HWSW Informatikai Kerekasztal: Vallási felekezetek, egyházak, szekták - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vallási felekezetek, egyházak, szekták Szerepük, helyük a társadalomban Értékeld a témát: -----

#1901 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 07. 31. 19:55

Idézet: Samott - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 20:01

Egy szot se szolnek, ha az egyhazakhoz tartozoknak lenne 2-4-6% extra adojuk amit az egyhazuk kap... fura, de ez a rendszer a nemeteknel mukodik.

Samott

:up:
"A lélek úgy teljes ha testtelen.           
A test akkor egész ha meztelen."   

Daily Calvin and Hobbes     Minél pontosabban tervezel, annál keményebben talál el a véletlen.

#1902 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 19:57

Megmagyarázom, honnan fakad az én ellenérzésem.

Buddhistáék általában szegények mint a kóró... Mármint a lámák ugye... Mégis gyönyörűen eltartják nagyrészt saját magukat, mert:

1. Adakoznak, méghozzá a lehetőségekhez mérten. Van aki 50 forintot dob a sztúpa mellé kirakott (őrizetlen!!!!) perselybe, van aki több ezret. Namost tekintve, hogy a kedvenc kicsi lámáim (ahová én járok) 2 gatyán meg két narancssárga polár pulcsin kívül nem sok anyagi javat tudhatnak magukénak, és a szentély fűtésén kívül nem is nagyon kell másra a lé ezért elég...

2. A drága sztúpák meg aranyozott buddha szobrok (és itt vége is a rongyrázásnak) onnan vannak, hogy dél Korea a világ egyik leggazdagabb országa és majdnem mindenki buddhista. Annyi lóvét adakoznak, hogy 'fussa rá. Kb ennyi.

Nincsen Volvo blekkedisün és társai, nem is szúrja senki szemét az a pár ezer forintnyi támogatás amit egy évben állam bácsitól kapnak... Ha nem kapnák akkor is minden oké lenne, mert annyit összedobunk -szintiszta tiszteletből!- hogy télen ne fagyjanak meg, meg ne haljanak éhan (napi egyszer esznek). Nem keresnek se esküvőn, se temetésen sőt még rapidmisét sem mondanak tizezeré' senkinek...

Ez most kicsit egyszerűre sikerült, de tükrözi hogy honnan fakad sok ember ellenérzése az állami támogatások és azok felhasználása miatt.
Karosszékből nincs rákkendroll... |

#1903 Felhasználó inaktív   Ndrew 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 20:01

Idézet: desiderius - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 20:46

Hányan kellene legyünk ahhoz, hogy szerinted is elfogadható legyen az egyházak állami támogatása? Nem állítom, hogy ez a legjobb módja az egyházak eltartásának, de a jelenlegi adóteher mellett, a komcsi agymosás után tartok tőle, hogy nem annyian vállalnának pl. többletadót, mint amennyien azt szeretnék.

Ha rajtam múlna lehetnétek akárhányan... Nehogymár az én pénzemből legyenek támogatva az egyházak. Milyen érdekből támogassam én őket? Nem használom szolgáltatásaikat...

Szerk.: Egyetértek Samott-al és blabla*-val, ők szebben fogalamznak. :Đ  :up:

Szerkesztette: Ndrew 2006. 07. 31. 20:04 -kor

#1904 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 20:18

Idézet: Samott - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 20:52

Viszont a ket dolgot nem szabad osszemosni. Az adot az allami szolgaltatasokert fizeted

Mint már említettem, nem mindent állami pénzköltést, funkciót neveznék szolgáltatásnak. Illetve ha minden szolgáltatás, akkor aztán pláne miért fizessek olyan szolgáltatásért, amit nem veszek igénybe (nem egy ilyen van, a biztonságos Irakon kívül is).  Úgyhogy szerintem ez a gondolat zsákutca.

