Elküldve: 2005. 11. 28. 23:31
Kértem kölcsön egy Freecom USB-s vevőt, gondoltam kipróbálom. Aztán mégsem a freecomos topikba írok, inkább ide való. Szóval a DVB-T tök állat, mégpedig leginkább zebra, mármint csíkos, vagy sávos, vagy mit tudom én. Ami biztos, hogy öt métrenként változik nulla és max között a jelerősség. Na, de sorban.
Kabhegy körzet. Nem sokat hallani erről a vidékről, de próba nélkül nem akartam pénzt kiadni egy vevőért. Az AH-s térképben amúgy sem bíztam, mivel én a Balaton északi partján lakom, és itt soha senki nem tudott (analóg) adást fogni Kabhegyről, mindig Pécsre, vagy Siófokra néztek az antennák. Az AH utca, házszámos adatbázis szerint tetőantennával van vétel. Jelentem földfelszíntől 17m-re Freecom antennájával semmi. Persze miért is lenne, ha nincs rálátás, ezen szvsz egy lokátor méretű lepkeantenna sem segítene, esetleg egy hőlégballon. Mindegy, ilyen könnyen nem adom fel. Notebook, autóba be, antenna autó tetejére kirak, irány Veszprém. Nem az adásra figyeltem, hanem a jel erősség jelző LED-re, 40-50 km/ó tempónál ahol bevillant, ott megálltam és megpróbáltam adást fogni.
Veszprém elkerülő körgyűrűjén három helyen volt vétel. A tapolcai leágazótól északra kb. 1 km hosszon, a várostól északra, a Házgyári útnak a 8-as főút felőli végén kb. 1km hosszon, a körgyűrű balatonalmádi leágazásánál Almádi felé kb. 3 km hosszon. A körgyűrű legenyhébb völgyében is, mint például a teljes keleti részen semmilyen vétel nem volt. A térerő néhány méteren belül is drasztikusan változott. Jó példa erre a város Balatonalmádi felőli kijárata. Lámpás kereszteződés a körgyűrűn, ahol rövid időn belül mind a négy irányból megfordultam. Mindegyik esetben percekig álltam a pirosnál egyedül a kereszteződésben, a négy pozíció kb. 15x15 méteres négyzetet adott ki, azonban a négy esetből csak kettőnél tudtam adást fogni. Egyébként úgy tapasztaltam, hogy a haladási sebesség nincs különösebb hatással a vételre. A keleti oldalon lehajtva, Fehérvár felé találtam egy kb. 5 km-es szakaszt a 8-ason, ahol folyamatos volt a vétel. Ott 120 km/ó-nál is folyamatos volt. Viszont olyan helyen, ahol csak be-be villant a térrő LED, ott gyalog sem tudtam adást fogni. A városban a völgyes részekre már le sem mentem, de csillagszerűen bejártam a megyeszékhelyt. Nekem úgy tűnt, mintha még egy fa is képes lenne kitakarni az adót, annyira változó volt az eredmény. Belvárosban utcaszinten gyakorlatilag nulla. Kifelé haladva délen a rendőrségen túl kisebb fehér foltokkal van vétel. Nyugatra haladva időnként fogtam jelet, de nagyon darabos volt a lefedettség, jel csak a dombtetőkön. Keletre gyakorlatilag semmi, északra a város külső peremén, illetve a fennsíkon.
Gondoltam, keresek már egy helyet, ahol tényleg folyamatos a vétel. Elindultam Tapolca felé. Ez az út Kabhegy alatt megy el, szinte végig szemmel látható az adótorony. A torony légvonalban 20km, illetve legközelebb 5km az úton haladó autótól. Folyamatosnak kb. 10km-es távnál közelebbi területen nevezném az adást, bár egész enyhe völgyekben még itt sem volt térerő, de a fennsíkokon már folyamatos volt. Ettől távolabb, még tiszta rálátás esetén sem biztos, hogy volt vétel. Néha csak méterekkel gurultam arrébb, és már folyamatos volt a kép - vissza tolattam, és megint elment. Nem tudom, hogy a környező bokrokkal, vagy valami hullámjelenséggel függ össze, de nagyon bosszantó.
Szóval az AH térkép, még elméleti szinten sem használható. Szerintem aki eddig tudott analóg adót fogni Kabhegyről tetőantennával, az a digitálisat is tudja fogni - ez viszont a jelölt területnek csak kb. 60%-a. Aki egy szál zsinórral a szobában is befogta az analóg Kabhegyet, az viszont most lehet tetőantennára kényszerül, mert tapasztalhatóan több az üres folt a digitális sugárzásban. Viszont az, hogy a fennsíktól délre lévő részeket kék zónával jelölik, egyszerűen nevetséges. A Balatonparton úgy ahogy van, el kell felejteni a digitális vételt. Talán, majd Siófokról, ha adnak.