HWSW Informatikai Kerekasztal: Lecsapódó biztosíték - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Lecsapódó biztosíték Mit csináljak? Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   Tonic_ 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 08. 16. 20:47

Üdv
a napokban ment tönkre egy monitorom azért, mert lecsapódott a biztosíték. Után a monitor meg sem nyikkant. Persze javítható sok ezeréet, de nem szeretnék még1x így járni. Mit tegyek? Milyen védelmi módszerek vannak?

#2 Felhasználó inaktív   zsombor22 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 16. 21:06

Idézet: Tonic_ - Dátum: 2004. aug. 16., hétfő - 19:47

Üdv
a napokban ment tönkre egy monitorom azért, mert lecsapódott a biztosíték. Után a monitor meg sem nyikkant. Persze javítható sok ezeréet, de nem szeretnék még1x így járni. Mit tegyek? Milyen védelmi módszerek vannak?

Be kell rakni egy 30mA Fi-relét (a fő elosztószekrénybe)és ez megvédi a cucokat,vagy még vannak olyan elosztók amik védnek a tüskék ellen.

Szerkesztette: zsombor22 2004. 08. 16. 21:06 -kor

Asus P8z68-VPro,2600K + Noctua NH-D14,Corsair DDR3 1600MHz 16GB Vengeance LP Kit,Sapphire hd 6990 4 GB,Nec AD7261S DVD,2TB Hitachi Deskstar 7K3000,1TB Hitachi Deskstar 7K1000,Sound Blaster X-Fi Platinum,Logitech Z5300 5.1 THX,LG W2600H-PF,Cooler Master Haf-X 942 Ház,Corsair TX 850,Logitech G15,Logitech Mx1000

#3 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 08. 16. 21:18

Idézet: zsombor22 - Dátum: 2004. aug. 16., hétfő - 20:06

Be kell rakni egy 30mA Fi-relét (a fő elosztószekrénybe)és ez megvédi a cucokat,vagy még vannak olyan elosztók amik védnek a tüskék ellen.

Na, a Fí relé marhára nem arra való, hogy tüskék ellen védjen.
Make love not Wor.

#4 Felhasználó inaktív   Johnny Mnemonic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 16. 21:28

Ki kell cserelni!
Nekem ugyanez volt,en kicsereltem uj,lomha 10A-re,azota semmi ilyen gond.
Miert vagta le?Hany eves a kismegszakito?
Merooranal hanyas van fent?

#5 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 16. 21:31

inkább meg kéne keresni az okát, nem pedig elodázni..
az a monitor is szerintem nem azért ment tönkre, mert lement a biztosíték, hanem lehe, hogy az csapta le..
szépen meg kell keresni mi okozza a zárlatot...
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#6 Felhasználó inaktív   Tonic_ 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 16. 21:38

Egy Samsung SyncMaster 753s volt. De nem hiszem hogy az vágta volna le. Már kb egy órája ment a gép és akkor történt. Ha akkor lett volna ha bekapcsolom a monitort, akkor talán én is emellett lennék. Bár kitudja az én szobámban annyi elektromos kütyü megy mindig egyszerre. A biztosítékról az infókat holnapra tudom megnézni. Egyébként nem sűrűn csapódik le a biztosíték..egyszer mindenkinél előfordul. Csak a monitornak nem kellett volna elromlania. Most vettem egy másikat, mert a szerelő szerint 10k értékű alkatrészt kéne cserélni benne (hát nemtom mi lehet 10k-s alkatrész  :think: ) és már kifizettem így is rá 5k díjat a megnézésért, szal vettem egy másikat. De nem akarom hogy azzal is így járjak.

#7 Felhasználó inaktív   zsombor22 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 16. 21:58

Idézet: Jahno - Dátum: 2004. aug. 16., hétfő - 20:18

Na, a Fí relé marhára nem arra való, hogy tüskék ellen védjen.

Olvasd el rendesen a hozzászólásomat nem azt irtam hogy a Fi relé véd a tüskék ellen,hanem azt hogy rakjon be egy Fi relét,vagy használjon olyan elosztót ami véd a tüskék ellen. :reklamacio:
Asus P8z68-VPro,2600K + Noctua NH-D14,Corsair DDR3 1600MHz 16GB Vengeance LP Kit,Sapphire hd 6990 4 GB,Nec AD7261S DVD,2TB Hitachi Deskstar 7K3000,1TB Hitachi Deskstar 7K1000,Sound Blaster X-Fi Platinum,Logitech Z5300 5.1 THX,LG W2600H-PF,Cooler Master Haf-X 942 Ház,Corsair TX 850,Logitech G15,Logitech Mx1000

