HWSW Informatikai Kerekasztal: Kérdezz a világról! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (397 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kérdezz a világról! Értékeld a témát: ****- 4 szavazás

#441 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 10. 12. 19:12

Idézet

Robbanás egy III. kerületi lakás konyhájában
2004. október 11, hétfő - [11:57]
[Belföld] A szoba ablaka is kitörött abban a III. kerületi lakásban, melynek konyhájában egy nő forró olajra vizet engedett. A Jendrassik György utcába vasárnap este vonultak a tűzoltók. A helyszínen azt tapasztalták, hogy a panelépület előtti területen, ahol a parkoló autók is vannak, mindenfelé üvegcserepek szóródtak szét, megrongálva egy Land Rovert és két Opel személygépkocsit. A kilencedik emeleti lakás konyhájában tűz már nem volt, csak a robbanás maradványai. A detonáció azért következett be, mert a 27 éves tulajdonosnő a forró olajra a mosogatóban vizet engedett. A tulajdonosnő arcán, nyakán, karján és a kézfején másodfokú égési sérülést szenvedett. (Lánglovagok)

Valaki hozzáértő elmagyarázná, mitől robban a forró olaj ekkorát, ha vizet engednek rá? :think:
Köszönöm előre is! ;)

#442 Felhasználó inaktív   =Oli= 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 13. 14:02

Marha jó ez a topic! :D  :) :)

Sajna csak az elejébe olvasgattam... :(

Nem tudom volt-e már ilyen kérdés, de nektek volt dezsavű(nem tudom hogy kell írni eredetibe)? Nagyon rossz érzés, nem tudod megtörtént-e vagy álmodtad talán vagy mi... :confused:  :think:

#443 Felhasználó inaktív   =Oli= 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 13. 14:05

Idézet: Omega - Dátum: 2004. okt. 12., kedd - 20:12

Valaki hozzáértő elmagyarázná, mitől robban a forró olaj ekkorát, ha vizet engednek rá? :think:
Köszönöm előre is! ;)

Szvsz mert a forró olaj nagyon forró és a hirtelen gőzképződés-párolgás vált ki ilyen heves reakciót.

Remélem nem írtam nagy baromságot... :think:

#444 Felhasználó inaktív   DzsiAr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 13. 14:34

Idézet: Oli35 - Dátum: 2004. okt. 13., szerda - 15:02

Nem tudom volt-e már ilyen kérdés, de nektek volt dezsavű(nem tudom hogy kell írni eredetibe)? Nagyon rossz érzés, nem tudod megtörtént-e vagy álmodtad talán vagy mi... :confused:  :think:

deja vu 
Mi a kérdés? Hogy volt-e? Volt. :)
A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne.

#445 Felhasználó inaktív   Kerozin 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 13. 14:39

Nem vagyok benne biztos, de szerintem a forro olaj hatasara a viz szetbomlik es durrannogaz keletkezik. Ami szinten a forro olaj hatasara felrobban :)
FUTURE walks

#446 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 10. 13. 14:39

Idézet: DzsiAr - Dátum: 2004. okt. 13., szerda - 15:34

deja vu 
Mi a kérdés? Hogy volt-e? Volt. :)

És hogy volt hogy volt?  ;)
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#447 Felhasználó inaktív   DzsiAr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 13. 14:51

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. okt. 13., szerda - 15:39

És hogy volt hogy volt?  ;)

Egyszer csak huss, mintha, de aztán mégsem.
A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne.

#448 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 13. 14:55

Idézet: Oli35 - Dátum: 2004. okt. 13., szerda - 15:05

Szvsz mert a forró olaj nagyon forró és a hirtelen gőzképződés-párolgás vált ki ilyen heves reakciót.

Remélem nem írtam nagy baromságot... :think:

Így van, a forró olaj 160-180 fokos, hirtelen nagymenyiségű gőz képződik.

