HWSW Informatikai Kerekasztal: Kérdezz a világról! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (397 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 274
  • 275
  • 276
  • 277
  • 278
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kérdezz a világról! Értékeld a témát: ****- 4 szavazás

#5501 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 12. 24. 12:22

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2010. 12. 24. 01:02

Azt meg mind jól tudjuk, hogy az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető utasításokat elvileg meg is kell tagadni.

Kép

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#5502 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 12. 24. 13:30

Üzenet megtekintéseIdézet: ShoT - Dátum: 2010. 12. 23. 16:35

Viszont nem hiszem ha azt mondják menjek falazni (és tegyük fel megtudnám csinálni) akkor nekem ugranom kéne!

Persze vannak olyan helyek, de ez nem az a hely, igaz múlti cég, de ha ezért kirúgtak volna ahhoz nekem is lett volna egy két szavam! (bár akkor 2x rúgtak volna ki :D)

most a végén kitalálták szedjük szét a polcokat, mert szeretnék eladni! Közbe az is kiderült, hogy nem kevés százezer forintokat kértek volna el a szétszedésért és ezért akarták velünk (persze 2 balfasz megcsinálta)!

Jaaaa mondom, ha rám esik valami és kórházba kerülök, vagy leflexelem az ujjam az a Te bajod??? Mondom oké!

Kevered a szezont. Ha nekem azt mondják, hogy falazni kellene, akkor ott sem lenne vita, de pont ilyen salgószerelésbe futottam bele, közvetlen nagyfőnök nem is értette, hogy mi a hiba, de közölte, hogy azok az emberek ott lenn nagyon fontosan, és amit mondanak azt kell csinálni, így tessék nekiugrani. Oszt még csak nem is raktáros vagyok, hanem rendszergazda vagy mitököm :-)

A leesés, elesés erre még nem húz hatórá, ennyi erővel kellene minden ajtóhoz egy külön ember, mert ehhez nem értesz, hátha rácsukod a kezedre sztán jajj mi lesz. Ellenben olyan munkahely engem is érdekelne, ahol ezeket le lehet vitatkozni.

Nyugodj meg, kirúgni nem ezért fognak, de meg lehet találni az okot, olyat amire gondolni sem bírsz, nálunk is intéztek el embereket, mert éppen olyan kedve volt valakinek, aztán minden cégnél ott a személyi dosszié, amibe már teljesen mást szoktak írni. Napokban én is azon agyaltam, hogy milyen indokkal lehetne engem azonnal kipaterolni, oszt biza fél perc alatt találtam egy elég keményet.
Make love not Wor.

#5503 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 24. 13:33

elrendelheti hogy szedje szét a polcot, természetesen a megfelelő munkavédelmi előírások betartásával.

Azt meg mind jól tudjuk, hogy az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető utasításokat elvileg meg is kell tagadni.

Szerintem addig örüljön, míg a polc szétszereléséhez nem küldték el kihelyezett tanfolyásra, meg kapott külön balesetvédelmi oktatást. No megelég szar sisakban polcot szerelni (ezt is csináltam).

Ja, mert ez élet és vagyonbiztonságot veszélyeztet, mi? Maradjmááá. Ha fel akarja mászatni 6méteres polcrendszerrecsak úgy, akkor megtagadhatja. Ha ugyanezt 10 méter magasan, de kosaras emelőből kell megoldani, akkor vita nincs, csak az emelőhöz kell szakképzett személyzet.
Make love not Wor.

#5504 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 24. 13:36

Miért érzem úgy, hogy csak arról van szó, hogy már nagyon vágják a centit, aztán büdös bármi megerőltetőbbe belefogni? :think:

#5505 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 24. 13:56

Üzenet megtekintéseIdézet: debaj - Dátum: 2010. 12. 24. 13:36

Miért érzem úgy, hogy csak arról van szó, hogy már nagyon vágják a centit, aztán büdös bármi megerőltetőbbe belefogni? :think:

Én is azon hümmögök, hogy munkáltató a munkaidőben megmondja, azt meg kell oldani. Nekem inkább az a nyűgösebb, hogy munkaidő az már konstans 12-16 órás, vagy néha több, plusz az otthoni felügyelet és gép előtt baszakodás.
Make love not Wor.

#5506 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 25. 12:24

Aha, csak egy raktárostól, aki mint fent írta is, hogy "apró betűs részben ott van", attól bizony elrendelheti hogy szedje szét a polcot, természetesen a megfelelő munkavédelmi előírások betartásával. De elrendelheti, s ez a lényeg! Mivel gyakorlatilag szerepel a szerződésében! (az csak 1 dolog, hogy a dolgozó mit hisz, én is hiszek dolgokat, a munkáltató mégis másként hisz sokszor, és jogilag bizony helyes is lehet)

Úgy néztem, tehát azt írta a kolléga, hogy a szerződésében (ill. munkakörijében) ott vagyon leírva! Akkor pedig e munkáltató nem kér semmi extrát, hanem azt, amit a dolgozó már aláírt...

