HWSW Informatikai Kerekasztal: Ubuntu - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (126 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Ubuntu Linux for human beings

#101 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 04. 10. 09:08

Idézet: zZsOlTi - Dátum: 2005. ápr. 8., péntek - 23:16

Nemértem :think: Ubuntu feltesz. Nemteccik, megun. UHU feltesz (kérdéses partíciókat formázza).

Pedig úgy láttam, érted.
A szavaid olvasatának ez az értelme. Persze felmerülhet a gyanú, hogy te sem tudod mit írtál le, de erre a lehetőségre hadd ne gondoljak.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#102 Felhasználó inaktív   etzel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 04. 10. 11:08

Hi!

Felraktam az ubuntut, egy kis segitseget szeretnek kerni:

ami surgos:

- grub-ot nem ismerem, hogyan lehet beallitani, hogy az xp legyen a default rendszer (pl, 3 mp utan azt bootolja)?
- borzalmas ronda fontok vannak pl, firefox alatt, erre van vmi otlet?
- monitort hol lehet beallitani neki?
- magyar keyboard layout-ot hol tudom telepiteni?

Elore is koszonom!

Udv,

Attila

#103 Felhasználó inaktív   etzel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 04. 10. 11:17

Idézet: etzel - Dátum: 2005. ápr. 10., vasárnap - 12:08

Hi!

Felraktam az ubuntut, egy kis segitseget szeretnek kerni:

ami surgos:

- grub-ot nem ismerem, hogyan lehet beallitani, hogy az xp legyen a default rendszer (pl, 3 mp utan azt bootolja)?
- borzalmas ronda fontok vannak pl, firefox alatt, erre van vmi otlet?
- monitort hol lehet beallitani neki?
- magyar keyboard layout-ot hol tudom telepiteni?

Elore is koszonom!

Udv,

Attila

Pontositok: sikerult telepiteni a magyar kiosztast, de nem tudom mivel lehet aktivalni

#104 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 10. 11:37

Idézet: leslie - Dátum: 2005. ápr. 9., szombat - 20:38

apt-get dist-upgrade bejátszhatik?

BTW a réginek 1 baja van. Kb 1 hét uptime után annyira rászált a swap memóriára, plusz felzabálta a fizikait, h muszáj restartolni. :(
Remélem, ezt javították...

apt-get dist-upgrade természetesen működik.

Ezt a memóriazabálós állítást nem értem. Van nekem egy serverem, Apache, php, mysql, a jelenlegi uptime-ja 61 nap. Van benne fél giga ram, eddig még nem akar elfogyni.

Mem:    516612k total,   465636k used,    50976k free,    76884k buffers
Swap:  1333240k total,     6504k used,  1326736k free,   274016k cached

Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#105 Felhasználó inaktív   bepe_79 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 10. 12:22

Idézet: Friczy - Dátum: 2005. ápr. 10., vasárnap - 11:37

apt-get dist-upgrade természetesen működik.

Ezt a memóriazabálós állítást nem értem. Van nekem egy serverem, Apache, php, mysql, a jelenlegi uptime-ja 61 nap. Van benne fél giga ram, eddig még nem akar elfogyni.

Mem:    516612k total,   465636k used,    50976k free,    76884k buffers
Swap:  1333240k total,     6504k used,  1326736k free,   274016k cached

Az én gépem sima desktop gép, de ebbe is kell 512 MB RAM.  :) Merthogy Doom III-nak meg a SWAT4-nek az I*ten  RAM-ja se' elég...  :D

#106 Felhasználó inaktív   Glorfindel 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 12. 07:14

Sziasztok.

Én egy abszolút kezdő linuxos vagyok, az is csak azóta mióta vannak CDről bootolható disztribúciók  :D . Szóval letöltöttem a Kubuntu Live-ot. Bootolok a cdről. Elindul szépen, de az egerem, ami PS/2 -es, nem működik, és ami rosszabb, hogy a particióimat(FAT32) nem tudja mountolni. Ergo, használhatatlan az egész így.
Nem tudjátok véletlenül mi a probléma?
Konfig:
Athlon TB 1.2Ghz, 512Mb DDR, MB Epox 8KHA, Gecube Gamebuster Radeon 9550, 30 Gb 7200 Quantum, SB Live 5.1, Win2000 SP4

Előre is köszönöm.