#8 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 16. 22:36

Idézet: Tonic_ - Dátum: 2004. aug. 16., hétfő - 22:38

Egy Samsung SyncMaster 753s volt. De nem hiszem hogy az vágta volna le. Már kb egy órája ment a gép és akkor történt. Ha akkor lett volna ha bekapcsolom a monitort, akkor talán én is emellett lennék. Bár kitudja az én szobámban annyi elektromos kütyü megy mindig egyszerre. A biztosítékról az infókat holnapra tudom megnézni. Egyébként nem sűrűn csapódik le a biztosíték..egyszer mindenkinél előfordul. Csak a monitornak nem kellett volna elromlania. Most vettem egy másikat, mert a szerelő szerint 10k értékű alkatrészt kéne cserélni benne (hát nemtom mi lehet 10k-s alkatrész  :think: ) és már kifizettem így is rá 5k díjat a megnézésért, szal vettem egy másikat. De nem akarom hogy azzal is így járjak.

akkor lehet, hogy kicsi a biztod...
ne használj annyi mindent egyszerre, vagy cseréltesd ki nagyobra :)

bár, azért ez elég hihetetlen, hogy egy áramszünettől tönkremegy a monitor..
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#9 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 16. 22:43

Idézet: zsombor22 - Dátum: 2004. aug. 16., hétfő - 22:06

Be kell rakni egy 30mA Fi-relét (a fő elosztószekrénybe)és ez megvédi a cucokat

Hogyan is véd a Fi-relé?
Csak nem úgy, hogy lekapcsolja a hálózatot?

Mert mintha a srácnál pont ez történt volna, csak a monitorja nem élte túl.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#10 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 16. 22:53

Idézet: zsombor22 - Dátum: 2004. aug. 16., hétfő - 20:58

Olvasd el rendesen a hozzászólásomat nem azt irtam hogy a Fi relé véd a tüskék ellen,hanem azt hogy rakjon be egy Fi relét,vagy használjon olyan elosztót ami véd a tüskék ellen. :reklamacio:

Fí relé ettől még nem a cuccokat fogja megvédni, hanem az ügyetlen embert, ha fázisba nyúl. A hülyét sajna nem, mert az eccerre fogja a nullát és a fázist, az ellen nincs orvosság :-) Másrészt én múlt héten hajítottam akkorát a Fí relével, mint állat, fő biztosítéktáblába ezentúl ha meglátom, akkor élből le tudom hülyézni a tervezőt...
Make love not Wor.

#11 Felhasználó inaktív   zsombor22 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 16. 23:15

Természetesen a fi relé megvédi az embert is de a berendezéseket is(pl áram ingadozás van és nagyobb áram jön a hálozaton és akkor rögtön leold),de az biztos hogy nem azért ment tönkre a monitor mert lement a biszti.

Szerkesztette: zsombor22 2004. 08. 16. 23:17 -kor

#12 Felhasználó inaktív   Atti 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 16. 23:17

Egy Samsung SyncMaster 753s volt. De nem hiszem hogy az vágta volna le. Már kb egy órája ment a gép és akkor történt.

Nekem a féléves 753s úgy pusztult meg hogy bakapcsoláskor sercegett egy kicsit, de működött 3-4 órán keresztül,  kikapcsolásnál viszont csattant egy nagyot , utána csak a szervízben tudtak bele életet lehelni  :rolleyes:
WoT nick: Atti77

#13 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 08. 16. 23:27

...a szerelő szerint 10k értékű alkatrészt kéne cserélni benne (hát nemtom mi lehet 10k-s alkatrész  :think: ) és már kifizettem így is rá 5k díjat a megnézésért, szal vettem egy másikat. De nem akarom hogy azzal is így járjak.

Általában sorkimenő trafó van ilyesmi árban, ha az lesz zárlatos (ami előfordul üzem közben), az csaphatja le a biztosítékot. Eddigi elmondásd alapján teljesen üzemszerűen történt a folyamat-> megmakkant a monitorod, lecsapta a kismegszakítót. SZVSZ nem fordítva kellene a hibát keresni, nagyon jó az a kismegszakító!
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#14 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 16. 23:28

Idézet: zsombor22 - Dátum: 2004. aug. 16., hétfő - 22:15

Természetesen a fi relé megvédi az embert is de a berendezéseket is(pl áram ingadozás van és nagyobb áram jön a hálozaton és akkor rögtön leold),de az biztos hogy nem azért ment tönkre a monitor mert lement a biszti.

Nagyobb áram? Lakásba 30-40 amperes fí reléket szoktak ferakni, ez nem kismegszakító, hogy "nagyobb" áramnál lekapcsoljon.
Make love not Wor.

#15 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 08. 16. 23:49

Idézet: Jahno - Dátum: 2004. aug. 17., kedd - 0:28

Nagyobb áram? Lakásba 30-40 amperes fí reléket szoktak ferakni, ez nem kismegszakító, hogy "nagyobb" áramnál lekapcsoljon.

....milliamperes.... ;)

#16 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 16. 23:58

Idézet: Mono - Dátum: 2004. aug. 16., hétfő - 22:49

....milliamperes.... ;)

Milliamper arra van, hogy ha annyi különbségben elszivárog áram, akkor lecsapjon. Max. átmenőben meg ha 40 amper felett van, akkor azért old le, ez meg feltétlen nem jelent szivárgó áramot. Szóval ha kint van egy 8 amperes kismegszakító, akkor Fí relé után 8-os vezetékkel nem kellene egy autóbezúzó kézikészüléket üzemeltetni, mert akkor 40 amper felett az is leold, holott áram még nem ment félre. Enyémet gyorsan meg is lestem, azon vannak 1500 amperek is, de még csak most járom a villanyásztanfolyamot és erről eddig nem volt szó. Amúgy mindkettőnknek igaza volt, mert 40 amperes max. terhelhetőség, és 30 millinél kioldó a szokásos. Apropopó, nem kell valakinek? Pár hetet üzemelt, ilyen paraméteres Legrand, most hajítottam ki :-)
Make love not Wor.

#17 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 08. 17. 06:57

Idézet: Tonic_ - Dátum: 2004. aug. 16., hétfő - 21:47

Üdv

Szóval többeknek tanulságul, a mondat helyesen így hangzik:

...a napokban ment tönkre egy monitorom, és lecsapta a biztosítékot.

:)
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#18 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 17. 07:52

Most vettem egy másikat, mert a szerelő szerint 10k értékű alkatrészt kéne cserélni benne (hát nemtom mi lehet 10k-s alkatrész  :think: ) és már kifizettem így is rá 5k díjat a megnézésért, szal vettem egy másikat.

Ez eléggé duma-gyanús. Az 5k-s bevizsgálási díj meg akkora lehúzás, hogy namég.

Idézet: Mono - Dátum: 2004. aug. 17., kedd - 0:27

Általában sorkimenő trafó van ilyesmi árban, ha az lesz zárlatos (ami előfordul üzem közben), az csaphatja le a biztosítékot. Eddigi elmondásd alapján teljesen üzemszerűen történt a folyamat-> megmakkant a monitorod, lecsapta a kismegszakítót. SZVSZ nem fordítva kellene a hibát keresni, nagyon jó az a kismegszakító!

A kismegszakító-dologban egyetértek, a monitor ügyében viszont nem. Tapasztalataim szerint olyankor, amikor a kismegszakító már hamarabb old le, mint a belső két-három amperes olvadóbiztosíték - aminek a sima kiégése után a kismegszakító nyugiban marad -, akkor az nagyon durva primer oldali zárlatot jelent. A szekunder oldali zárlat - pl. sorvégfok, sorkimenő gondjai - meg szokott állni annyiban, hogy a primer védelme bekapcsol -> a monitor készenléti üzembe kapcsol és onnan nem lehet feléleszteni.

Ilyen durva zárlat _nagyon_kevés_ kivételtől eltekintve a PTC, a primer kapcsolótranyó vagy a graetz zárlata szok' lenni. Egyik se 10k.

SZVSZ vagy kifogtad a lottó ötös sötét oldalát, vagy oltári lehúzás áldozata vagy. Esetleg béna a szervizes.
Elköltöztem :-)

#19 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 17. 09:30

Ha a kismegszakítóra sok teher akaszkodik és amúgy is ki van használva ezzel (írta a topiknyitó, hogy Pakstól kér különvonalat a szobája :D , vagyis sok mindene va, bár csak nem mosógép meg villanyrezsó), akkor bőven előfordulhat, hogy a kismegszakító előbb szólal meg, pláne, ha nem lomha-persze ez kevéssé valószínű.
5k? Jól lehúztak, hallod... :( :mad: De Rive-val értek egyet, a belsőbb alkatrészek hibája nagyon ritkán üt ki a monitorból.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#20 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 17. 15:00

Idézet: Jahno - Dátum: 2004. aug. 17., kedd - 0:58

Milliamper arra van, hogy ha annyi különbségben elszivárog áram, akkor lecsapjon. Max. átmenőben meg ha 40 amper felett van, akkor azért old le, ez meg feltétlen nem jelent szivárgó áramot. ... Amúgy mindkettőnknek igaza volt, mert 40 amperes max. terhelhetőség, és 30 millinél kioldó a szokásos.

OK, jogos, félreértettelek! :up: :respect: :)

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó