HWSW Informatikai Kerekasztal: Seagate Cheetah 10K.6 Ultra320 SCSI winyó - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (6 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Seagate Cheetah 10K.6 Ultra320 SCSI winyó ST3146807LC Értékeld a témát: -----

#61 Felhasználó inaktív   andrej 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 08. 05. 21:35

Idézet: Lufinyul - Dátum: 2004. aug. 5., csütörtök - 22:16

Kérdésem lenne ismét srácok! Megvannak a winyók meg a kábel stb... kártya holnap lesz csak.
Szal round kábelem van 5-ös és 3 eszközt lehet rákötni. Az egyik végén nagyon közel vannak egymáshoz a csatik és pont ellenkező irányba vannak. Ide kell a végére a lezáró ugye?

Szal úgy jön hogy kártya ,egy hely kimarad, winyó, winyó lezáró! Így jó?

A másik meg a winyóhoz az átalakító lehet jumperelni rajta de mit és hogyan kell? Vagy így jó alapból az átalakító hogy nincs rajta jumper?  :think:

Durvák ezek a winyók rájuk van írva a Seagate alá hogy Sun Drive a sun servereibe készültek  :D Alul a fémen ilyen kis kiemelkedések vannak a nagyobb hőleadó felület miatt gondolom, és bazi nehezek! :)

Igen a ket kozeli csatis resz a "tavolabbi" vege a kartyatol. A lezarot mindenkeppen tedd fel, a kozbulso sorrend lenyegtelen, lehet szabadon maradt csati, ezert van lezaro.

Igen ezek a Sunnak gyartott SCA-s, hotswap vinyok, mivel ott ez a default. A hotswap egyik elonye, hogy maga a keret van SCSI ID -re beallitva es kulon aram sem kell (szal akarmilyen 80 pines vinyot beteszel automatice lesz idje), nemkell jumper. Atalakitonal a jumper es a tap is ebbe megy, figyelj mert elegge erzekeny szerkezet az atalakitos vinyo, foleg a vinyoelektronikara figyelj, ne tord le.

A jumperekkel SCSI ID-t allithatsz be, ami KELL. Valoszinuleg az atalakittohoz adtak leirast, rajzot, hogy milyen jumper pozicio mit jelent. Az alap az, hogy 4-8 bit -et varialhatsz, ha nincs semmin akkor 0-as az ID. A jumperelest 0-tol kezd, normalisan felfele, a 7-es ID alapertelmezetten a kartya. Gyakorlatilag ez alapjan tortenik az eszkozok megcimzese a buszon. A kartya BIOS-aban a RAID konfig, boot sorrend es hasonlok beallitandok. Az U320-ashoz kell lennie egy floppynak, csak azzel egyutt tudod feltenni a Windost ra, foleg ha raid konfigban van.

Van egy "spin up drive" jumper is, figyelj hogy vagy tedd fel, es egybol indulnak a vinyok, vagy allitsd be a SCSI BIOS-ban, hogy spin up drive, ha eccerre a ketto fentvan azsem gaz, de nem szerencses. Arra szinten figyelj, hogy ez a RAID, amit a 29320-ak tudnak, ilyen felHW, ami azt jelenti, hogy a RAID funkciokhoz van gyorsito proci, viszont tobbit a szoftver driver csinalja.

#62 Felhasználó inaktív   Lufinyul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 06. 07:12

Köszi!!  :up:

#63 Felhasználó inaktív   Dan(td) 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 08. 06. 07:28

Idézet: Lufinyul - Dátum: 2004. aug. 5., csütörtök - 22:16

Durvák ezek a winyók rájuk van írva a Seagate alá hogy Sun Drive a sun servereibe készültek  :D Alul a fémen ilyen kis kiemelkedések vannak a nagyobb hőleadó felület miatt gondolom, és bazi nehezek! :)

Nekem is ilyen van, ilyen sun-os! Nagyon jó vinyó. Ha megvan a raid 0 teszteket toljál ide jól! :cool:

Üdv: Dan
Config.: NZXT.H440.V2.Matte+5xFractal.Design.Venturi.HF-14 ~ ASRock.Z170.OC.Formula ~ Corei7-6700k@4.4ghz ~ Scythe.Mugen.2.rev.b ~ Kingston.HyperX.Savage.Black.16GB@3000MHz.CL15 ~ XFX.RX480.BlackEdition.8GB ~ Samsung.SM961.NVMe.SSD.256GB@KryoM.2 ~ Samsung.PM951.NVMe.SSD.512GB@KryoM.2 ~ Intel.SSD.535.480GB ~ Asus.Cerberus.Keyb. ~ Logitech.G403.Prodigy ~ ENERMAX.625W.Modu82+ ~ Dell.P2414H.:.OnePlus 5T (8GB RAM/128GB ROM~Android 8.1_O).:.Moto.360.2ndGen(Android 7.1.1_N)
Kép