Kerozin: a víz bontásához ennél sokkal magasabb hőmérséklet kell.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#449 Felhasználó inaktív   =Oli= 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 13. 16:04

A víz bontásához több energia kell, mint amit lehet nyerni vele- tudomásom szerint. Különben már minden kocsi hidrogénnel menne. Jelenlegi megoldás az üzemanyagcella, de mostanánban nem sokat hallani róla...

#450 Felhasználó inaktív   Johnny2 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 13. 17:20

Idézet: Oli35 - Dátum: 2004. okt. 13., szerda - 15:02

Marha jó ez a topic! :D  :)   :)

Sajna csak az elejébe olvasgattam... :(

igen,a deja vu a matrix hibája  :D

#451 Felhasználó inaktív   LightBringer 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 10. 13. 17:38

Na most volt egy kérdés, amit pár napja fel akartam tenni itt, de azóta elfelejtettem... :think: Szóval most az a kérdésem, hogy mit akartam kérdezni. :cool: Ha majd megválaszolom, akkor válaszoljatok már légyszi... Kösz. :rolleyes:
"A zen az, ha szívünkben és lelkünkben megmaradunk kisgyermeknek." - Takuan
Kép

#452 Felhasználó inaktív   INT21H 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 13. 17:47

Idézet: solide - Dátum: 2004. okt. 10., vasárnap - 22:53

először kiszámolja hogy hányszorhány pixeles a látásod... :nevet2:

Ez nem is olyan hülyeség:

Idézet

Az emberi szem felbontóképessége átlagos körülmények között durván 1 szögperc, igen jó megvilágításnál 0,5 szögperc körüli. Ez természetesen a központi látásra vonatkozó adat. A retina éleslátásnak megfelelő, kb. 1 mm átmérőjű körzetében (központi mélyedés, foveola) gyakorlatilag csak csapok vannak. A csapok középpontjai közötti távolság 2-2,5 mm. Mivel a szem ekvivalens fókusztávolsága kb. 1/58 m=1,72 cm, a 2,5 mm csap-távolság pontosan 0,5 szögperc látószög különbséget ad. Ez azt jelenti, hogy a látásélességet valóban a receptorok geometriai kiterjedése határozza meg.
Hogyan mérik (az orvosok) a látásélességet? Jellegzetes ábrák segítségével: függőleges rácsminta, SNELLEN-villa (E betű), LANDOLT-gyűrű (C betű), melyek kritikus részlete névleges esetben 5 m-ről 1 szögperc alatt látszik. Ha a vizsgált személy csak x-szer nagyobb változatban ismeri fel a részletet, akkor a látásélessége 1/x. Vagyis végülis:

látásélesség=1/legfinomabb részlet látószöge [szögperc].
[...]
A két szem közös látóterében [...] helyezkedhet el egy képernyő, vetítővászon: vagyis kb. 30o vízszintes szögben kényelmesen. Ehhez a vízszintes irányban 2´30´60=3600 képpont szükséges (az átlagos fényerő melletti látásélességgel számolva).[...]

Magyarán: az emberi szemnek kb. a 3600x2800 pixeles felbontás a megfelelő. Ennél nagyobbat már nehezen tudsz érzékelni.
"Hanyatló kultúránknak az egyik legkórosabb eleme a járandósági felfogás (entitlement culture) ami szerint az állampolgárnak jár minden, az is, amiért soha életében nem fizetett."

"I meditate diligently every morning. The subjects are life and love. I quit after 3 seconds."

#453 Felhasználó inaktív   solide 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 13. 17:58

Idézet: INT21H - Dátum: 2004. okt. 13., szerda - 18:47

Ez nem is olyan hülyeség:

Magyarán: az emberi szemnek kb. a 3600x2800 pixeles felbontás a megfelelő. Ennél nagyobbat már nehezen tudsz érzékelni.

sztem meg hülyeség.
de ha meg is lehetne adni... nemtommiben - fotonokban?, akkor sem 3600*2800 lenne. ez tuti.
legalábbis nekem.
. . .