Szerkesztette: Glorfindel 2005. 04. 12. 07:20 -kor

#107 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 13. 16:26

sziasztok, feltoltam en us a tegnep letoltott leguccso ubuntut. par kerdesem. mivel nem kerte be e gyoker jelszavat, hogyan tudok gyokerbe atmenni? Tovabba szeretnem ha a moncsit 1280x960@75Hz-en jaratna 1280x1024@60Hz helyett. Tovabba azt is szeretnem, hogy az ISA busos modemem ami irq5/com3-ra van jumperelve - menne. Ezeket hogyan lehetne megoldani. tovabba nekem grubot rakott fel, grubot uutalom, es elis cseszte a w2k boot-t. Abit BP6 - ubuntu a BX chipset primary masteren (hda) mig w2k a HPT366 primary masteren (hde) lakik. helpjetek, pliiz :cry:
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#108 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 13. 19:06

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. ápr. 13., szerda - 17:26

helpjetek, pliiz

keresed szamomra parancs: HELP!
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#109 Felhasználó inaktív   Zsömbi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 13. 22:29

Idézet: Öregszem - Dátum: 2005. ápr. 13., szerda - 19:06

keresed szamomra parancs: HELP!

:pokeas2: Ez nem volt rossz Öregszem! :lol:
üdv.: Zsömbi

Fujitsu Siemens Amilo Pa 3553 .:. Mobile AMD Turion64 X2 RM70 2.0 GHz .:. 3072 MByte DDR2 PC5300 .:. 320 GByte 5400 rpm SATA .:. ATi Mobility Radeon HD3470
OS Windows Vista Home Premium

#110 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 14. 10:25

Idézet: Glorfindel - Dátum: 2005. ápr. 12., kedd - 7:14

Sziasztok.

Én egy abszolút kezdő linuxos vagyok, az is csak azóta mióta vannak CDről bootolható disztribúciók  :D . Szóval letöltöttem a Kubuntu Live-ot. Bootolok a cdről. Elindul szépen, de az egerem, ami PS/2 -es, nem működik, és ami rosszabb, hogy a particióimat(FAT32) nem tudja mountolni. Ergo, használhatatlan az egész így.
Nem tudjátok véletlenül mi a probléma?
Konfig:
Athlon TB 1.2Ghz, 512Mb DDR, MB Epox 8KHA, Gecube Gamebuster Radeon 9550, 30 Gb 7200 Quantum, SB Live 5.1, Win2000 SP4

Előre is köszönöm.

Az Ubuntu Live CD nem egy nagy durranás, IMHO ha nem akarsz telepíteni magadnak egy Linuxot, akkor inkább a Knoppixot használd. Az sokkal jobb hw-felismeréssel működik.
Friczy

#111 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 14. 10:33

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. ápr. 13., szerda - 16:26

sziasztok, feltoltam en us a tegnep letoltott leguccso ubuntut. par kerdesem. mivel nem kerte be e gyoker jelszavat, hogyan tudok gyokerbe atmenni? Tovabba szeretnem ha a moncsit 1280x960@75Hz-en jaratna 1280x1024@60Hz helyett. Tovabba azt is szeretnem, hogy az ISA busos modemem ami irq5/com3-ra van jumperelve - menne. Ezeket hogyan lehetne megoldani. tovabba nekem grubot rakott fel, grubot uutalom, es elis cseszte a w2k boot-t. Abit BP6 - ubuntu a BX chipset primary masteren (hda) mig w2k a HPT366 primary masteren (hde) lakik. helpjetek, pliiz :cry:

root felhasználót csak azokra a funkciókra használj, amire muszáj. Ilyenkor tudod használni a sudo parancsot, vagyis
parancs
helyett
sudo parancs

Esetleg a gnome menüből kiindulva találsz root terminált is.

A monitor beállítást az /etc/X11/xorg.conf file piszkálásával lehet elkövetni, ha a rendszer nem tette meg. Egyszerűbb a dpkg-reconfigure xserver-xorg parancs, akkor nincs szükség a konfig file részletes ismeretére. (A moncsit nem tudom mi :p)

Ha a modem hardware-es modem, akkor van esélyed, bár emlékeim szerint a com3 nem okvetlenül fog működni az IRQ5-ön, az az IRQ4-et szereti szabvány szerint használni. A linux alatti eszköznév a /dev/ttyS2 a com3-ra. Modem sebességet és egyebet a setserial paranccsal állíthatod, bár nem tudom, része e a default telepítésnek. (nem része, de a setserial csomag viszont feltehető a netről).