Azt meg mind jól tudjuk, hogy az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető utasításokat elvileg meg is kell tagadni. Nem tudom, etikai kódexük van-e pl., meg az ide vonatkozó szabályzatok, stb.

De a lényeg, hogy ha benne van a papírjában, akkor miért ne kérhetné?

Persze, polcok szétszedése nem jelenti közvetlen kockáztatását a testi épségednek. Azt simán megcsinálhatja egy raktáros.
Amire írtam, az arról szólt, hogy bármit kérhetnek, ami a szerződésben van. Erre írtam, hogy bármit nem.

#5507 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 25. 12:30

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2010. 12. 24. 13:33

...
Ha fel akarja mászatni 6méteres polcrendszerrecsak úgy, akkor megtagadhatja. ...

Ha a "csak úgy"-t úgy érted, hogy sisak és biztosítás nélkül, ill. egyéb munkavédelmi előírások, intézkedések megtétele nélkül, akkor aláírom.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#5508 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 25. 12:34

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2010. 12. 24. 13:30

Kevered a szezont. Ha nekem azt mondják, hogy falazni kellene, akkor ott sem lenne vita, de pont ilyen salgószerelésbe futottam bele, közvetlen nagyfőnök nem is értette, hogy mi a hiba, de közölte, hogy azok az emberek ott lenn nagyon fontosan, és amit mondanak azt kell csinálni, így tessék nekiugrani. Oszt még csak nem is raktáros vagyok, hanem rendszergazda vagy mitököm :-)

A leesés, elesés erre még nem húz hatórá, ennyi erővel kellene minden ajtóhoz egy külön ember, mert ehhez nem értesz, hátha rácsukod a kezedre sztán jajj mi lesz. Ellenben olyan munkahely engem is érdekelne, ahol ezeket le lehet vitatkozni.

Attól még munkahelyi balesetnek számít.
És az olyat nem szeretik a munkáltatók, ha valami kis vaj van a fülük mögött. Meg ha jól tudom, akkor ők fizetnek a dolgozónak, nem az állami táppénz. Vagy olyankor 100% fizetést kap, nem csak táppénzt, és a különbözetet fizeti a cég. Vagy valami hasonló anyagi vonzata is van.

Ha jól tudom, a munkavégzés helyére történő utazás közbeni baleset is munkahelyi baleset; tehát ha pl. reggel melóba menet elcsúszol a jeges járdán. Egyik melóhelyemen egy kolléganő járt így egyszer. Neki azért volt necces, mert meló előtt bement egy élelmiszer boltba, ami a szomszéd utcában volt, és épp a bolt előtt csúszott el és így nem volt biztos, hogy az munkába menetet jelentett-e. De simán elfogadták munkahelyi balesetnek, és ha jól emlékszem, akkor több lét kapott, mintha nem munkahelyi a baleset.

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2010. 12. 24. 13:30

Nyugodj meg, kirúgni nem ezért fognak, de meg lehet találni az okot, olyat amire gondolni sem bírsz, nálunk is intéztek el embereket, mert éppen olyan kedve volt valakinek, aztán minden cégnél ott a személyi dosszié, amibe már teljesen mást szoktak írni. Napokban én is azon agyaltam, hogy milyen indokkal lehetne engem azonnal kipaterolni, oszt biza fél perc alatt találtam egy elég keményet.

Kirúgni akár indoklás nélkül is lehet.
De ha nagyon akarnak indoklást, akkor biztosan fognak (ki)találni.

Szerkesztette: Sparow2 2010. 12. 25. 12:37 -kor

#5509 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 25. 12:35

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2010. 12. 25. 12:24

...
Amire írtam, az arról szólt, hogy bármit kérhetnek, ami a szerződésben van. Erre írtam, hogy bármit nem.

Bizony bármi olyasmit kérhetnek, ami megfelel a munkaszerződésének. S ha az alján ott van (persze rendes munkaszerződésben nincs apró betűs rész), hogy szükség esetén betonozás, akkor arra is kérheti.

DE a munkáltató köteles biztosítani minden feltételt, ami a munkavégzéshez szükséges, köteles a lehető legjobb mértékben kioktatni a dolgozót, a munkavédelmi előírásokat betartatni, s ha ez a rendszer koherens, nyilván a fenti kérdés már fel sem merült volna.

