: Ezeket a SMART vonja ki a forgalomból, és helyettesíti egy erre a célra fenntartott, normális esetben el nem érhető területről, majd a reallocated sector count értéket billenti. A SMART által kivont szektorok felhasználói szinten többé nem érhetőek el legjob tudomásom szerint.

Ehhez a Seatools-hoz kell .NET framework igazából nem tudom mi ez de felraktam majd megnézem mit csinál a progi. Az ATA133 meg azért érdekel valamennyire mivel nem véletlenül léátezik egy ilyen cucc ha nem tudna valami újat.

#55 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 12. 04. 22:08

Idézet: 33655 - Dátum: 2007. dec. 4., kedd - 16:59

Ehhez a Seatools-hoz kell .NET framework igazából nem tudom mi ez de felraktam majd megnézem mit csinál a progi. Az ATA133 meg azért érdekel valamennyire mivel nem véletlenül léátezik egy ilyen cucc ha nem tudna valami újat.

Igen, egy új dolgot tud: Eladni a terméket az olyan vélekedésű felhasználóknak, mint Te :) .

Az ATA133 (UDMA-6) két dologban hozott újítást, ami főleg a Maxtor, mint zászlóshajó eladási statisztikáit hivatott növelni. Az egyik, csak névben jelentős dolog a 133MB/s adatátviteli csúcsérték támogatása, ami 2MB-os pufferek mellett röhejes teljesítménytöbbletet hozott (hogy mennyire röhejeset, jól tükrözik a klf meghajtótesztek és ez a 8/16MB-os pufferek megjelenésével sem változott). A másik, lényegesebb dolog az akkoriban még kevéssé gyakori, BigLBA címzés, ami ahhoz szükséges, hogy a 137GB-nál nagyobb meghajtók kezelése megoldott legyen. Az ATA133 ebben hozta a nagy újdonságot, ezért lett más, és az eladhatóság kedvében járva ATA133 a neve. A dolog csavarja viszont ezután jött. Az ATA133 önmagában nem köti a BigLBA megvalósítását, hiszen az nem az átviteli sebesség egyenesági függvénye. A háttérben talán licenszelési okok is lehettek, de a lényeg ugyanaz: A BigLBA könnyen implementálható volt az ATA100 (UDMA-5) szabványba is. Meg is tették, így az ATA133 nem lett a BigLBA kizárólagos jelzője, a mai, 137GB-nál nagyobb, nem Maxtor (Seagate) lemezek is UDMA-5, vagyis ATA100 lemezek lehetnek.

Erről jut eszembe, a PATA pont a 137GB kapcsán szintén igen problémás területté vált pár éve, és sok ember kérdése manapság is...
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#56 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 05. 08:14

Idézet: 33655 - Dátum: 2007. dec. 4., kedd - 16:59

Elfelejtettem írni: a SeaTools DOS-os változatát töltsd le, az a biztos. A windows-os nem tudni mennyire megbízható. A hddregenerator sem véletlenül DOS-os.

ATA100 és 133 között alig van sebességbeli különbség. Annyi, hogy udma6-ot fog mutatni 5 helyett, ami szépen fog kinézni, csak semmit nem jelent, ahogy didyman is írta. A neten annyit találtam róla, hogy vagy a BIOS-ban vagy a "maxtor tools"-szal kell állítani. Azt nem tudni, hogy a tools a DiscWizard, SeaTools, MaxBlast progik közül melyiket jelenti.

A .NET framework-öt érdemes telepíteni az M$ oldaláról, mert egyre több program kéri.

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó