HWSW Informatikai Kerekasztal: Vallási felekezetek, egyházak, szekták - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • 100
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vallási felekezetek, egyházak, szekták Szerepük, helyük a társadalomban Értékeld a témát: -----

#1941 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 08. 01. 13:47

Idézet: desiderius - Dátum: 2006. aug. 1., kedd - 14:36

A katolicizmushoz hasonlítással meg nem kellene relativizálni és elkenni a kommunizmus bűneit. Szerintem nincs helye a hasonlítgatásnak. A logikádon tovább haladva elég furcsa következtetésekhez is juthatunk. Mert ha a katolicizmus összehaonlítható a kommunizmussal, akkor egy egyház, tágabban egy vallás egy diktatúrával...

Hol mostam en el a kommunizmus buneit? Mocskos rendszer volt az is... semmifele relativizalasrol nem volt szo, ket bunos rendszert hasonlitottam egymashoz, egyik sem jobb a masiknal. A katolikus egyhaz valoban legjobban egy diktaturahoz hasonlithato. Majd ha az egyhaz demokratikus lesz, akkor vitathatjuk ezt a kijelentest... de addig helytallo.

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#1942 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 01. 14:29

Idézet: Samott - Dátum: 2006. aug. 1., kedd - 14:47

Hol mostam en el a kommunizmus buneit? Mocskos rendszer volt az is... semmifele relativizalasrol nem volt szo, ket bunos rendszert hasonlitottam egymashoz, egyik sem jobb a masiknal. A katolikus egyhaz valoban legjobban egy diktaturahoz hasonlithato. Majd ha az egyhaz demokratikus lesz, akkor vitathatjuk ezt a kijelentest... de addig helytallo.

Hát elég érdekesen fogod fel a diktatúra fogalmát...  :think: Meg ha jól értelmezem a szavaidat, a demokráciát nagyon sokra tartod (persze nem annyira, hogy egy kisebbség akarat érvényesülhessen...).

#1943 Felhasználó inaktív   Zsivaagoo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 01. 14:32

Idézet: Samott - Dátum: 2006. aug. 1., kedd - 14:47

A katolikus egyhaz valoban legjobban egy diktaturahoz hasonlithato. Majd ha az egyhaz demokratikus lesz, akkor vitathatjuk ezt a kijelentest... de addig helytallo.

Marhaság. A katolikus egyház - ha nem tekintjük a híveket - egy szigorú hierarchia szerint felépülő szervezet. (Egyébként az összes többi történelmi egyház, a felekezetiek is így épül.)

Egy szigorú hierarchián belül a parancsuralmi rendszer érvényesül főként, ergo értelmetlenség szervezeten belül demokráciáról beszélni. (De ha ezt a kettőt valaki egybehegeszti, akkor ismét feltalálta az anarchiát.)

Demokrácia pedig igenis van, mert a hívek beleszólhatnak és bele is szólnak az egyházak működésébe. ÉS NEM CSAK A SAJÁTJUKBA.
Ha a lovat zab helyett plutóniummal etetné a Pesta bácsi, akkor a szekér kilóhússzal repesztene a Kárpátokban.
Ha visszakérdezek, akkor az azért van, mert nem értettem, hogy mit kérdeztél. Heeeee?

#1944 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 01. 14:34

Idézet: desiderius - Dátum: 2006. aug. 1., kedd - 15:29

Meg ha jól értelmezem a szavaidat, a demokráciát nagyon sokra tartod (persze nem annyira, hogy egy kisebbség akarat érvényesülhessen...).

Demokraciaban elunk, ki akadalyoz teged (kisebbsegi) szabad vallasgyakorlasodban? Epithetsz magadnak a sajat penzedbol templomot, megfizethesz egy lelki vezetot ,hogy neki ne kelljen mast tennie csak a hivei lelkevel foglalkoznia (persze ezutan a jovedelme utan azert illene neki is TB-t meg szja-t fizetnie). Amig senki nem szenved hatranyt masok hobortjaibol, addig mindenki azt csinal amit akar...

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#1945 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 01. 14:35

Idézet: Zsivaagoo - Dátum: 2006. aug. 1., kedd - 15:32

Egy szigorú hierarchián belül a parancsuralmi rendszer érvényesül főként, ergo értelmetlenség szervezeten belül demokráciáról beszélni.

Pont mint egy jofajta diktaturaban... akkor most mirol is beszelunk?

Samott

#1946 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 01. 14:40

Idézet: desiderius - Dátum: 2006. aug. 1., kedd - 15:29

(persze nem annyira, hogy egy kisebbség akarat érvényesülhessen...)

Itt te is keversz valamit. Az, ha egy társadalomban a kisebbség akarata érvényesül a többség akaratával szemben (márpedig szerintem többségben vannak azok, akik az amúgy is szűkös fizetésükből nem akarnak még az egyházakra is költeni, pluszban), az minden, csak nem demokrácia.

#1947 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2006. 08. 01. 14:42

Idézet: Samott - Dátum: 2006. aug. 1., kedd - 13:12

Ennek semmi koze a rendszervaltashoz. A katolicizmust multja se szebb mint a kommunizmuse... inkvizicio,  eroszakos teritesek, vallashaboruk, kereszteshadjaratok... lehet hogy nem olyan intenziven volt mocskos mint a kommunizmus, amit kb. 70 ev alatt letudott az emberiseg, de osszesegeben ez se volt jobb. Kettosmerce... nem kellene ilyesmi.

Samott

:up:  Még jó hogy ezt nem én mondtam...
Ne értsetek félre, én nem azokat az embereket "cseszegetem" akik őszintén keresik Istent a templomban, hanem ezt az egész rendszert kritizálom, ezeket a felesleges külsőségeket, képmutatást, meg sok-sok bűnt.
Alapjaiban rossz, akármilyen történelmi pl. a bálványimádás, már itt megbukott az egész.
Mi Ábrahám, Jákob, Izsák Istenét imádjuk - na ez történelmi!

#1948 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 01. 14:43

Idézet: debaj - Dátum: 2006. aug. 1., kedd - 15:40

Itt te is keversz valamit. Az, ha egy társadalomban a kisebbség akarata érvényesül a többség akaratával szemben (márpedig szerintem többségben vannak azok, akik az amúgy is szűkös fizetésükből nem akarnak még az egyházakra is költeni, pluszban), az minden, csak nem demokrácia.

Nem. Az nem demokrácia, ahol a kisebbség akarata nem érvényesülhet. Erről szól a manapság divatos diszkrimináció témakör. A demokrácia a töbség akaratának érvényesítése a kisebbség érdekeinek védelme mellett. Valaki tőlem okosabb ezt megfogalmazta normálisabban is, de őszintén szólva a név már nem rémlik.

#1949 Felhasználó inaktív   Zsivaagoo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 01. 14:44

Idézet: Samott - Dátum: 2006. aug. 1., kedd - 15:35

Samott

Basszamegkendmégmossemértiakülönbséget.  ;)

Egy jófajta diktatúrában van elnyomó erőszakszervezet, ÁVH, fekete autó, politikai rendőrség, verőlegények, politikai foglyok, Gulág, munkatábor, stb.

Samott koma: látott már kend olyat, hogy a ministráns fiúk hordái gumibottal hajtották be a templomba az ateistékat megkeresztelkedni?  :omg:  :D
Ha a lovat zab helyett plutóniummal etetné a Pesta bácsi, akkor a szekér kilóhússzal repesztene a Kárpátokban.
Ha visszakérdezek, akkor az azért van, mert nem értettem, hogy mit kérdeztél. Heeeee?

#1950 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 01. 14:46

Idézet: Samott - Dátum: 2006. aug. 1., kedd - 15:35

Szerinted csak demokrácia és diktatúra létezik? Ha valami nem demokrácia, akkor az tuti diktatúra?

#1951 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 01. 14:47

Idézet: Zsivaagoo - Dátum: 2006. aug. 1., kedd - 15:44

Samott koma: látott már kend olyat, hogy a ministráns fiúk hordái gumibottal hajtották be a templomba az ateistékat megkeresztelkedni?  :omg:  :D

:up:

#1952 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 01. 14:51

Idézet: Zsivaagoo - Dátum: 2006. aug. 1., kedd - 15:44

Basszamegkendmégmossemértiakülönbséget.  ;)

Egy jófajta diktatúrában van elnyomó erőszakszervezet, ÁVH, fekete autó, politikai rendőrség, verőlegények, politikai foglyok, Gulág, munkatábor, stb.

