HWSW Informatikai Kerekasztal: Kérdezz a világról! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (397 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 297
  • 298
  • 299
  • 300
  • 301
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kérdezz a világról! Értékeld a témát: ****- 4 szavazás

#5961 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 10. 12. 14:25

Üzenet megtekintéseIdézet: chris77 - Dátum: 2011. 10. 12. 14:13

Más ritka dolgok dolgok is vannak, mégis ez az, amit mindig nyomnak..
Miért?

Mert sok ember számára hozzáférhető az arany, ha más nem kis mennyiségben. Gazdagék fektetnek más ritkaságba is, bélyeg, festmény, kevés darabszámban készült autó, stb.

Az meg külön az arany mellett szól, hogy iparilag is hasznosítható. Ennek ellenére bármilyen értékmérőt lehetne találni, amiből kevés van, nem hamisítható, kellő alkalommal osztható, stb.

Szerkesztette: Raynes 2011. 10. 12. 14:28 -kor

„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#5962 Felhasználó inaktív   chris77 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 12. 14:48

Nekem ez az 'arany dolog', olyan szimbólumszagú inkább..
Nem nagyon értem, hogy azért mert valami ritka , az miért jelenti azt automatikusan, hogy drága.
Ok, hogy nem könnyen bányászható/kinyerhető, meg csillog is szépen, de azon kívül mi haszna?

Szerkesztette: chris77 2011. 10. 12. 14:49 -kor

#5963 Felhasználó inaktív   norb 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2011. 10. 12. 15:06

Üzenet megtekintéseIdézet: chris77 - Dátum: 2011. 10. 12. 12:59

Az arany mitől olyan értékes, azon kívül, hogy ritkafém?

Nem ritka. :)
Fejből annyi megy az arannyal kapcsolatban, hogy ennek a legnagyobb a fajsúlya. Példaként, 1 cm3 víz súlya 1 gramm, 1 cm3 aranyé pedig 19gr. (érdekességképpen az ólom 11gr)
Érted?
Örö é bódottá! :-D

#5964 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2011. 10. 12. 15:12

Üzenet megtekintéseIdézet: norb - Dátum: 2011. 10. 12. 16:06

Engem hol érdekelne, lehet felőlem ólom, réz, platina, de még tán sima vashulladék is, csak legyen belőle geci sok.
Make love not Wor.

#5965 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 12. 15:49

Akkor szereznél nekem? Tizen kg elég is lesz, amit két kézben el tudsz hozni.

Fejből annyi megy az arannyal kapcsolatban, hogy ennek a legnagyobb a fajsúlya.

Több fémnek, pl. higany, meg sok másiknak, pl. uránnak sokkal nagyobb. Egyébként hány éves vagy? Hetvenes években végzett vegyész mutteromtól hallottam eddig fajsúlyozást, meg hatvanas évekbeli fizikakönyvben láttam. Fajsúly helyett már rég sűrűséget használnak.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#5966 Felhasználó inaktív   norb 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2011. 10. 12. 17:02

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2011. 10. 12. 15:49

Akkor szereznél nekem? Tizen kg elég is lesz, amit két kézben el tudsz hozni.

Szerezzen neked a radai rosseb. Menj el dógozni, oszt vegyé! :-D

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2011. 10. 12. 15:49

Több fémnek, pl. higany, meg sok másiknak, pl. uránnak sokkal nagyobb. Egyébként hány éves vagy? Hetvenes években végzett vegyész mutteromtól hallottam eddig fajsúlyozást, meg hatvanas évekbeli fizikakönyvben láttam. Fajsúly helyett már rég sűrűséget használnak.

Ok, de akkor az emberek miért nem hordanak higany nyakláncot vagy a menyasszonyod kezét miért nem urán gyűrűvel kérted meg? :omg: :reklamacio:

Egyébként mi az a radai rosseb? (Pina?)

Szerkesztette: norb 2011. 10. 12. 17:03 -kor

#5967 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2011. 10. 12. 17:13

Üzenet megtekintéseIdézet: norb - Dátum: 2011. 10. 12. 18:02

Egyébként mi az a radai rosseb? (Pina?)

Majdnem. Szifilisz.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#5968 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 12. 17:26

Szerezzen neked a radai rosseb. Menj el dógozni, oszt vegyé! :-D

Jól van na! Azt hittem, hogy minden percben belebotlasz néhány kilóba, aztán megleped vele szegény fejem.

Ok, de akkor az emberek miért nem hordanak higany nyakláncot vagy a menyasszonyod kezét miért nem urán gyűrűvel kérted meg? :omg: :reklamacio:

Ezek nem jók ilyen célra. Ámbátor, ha ingyé' uránlelőhelyet is tudsz, akkor nosza, de akár még higany is jöhet, nyilván nem saját célra :-D

#5969 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 12. 17:42

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2011. 10. 12. 16:12

Engem hol érdekelne, lehet felőlem ólom, réz, platina, de még tán sima vashulladék is, csak legyen belőle geci sok.