#64 Felhasználó inaktív   Lufinyul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 06. 07:44

Idézet: td - Dátum: 2004. aug. 6., péntek - 8:28

Nekem is ilyen van, ilyen sun-os! Nagyon jó vinyó. Ha megvan a raid 0 teszteket toljál ide jól! :cool:

Oke, a hétvégén beszerelem őket és csinálok majd teszteket!  ;)

#65 Felhasználó inaktív   Dan(td) 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 08. 06. 07:53

Idézet: Lufinyul - Dátum: 2004. aug. 6., péntek - 8:44

Oke, a hétvégén beszerelem őket és csinálok majd teszteket!  ;)

Az nagyszerű és legalább a mostani sata raid-el össze tudod vetni. Kép

Egyébként én is scsi raid-et akarok majd, csak két 73gb/15k-s vinyóval.

Config.: NZXT.H440.V2.Matte+5xFractal.Design.Venturi.HF-14 ~ ASRock.Z170.OC.Formula ~ Corei7-6700k@4.4ghz ~ Scythe.Mugen.2.rev.b ~ Kingston.HyperX.Savage.Black.16GB@3000MHz.CL15 ~ XFX.RX480.BlackEdition.8GB ~ Samsung.SM961.NVMe.SSD.256GB@KryoM.2 ~ Samsung.PM951.NVMe.SSD.512GB@KryoM.2 ~ Intel.SSD.535.480GB ~ Asus.Cerberus.Keyb. ~ Logitech.G403.Prodigy ~ ENERMAX.625W.Modu82+ ~ Dell.P2414H.:.OnePlus 5T (8GB RAM/128GB ROM~Android 8.1_O).:.Moto.360.2ndGen(Android 7.1.1_N)
Kép

#66 Felhasználó inaktív   Lufinyul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 06. 09:55

Idézet: td - Dátum: 2004. aug. 6., péntek - 8:53

Az nagyszerű és legalább a mostani sata raid-el össze tudod vetni. Kép

Egyébként én is scsi raid-et akarok majd, csak két 73gb/15k-s vinyóval.

Még egy kérdés a scsi kártyán 2 csati van ahova tudom dugni a winyókat, melyikre tegyem?
1: 68 pin internal LVD conctor
2: 68 pin internal SE connctor
:think:

Az elsőre kell úgy gondolom.

#67 Felhasználó inaktív   andrej 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 06. 11:03

Idézet: Lufinyul - Dátum: 2004. aug. 6., péntek - 10:55

Még egy kérdés a scsi kártyán 2 csati van ahova tudom dugni a winyókat, melyikre tegyem?
1: 68 pin internal LVD conctor
2: 68 pin internal SE connctor
:think:

Az elsőre kell úgy gondolom.

LVD-re mindenkeppen. U2 (80MB-os) scsi ota minden LVD-re megy, fontos hogy LVD es SE eszkozt NE keverj.

Otthonra 15kRPM-es vinyo folosleges, es azt telleg CSAK vmi hibaturo raid felallasban szabad hasznalni, ugyanis azokat sebessegre tervezik, nem megbizhatosagra. Ezert RAID10 es hotswap van erosen ezekbol a vinyokbol. Ez altalaban valami data warehouse dolgot jelent, brutal hasznalattal, ezert mar eleve hamar kopnak a vinyok.

#68 Felhasználó inaktív   Lufinyul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 06. 11:17

Idézet: andrej - Dátum: 2004. aug. 6., péntek - 12:03

LVD-re mindenkeppen. U2 (80MB-os) scsi ota minden LVD-re megy, fontos hogy LVD es SE eszkozt NE keverj.

Köszi!  :up:

#69 Felhasználó inaktív   Lufinyul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 06. 21:27

Nah ma kipróbáltam a cuccot, megy minden szépen a raid-et is kipróbáltam műkszik! A hangjuk a winyóknak alig hangosabb mint a sata-s samsungok voltak. Csak a be-kikapcsnál van "nagy" hangjuk!
Viszont elég rendesen melegszenek szal kell nekik tényleg a hűtés! Jumperelésnél csak a scsi id-t állítottam be az egyikre nem tettem jumpert az a 0 a másikra meg igen az elsőre ő az 1.

Viszont nem találtam a káryta biosában olyan opciót amit mondtatok "spin up drive" és az átalakító papírján sincs ilyen. Csak Start delay- DLY, és MTR- RMT-start van ami hasonló ehhez. Ezek mik?

#70 Felhasználó inaktív   andrej 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 06. 22:37

Idézet: Lufinyul - Dátum: 2004. aug. 6., péntek - 22:27

Nah ma kipróbáltam a cuccot, megy minden szépen a raid-et is kipróbáltam műkszik! A hangjuk a winyóknak alig hangosabb mint a sata-s samsungok voltak. Csak a be-kikapcsnál van "nagy" hangjuk!
Viszont elég rendesen melegszenek szal kell nekik tényleg a hűtés! Jumperelésnél csak a scsi id-t állítottam be az egyikre nem tettem jumpert az a 0 a másikra meg igen az elsőre ő az 1.

Viszont nem találtam a káryta biosában olyan opciót amit mondtatok "spin up drive" és az átalakító papírján sincs ilyen. Csak Start delay- DLY, és MTR- RMT-start van ami hasonló ehhez. Ezek mik?

Az eszkozok beallitasanal lesz, mikor a lista megjelenik a 15 eszkozrol. Ehhhh IBM vinyojumper nevre emlekeztem, Adaptec "Start Unit Command" -nak hivja, SCSI Device configuration nevu reszben.

Mindenmást hagyj defaulton, illetve ha ez YES akkor ezt is. Mondjuk mivel jol mukodik a cucc, ezert ezzel nem kell foglalkozni. Egyebkent jellegzetes, hogy nem gepbekapcsolaskor porognek fel a scsi vinyok, hanem a vezerlo inditja oket sorban. Kicsit baratsagosabb a tapnak is.

#71 Felhasználó inaktív   Lufinyul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 07. 08:09

Idézet: andrej - Dátum: 2004. aug. 6., péntek - 23:37

Az eszkozok beallitasanal lesz, mikor a lista megjelenik a 15 eszkozrol. Ehhhh IBM vinyojumper nevre emlekeztem, Adaptec "Start Unit Command" -nak hivja, SCSI Device configuration nevu reszben.

Mindenmást hagyj defaulton, illetve ha ez YES akkor ezt is. Mondjuk mivel jol mukodik a cucc, ezert ezzel nem kell foglalkozni. Egyebkent jellegzetes, hogy nem gepbekapcsolaskor porognek fel a scsi vinyok, hanem a vezerlo inditja oket sorban. Kicsit baratsagosabb a tapnak is.

Oksa ezt majd meglesem, köszike! Ma délután beteszem őket a gépbe és telepítek rájuk windowst is. 

#72 Felhasználó inaktív   hp 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 07. 09:38

Várjuk a teszteket!
Hd-tach, Sandra, Aida(Everest) stb. ami van.
Ja és azt hogy általánosan milyen érzés. (Sokkal tisztább, szárazabb :D )
Home: MSI-K8T M2 | 2xOpteron250 2.4GHz | 2x512 Kingston Reg ECC| ATI R.9800p | 2xWD Raptor36 | DRU-120A | 2xDell2005Fpw | MX700 |
Work: CM Stacker | Tyan K8WE | 2 x Opteron265DC | 2Gb Kingmax  | GFX6800GT | 2xWD Raptor36+74gb | MA203DT+Dell2001FP | Int. Nav. SE | Dualopt. | + MAC mini

#73 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 07. 09:39

Idézet: andrej - Dátum: 2004. aug. 6., péntek - 12:03

Otthonra 15kRPM-es vinyo folosleges, es azt telleg CSAK vmi hibaturo raid felallasban szabad hasznalni, ugyanis azokat sebessegre tervezik, nem megbizhatosagra. Ezert RAID10 es hotswap van erosen ezekbol a vinyokbol. Ez altalaban valami data warehouse dolgot jelent, brutal hasznalattal, ezert mar eleve hamar kopnak a vinyok.

Hi!

A hamar kopással kapcsolatban anyit, hogy még így is túlélnek min 2db IDE vinyót életkorban.
Minimum 5 évet kell menniük 24/7-ben.
De, ha naponta kapcsolgatotd ki/be, akkor radikálisan csökken.

Nekem pl. 25/5-ben szokott menni a gép. UPS van melette, úgyhogy nem félek.

#74 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 07. 09:40

Idézet: andrej - Dátum: 2004. aug. 6., péntek - 23:37

Én egyszerre indítom őket.
Spin Delay kikapcsolvan.
Bírja a tuning Acorp táp. ;)

#75 Felhasználó inaktív   andrej 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 07. 11:07

Idézet: stol - Dátum: 2004. aug. 7., szombat - 10:39

Hi!

A hamar kopással kapcsolatban anyit, hogy még így is túlélnek min 2db IDE vinyót életkorban.
Minimum 5 évet kell menniük 24/7-ben.
De, ha naponta kapcsolgatotd ki/be, akkor radikálisan csökken.