"Magdaléna nővérek", pedofil ugyek eltusolasa... tiszta Eszak-Korea. Manapsag mar nincs "gumibottal hajtas" de ez nem az egyhazaknak koszonheto... es nem csak az egyhaz jelenerol volt szo, hanem a sotet multjarol is (amit en batorkodtam a kommunista buntettekhez hasonlitani). Az inkvizicoio semmivel sem lehett jobb mint az AVH.

Samott

#1953 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 01. 14:53

Idézet: desiderius - Dátum: 2006. aug. 1., kedd - 15:43

A demokrácia a töbség akaratának érvényesítése a kisebbség érdekeinek védelme mellett.

Csakhogy most arról próbálsz meggyőzni minket, hogy jogod van kivenni a pénzt úgymond a zsebünkből egy olyan egyháznak, amit nem szeretnénk támogatni az adóforintjainkból, csak azért, mert kisebbség vagy. Meg van védve az érdeked, jogodban áll támogatni az egyházadat (emiatt semmi hátrány nem fog érni) akár az adód egy százalékával, akár egyéb adományok útján, de ahhoz már nincs jogod, hogy ezt a támogatást általános és kötelező érvényűvé tedd. Mert a.) Egy buddhistától vagy hitgyülistől milyen jogon várod el, hogy támogassa a RK egyházat b.) te mit szólnál hozzá, ha a buddhistákat és a gyüliseket istápolnák a te adóforintjaidból? Említetted a diszkrimináció témakört, gondolom, tisztában vagy vele, hogy ha egy egyházat támogat az állam, akkor a többit is kell. És két út lehet: vagy adót emelnek, vagy máshonnan vonják el a támogatást.

#1954 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 01. 14:59

Ha már a politikánál meg a demokráciánál tartunk: egyértelmű volt(van) a Katolikus-Fidesz összefogás.
Na a HGY-nek meg igérték, ha sikerül hatalomra jutniuk ki fogják nyírni a gyülit!
Ez a demokrácia?  :omg:
Köszi, ebből nem kérek...

Szerkesztette: Basic 2006. 08. 01. 15:00 -kor

#1955 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 01. 15:01

Szerintem itt húzzuk meg a vonalat, mielőtt átmegyünk politizálásba ;)

#1956 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 01. 15:03

Idézet: debaj - Dátum: 2006. aug. 1., kedd - 15:01

Szerintem itt húzzuk meg a vonalat, mielőtt átmegyünk politizálásba ;)

Igazad van, csak sajnos a politika egyre jobban összefonódik az egyházzal.

#1957 Felhasználó inaktív   Zsivaagoo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 01. 15:43

Idézet: Basic - Dátum: 2006. aug. 1., kedd - 16:03

Igazad van, csak sajnos a politika egyre jobban összefonódik az egyházzal.

Ez csak egy nagyon elterjedt trendi belemagyarázás.  :reklamacio:

Áhhhh... Hagyjuk. [legyint]

#1958 Felhasználó inaktív   WhiteHunter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 01. 18:32

Idézet: blabla* - Dátum: 2006. aug. 1., kedd - 11:12

abban maradtunk hogy nincs szükség ilyen szimbolikus szertartásokra, mert isten  - lévén nem kicsinyes - nem az alapján ítél hogy mindez elvégeztetett vagy sem.
A klasszikus, bibliai értelemben vett vízkeresztségre vonatkozott a kérdésem. Értem hogy a fontos lépés ott történik, hogy az ember gondolatilag eljusson a felismerésig, ami istenhez bűnbocsánathoz (ezen lehetne szintén vitatkozni, de ez is más téma...) és ezen keresztül vezet a megtisztuláshoz. Illetve azt írod hogy az ehhez tartozó vízkeresztség fontos lépés. Miért? szerintem itt is a gondolati felismerés a fontos, az összes többség már körítés és ugyanúgy vonatkozik rá a megjegyzésem.

