HWSW Informatikai Kerekasztal: DVB-T - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (110 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

DVB-T Digitális földfelszíni műsorszórás Értékeld a témát: ***** 1 szavazás

#361 Felhasználó inaktív   shabba 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 13. 14:35

GoLAN:

Nincs igazán értelme a tv-kbe tunert építeni. Minden bejövő forrást, a folyamatosan bővülő új szabványokat úgy sem képes követni.

A szolgáltatók a világon mindenhol a saját Set-Top box-ot részesítik előnyben, meg így van egy olyan átadási végpont amíg tudják hogy amit csináltak az jó, és addig felügyelhető is. A szolgáltató a saját maga által kialakított eszközparkot bevizsgálja, azzal nem akar foglalkozni hogy mindenféle tőle független eszközök hogy problémáznak a megjelenítés terén. Nem fog azért szenvedni az ügyféllel hogy az általa használt tuner, miért nem jeleníteni meg a megvásárolt adások felét, mert mondjuk a szolgáltató már MPEG-4-ben is ad, a TV tunere meg csak MPEG-2-es. Vagy azon belüli revízióbeli eltérés miatt van probléma a megjelenítéssel. Ráadásul az az API keretrendszer lehet nem akar majd együtműködni a szolgáltató sajátsával mint ami a Tv-hez készült. Szóval kismillió buktató van külső készülékekkel, ezzel egyetlen szolgáltató sem fog igazán foglalkozni, és az felmerülő problémák állandó orvoslására erőforrásokat lekötni.

A TV az csak egy végpont ahol megjelenítődik a kép. Az hogy ez milyen formában jut ez a készülékhez rengeteg fajta lehet, mindet úgysem fogja lekezelni a készülék belső tunere. Jöhet akár régi analóg formában, vagy digitálisan akár fölfelszíni, akár kábel akár satellite, de akár IP forrásból is. Különböző kódolások, titkosítások. A szolgáltató által kínált szolgáltatás csomag eltérése, DTV.HD, VoD,PVR. Ezeknek mint úgysem tud megfelelni egy TV készülék a saját kis tunerjével, ahhoz pedig hogy a teljes szolgáltatást el tudd érni amit megrendeltél - főleg ha az már valami értéknövelt pluszokat is magában hordoz - akkor ahhoz úgyis kell egy külső eszköz a szolgáltató részéről.

#362 Felhasználó inaktív   shabba 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 13. 14:41

max-pain:

Az a gond még az új kódolásokat támogató STB-kel hogy drágák és igen nagy  hiány belőlük. Még csak tavaly ősszel jelentek meg az első ilyen példányok az igazán nagy volumenő sorozatgyártások csak idén fognak beindulni. De az első nagy megrendelésekkel ezeket már rég lekötötték az igazán nagy piaci szereplők. Így aztán a kicsik nem igán fognak még ilyenekhez egykönnyen hozzájutni, vagy a nagyfokú hiány miatt csak erősen borsos árszint mellett, ami meg már az ő méretgazdálkodásuk mellett ellehetetleníti a bevezetését a magas költségek miatt.

Idén a h.264-es STB-k elsősorban az igazán nagy piaci szereplők kiváltsága lesz, talán majd jővőre főleg ha valóban jelentős volumenekre felfutnak a gyártó kapacitások és egyre több gyártó is lesz aki ilyet kínál, eljuthat a kisebb piaci szereplőhöz is. Főleg ha a termelési volumenek növekedése az árat is leszorítja ahogy az újdonság értéke is egyre csökken. De tömegesen szerintem csak 2008-ra fognak ezek igazából elterjedni.

#363 Felhasználó inaktív   max-pain 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 13. 15:28

Idézet: shabba - Dátum: 2006. márc. 13., hétfő - 14:41

De tömegesen szerintem csak 2008-ra fognak ezek igazából elterjedni.

Ezzel egyetertek, de hivatalosan mikor is fog itthon indulni a DVB-T-s sugarzas? Mert iden meg biztos nem, szoval peldaul ez a 2008-as datum nem szamitana rossznak. Annak fenyeben meg kulonosen nem, hogy evek lennenek az atallasra.

#364 Felhasználó inaktív   GoLAN 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 13. 17:35

Idézet: shabba - Dátum: 2006. márc. 13., hétfő - 14:35

A szolgáltatók a világon mindenhol a saját Set-Top box-ot részesítik előnyben,...

Csillagpontos hálózatnál nem jellemző a set-top box. Szép is lenne, ha a lakás mind a hét tévéjéhez külön doboz kellene. Túl azon, hogy egyéb dolgokban teljesen egyetértek veled, és én is egy minimum 1080-as, vagy inkább 100dpi/30-37coll megjelenítőt keresek épp (A) (B), amit érdemesebb kívülről meghajtani (C) (D), mégis vissza kanyarodnék a dilemmához.

Azok, akik értékelik és megfizetik az  olyan megjelenítőket, ami képes megmutatni a különbséget a jó minőségű analóg, és a digitális - esetleg HDTV - adások között, azok túlnyomó többsége kábeltévét használ még falun is, mindenféle doboz nélkül. Ugyan, itt a DVB-S dekoder, és egyre több TV érkezik beépített DVB-T vevővel, de szó sem esik a DVB-C-ről. Erős kétségeim vannak afelől, hogy aki jelenleg kábelt használ, az újra felbarkácsolja a tíz éve leszerelt tetőantennáját, minden készülékhez rak egy beltérit előfizetői kártyával, hogy a gyerek is nézhesse a Spektrumot, meg a nagyi a Filmmúzeumot. Ja, és akkor most a tényleges műsorválaszték kérdésén felülemelkedtünk. Én próbáltam már az elején rámozdulni a DVB-T projektre, de oda jutottam, hogy a DVB-T elsősorban a földi analóg műsornak, és esetleg a műholdas sugárzásnak lehet alternatívája, de aki kábelt használ, annak ez csak érdekesség. A kábeles lefedettség pedig egyre nagyobb, és a kimaradó területen kevesen vannak, akik verik az asztalt ha nem digitális jelet kapnak, és sürgetik a HD adások bevezetését.  :) / :(

#365 Felhasználó inaktív   Klown 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 13. 20:04

Üdv!

A STB + TV combo-val tényleg az a baj, hogy elhaladt felette némileg az idő. Hamarabb kellett volna lépniük. Amúgy én nem látom akadályát, hogy egy Plazma TV oldalán ott figyelne 2 PCMCIA nyílás a CI moduloknak. Szerintem elég flash lenne, ha rögtön a TV-be kellene behelyezni a UPC, DigiTv, Matrix Re öööö  :D  szal' kártyákat. A TV integrált STB-nek meg nem kell nagy extra. Fullra legyen kompatibilis a DVB, eseteleg DiseqC szabvánnyal, azt Shaaanyi. Akinek kell a TiVo funkció az vegyen külön STB-t.

Vagy normális csatlakozást (digitális + full duplex) kellene biztosítani a TV és a STB összekötésére. HDMI vagy valamilyen "DVI-like". Elég elszomorító 2006-ban plazama TV-ket látni RCA-val összedelejezve...  :rolleyes: 

BTW a DVB-T témához röviden:
Magyarországon a különböző bürokratikus szervezetek (ORTT, NHH, CIA, FBI, ... + KERESKEDELMI TV-K ANALÓG LOBBIJA) mellet elég nehéz elindítani a digitális földfelszíní sugárzást. De sajna a nálunknál kedvezőbb történelmi fejlődésű országokban sem megy egyik napról a másikra, de azért annyira/annyit nem tehetetlenkednek/töketlenkednek, mint itthon.

Üdv: Klown
<< Jégvirágos ablakot láttam már, de fagyott pingvint még soha! >>

#366 Felhasználó inaktív   asdf 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 14. 22:18

Idézet: GoLAN - Dátum: 2006. márc. 13., hétfő - 17:35

Csillagpontos hálózatnál nem jellemző a set-top box. Szép is lenne, ha a lakás mind a hét tévéjéhez külön doboz kellene.