Az adó elköltése meg (bár felemás a demokrácia, nem csak nálunk!) ugye politikai kérdés, a népképviseletnek hála, közügy. És ha a "köz" egy része mást akar, azt megtagadni csak akkor van joga a többségnek, ha a többség érdekeit a teljesítés súlyosabban veszélyezteti, mint a kisebbség érdekeit a nem teljesítés. (Kicsit asszem sematikusra sikerült, de remélem azt olvassa ki belőle más is, amire gondolok...  ;)  )

#1905 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 20:28

Idézet: Samott - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 19:52

a nemetek kepesek mukodtetni egy olyan rendszert, ahol csak az adozik az egyhazaknak, akinek szuksege van rajuk - annak a kulonadonak az is a neve hogy egyhazado - ha jol tudom ez 8%.

Idézet

Németországban az egyház költségeinek 90 százalékát az egyházi adó fedezi, amit viszont az állam valódi adó módjára hajt be, igaz, nem ingyen: cserébe a beszedett adó 3 százalékát kéri.

Tárgyi tudástól nem elhomályosított éleslátással tekintek a világra.

#1906 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 20:30

Idézet

A svéd állam minden evangélikusként nyilvántartott szülő gyermekét az evangélikus egyház tagjának tekinti, még akkor is, ha az nincs megkeresztelve. Az egyházi adó az adóköteles jövedelem 1,25 százaléka. Az egyház által végzett közfeladatok finanszírozását - népesség-nyilvántartás, temetkezés - minden polgár köteles fizetni, ezért a nem hívők, illetve a más felekezethez tartozók is leszurkolják jövedelmük 0,4 százalékát az evangélikus egyháznak.

#1907 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 20:30

Idézet: desiderius - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 21:18

Mint már említettem, nem mindent állami pénzköltést, funkciót neveznék szolgáltatásnak. Illetve ha minden szolgáltatás, akkor aztán pláne miért fizessek olyan szolgáltatásért, amit nem veszek igénybe (nem egy ilyen van, a biztonságos Irakon kívül is).  Úgyhogy szerintem ez a gondolat zsákutca.

Az adó elköltése meg (bár felemás a demokrácia, nem csak nálunk!) ugye politikai kérdés, a népképviseletnek hála, közügy. És ha a "köz" egy része mást akar, azt megtagadni csak akkor van joga a többségnek, ha a többség érdekeit a teljesítés súlyosabban veszélyezteti, mint a kisebbség érdekeit a nem teljesítés. (Kicsit asszem sematikusra sikerült, de remélem azt olvassa ki belőle más is, amire gondolok...  ;)  )

Az a baj, hogy nem vagy kepes kulonbseget tenni az allam es az egyhaz kozt... az alkotmany szerint ezek elkulonitve mukodnek ("60. § (3) A Magyar Köztársaságban az egyház az államtól elválasztva működik.") - mint minden mas europai demokraciaban. Az adot az allamnak fizeted, az allam pedig a feladatai ellatasara kolti el... hogy ezek kozul te mit veszel igenybe, az mar mas kerdes, de az egyhazak tamogatasa nem lehet allami feladat meg akkor se ha te ezt nagyon szeretned. Bizony neked kell a sajat zsebedbe nyulnod, hogy finanszirozd azt az egyhazat amelyiket tamogatni akarsz.

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#1908 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 20:31

Idézet: Miki2

...

Ebben hol a gond? Az állam csak közvetítő szerepet tölt be, és leszedi a közvetítési díjat. A 8% 3%-a nem is olyan rossz arány, ~7,9% megy az egyházaknak.
Kényelmesebb az adózónak is, hogy az egyházi adót nem külön fizeti, hanem az állami adókkal együtt.

Szerkesztette: debaj 2006. 07. 31. 20:32 -kor

#1909 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 20:35

Idézet: Miki2 - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 21:28

...

