Vagyon itt egy ELSA GLoria II, erdekes kephibaval (honapok ota mukodott, gond nelkul).
A hibajelenseg roviden:
Ha nagy kiterjedesu, viszonylag vilagos, homogen szinu (ill. homogen szinu hatternel jobban latszik) a sotet betuk/akarmik mogott bal es jobb oldalon a sotet resz szinevel megegyezo szinu, balrol jobbra halvanyodo sav latszik (bocs, nem tudom jobban leirni, kep nincs). Kb. olyan, mintha 'athallas' lenne az egyes pixelek kozott, szoval nekem RAMDAC hibanak tunik.
Felbontas/frissitestol fuggetlen, mas gep es kartya ugyanazzal a monitorral hibatlan. Ugyanaz a kartya mas alaplappal, monitorral probalva is azonos hibat produkal, szoval biztosan a kartya hibas.
Valoszinuleg tulmelegedes okozhatta (GF256 alapu Quadro, a GF256 meg nem eppen a csekely hotermeleserol hires, szoval egyaltalan nem biztos, hogy valoban ez volt a baj). A kartyan gyari hutes van, a hazban kozepesen jo szellozes, mindezek ellenere a borda valoszinuleg joval 50 fok felett volt, mert nem lehetett megfogni, de nyilvan az elmult ot evben is ugyanilyen rohadtul melegedett, szoval...
A cucc velhetoen javithatatlan (integralt RAMDAC csodai), ugyhogy legalabb az erdekelne, hogy talalkoztatok-e mar ilyennel, illetve, hogy valaki tudja-e, hogy mi okozhatta (talalgatni en is tudok;).
Ha netan valaki ismeri a mai kartyakon levo RAMDAC mukodesi elvet, az is erdekelne (hatha kitalalunk belole valamit)
Ja, tovabbi fejlemeny, hogy ma delutan (ill. szerda este ota valamikor) megmurdelt az erintett gepben levo alaplap (southbridge melegszik, mint a rohadas (eloszor azt hittem, hogy a SB-tol majd' 10cm-re levo feszultsegstabilizator egyik tranyoja a bunos, de kiderult, hogy nem: a szar hovezeto, uvegszalas NYAK-on is sikerult ekkora teruletet jelentos mertekben felfutenie...), standbyban is. Mas ugy tunik nem doglott meg, abitrulz.
Oldal 1 / 1
RAMDAC hiba
Elküldve: 2004. 08. 07. 14:42
nem hiányzik/lóg valami alkatrész az RGB csati környékén?
MB: ASKA KT-133E * CPU: Athlon 650@500 * RAM: 512MB PC133 ADLAS * HDD: Seagate 10/5400/512K * VGA: MSI MX440 lowprofile * PSU: DIY * Case: Skoda Octavia :)
Elküldve: 2004. 08. 07. 15:07
Azzal kezdtem, hogy vegigbogarasztam az egesz kartyat hianyzo alkatreszeket keresve (asszem ezt pont nem irtam tegnap).
Vannak hianyzo alkatreszek, de azok (latszolag) gyarilag be sem voltak ultetve (egy leszakadt alkatresz helye mashogy nez ki, latszanak a labak nyomai, de a kartyan mindenhol csak tobbe-kevesbe szabalyos hupni van a hianyzo alkatreszek forrpontjainal)
Bar jobban megnezve egy gyanus alaktresz vanik, pont a csatlakozo mogott.
Vanik a harom tekercs, amin keresztul erkezik az RGB jel (vagyhat itt 3db 0ohmos ellenallas van, de mindegy), a tekercsek kimeneterol meg megy tovabb a jel a csatlakozora, de kozben vanik 1-1 kondi (ami itt nagyon ellenallasnak nez ki, de a pozicioszamuk C4...C6), a kondik masik fegyverzete valszeg a foldre vanik kotve. Na, innen hianyzik az egyik, visoznt tobb problemam is van:)
Egyreszt a szinekkel semmi baj, mindegyik ugy nez ki, ahogy ki kell neznie (a feher a kepernyon is feher, stb), masreszt itt imho C(xy) pozicioszammal ellenallasok vannak beultetve (a meretkodot nem tudom elolvasni, qrva kicsi), harmadreszt pedig a forrpont itt is 'sertetlen', nem latszik, hogy volt rajta valami.
Vannak hianyzo alkatreszek, de azok (latszolag) gyarilag be sem voltak ultetve (egy leszakadt alkatresz helye mashogy nez ki, latszanak a labak nyomai, de a kartyan mindenhol csak tobbe-kevesbe szabalyos hupni van a hianyzo alkatreszek forrpontjainal)
Vanik a harom tekercs, amin keresztul erkezik az RGB jel (vagyhat itt 3db 0ohmos ellenallas van, de mindegy), a tekercsek kimeneterol meg megy tovabb a jel a csatlakozora, de kozben vanik 1-1 kondi (ami itt nagyon ellenallasnak nez ki, de a pozicioszamuk C4...C6), a kondik masik fegyverzete valszeg a foldre vanik kotve. Na, innen hianyzik az egyik, visoznt tobb problemam is van:)
Egyreszt a szinekkel semmi baj, mindegyik ugy nez ki, ahogy ki kell neznie (a feher a kepernyon is feher, stb), masreszt itt imho C(xy) pozicioszammal ellenallasok vannak beultetve (a meretkodot nem tudom elolvasni, qrva kicsi), harmadreszt pedig a forrpont itt is 'sertetlen', nem latszik, hogy volt rajta valami.
Elküldve: 2004. 08. 07. 17:07
Idézet: NEUROFiRE - Dátum: 2004. aug. 7., szombat - 16:07
Azzal kezdtem, hogy vegigbogarasztam az egesz kartyat hianyzo alkatreszeket keresve (asszem ezt pont nem irtam tegnap).
próbálgasd végig az RGB színekkel, hogy valóban tökéletes e minden szín...
ha egy alkatrész letörött, annak tényleg látható nyoma van...
MB: ASKA KT-133E * CPU: Athlon 650@500 * RAM: 512MB PC133 ADLAS * HDD: Seagate 10/5400/512K * VGA: MSI MX440 lowprofile * PSU: DIY * Case: Skoda Octavia :)
Elküldve: 2004. 08. 07. 18:49
Idézet: yeahsp - Dátum: 2004. aug. 7., szombat - 18:07
próbálgasd végig az RGB színekkel, hogy valóban tökéletes e minden szín...
A gepbe ideiglenesen egy Tyan S1592S lapot toltam bele, ugyhogy probalgatashoz ujra kene telepiteni az egesz szutyok windozert (ACPI... vagy APIC, mittudomen), ugyhogy egyelore hanyagolom. Most egy G200 van benne, de az is csak disznek:)
Meg imho nem torott, mert egeszen biztos, hogy nem erte kulso fizikai behatas.
En a mai napig a tulmelegedesre gyanakszom (meg elenken el bennem annak a Wildcat-nek a kepe, amirol menet kozben potyogtak lefele az alkatreszek:D mondjuk meg mindig mukodik, pedig mar kb. tucatnyi kondi lehullott rola), mondjuk ez a vegeredmeny szempontjabol mellekes.
Elküldve: 2004. 08. 07. 18:53
Ize, meg annyi jutott eszembe, hogy a kartyan levo egyik aluelko mintha egy kicsit pupos lenne, asszem annak a cserejevel kezdek (szep lesz ekkora (1000u/10V) 105fokos SMD aluelkot kukazni, es biztos olcso is az ilyen:)
Téma megosztása:
Oldal 1 / 1