A bootoláshoz jó lenne tudni, hogy milyen eszközként akarja a grub a hde-t kezelni, de nekem még soha nem volt raid vezérlőm, így ezt meghagyom másnak.
Friczy

#112 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 14. 16:01

Idézet: Friczy - Dátum: 2005. ápr. 14., csütörtök - 10:33

root felhasználót csak azokra a funkciókra használj, amire muszáj. Ilyenkor tudod használni a sudo parancsot, vagyis
parancs
helyett
sudo parancs

Esetleg a gnome menüből kiindulva találsz root terminált is.

A monitor beállítást az /etc/X11/xorg.conf file piszkálásával lehet elkövetni, ha a rendszer nem tette meg. Egyszerűbb a dpkg-reconfigure xserver-xorg parancs, akkor nincs szükség a konfig file részletes ismeretére. (A moncsit nem tudom mi :p)

Ha a modem hardware-es modem, akkor van esélyed, bár emlékeim szerint a com3 nem okvetlenül fog működni az IRQ5-ön, az az IRQ4-et szereti szabvány szerint használni. A linux alatti eszköznév a /dev/ttyS2 a com3-ra. Modem sebességet és egyebet a setserial paranccsal állíthatod, bár nem tudom, része e a default telepítésnek. (nem része, de a setserial csomag viszont feltehető a netről).

A bootoláshoz jó lenne tudni, hogy milyen eszközként akarja a grub a hde-t kezelni, de nekem még soha nem volt raid vezérlőm, így ezt meghagyom másnak.

root ugyben hidd el tudom mit akarok, nem rootkent hasznalok OS-t. csak egyszeruen idegesitett, hogy a sajat rendszeremhez nem ferhetek hozza rendszergazdakent.
Jelenleg tehat:
-root jelszo megoldva
-xorg.conf-ba modeline faradsagos munkaval heggesztve. sajnos nem sikerult az 1280x960@75Hz, csak 1280x1024@75Hz jott ossze. idegesit az, hogy mig debian/mdk eseten a win alol powerstrip-bol kibanyaszott timing popec kepet adott, addig az ubuntuba rakotott xorg szerverre ez nem all.
-isa modem com3/irq5 felallassal popecul ment debian alatt

-grub aszondja a hde-rol hogy unknown part type, hdg-rol eszreveszi, hogy fat32 - hde-n az ntfs/w2k. hpt366 nem raid vezerlo, hanem egy mezei UDMA66 vezerlo. nekem olybatunik a grubnak a fajdalma az ntfs-tol vanik. csak azt nem mertem, hogy 10 eve hasznal mindenki kozmegelegedesre lilo-t akkor most minek ezt a qrv@ grubot nyomatni 2-3 eve?  :reklamacio:  tul bonyolult, tul okos akar lenni, ezert tulsagosan serulekeny is

Szerkesztette: SFIJ 2005. 04. 14. 16:02 -kor

#113 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 15. 13:20

Idézet

-xorg.conf-ba modeline faradsagos munkaval heggesztve. sajnos nem sikerult az 1280x960@75Hz, csak 1280x1024@75Hz jott ossze. idegesit az, hogy mig debian/mdk eseten a win alol powerstrip-bol kibanyaszott timing popec kepet adott, addig az ubuntuba rakotott xorg szerverre ez nem all.

Akkor ez valószínűleg nem Debian vs. Ubuntu, hanem XFree86 vs. X.org probléma lesz. Bár a szintaxisuk nagyon hasonló. Ha megvan még a Debianos konfig file-od, akkor próbáld meg a Modeline sort áttenni, meg a horizontális sávszélesség beállítását (HorizSync azt hiszem).

Egyébként is érdekes, mert otthon Hoaryt használok, 1280x960-as felbontásban, tehát a rendszer tudja, és ha 1024 sornál tudja a 75 Hz-et, akkor azt 960-nál is tudnia kellene.

Idézet

-isa modem com3/irq5 felallassal popecul ment debian alatt

És a setserialt megnézted?

Idézet

-grub aszondja a hde-rol hogy unknown part type, hdg-rol eszreveszi, hogy fat32 - hde-n az ntfs/w2k. hpt366 nem raid vezerlo, hanem egy mezei UDMA66 vezerlo. nekem olybatunik a grubnak a fajdalma az ntfs-tol vanik. csak azt nem mertem, hogy 10 eve hasznal mindenki kozmegelegedesre lilo-t akkor most minek ezt a qrv@ grubot nyomatni 2-3 eve?  :reklamacio:  tul bonyolult, tul okos akar lenni, ezert tulsagosan serulekeny is

A grub fájdalma biztos, hogy nem az ntfs, mert nekem rendesen bootolja az ntfs (nem raid) partíción lévő windowst.

Persze attól, hogy szidod, nem lesz jobb neked se, de ha jólesik  :omg: Azt viszont senki sem tiltja meg neked, hogy kiadj egy apt-get install lilo parancsot, és akkor nem kell a számodra túl bonyolultnak tűnő grubot használnod. Végül is mindenki használhatja azt, ami jobban kézreáll neki, nem?
Friczy

#114 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 15. 14:35

Idézet: Friczy - Dátum: 2005. ápr. 15., péntek - 13:20

Akkor ez valószínűleg nem Debian vs. Ubuntu, hanem XFree86 vs. X.org probléma lesz. Bár a szintaxisuk nagyon hasonló. Ha megvan még a Debianos konfig file-od, akkor próbáld meg a Modeline sort áttenni, meg a horizontális sávszélesség beállítását (HorizSync azt hiszem).

Egyébként is érdekes, mert otthon Hoaryt használok, 1280x960-as felbontásban, tehát a rendszer tudja, és ha 1024 sornál tudja a 75 Hz-et, akkor azt 960-nál is tudnia kellene.

És a setserialt megnézted?

A grub fájdalma biztos, hogy nem az ntfs, mert nekem rendesen bootolja az ntfs (nem raid) partíción lévő windowst.

Persze attól, hogy szidod, nem lesz jobb neked se, de ha jólesik  :omg: Azt viszont senki sem tiltja meg neked, hogy kiadj egy apt-get install lilo parancsot, és akkor nem kell a számodra túl bonyolultnak tűnő grubot használnod. Végül is mindenki használhatja azt, ami jobban kézreáll neki, nem?

Friczya moncsi kvm switchenat tobb gepet szolgal ki. ofcorz ha atemelem a powestrip altal adott ertekeket van 1280x960@75Hz-es kep csak ujra kellene mereteznem a kepet a monitoron. mivel KVMswitch van,mindenegyes gepvaltasok ujra kene mereteznem a kepet.

a grub tovabbra is fajdalmam,barhogy kuzdelmeztem a manual segitsegevel, nem gyun be az a franya 2k. ha esetle le tudod ide rakni a konfigodat,lehet, hogy  segitene.

#115 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 17. 11:42

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. ápr. 15., péntek - 14:35

Friczya moncsi kvm switchenat tobb gepet szolgal ki. ofcorz ha atemelem a powestrip altal adott ertekeket van 1280x960@75Hz-es kep csak ujra kellene mereteznem a kepet a monitoron. mivel KVMswitch van,mindenegyes gepvaltasok ujra kene mereteznem a kepet.

a grub tovabbra is fajdalmam,barhogy kuzdelmeztem a manual segitsegevel, nem gyun be az a franya 2k. ha esetle le tudod ide rakni a konfigodat,lehet, hogy  segitene.

Adott határokon belül a kép méretének finomhangolásában segíthet az xvidtune. Ha azzal be tudod lőni a neked megfelelő méretet és pozíciót, akkor az általa kiadott modeline sort már be tudod tenni az x konfigjába. Arra érdemes figyelni, hogy az xvidtune csak azon a határon belül tud hangolni, amit a dotclock enged neki, ha az nem jó, akkor azt kézzel át kell lőni. Pepecsmunka, de azért van esély rá, hogy be tudod hangolni.

A grub konfig nem tudom, mennyit segít rajtad, ami nekem be van állítva, az egy az egyben kiolvasható a manualból is, persze nálam nem RAID van, meg nincs hde meg hasonlók. Adj nekem egy Sata vinyót, és akkor kipróbálom :)

title           Microsoft Windows XP Professional
root            (hd0,0)
savedefault
chainloader     +1

Ebból a savedefault nem fontos, ezt automatikusan tette bele az update-grub, de enélkül is kell mennie.
Friczy

#116 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 08:15

Idézet: Friczy - Dátum: 2005. ápr. 10., vasárnap - 11:37

Bocs, ritkán van időm ide is bekukkantani. :(

Szal egy szerver masina elindul, felveszi a modulokat, alkalmazások elindulnak, kalap. X nap után már nem indít új szolgáltatást.
De én desktopra használom az Ubuntut, pl 6-7 nap után már egy egyszerű xcalc parancs is 5mp swap-olást igényel, ez a véleményem szerint elég túlzás. Amúgy 512M RAM, Barton 2500@2200, meg vagy 0,5Tbyte HDD a vas, szal annyira nem is öreg, bár tény, hogy nem fejlesztem, mert felesleges.