:offtopic: Meg legyen menedzselhető, nem? :)
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#5970 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 12. 17:45

Idézet

A „Rоssеb-еzrеd” történеtе

Az alakulat 174 évеs históriája 1744-bеn kеzdődött, amikоr az оlasz Giоrgiо Antоniо Marchеsе dе Clеrici еngеdélyt kért arra Mária Tеréziától, hоgy önálló еzrеdеt alakíthassоn. Az еgységеt még еbbеn az évbеn bеvеtеtték Madоnna dеl оlmónál.
A kövеtkеző fоntоsabb dátum 1859 az alakulat élеtébеn. еkkоr Fеrеnc Józsеf rеndеlеtérе sоrgyalоgеzrеddé alakítják át, és Kapоsvárra hеlyеzik az immár 44-еs számоt visеlő alakulatоt, amеly hamarоsan fеlvеszi Albrеcht főhеrcеg nеvét is. A sоmоgyi mеgyеszékhеlyrе 1860-ban költöznеk a „44-еsеk”, illеtvе „kétszеr négyеsеk” еgységеi – tudjuk mеg Kiss Balázs dоlgоzatából.

Kapоsvárоn kapták a mеlléknеvеt

Dе hоgyan fоnódоtt összе az еzrеd nеvе a rоssеbbеl? Kiss szеrint már a kapоsvári évеkrе tеhеtő еnnеk a mеlléknévnеk a fеlbukkanása. Bár vоlt оlyan еtimоlоgizálás, hоgy az alakulat lеgеndás pirоs parоlijából fakad a rоssеb, dе еz nеm valószínű, inkább utólagоs bеlеmagyarázás az оlasz „rоssо” (pirоs, vörös) szóból. Mint tudjuk, az еzrеdеt еgy оlasz katоna alapítоtta, és G. A. Marchеsе di Clеrici később еzrеdtulajdоnоs is lеtt, dе a „rоssо”-ból nеm kеlеtkеzhеtеtt a rоssеb; Kiss Balázs szеrint a Sоmоgyban gyakоri kárоmkоdás, „rоssеbеzés” еrеdményеként ragadt rá a katоnákra, akik maguk is sоkat szitkоzódhattak.
Kiss еmlíti a hеlyi váltоzatоkat is: rоssz-sеb, rоszsеb, rоzsеb, rоspic. Szеrintе a rоssеbеzés a „fеnévеl еtеtés” mеgfеlеlőjе vоlt, és a népi szóhasználatban különösеn Sоmоgy járt еlöl. Kiss is hivatkоzik az Új Magyar Tájszótárra, amеly szеrint sоkszоr „általánоs” mоndatоkba fоglalták a környékbеliеk a szitkоzódást: Csömödérеn például a „Rоssеb еgyе mеg a májad lеvét, a szívеd gyökеrit, az órоd közfalát, szеmеd világát!” dívоtt.

Az еzrеdrе tеhát ráragadt a név, dе miért is vált tartóssá az еlnеvеzés? еrrе a magyarázatоt az еlső világhábоrú szörnyű vérvеsztеségеi adják mеg – sajnоs. Wеisz еrnő adatai szеrint a „Rоssеb-еzrеdbеn” összеsеn 51 еzеr 693 fő szоlgált a világégés sоrán, s еz még akkоr is drasztikus és drámai adat, hоgy ha tudjuk, hоgy еgy еzrеdbеn nеm еzrеn harcоlnak. Kiss Balázs szеrint a hábоrú fоlyamán végig mintеgy 3500 körüli vоlt az еzrеd létszáma, amеlyеt a szеrb frоntоn еgyszеr, az оrоsz frоntоn pеdig tizеnеgyszеr(!) kеllеtt tеljеs létszámra fеltöltеni. Andrássy Antal az еlső világhábоrú után úgy fоgalmazоtt, hоgy ilyеn hatalmas vеsztеségеt a magyar hadtörténеtbеn еgyеtlеn еzrеd sеm szеnvеdеtt еl.

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#5971 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 12. 17:48

Idézet

Az arany a világon mindenütt megtalálható. A szárazföldeken, a tengervízben és még bennünk is megtalálható. Az arany koncentrációja és formája mindemellett igazán változatos. Az arany a mintegy 15 km vastag földkéregben 0,005 g/t koncentrációban fordul elő. Ez ugyan becslések szerint 30 milliárd (!) tonna aranyat jelent, de gazdaságos kitermelése sem most, és várhatóan a jövőben sem lesz kifizetődő. A világszerte, becslések szerint mintegy 95.000 tonna kitermelhető arany 90%-a még a föld mélyén várakozik. Kitermelése idővel egyre drágább és drágább lesz, ahogy újabb és újabb technológiákat kell majd alkalmazni. A világ összes eddig kitermelt aranya beleférne egy 18 méter oldalszélességű kockába!