Nekem pl. 25/5-ben szokott menni a gép. UPS van melette, úgyhogy nem félek.

Most arrol beszelek, hogy 50-80GB-os (vagy sokkal nagyobb) adatbazisok mennyek ilyeneken, rengeteg bonyolult query-vel. Az allando terheltsegtol, es folyamatos nagy igenybeveteltol bizony sorra hullanak. Nyilvan nem nehany honap alatt, de 1,5 evet nemnagyon birnak ki.

Ki/be kapcsolgatast tenyleg nem szeretik, de azt egyik sem. Nekem ilyen Seagate-em van, de 36GB-os, es abszolut jol mukodik.

Az ACORP tap es a scsi vinyo osszeerestesehez gratulalok. :D Azt is hozzateszem, hogy en neked szurkolok, remelem nem fustol(nek) el a vinyo(i)d).

#76 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 07. 15:06

Idézet: andrej - Dátum: 2004. aug. 7., szombat - 12:07

Most arrol beszelek, hogy 50-80GB-os (vagy sokkal nagyobb) adatbazisok mennyek ilyeneken, rengeteg bonyolult query-vel. Az allando terheltsegtol, es folyamatos nagy igenybeveteltol bizony sorra hullanak. Nyilvan nem nehany honap alatt, de 1,5 evet nemnagyon birnak ki.

Ki/be kapcsolgatast tenyleg nem szeretik, de azt egyik sem. Nekem ilyen Seagate-em van, de 36GB-os, es abszolut jol mukodik.

Az ACORP tap es a scsi vinyo osszeerestesehez gratulalok. :D Azt is hozzateszem, hogy en neked szurkolok, remelem nem fustol(nek) el a vinyo(i)d).

Annak az Acorp-nak már csak a nyáklemeze eredeti....
Műszerész lévén teljesen átalakítottam, védelemmel elláttam, agyon van pufferelve, szűrve, 1/2 évente átkondizva.
Műteherrel bemérve 340W körül állt meg overloaddal.

Kukkantsd meg!
http://solct.fpn.hu/g.jpg

Fesz-ek atomstabilak, üresjáratban, és 100% load-nál is.

Kép

#77 Felhasználó inaktív   andrej 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 07. 15:16

Idézet: stol - Dátum: 2004. aug. 7., szombat - 16:06

Annak az Acorp-nak már csak a nyáklemeze eredeti....
Műszerész lévén teljesen átalakítottam, védelemmel elláttam, agyon van pufferelve, szűrve, 1/2 évente átkondizva.
Műteherrel bemérve 340W körül állt meg overloaddal.

Kukkantsd meg!
http://solct.fpn.hu/g.jpg

Fesz-ek atomstabilak, üresjáratban, és 100% load-nál is.

Kép

Jahogy ugy akorp, hogy mar nem, az mas. En a 400W-os DTK-val elvagyok jol, miutan a "300W"-os Mercury kimurdelt. Ezt a tapos topikban irtam is. :) A Feszkok itt nem olyan szepek, 3,23, 4,86 es 11,80. Sulyra minden esetre ez megvan. :)

#78 Felhasználó inaktív   Lufinyul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 07. 21:49

Nah bettem a winyókat, windows fel és driverek beállítva, majd egyből a sandrának estem neki  :D 
93MB/s-et hozott ki a Raid0-ra. Nem semmi!  :)

#79 Felhasználó inaktív   Lufinyul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 07. 22:28

Viszont ha scsi-re másolok vagy sataról vagy ideről akkor csak 10.000kbytes/sec a sebesség!  :think:
Ennyire leterhelné a scsi a pci buszt?  :think:

#80 Felhasználó inaktív   kraftxld 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 07. 22:33

Idézet: Lufinyul - Dátum: 2004. aug. 7., szombat - 23:28

Viszont ha scsi-re másolok vagy sataról vagy ideről akkor csak 10.000kbytes/sec a sebesség!  :think:
Ennyire leterhelné a scsi a pci buszt?  :think:

A sima 32bit-es PCI eléggé szét van terhelve manapság. Általában a LAN, SATA, IDE + a további kártyák szoktak rajta lenni, ezért is javasolták a 64bit-es vezérlőt+lapot. De ez sajnos nem emberi áron van manapság  :(

Pl. ha egy gigabites 32bit-es PCI-ba illeszkedő hálókártya ez elméleti sebességének maximumával dolgozik (128MB/sec) akkor az majdnem 100%-ban kiterheli a 32bit-es PCI-t (133MB/sec)

Szerkesztette: kraftxld 2004. 08. 07. 22:35 -kor

MCSE+M/S, MCITP

Téma megosztása:

• (6 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Nem indíthatsz témát.