#454 Felhasználó inaktív   INT21H 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 13. 18:18

Az érzékelők sűrűségét kb. tudjuk. Gondolj a digitális fényképezőgépekre, mint a szem durva közelítésére.
Ezt a 3600x2800-at meg úgy tessék érteni, mint pl. a folyamatos mozgás érzetét. Van, akinek a 30 fps folyamatos, van akinek az 50 sem elég. Szvsz fenti felbontás az emberk 95%-nak elég lenne.
"Hanyatló kultúránknak az egyik legkórosabb eleme a járandósági felfogás (entitlement culture) ami szerint az állampolgárnak jár minden, az is, amiért soha életében nem fizetett."

"I meditate diligently every morning. The subjects are life and love. I quit after 3 seconds."

#455 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 13. 19:17

Érdekes kérdés.

Azt olvastam, hogy a csapok száma közel 6, a pálcikák száma közel 120 millió a retinán. Ha úgy tekintjük, hogy mindhárom fajta csapból egyforma sok van, akkor ezek összesen egy körülbelül 2 megapixeles színes képet adnak. A 120 millió pálcika pedig egy körülbelül 120 megapixeles szürkeskálás képet szolgáltat. (Ha jól emlékszem, ezen a "féloldalasságon" alapul többek közt a JPEG.)

SzVSz ha építenénk egy, a szemhez hasonló felépítésű (és érzékelő-elosztású) szerkezetet, bámulatosan rossz képet adna. :) Az emberi látórendszer kifinomultsága nem az érzékelőiben rejlik.

#456 Felhasználó inaktív   =Oli= 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 14. 10:05

Idézet: cx.core - Dátum: 2004. okt. 13., szerda - 20:17

Az emberi látórendszer kifinomultsága nem az érzékelőiben rejlik.

...hanem magában az agyban.

#457 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 14. 10:17

Maradjunk annyiban, hogy valószínűleg az emberi látás szubjektív képet ad és nem objektívet, mint egy fényképezőgép/monitor/miegyéb. Gondoljunk csak arra, hogy ha valamit messze látsz, de tudod mit nézel, akkor sokkal részletesebben látod, mintha fogalmad nem lenne róla, mi az a dolog. Ugyanígy nagyon érdekes dolog, hogy az agy hogy tudja feldolgozni a tárgyak és élőlények különböző szögből látott képét, és mindegyikről szinte rögtön látja, hogy mit néz.
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#458 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 14. 10:25

Idézet: bbence - Dátum: 2004. okt. 14., csütörtök - 11:17

Maradjunk annyiban, hogy valószínűleg az emberi látás szubjektív képet ad és nem objektívet, mint egy fényképezőgép/monitor/miegyéb. Gondoljunk csak arra, hogy ha valamit messze látsz, de tudod mit nézel, akkor sokkal részletesebben látod, mintha fogalmad nem lenne róla, mi az a dolog. Ugyanígy nagyon érdekes dolog, hogy az agy hogy tudja feldolgozni a tárgyak és élőlények különböző szögből látott képét, és mindegyikről szinte rögtön látja, hogy mit néz.

Vagy nézzük csak a karikatúrákat, eltorzított képeket. Agyunk felismeri, hogy kit ábrázol. Vagy azt is látjuk, ami nincs a képen, de nagyon szeretnénk, hogy ott legyen, tipikus példa a Mars-csatornák esete. Szemünk csak eszköz a mögötte rejlő elképesztő feldolgozó apparátusnak.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#459 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 14. 10:39

Mondhatni számtekül, a beérkező képet "szoftveresen" módosítja, feljavítja "rendereli" az agy. Huhh, szóval arra akartam kilyukadni, hogy nem biztos, hogy a szem, mint érzékelőegység felépítése, és alkotóelemeinek számszerűsítése általi számítások választ adnak az látás kérdéseire, pláne nem arra, hogy milyen felbontásban továbbítja a képet az agyba.

#460 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 10. 14. 10:51

>> David Bordwell: Érvelés a kognitivizmus mellett - Mentális reprezentációk <<
>> David Marr: Vision: A computational investigation into the human representation and processing of visual information <<

Szerkesztette: Dorien 2004. 10. 14. 10:55 -kor

Wherever you go, go with all your heart.

Téma megosztása:

• (397 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.