Na persze, a felismerés legelőször természetesen a gondolatodban ill.  elmédben születik meg. Ez idáig rendben is volna. De nem rekedhet meg ezen a szinten, mint ahogy a mindennapi életünkben is ha  a gondolatainkat tett nem követi, azonképpen soha nem valósulna meg,  amit kigondoltunk. Ugyanez vonatkozik ide is.  Mint ahogy " a test szellem nélkül halott, aképpen cselekedetek nélkül a hit is meghalt önmagában."- Biblia-Jak.3.17.    Ez a mi szempontunkból azt jelenti, hogy meg kell vallani Isten és ember előtt az elkötelezettségünket, mert ez fejezi ki a hovatartozásunkat.   Ez kívülállóként, lehet, hogy ceremóniának hat, de a mindennapi életben, ha belegondolsz ugyanezt tesszük, pl. én megkaptam a diplomámat , nyilvánvalóan a kezemben tartottam, mint bizonyítékot, mégis fel kellett esküdnöm a szakmára a doktorok és szakmai társak előtt, pedig tudták, hogy közéjük tartozom.  :) ( a számmal is megvallást kellett tennem, hogy hittel, szívvel és lélekkel szolgálom az emberiséget teljes tudásom szerint )
(És az  Urat, hogyne szolgálnám szívvel-lélekkel? - az emberiségért való szolgálatom is tlkp neki szól   ;) )

A vizkeresztség : hátat fordítasz a korábbi életedben elkövetett olyan dolgoknak, amik nem öszeegyeztethetőek Isten törvényével, eltemeted ezeket, alámeríted a víz alá stb., ami  felold az addig elkövetett hamis, rossz dolgokból, bűnökből. A bemerítkezés után,  új  ember vagy, és tisztán (bűnöktől mentesen) járulhatsz az Úr színe elé, innentől Jézushoz tartozol. Közösséged van vele. Ezt vallottad meg a száddal és cselekedeteddel. A víz természetesen szimbólum, a lényeg a cselekedetben és a megvallásban van De szükség van rá, mert maga Jézus volt az elöljáró ebben, hogy ezt cselekedjük. Akinek ő a szellemi vezetője, az megteszi ezt.  Hitből.  :)                                                                                                                                        
"Ha valaki Krisztusban van, új teremtés az. A régiek elmúltak, íme újjá lett minden." De ennek előfeltétele a megtérés, anélkül nem lehet hozzá tartozni, mert a hit cselekedetek nélkül meghalt önmagában.      

Szerkesztette: WhiteHunter 2006. 08. 01. 18:34 -kor

#1959 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 01. 19:07

:up: igen, ez ilyen egyszerű!

#1960 Felhasználó inaktív   WhiteHunter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 01. 19:24

Idézet: WhiteHunter - Dátum: 2006. aug. 1., kedd - 9:17

ez nem a keresztségről szól, legalábbis nem a klasszikus értelemben vett bibliai keresztségről. Ez a katolikusok kreativitását dícséri, de nincs köze ahhoz, amit Krisztus tanított.  :(  Azt, hogy mégis miért így csinálják, ezt ne kérdezd, én sem tudom...

Blabla, utána néztem, hogy a katolikusok miért nem követik a bibliai keresztséget, és miért keresztelnek csecsemő korban... tudni illik nagyon zavart, hogy nem tudom...  :D

Van egy Bibliai Kislexikonom (nem a HGY írta !!!, hanem a Kossuth Könyvkiadó adta ki még 1978-ban !  :D ), abból idézek:

"Kezdetben a keresztség (a bibliai korban) Jézus nevében ment végbe, közösséget jelentett Jézussal. Mivel előfeltétele a hit megvallása volt, eleinte csak felnőttek kérhették és merítkezhettek meg, ill. azok akik felfogták ennek mivoltát és saját akaratukból cselekedtek. Később kr. u. a  III századtól kezdve terjesztették ki a keresztséget a csecsemőkre, akiknek hitéért a keresztszülők feleltek. Ezzel elterjedt egy új irányzat ( itt vált szét a bibliai keresztségtől!), és ennek elterjedésével egyre inkább hatottak erre a cselekményre a misztikus beavatási szertartások. Így vált ez az aktus ünnepélyesen megrendezett liturgikus ceremóniává vízmegáldással, ördögűzéssel, megkenetéssel, kézrátétellel. A keresztség a katolikus egyháza szerint megszünteti az eredendő bűn átkát a csecsemőkori keresztséggel."

Szerkesztette: WhiteHunter 2006. 08. 01. 19:32 -kor

Téma megosztása:

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • 100
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.