Maradjunk annyiban, hogy sz@r a munkaszerződés, ill. a vezető sumákol ezzel vagy azzal.

Ugyanis a kockázati kérdések (nevezzük egyszerűsített kockázatértékelésnek) egy normális szerződésben, ill. munkaköri leírásban (mert ez a kettő azért mégiscsak együtt él) le vannak szabályozva, tehát, mint hangsúlyozom, ha ez a rendszer koherens, akkor a munkáltató bármit kérhet, ami megfelel a szerződésben írottaknak! Ez a jogi oldala. Már csak azért is tudom biztosan, mert épp benne vagyunk ebben, ráadásul külsős szakértők bevonásával. :)
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#5510 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 25. 12:37

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2010. 12. 25. 12:34

...
Ha jól tudom, a munkavégzés helyére történő utazás közbeni baleset is munkahelyi baleset; ...

Egész pontosan: ha kilépsz a saját lakásodból (lépcsőház szokott kérdéses lenni, de beleszámít), mert munkába mész, akkor már ott IS annak számít! Nem csak az utca!

ps.: ja és hazaúton is fordítva, egészen a lakásod ajtajáig. Ilyen egyszerű.

Szerkesztette: Warrior 2010. 12. 25. 12:37 -kor

#5511 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 25. 12:39

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2010. 12. 25. 12:34

...
Kirúgni akár indoklás nélkül is lehet.
...

Szerintem nem lehet. Más kérdés, hogy mi az indok. De anélkül csak úgy hivatalos munkahelyről tudtommal nem tehetnek ki. Hangsúlyozom: az indok mibenléte, tárgya már elkeni az egészet, csak az volt a kitétel, hogy KELL indok. Anélkül ha jól tudom, hivatalosan nem rakhatnak ki.

Amúgy a perek döntő többségében asszem épp az indok volt, amit támadtak, megjegyzem, sikerrel. Tehát ha valaki veszi a bátorságot, s tényleg nem találja indokoltnak a dolgot, azt simán megnyerheti, s ne keverjük ide azt, hogy évekbe meg 1 rakás stresszbe kerül. A lényeg, hogy ha akarja, megnyerheti!

ps.: ja, bocsi, persze hogy lehet indoklás nélkül, csak bele kell venni a szerződésbe, utána lehet. :) De komolyan.

1 rakás cég elmeszelhető volna, ha a dolgozók picit öntudatosabbak lennének, s nem legyintenének rá. Nyugaton, más kultúrákban ez "működik". Mifelénk csak a pofája jár az embernek, tenni már nem mer. S ez hiba. :smoker:

Szerkesztette: Warrior 2010. 12. 25. 12:43 -kor

#5512 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 25. 12:40

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2010. 12. 24. 13:56

Én is azon hümmögök, hogy munkáltató a munkaidőben megmondja, azt meg kell oldani. Nekem inkább az a nyűgösebb, hogy munkaidő az már konstans 12-16 órás, vagy néha több, plusz az otthoni felügyelet és gép előtt baszakodás.

12-16 óráktól egy hét alatt ledobnám a láncot ... így is sokszor nincs időm egy csomó dologra, amit szeretnék.

#5513 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 25. 12:41

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2010. 12. 25. 12:39

Szerintem nem lehet. Más kérdés, hogy mi az indok. De anélkül csak úgy hivatalos munkahelyről tudtommal nem tehetnek ki. Hangsúlyozom: az indok mibenléte, tárgya már elkeni az egészet, csak az volt a kitétel, hogy KELL indok. Anélkül ha jól tudom, hivatalosan nem rakhatnak ki.

Nem megfelelő munkahelyi hozzáállás, vagy más gumiindok, aztán viszlát a bíróságon, ha problémád van.

#5514 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 25. 12:52

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2010. 12. 25. 12:35

Bizony bármi olyasmit kérhetnek, ami megfelel a munkaszerződésének. S ha az alján ott van (persze rendes munkaszerződésben nincs apró betűs rész), hogy szükség esetén betonozás, akkor arra is kérheti.

DE a munkáltató köteles biztosítani minden feltételt, ami a munkavégzéshez szükséges, köteles a lehető legjobb mértékben kioktatni a dolgozót, a munkavédelmi előírásokat betartatni, s ha ez a rendszer koherens, nyilván a fenti kérdés már fel sem merült volna.

Maradjunk annyiban, hogy sz@r a munkaszerződés, ill. a vezető sumákol ezzel vagy azzal.