Idezzuk be az egeszet inkabb: A magyar katolikus egyház gazdálkodása: Az isten pénze nem elég

Idézet

Az évente beszedett perselypénzek és egyházi adók összegét senki sem tudja pontosan, de becslések szerint sok százmillió, akár több milliárd forintra is rúghatnak: vagyis polgári értelemben az ellenőrizhetetlen mennyiségű pénzadományokból hatalmas "fekete" jövedelme származik a magyar katolikus egyháznak.

Tudjatok, feketegazdasag, adocsalas... es meg az en adombol kapjanak tamogatast?

Samott

Szerkesztette: Samott 2006. 07. 31. 20:38 -kor

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#1910 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 20:35

Dánia:

Idézet

Egyházi adó
Ez az adó részben központi, részben pedig helyi adónak számít. Az egyházi adó mértéke 0,4 -1,46%, melyet háztartásonként kell befizetni, függetlenül attól, hogy valaki tagja-e valamely egyháznak.

#1911 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 21:20

Idézet: Samott - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 21:30

Az a baj, hogy nem vagy kepes kulonbseget tenni az allam es az egyhaz kozt... az alkotmany szerint ezek elkulonitve mukodnek ("60. § (3) A Magyar Köztársaságban az egyház az államtól elválasztva működik.") - mint minden mas europai demokraciaban. Az adot az allamnak fizeted, az allam pedig a feladatai ellatasara kolti el... hogy ezek kozul te mit veszel igenybe, az mar mas kerdes, de az egyhazak tamogatasa nem lehet allami feladat meg akkor se ha te ezt nagyon szeretned. Bizony neked kell a sajat zsebedbe nyulnod, hogy finanszirozd azt az egyhazat amelyiket tamogatni akarsz.

Samott

Annak amit írtam, nincs semmi köze az egyház-állam szétválasztásához. Az Alkotmányhoz meg végképp semmi köze sincs, hiszen lévén kartális, megfelelő többséggel módosítható, ráadásul az elmúlt 57 év komoly nyomokat hagyott rajta, nálam okosabbak szerint alapos reformra érett. Ergo a 60. § (3) bek. nem tekinthető szentírásnak, de tény: hatályos.

Az állam nem feladataira költi a beszedett adót, hanem arra, amire a döntésre jogosultak szerint költenie kell, illetve amit ezek feladatnak tekintenek, feladatként fogalmaznak meg. Az állami feladat nem valami sui generis létező, hanem nagyon is emberek döntéseinek eredménye, tehát akár az is lehetne állami feladat, hogy szerény személyemet támogassa az állam...  :D A döntésre jogosultak meg azok, akiket mi, mezei választók megválasztunk. Tehát szerintem sehol sincs kőbe vésve, hogy államnak mire kell költeni, végső soron mi döntjük el, mire költsön. És ha egy demokrácia normálisan működik, arra is költ, amire nem mindenki, csak egy statisztikailag azért mérhető kisebbség szeretne.

Ps.: Az alkotmány hivatkozás szempontjából lehet elegáns, de szerintem a gyakorlati életben és érvelésben nem sokat ér.

#1912 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 21:47

Idézet: desiderius - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 22:20

És ha egy demokrácia normálisan működik, arra is költ, amire nem mindenki, csak egy statisztikailag azért mérhető kisebbség szeretne.

Tudod, hogy itt mi a probléma? Hogy ha a RK egyházat támogatja az állam, akkor a vallásszabadság és diszkrimináció-mentesség jegyében az összes más egyház ott fog tolongani és a markát tartja. Úgyhogy vagy az összes egyházat támogatod (a listát megtalálod az adóbevallásod kitöltési útmutatójában), vagy egyiket se. Válassz, mit akarsz kezdeni a pénzeddel. ;)

#1913 Felhasználó inaktív   Ndrew 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 21:51

Idézet: desiderius - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 22:20

Annak amit írtam, nincs semmi köze az egyház-állam szétválasztásához. Az Alkotmányhoz meg végképp semmi köze sincs, hiszen lévén kartális, megfelelő többséggel módosítható, ráadásul az elmúlt 57 év komoly nyomokat hagyott rajta, nálam okosabbak szerint alapos reformra érett. Ergo a 60. § (3) bek. nem tekinthető szentírásnak, de tény: hatályos.

