HWSW Informatikai Kerekasztal: PDA operációs rendszerek - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

PDA operációs rendszerek melyiket válasszam PalmOS vagy Win CE

#1 Felhasználó inaktív   Simán 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 10. 03. 21:26

Sziasztok!

Vásárlás előtt állok és szeretném kikérni a hozzáértők véleményét.
Melyik oprendszeres PDA-t lenne érdemes választanom?
-Windows
-PalmOS

Melyik miért jobb és miben?
Ezenkivül melyik PDA márkát ajánlanátok, és hol lehet a legolcsóbban beszerezni.
Amit kinéztem az a PALMONE Zire 31 .

Köszike

#2 Felhasználó inaktív   Fym 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 03. 21:51

Szerintem ez simán (bocs, ezt nem bírtam kihagyni :Đ ) belefér az EVO-ba... :think:

Át is helyzem gyorsan...
.:: A lényeg, hogy össze kell őket párosítani, hármasával ::.
.:: Fr33 YouR MinD ::.
.:: [Konfigok] ::: [Hunclickers] ::.
.:: Join the HWSW World Community-Team© ::: A HWSW UD-Team honlapja ::.

#3 Felhasználó inaktív   Simán 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 03. 22:05

Igaz, igaz. Csak nem találtam  :omg:

#4 Felhasználó inaktív   Sumi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 03. 23:00

hat mindenkeppen a windowst javaslom, abbol is minimum egy 2002-es verziot
Per Aspera Ad Astra

#5 Felhasználó inaktív   yeahsp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 10. 04. 00:12

ha akarsz vele játszani, filmet nézni, netezni, akkor a PocketPC a te barátod... ARM procival (lehetőleg 300-as XScale) és min PPC oprendszerrel... nem tudom, hogy mennyit szánsz rá, de mostanában már 40-50e között lehet kapni PPC 2002/2003-as, 400-as XScale procis 64 megás gépeket... pl. a bolhán most is van egy asszem (ha még nem ment el)...
MB: ASKA KT-133E * CPU: Athlon 650@500 * RAM: 512MB PC133 ADLAS * HDD: Seagate 10/5400/512K * VGA: MSI MX440 lowprofile * PSU: DIY * Case: Skoda Octavia :)

#6 Felhasználó inaktív   Simán 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 04. 18:25

Na igen!

Nekem a pda általános funkciói miatt  kellene (PIM) és ha már megadatott  :D  akkor az MP3 hallgatás miatt is. Szeretném leváltani a post-it jeimet egy PDA-ra  :smoker:
Sztem filmet nem annyira fogok nézzni rajta. Játszani is szeretnék. Amiket én nézzegettem árakat azok mind drágább kategoria volt a win CE oprendszeres. Én kb olyan brutto 50 max 60 ezret szánnék rá. Asszem nagyon nekem többet nem is ér ez a kis kütyü, mert minek.

Szóval várom a további hozzászólásokat.

Kösz!

#7 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 10. 04. 18:53

Nálam PPCre alapban találtam egy csomó utilt, amivel értelmesen tudom használni, eddig nem volt rá olyan proggi, amit ne tudtam volna szinkronizálni a PCre. Palmon alapban szenvedtem, próbáltam télleg mobil irodát csiholni, de annyira nem jött be. Tudott pld. Outlookba szinkonizálni, de az új szoftvere már nem, nem voltak jók az ékezetek, percekig keresett egy xls táblában.

Aztán kuka. Kuipróbáltam egy PPC-t, másik Palmos kolléga meg ugyanakkor vett Tungstent. Dobta is ki egyből. Van rajt rendes Európa, Magyarország térkép, akár autós navigációval, winamp, totalcommander, mediaplayer, word, akármi. Alapban sok ingyenes cucc van rá, szerintem jobb az ellátottsága, mint a Palmnak.

Palmnál varázsolni kellett, hogy az infrát összekössük egy Nokiával, PPCnél eddig amihez odatartottam, azzal műxött. Sonyra találkozó, Nokiára névjegy, PCre fileok, autóban nyomja az mp3-at. Zsír.
Make love not Wor.

#8 Felhasználó inaktív   TromF 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 04. 18:58

Idézet: Simán - Dátum: 2004. okt. 4., hétfő - 19:25

Na igen!

Nekem a pda általános funkciói miatt  kellene (PIM) és ha már megadatott  :D  akkor az MP3 hallgatás miatt is. Szeretném leváltani a post-it jeimet egy PDA-ra  :smoker:
Sztem filmet nem annyira fogok nézzni rajta. Játszani is szeretnék. Amiket én nézzegettem árakat azok mind drágább kategoria volt a win CE oprendszeres. Én kb olyan brutto 50 max 60 ezret szánnék rá. Asszem nagyon nekem többet nem is ér ez a kis kütyü, mert minek.

Szóval várom a további hozzászólásokat.

Kösz!

A Palmos gépek mellett szól, hogy hosszabb a készenléti idejük általában és kisebbek, bár én PPC-ben vagyok jártas.

Pl ez : Zire 31

A PPC-k csicsásabbak, a Palmok gyorsabbak.
(durva viszonyítás: PPC = Windows, Palm = Linux)
4 8 15 16 23 42

#9 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 10. 04. 19:11

Idézet: TromF - Dátum: 2004. okt. 4., hétfő - 19:58

A Palmos gépek mellett szól, hogy hosszabb a készenléti idejük általában és kisebbek, bár én PPC-ben vagyok jártas.

Pl ez : Zire 31

A PPC-k csicsásabbak, a Palmok gyorsabbak.
(durva viszonyítás: PPC = Windows, Palm = Linux)

Valamint Palmnál ebook olvasáshoz látványosan jobb a kijelző. Gyorsaság meg eléggé viszonyítás kérdése, nekem EXcel táblában a PPC pillanatok alatt kidobta, Palm meg kereste 1 percig. A kisebb Palmom meg 8-10 percig :-) Az újabb kihúzhatós csodáknak meg bőven nagyobb a kijelzője, de Ziréban hamar ki lehet nőni a ramot.
Make love not Wor.

#10 Felhasználó inaktív   yeahsp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 10. 04. 23:58

ja 50-60-at szánsz rá, akkor azért bármikor találsz egy PXA255 (akkor már ne a 250-et, mert sokkal sokkal gyorsabb az FPU-ja) procis 64 megás gépet... lehetőleg CF és SD IO slot is legyen rajta, és akkor nem lesz vele gondod...

én pl. imádom rajta az Age of Empires-t, a SimCity2000-et, Quake-et, Doom-ot, DOS emulátorral a Civilization 1-et, de van rá ezer más jó játék is...
MB: ASKA KT-133E * CPU: Athlon 650@500 * RAM: 512MB PC133 ADLAS * HDD: Seagate 10/5400/512K * VGA: MSI MX440 lowprofile * PSU: DIY * Case: Skoda Octavia :)

#11 Felhasználó inaktív   Simán 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 05. 10:05

Yeahsp: és hol kapok ilyet? mármint ezt a cuccost: PXA255
És új ár ez?

#12 Felhasználó inaktív   yeahsp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 10. 05. 23:55

Idézet: Simán - Dátum: 2004. okt. 5., kedd - 11:05

Yeahsp: és hol kapok ilyet? mármint ezt a cuccost: PXA255
És új ár ez?

használt, és 40-től felfelé állapottól, típustól, kiegészítőktől függően... a PXA255 az az Intel XScale proci altípusa, ami a PDA-ban van... a 250-ben még valami dolog le lett tiltva, mert bugos volt, de a 255-re kijavították, és emiatt gyorsabb lebegőpontos műveletekben... én meg vagyok elégedve a Axim gépemmel, de a középső "joystick" gombja nem valami jó sajna... az iPAQ 3xxx széria gombja meg jó lenne, csak ügyetlen a formája miatt... szóval igán egyik sem jó, ez van... :D ha valami autóversenyt, vagy hasonló irányítást igénylő játékot nyomok rajta, akkor átkonfigurálom a többi gombra...

itt nézz körül

#13 Felhasználó inaktív   bwoay 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 07. 01:58

azért azt tök jól meg lehet figyelni, hogy amikor szóbajön a Palm vs. PPC téma,
akkor a PPC-s tábor (illetve csak egyesek!) szeret abba az irányba ferdíteni,
mintha a Palmok még mindig 16 MHz-es Motorola Dragonball EZ procin futnának,
8 MB RAM-mal, és 16 szürkeárnyalatos, 160x160-as kijelzővel.
Az, hogy a PPC program ellátottság jobb, még viccnek is rossz, ez mindig is fordítva volt.
És mi az, hogy ha játszani, filmet nézni, netezni akarsz, akkor PPC?
Hahó, a legtöbb PPC gép azért még mindig 240x320-as,
miközben a Palmok 320x320-asok, illetve 320x480-asok
akkor filmet nézni, netezni, játszani melyik lehet jobb...
ja, és 400-as Intel Xscale-en futnak.

Ezek a tények.
A két oprendszer megítélése pedig szubjektív,
de szerintem a Palm pont azért vezetett évekig,
mert a valós életben PIM dolgokra sokkal használhatóbb volt,
annak ellenére, hogy a Windowssal való kompatibilitás terén
voltak hiányosságai.

Én úgy vagyok a PPC-vel, hogy bár a windowst jól ismerem,
ugyanazt egy tenyérgépen látni számomra egyenlő a horrorral.
(szerintem az egy olyan oprendszer,
ami remekül megállná a helyét egy tablet PC-n, de hát az azért mégis más :)
A Palm OS használata számomra az első pillanattól kezdve intuitív módon ment,
semmi nehézséget nem találtam benne,
viszont a PPC olyan, mintha egy cerkával próbálnék jobbklikkelni, meg ilyenek.

Palmnál varázsolni kellett, hogy az infrát összekössük egy Nokiával

ja igen, varázsolni kell rá egy drivert, HA modemként akarod használni, milyen meglepö...
PPC-vel megy anélkül is? ezt nem tudom, de a névjegyküldéshez ugyanúgy nem kell semmi PalmOS alatt sem, lévén szabvány vcf file-okat küld/fogad, minden telefonommal működik (Ericsson, Nokia, Siemens)

#14 Felhasználó inaktív   Simán 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 07. 10:28

Amúgy megvásároltam az első pda-mat.
Egy Tungsten E tipusu készülék. Nagyon-nagyon teccik és nagyon használható. Semmi akadályt nem éreztem szinkronizációnál. Abszolút cool a cuccos.
Amúgy milyen igényes játék van PalmOs -ra?

#15 Felhasználó inaktív   denes44 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 07. 14:29

Idézet: Simán - Dátum: 2004. okt. 7., csütörtök - 10:28

Amúgy megvásároltam az első pda-mat.
Egy Tungsten E tipusu készülék. Nagyon-nagyon teccik és nagyon használható. Semmi akadályt nem éreztem szinkronizációnál. Abszolút cool a cuccos.
Amúgy milyen igényes játék van PalmOs -ra?

Néz szét itt:
PalmWarez

Rengeteg játék program, util van itt.
Tekintsd meg a fotóimat, itt: http://vdenes.hu
Forma 1 Tippverseny: http://f1tipp.net

#16 Felhasználó inaktív   beta 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 07. 15:49

bwoay, kár a palmért, de sajnos lefele áldoz a csillaga. Hiába rax bele egy 400mhz-es procit, ha még multitaskingolni sem képes. Így aztán nem sok értelme van IMHO, csak az akksidat szívja. A Palm akkor lenne ütőképes ellenfél a PPC-nek, ha nem lenne ennyire zárt a fejlesztése. Persze ez is a Microsoft erőpolitikájának köszönhető: ott támadtak, ahol a legsebezhetőbb volt az ellenfél, most pedig már semmit nem is kell tenniük, növekszik a ppc piac, a palmé pedig megy össze. Nagyban köszönhető ez annak is, hogy az MS ingyen a kezünkbe adja az Embedded Visual C++-t.

Jobbklikkelés cerkával? Ez nekem is vicces volt először. Ettől függetlenül a context menü az egyik legpraktikusabb dolog a Windowsokban IMHO. Az elérése persze okozhat gondot, de maga a funkció nélkülözhetetlen.

Kb összegezve sztem a lényeg az, h a palmos világ irigyen figyeli, ahogy a PPC-k kétszer olyan gyorsan fejlődnek hozzájuk képest. De ez csak a szokásos MS jelenség, ami annyiban jó a palmosoknak, hogy maga után húzza azokat a gépeket is, csak persze lassabban. Gondoljatok bele, hol lennének most a PDA procik, ha nincs Windows, ami katalizálja a fejlesztéseket. 16Mhz-es Palm után 400Mhz-es? Sztem ennél jobb példája nincs is ennek a témának: az oprendszerük messze nem fejlődött annyit, amennyi lehetőséget az új procival bevittek a gépbe.

#17 Felhasználó inaktív   yeahsp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 10. 07. 16:57

a Palmok magasabb felbontása abszolút nem feltétlenül előny... torz lesz a kép, a 4:3-as képarány a kiegyensúlyozott az emberi szemnek, léleknek...

nem windows, hanem PocketPC 2000,2002,2003... és abszolút nem olyan, mint a win... nincsenek olyan ablakok, a start-menü is elég más... sajnos... persze van egy két progi, amivel barátságosabbá lehet tenni (pl. a FaceLift-el nem egyszintű a menü, hanem olyan, mint az asztali gépeken)...

a "jobb-klikk" nagyon hasznos, és mi a fenének raknának még egy felesleges context gombot a gépre, vagy a képre? bökj a képre hosszabban, és már ott is a menü... semmivel nem veszik össze ez a funkció...

a MS szabad sw fejlesztési politikája pedig tényleg meghozta a gyümölcsét... van Palm-ra egyetlen komolyabb játék? AoE,SC2000,Doom,Quake,stb,stb,stb... a Palm egyszerűen rossz politikával fejlesztett... nem véletlenül nagyobb a forgalma a PPC alapú gépeknek...

persze, hogy van már 400-as XScale procis Palm (a PDA-k már kicsit feljebb járnak azóta), de ki sem lehet használni a proci erejét, és nem is kapsz meg használtan 40-50e-ért egy olyan teljesítményű Palm gépet, mint a PPC-k... ez van...

temészetesen örülnék, ha a Palm öszzeszedné magát, hiszen az gyorsabb teljesítmény növekedést, és alacsonyabb árakat eredményezne... de most ez van, ezt kell szeretni...

#18 Felhasználó inaktív   Simán 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 07. 17:59

Igen, azért  irigyelem si tölled az age of empires-t.  :respect:
De hát ha jáccani a akarok akkor ott van számgépem. De most veszek magamnak egy 6600 nokiát így játszhatok is ha kedvem tartja :D
Én nem bánom hogy palmot vettem.

#19 Felhasználó inaktív   consono 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 07. 21:18

Idézet: Simán - Dátum: 2004. okt. 7., csütörtök - 16:59

Igen, azért  irigyelem si tölled az age of empires-t.  :respect:
De hát ha jáccani a akarok akkor ott van számgépem. De most veszek magamnak egy 6600 nokiát így játszhatok is ha kedvem tartja :D
Én nem bánom hogy palmot vettem.

Próbáld ki a Warfare Inc-et, az biztosan tetszeni fog, ha bejönnek a RTS játékok. Tiszta Starcraft feeling :)
Ja, a palmgaminworld-ön is körülnézhetsz, ha a játékok érdekelnek..

Szerkesztette: consono 2004. 10. 07. 21:20 -kor

#20 Felhasználó inaktív   yeahsp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 10. 07. 21:50

Idézet: consono - Dátum: 2004. okt. 7., csütörtök - 22:18

Próbáld ki a Warfare Inc-et, az biztosan tetszeni fog, ha bejönnek a RTS játékok. Tiszta Starcraft feeling :)
Ja, a palmgaminworld-ön is körülnézhetsz, ha a játékok érdekelnek..

PPC-re is megvan... :D - bár elég egyszerűcske a játékmenet... túl könnyű...

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó