Idézet: scaurus - Dátum: 2009. okt. 4., vasárnap - 6:18
ntbackup kérdések egy

felhasználótól:
1./ Az XP Prof. alatt ntbackup által a mentés végén készített indító floppy tartalmaz a mentésre vonatkozó specifikus adatot?
Ha igen, akkor hogyan lehet utólag kreálni egyet?
Vagy a floppy nélkül, mondjuk a telepítő készletről indítva a gépet is helyre lehet állítani egy ntbackup mentésből a rendszert?
Gondolom, az ASR (Automated System Recovery) floppyról van szó, ami a számítógép indíthatatlansága esetén szükséges. Ez egyrészt a telepítőlemezzel végezhető javításhoz használható fel, annál a menüpontnál, ahol felszólít a floppy betételére és sokan nem tudják, ilyenkor mit akar. Vagy önmagában is bootol a floppy (ha jól emlékszem) és a merevlemezre mentett backup fájlból visszaállítja a rendszert. Vagyis a floppy "tudja" például, hol van a mentés, milyen néven.
Az NTBackup használja a Windowsban lévő Kötet Árnyékmásolata Szolgáltatást (Volume Shadow Copy), ami azt jelenti, hogy mindenről képes pillanatfelvételt készíteni, használt fájlokról, registryről stb.
Visszaállítás hasonlóan, vagyis menetközben felülír bármit. Régebben egy MS oldalon olvastam olyan megoldást valamivel kapcsolatban, hogy ha tönkrement a Windows, de van róla NTBackup, akkor telepíts fel gyorsan egy új Windowst, ami csak arra kell, hogy elindítsd benne az NTBackupot, vagyis az új Windows felülírja önmagát a régebbi, mentett állapotra. Fura egy "megoldás", de állítólag működik. De a Win7 rendszerbackup is megcsinálja ugyanezt.
Idézet
3./ Csak ezek után felmerül bennem - nem fenti gépre vonatkozóan, hanem úgy általában - a kérdés, hogy a menteni kívánt kliensen futtatott backup programok (pl.: Norton Save&Restore, Acronis Backup&Recovery Workstation, DriveImgaeXML) által készített mentésben tényleg benne van minden?
DriveImageXML szintén az árnyékmásolat szolgáltatást használja, sőt a többi is, ha jól tudom, ami Windowson belül működik, vagyis nem rebootol. Én próbálgattam is ezt a programot, amúgy korrekt. Legfeljebb nem túl szimpatikus menetközben piszkálgatni az oprendszert, viszont működik.
Szerkesztette: Signal 2009. 10. 07. 14:32 -kor