Lasd meg UPC-nel HBO csomag, amihez /nemtom, hogy mindenhol-e, de van ahol igen/ settopbox kell, illetve Monortelnel /anyaceg: upc/ az 550 MHz-s halozat miatt a legnagyobb csomag csatornai helyhiany miatt hipersavon vannak, kodolva /meg az hbo is, es a papasmamas csatornak is kulon csomagokban/, es ezekhez szintugy settopbox kell.
Archív:
Akár 3*-os összegbe is kerülhet egy SMS elküldése egyes újabb telefonokon!
Info, kérdőív, petíció:  http://unicodesms.freeweb.hu

#367 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 14. 22:36

helyfüggő, itt (bp) semmihez nem kell stb, hipersávon is csak pár csatorna van. viszont több csatornán is fent van a mozik (soksok adó képe osztott képben), azok a hipersáv üres helyein vannak?
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#368 Felhasználó inaktív   Kilyan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 16. 09:52

A kábeles digitális vételhez a T-com ad beltérit Conax CAS-7es kódrendszerrel azt hiszem. Hipersáv a jellemző. Bár kész rablás amit csinálnak. Ahány tv annyi vevő és annyi előfizetés, ami műszakilag meg is indokolható. Hacsak nem dbox2-es kábeles és vagy DM500-C-sekkel hálózzuk be  a lakást akkor sajnos ez van....egyelőre.

#369 Felhasználó inaktív   GoLAN 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 16. 13:29

Idézet: Kilyan - Dátum: 2006. márc. 16., csütörtök - 9:52

A kábeles digitális vételhez a T-com ad beltérit Conax CAS-7es kódrendszerrel azt hiszem. Hipersáv a jellemző. Bár kész rablás amit csinálnak. Ahány tv annyi vevő és annyi előfizetés, ami műszakilag meg is indokolható. Hacsak nem dbox2-es kábeles és vagy DM500-C-sekkel hálózzuk be  a lakást akkor sajnos ez van....egyelőre.

Ez szomorú.
Egyáltalán, műszakilag megoldható, hogy DVB-T és DVB-C egyetlen tunnerbe legyen integrálva, és idővel ilyenek kerüljenek a megjelenítőkbe, hasonló "kényelmi" állapotot biztosítva, mint a mostani tévék?

#370 Felhasználó inaktív   GoLAN 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 16. 13:33

Bocsánat, hogy előbb kérdezek, aztán informálódom, de természetesen van DVB-C/T modul, például: Metz.

#371 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 03. 22. 23:28

Na milyen kéréstől dobtam egy hátast a ChrisTV fórumán?

Idézet

Are Chris-TV working on DVB-T support?
Here in Sweden the analog broadcasting is shutting down, in my case next week.

Sukitore - Igényes, párosan írt erotikus történetek

#372 Felhasználó inaktív   Kilyan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 24. 13:34

Ha jól tudom akkor az aktuális vagy következő teleholdban egypár szomszédos ország dvb-t adás és adó paraméterei szerepelnek. Ha nem így van azért ne kövezzetek meg :respect:

Üdv

#373 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 24. 13:46

Hát ha lehetne itt pesten fogni őket, nem lenne rossz, de szerintem idáig már nem ér el a jelük. :(
Sukitore - Igényes, párosan írt erotikus történetek

#374 Felhasználó inaktív   wassermann 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 25. 11:50

János-hegy tetejéről talán jó antennával a szlovák DVB-T sugárzás elkapható, de az osztrák adók tényleg túl messze vannak Budapesttől : (

Szerkesztette: wassermann 2006. 03. 25. 11:51 -kor

#375 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 25. 12:04

szerintem még itthonról (káposztásmegyer) is elkapható lenne, legalábbis sima V alakú antennával meglepően jó minőségben bejön pár szlovák adó, de még egy darab antennakábellel is látható belőlük valami
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#376 Felhasználó inaktív   Klown 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 25. 15:48

Idézet: qnadam - Dátum: 2006. márc. 25., szombat - 12:04

szerintem még itthonról (káposztásmegyer) is elkapható lenne, legalábbis sima V alakú antennával meglepően jó minőségben bejön pár szlovák adó, de még egy darab antennakábellel is látható belőlük valami

Üdv!

Ez tényleg így van. Mátyásföldön (dombtető) lakom és itt is jobban jönnek majdnem a szlovák FM rádiók, mint a pesti regionálisak (Radio1, Deejay, stb.). Ez a DX-ereknek igen jó, de az átlag halandóknak nem mindig előny. Gödöllőről hazafelé jövet a Deejay is többször átváltott valami szlovák karattyolásba. Szvsz össze kellene hangolni a frekvenciákat, hogy ne legyenek ütközések. Elég bosszantó, hogy a szlovákok yóól-megküldik a Tátrából a sz@rukat és még Szegeden is az Ahoy popov jön be.  :reklamacio:  Ez televíziónál is igaz. Hallomásból tudom, hogy a déli országrészben valamelyik dél-szláv adó elnyomja az egyik magyar földisugárzású adót. Amit emiatt szinte csak nagy nyereségű, irányított antennával lehet fogni.  :(

Üdv: Klown
<< Jégvirágos ablakot láttam már, de fagyott pingvint még soha! >>

#377 Felhasználó inaktív   Weiss 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 12. 16:01

Sziasztok

Tegnap vettem egy avermedia dvb-t 771-es pci digitális tv tunerkártyát.
Frekiátfogás: 48MHz-850MHz
Váci ktv-n az összes analóg adást nyomják digitálisan is, a kártyával mégis csak a nagy feketeséget fogom.
Ilyenkor mi van? Mondjuk az előző analóg tunerem gyári szoftvere sem ért egy kalap sz... sem, ehhez is másik szoftver kellene?
Csak az autoscan-t használtam, egyenlőre még nem kérdeztem őket a pontos csat. kiosztásról. Vagy valamit még plusszban állítani kellene, mert nem sok mindent ajánl fel a kártya gyári szoftvere.

Köszi

#378 Felhasználó inaktív   GoLAN 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 12. 17:05

Idézet: Weiss - Dátum: 2006. máj. 12., péntek - 16:01

Sziasztok

Tegnap vettem egy avermedia dvb-t 771-es pci digitális tv tunerkártyát.
Frekiátfogás: 48MHz-850MHz
Váci ktv-n az összes analóg adást nyomják digitálisan is, a kártyával mégis csak a nagy feketeséget fogom.
Ilyenkor mi van? Mondjuk az előző analóg tunerem gyári szoftvere sem ért egy kalap sz... sem, ehhez is másik szoftver kellene?
Csak az autoscan-t használtam, egyenlőre még nem kérdeztem őket a pontos csat. kiosztásról. Vagy valamit még plusszban állítani kellene, mert nem sok mindent ajánl fel a kártya gyári szoftvere.

Köszi

Biztos vagy benne, hogy terristrial jelet ad ki a kábelelen a szolgáltatód? Nem DVB-C kártya kellene neked?

#379 Felhasználó inaktív   latency 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 12. 17:30

Neked egy másik kártya kellne. A DVB-C adásokat nem fogod tudni venni egy DVB-T-s kártyával az eltérő moduláció miatt. Ez van.

#380 Felhasználó inaktív   szucsati 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 13. 19:46

Engem két kérdés foglalkoztat nagyon ezekkel a digitális csodákkal kapcsolatban:

Az elsőről biztos volt szó, és ha topicon belül lehetne postokat keresni... szóval hogy ha már mpeg2 formátumban érkezik az adás, akkor ugye van arra mód, hogy újratömörítés nélkül egyszerűen a winyóra pakoljam az anyagot? Szeretnék venni majd egy rendes digitalizáló kártyát, és félek, hogy ha beruházom rá, akkor pár év múlva csak digitális - analóg - digitális módszerrel tudok felvenni vele tvből. Bár ez a "szeretnék venni" nálam krónikus  :Đ .

A másik, hogy ha beköszönt a digitális korszak, akkor majd minden tvmet és videómat ki kell dobálnom, vagy mindhez venni 4e ftért (gondolom, annyi lesz akkor darabja) egy tunert, vagy esetleg lesz egy olyan kütyü, amibe beletolom a digi jelet, és az koaxra rákeveri a csatornák analóg változatát?
Arra gondolok, hogy ugye a videóknál van olyan, hogy nem scarton küldöm ki a video képét, hanem egy szabad csatornára rákeveri önmagát. Ilyesmi módszerrel, csak több csatornára több adás. Mondjuk ehhez biztos izmos kis gép kell, hogy ennyi mpeg2 videót dekódoljon...
Össze se merem számolni, hány tv, tuner, meg vhs magnó van itthon!

Bónusz kérdés: francért nem lehet megoldani, hogy egy tuner kábelen, levegőn, meg műhódon is tudja venni az adást? Nem hiszem, hogy olyan megerőltető lett volna úgy kitalálni.

Téma megosztása:

• (110 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.