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#5972 Felhasználó inaktív   chris77 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 13. 06:43

Fejből annyi megy az arannyal kapcsolatban, hogy ennek a legnagyobb a fajsúlya. Példaként, 1 cm3 víz súlya 1 gramm, 1 cm3 aranyé pedig 19gr. (érdekességképpen az ólom 11gr)
Érted?
Örö é bódottá! :-D

Ezeket az adatokat én is tudom...
És ettől ilyen drága, hogy ennek a legnagyobb a fajsúlya??
Nem hinném... :blush:
Gyerekek! Én nem azt kérdeztem, hogy mi az arany, hanem hogy mitől ilyen drága??!!

#5973 Felhasználó inaktív   chris77 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 13. 06:46

Üzenet megtekintéseIdézet: Eleanor - Dátum: 2011. 10. 12. 18:48

idézet

Ez is mind tök szép, meg érdekes.. És persze én is tudnék ilyeneket fellelni a neten, de

Mitől ilyen értékes az emberek számára?
Akkor felhozok egy példát, hogy értsétek.
A dínószar is igen nehezen fellelhető, és valószínűleg rengeteg egyedi tulajdonsággal rendelkezik, de mégsem tekintünk rá befektetésre való értékként..

Szerkesztette: chris77 2011. 10. 13. 06:51 -kor

#5974 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2011. 10. 13. 06:46

Üzenet megtekintéseIdézet: chris77 - Dátum: 2011. 10. 13. 07:43

Gyerekek! Én nem azt kérdeztem, hogy mi az arany, hanem hogy mitől ilyen drága??!!

Mert sokba kerül.
Make love not Wor.

#5975 Felhasználó inaktív   chris77 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 13. 06:57

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2011. 10. 13. 07:46

Mert sokba kerül.

Most legyek olyan, mint a kisgyerek, aki minden mondatra rávágja, hogy de MIÉRT?!

Szerkesztette: chris77 2011. 10. 13. 06:57 -kor

#5976 Felhasználó inaktív   norb 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2011. 10. 13. 07:11

Üzenet megtekintéseIdézet: chris77 - Dátum: 2011. 10. 13. 06:43

Ezeket az adatokat én is tudom...
És ettől ilyen drága, hogy ennek a legnagyobb a fajsúlya??
Nem hinném... :blush:

Nem értem, hogy mit nem értesz...

#5977 Felhasználó inaktív   chris77 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 13. 07:15

Üzenet megtekintéseIdézet: norb - Dátum: 2011. 10. 13. 08:11

Nem értem, hogy mit nem értesz...

És a példámon keresztül se?

#5978 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 13. 07:48

Üzenet megtekintéseIdézet: chris77 - Dátum: 2011. 10. 13. 07:46

Mitől ilyen értékes az emberek számára?

Nem csak, hogy kevés van belőle, bár ez egymagában döntő lenne, de jól lehet adagolni, szétosztani, hígítani-ötvözni, megmunkálni, esztétikailag és iparilag is használható.

Üzenet megtekintéseIdézet: chris77 - Dátum: 2011. 10. 13. 07:46

A dínószar is igen nehezen fellelhető, és valószínűleg rengeteg egyedi tulajdonsággal rendelkezik, de mégsem tekintünk rá befektetésre való értékként..

Ha fellelhető lenne dinószar, az is jó lenne értékmérőnek. Viszont nehezebb szétosztani, technikailag megoldani, ha pl. csak 0,0000002% kell valakinek belőle, nehéz tárolni, nehezebb bemérni, hitelesíteni, nem nagyon lehet másra használni, anélkül, hogy megsemmisülne, de még így is működne a dolog.

Szerkesztette: Raynes 2011. 10. 13. 07:49 -kor

#5979 Felhasználó inaktív   norb 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2011. 10. 13. 07:57

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2011. 10. 13. 07:48

Nem csak, hogy kevés van belőle, bár ez egymagában döntő lenne, de jól lehet adagolni, szétosztani, hígítani-ötvözni, megmunkálni, esztétikailag és iparilag is használható.

A piacon van kevés a kitermelt aranyból. Arany van bőven, úgy mint földgáz, urán, szén stb. (nem 20 évre elegendő, amit elhintenek sokszor a propaganda dobozban, pl. jelenleg Szaúd-Arábiában a sejkek 200 évre elegendő gázon csücsülnek és akkor hol van még a többi készlet...) Akkor tudjuk a piaci árát "megfelelően" szabályozni, ha keveset dobunk a parasztnak. Tipikus esete annak, amikor a tehenet csak fejjük és nem etetjük.

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2011. 10. 13. 07:48

Ha fellelhető lenne dinószar, az is jó lenne értékmérőnek. Viszont nehezebb szétosztani, technikailag megoldani, ha pl. csak 0,0000002% kell valakinek belőle, nehéz tárolni, nehezebb bemérni, hitelesíteni, nem nagyon lehet másra használni, anélkül, hogy megsemmisülne, de még így is működne a dolog.

A disznószar akkor lesz értékes értékmentő, amikor a Soros Gyuri aszongya. :-D

#5980 Felhasználó inaktív   norb 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2011. 10. 13. 07:58

Üzenet megtekintéseIdézet: chris77 - Dátum: 2011. 10. 13. 07:15

És a példámon keresztül se?

Disznószart a népnek! XD

Téma megosztása:

• (397 Oldal)