Ugyanis a kockázati kérdések (nevezzük egyszerűsített kockázatértékelésnek) egy normális szerződésben, ill. munkaköri leírásban (mert ez a kettő azért mégiscsak együtt él) le vannak szabályozva, tehát, mint hangsúlyozom, ha ez a rendszer koherens, akkor a munkáltató bármit kérhet, ami megfelel a szerződésben írottaknak! Ez a jogi oldala. Már csak azért is tudom biztosan, mert épp benne vagyunk ebben, ráadásul külsős szakértők bevonásával. :)

Igen, ha betartja a szabályokat, akkor valóban ilyen fel sem merül.
Ha nem tartja be, akkor meg bármire kérhet.
Pl. autószerelő ismerős, a nagyfőnök udvarában havat lapátolt, meg kisebb javításokat végeztek a ház körül.
Másik ismerős, a főnökénél szintén hólapátolás, nyáron fűnyírás, és szintén kisebb javítások.
Ez mind nincs a munkakörében, de merné azt mondani, hogy nem csinálom ...
Vagy raktáros ismerős: 5-6 méteres polcok tetejére mászkálnak fel, mint a pókember.
Másik ismerős, asztalos. Egy ócska létrán felküldték valami külön melóban, összerogyott vele a létra. Eltörött a combja, azóta is sántikál. Kis plusz havi juttatásért pár hónapig amíg felépül, a főnöke megbeszélte vele, hogy mit meséljen, hogyan történt az eset, és hogy nem is a létra törött szét, hanem ő esett le valahonnét.

És lehetne sorolni.

#5515 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 25. 13:06

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2010. 12. 25. 12:52

Vagy raktáros ismerős: 5-6 méteres polcok tetejére mászkálnak fel, mint a pókember.

Aztán ez is olyan, hogy sokszor úgy csinálják, hogy előtte meg is mondták nekik, hogy ne csinálják. :-)

#5516 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 25. 13:07

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2010. 12. 25. 12:37

Egész pontosan: ha kilépsz a saját lakásodból (lépcsőház szokott kérdéses lenni, de beleszámít), mert munkába mész, akkor már ott IS annak számít! Nem csak az utca!

ps.: ja és hazaúton is fordítva, egészen a lakásod ajtajáig. Ilyen egyszerű.

De a legtöbb ember nem közvetlenül a munkahelyére megy, hanem elintéz dolgokat, beugrik a boltba kaját venni, vagy a postára feladni a lottót vagy befizetni, vagy ...

És ha teszek egy kitérőt, pl. boltba? Az munkába menésnek számít-e?
Vagy ha nagyobb kitérőt teszek, pl. meló előtt le akarok futni pár km-t, és közben ér baleset? (És mondjuk nem mennék haza, hanem a futásból egyből a melóba mennék, mert mondjuk ott van váltóruhám és lehet zuhanyozni. Azaz a melóba futok be, csak mondjuk 6 km-es kerülővel)

És ha van különbség a boltba menés és a futás között, akkor hogy van ez jogilag? Meddig számít egy kitérő a munkába menéshez, és mikortól nem?

#5517 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 25. 13:15

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2010. 12. 25. 13:07

És ha teszek egy kitérőt, pl. boltba? Az munkába menésnek számít-e?

Mondjuk ha otthonról nem egyből a munkahelyre mész, akkor az necces tud lenni munkavédelmi szempontból. Az az alapvetés, hogy jár, aztán majd a munkavédelmis kibölcselkedi, hogy a te esetedben jár-e.

#5518 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 25. 13:35

Üzenet megtekintéseIdézet: debaj - Dátum: 2010. 12. 25. 13:15

Mondjuk ha otthonról nem egyből a munkahelyre mész, akkor az necces tud lenni munkavédelmi szempontból. Az az alapvetés, hogy jár, aztán majd a munkavédelmis kibölcselkedi, hogy a te esetedben jár-e.

Ez az, hogy miből bölcselkedi ki?
Valahol csak megvan ez leírva.

#5519 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 25. 13:39

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2010. 12. 25. 12:40

12-16 óráktól egy hét alatt ledobnám a láncot ... így is sokszor nincs időm egy csomó dologra, amit szeretnék.

Asszem december 7-én számoltam össze, aznap reggel volt meg a 110 munkaóra. Azóta most lazulok, oszt lesz valami, úgyis fejünkre nől a sok vacak.
Make love not Wor.

#5520 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 25. 13:40

Üzenet megtekintéseIdézet: debaj - Dátum: 2010. 12. 25. 13:15

Nálunk munkavédelmis rendes arc, még céges kocsmázós bulin történt kis pofozkodást is mondta a főnöknek, hogy legyen már munkahelyi baleset.
Make love not Wor.

Téma megosztása:

• (397 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 274
  • 275
  • 276
  • 277
  • 278
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.