Szerintem ezzel semmi baj nincs, nagyot csalódnék ha változna!

Idézet

Az állam nem feladataira költi a beszedett adót, hanem arra, amire a döntésre jogosultak szerint költenie kell, illetve amit ezek feladatnak tekintenek, feladatként fogalmaznak meg. Az állami feladat nem valami sui generis létező, hanem nagyon is emberek döntéseinek eredménye, tehát akár az is lehetne állami feladat, hogy szerény személyemet támogassa az állam...  :D A döntésre jogosultak meg azok, akiket mi, mezei választók megválasztunk. Tehát szerintem sehol sincs kőbe vésve, hogy államnak mire kell költeni, végső soron mi döntjük el, mire költsön. És ha egy demokrácia normálisan működik, arra is költ, amire nem mindenki, csak egy statisztikailag azért mérhető kisebbség szeretne.

Ps.: Az alkotmány hivatkozás szempontjából lehet elegáns, de szerintem a gyakorlati életben és érvelésben nem sokat ér.

Akkor már költsön az állam azokra is akik semmilyen egyházhoz nem tartoznak... És így mindketten rosszabbul járnánk, mert nem közvetlen jutna célba a pénz.
Miért nem felel meg az, hogy a hívők fizessenek, ha hinni akarnak? Szerintem ez így normális.

#1914 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 21:56

Idézet: Ndrew - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 22:51

Akkor már költsön az állam azokra is akik semmilyen egyházhoz nem tartoznak...

:up: erre írtam, hogy egyébként meg bárki alapíthatna vallást, így csikarva ki a neki jogosan járó pénzt (ugyebár amit elvettek)
"A lélek úgy teljes ha testtelen.           
A test akkor egész ha meztelen."   

Daily Calvin and Hobbes     Minél pontosabban tervezel, annál keményebben talál el a véletlen.

#1915 Felhasználó inaktív   Ndrew 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 22:11

Idézet: blabla* - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 22:56

:up: erre írtam, hogy egyébként meg bárki alapíthatna vallást, így csikarva ki a neki jogosan járó pénzt (ugyebár amit elvettek)

Remélem erre nem lesz szükség. :Đ Egyébként nem lenne rossz üzlet...

#1916 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2006. 07. 31. 22:16

Idézet: didyman - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 18:48

Ez érdekes a Tized és egyéb annó dacumnál támadt egyházi irányú juttatások és összefonódások, befolyásoltságok fényében :think:

1000x írtuk már de leírom 1001x is, hogy a tized nem kötelező, sem az adakozás! A tizedet még Ábrahám találta ki, pár ezer évvel ezelőtt. Ebből a pénzből éltek - és élnek ma is -, akik az Istennek szolgáltak teljes idejükben. Az adakozásra azért van szükség, mert köztudottan a HGY nem államilag támogatott egyház, ami így jó és a jövőben is így lessz, ezért fönn kell magunkat tartani. Mutass még egy olyan egyházat ami ilyen csarnokokat, iskolákat épít és tart fenn önerőből!
Szerintem ezen a témán már túl kéne lépni...

#1917 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 22:27

És arról még nem is esett szó, hogy a milliók v. milliárdok miért mennek ki a vatikánba?
Mi magyarok mindig rabszolgák maradunk?  :reklamacio:
Egyszer a kommunizmus rabszolgái, másszor meg a vatikán skalpol minket?
Ezeket a kiadásokat, meg az egyházak támogatását kellene teljesen megszüntetni, nem a gázt a duplájára emelni...
:omg:

...ezeket a pénzeket meg inkább az egészségügybe, meg más helyekre kéne berakni!
Őszintén: lenne hova...

Szerkesztette: Basic 2006. 07. 31. 22:29 -kor

#1918 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 22:37

Idézet: Basic - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 22:16

1000x írtuk már de leírom 1001x is, hogy a tized nem kötelező...

Bár továbbra is (előre is elnézést) nagy gáznak tartom a hitgyülit, és bevallom a tizedet sem helyeseltem de változott a véleményem... Mármint a tized kapcsán: Azt tényleg ők fizetik a saját egyházuknak... No most az, hogy az ebből finanszírozott iskolák mennyire demokratikus intézmények azt hagyjuk, de amíg saját magukuknak tartják fent mi közöm van ehhez???

A konkrét véleményem a dologról az, hogy ha a HGY ideális körülmények között működne! akkor példaértékűnek tartanám jópár dologban a történelmi egyházakkal ellentétben. Megkockáztatom, hogy amit saját maguk mellett pozitív érvként felhoznak az részben megállja a helyét, az már más kérdés, hogy vannak olyan dolgok is bőven amivel nem kell dicsekedni....
Karosszékből nincs rákkendroll... |

#1919 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 22:46

Idézet: Zsul - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 22:37

.... mennyire demokratikus intézmények azt hagyjuk ...

.... a HGY ideális körülmények között működne! akkor példaértékűnek tartanám ...

Az hogy gáznak tartod a hitgyülid, a te dolgod. Legalább én is ennyire gáznak tartom a katolius egyházat, bár én maximálisan tisztelem és tiszteletben tartom őket.

Ezt a demokratikusat kifejtenéd bővebben? Előzetesen azt leírom - bár nem tudom mire gondolsz -, hogy ide aztán végkép nem kötelező sőt mi értelme lenne olyan gyereket beiratni, aki nem akar minden sallangtól mentes bibliára épülő keresztény neveltetést kapni. A feltételekkel meg egyet értek. Az erkölcsi és szellemi feltételeket be kell tartani, ha nem el kell vinni oda a gyereket, ahol mindent szabad.

Nem tudom számodra mi az ideális, de tőled függetlenül a HGY példaértékű. Ezt nem kell bizonygatni, ez tény. Ha magyarorsszágon még több ilyen ember élne... Nem, helyesbítek: ha keresztény ország vagyunk, akkor nem itt kéne tartanunk!

Szerkesztette: Basic 2006. 07. 31. 22:57 -kor

#1920 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 01. 06:56

Idézet: Basic - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 23:27

És arról még nem is esett szó, hogy a milliók v. milliárdok miért mennek ki a vatikánba?
Mi magyarok mindig rabszolgák maradunk?  :reklamacio:
Egyszer a kommunizmus rabszolgái, másszor meg a vatikán skalpol minket?
Ezeket a kiadásokat, meg az egyházak támogatását kellene teljesen megszüntetni, nem a gázt a duplájára emelni...
:omg:

...ezeket a pénzeket meg inkább az egészségügybe, meg más helyekre kéne berakni!
Őszintén: lenne hova...

Szóval  katolikus egyházat hasonlították már sokmindenhez, de könnyen lehet, hogy te vagy az első, aki egy kalap alá veszi a kommunizmussal...  :D Azért szerintem böngészgesd egy kicsit a költségvetési tv. mellékleteit, mert nem az egyházak támogatása miatt hever romokban az államháztartás...  ;) (Pl. mi a búbánatos qrva életért kell nekünk még 2006-ban is évi 2,5 milliárd forintot fizetni jóvátétel címszó alatt.)

Ps.: És ha már a rabszolgaság témánál tartunk: jelenleg jó úton haladunk afelé, hogy a bankok rabszolgái legyünk, de hogy a Vatikán rabszolgái voltunk-e valaha, én nem tudom.

Szerkesztette: desiderius 2006. 08. 01. 06:58 -kor

Téma megosztása:

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.