Az újat nem próbáltam még, haver figyelmeztetett, h nem érdemes, nem annyira stabil, mint a régi, úgyhogy még várok. :)
Az nevet utoljára, aki először üt.

#117 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 09:17

Idézet: leslie - Dátum: 2005. ápr. 21., csütörtök - 9:15

Bocs, ritkán van időm ide is bekukkantani. :(

Szal egy szerver masina elindul, felveszi a modulokat, alkalmazások elindulnak, kalap. X nap után már nem indít új szolgáltatást.
De én desktopra használom az Ubuntut, pl 6-7 nap után már egy egyszerű xcalc parancs is 5mp swap-olást igényel, ez a véleményem szerint elég túlzás. Amúgy 512M RAM, Barton 2500@2200, meg vagy 0,5Tbyte HDD a vas, szal annyira nem is öreg, bár tény, hogy nem fejlesztem, mert felesleges.

Az újat nem próbáltam még, haver figyelmeztetett, h nem érdemes, nem annyira stabil, mint a régi, úgyhogy még várok. :)

Ezt megint nem értem, hogy nem annyira stabil. Van olyan serverem, amire Hoaryt tettem, az itthoni desktopomon és a céges notebookon is Hoary van, nem tapasztaltam problémát, eltekintve attól, hogy mintha a telepítő nem szeretné, ha raid1-re telepített LVM-re raknám a rendszert.

A memóriazabálási problémádnál próbáld megkeresni azt az alkalmazást, ami ténylegesen megeszi a RAMot. memstat és egyebek segíthetnek. Szerintem valami egyedileg nálad jelentkező  probléma lehet.
Friczy

#118 Felhasználó inaktív   attila1964 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 04. 21. 20:24

Sziasztok!

Gericom PIII, 850 MHz, 20 GB, 256 MB, ATI, Rage notebook-om van.
Január óta próbálgatom a Linux-os disztribúciókat, az alábbi eredménnyel:
- a Mandrake többszöri letöltés, kiírás, megvásárlás és sok telepítési kísérlet ellenére sem ment fel a gépemre
- az UHU 1.2 tetszett, de egyszerűen nem lehetett jó képminőséget beállítani rajta
- jelenleg a SUSE 9.2-őt használom, eddig meg vagyok elégedve, de bújkál bennem a kiváncsiság (főleg mert néha kissé lassúnak találom... (Egyébként a GNOME-ot használom.)

Kérdésem:
Szeretném kipróbálni a Fedora-t és az Ubuntu-t, valaki tudna segíteni abban, hogy röviden megírja, melyiket ajánlja inkább?
Alapvetően (99%) csak irodai munkára és netezésre használom a gépem.

Kösz a választ előre is!

#119 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 22:04

Idézet: Friczy - Dátum: 2005. ápr. 21., csütörtök - 9:17

Ezt megint nem értem, hogy nem annyira stabil. Van olyan serverem, amire Hoaryt tettem, az itthoni desktopomon és a céges notebookon is Hoary van, nem tapasztaltam problémát, eltekintve attól, hogy mintha a telepítő nem szeretné, ha raid1-re telepített LVM-re raknám a rendszert.

A memóriazabálási problémádnál próbáld megkeresni azt az alkalmazást, ami ténylegesen megeszi a RAMot. memstat és egyebek segíthetnek. Szerintem valami egyedileg nálad jelentkező  probléma lehet.

Stabilitást nem kérdeztem, h miért nem tetszett neki az új Ubuntu. Eléggé megnyúzza a vasat mindenfélével, gyesen van otthon a gyerekkel, van ideje szénné tesztelni. Visszatért a 4.10-re. Eddíg még bejöttek a tippjei, majd 1-2 hónap múlva szól, h most már ok, áttérhetek. :)

Haversrácnak is uez van, hetente muszáj restartolni desktop esetén. Én is azt hittem, h csak saját problemá, de nála is jelentkezett.

Egyébként nálam a Mozilla, és az Azureus zabál tetemes memóriát, de sajna ezek miatt rászokik a swap-ra, és onnantól egy csomó mindent ott tart, hiába indítom újra ezekez az alkalmazásokat. Lehet, hogy veszek még 512M memóriát, és letiltom a swap-ot.  :think:

Itt szépen láccik, h a fele swap-ot már használja:
root@merlin:/etc # uptime
23:01:41 up 4 days,  2:27,  4 users,  load average: 0.21, 0.46, 0.45
root@merlin:/etc # vmstat
procs -----------memory---------- ---swap-- -----io---- --system-- ----cpu----
r  b swpd free buff  cache si so    bi    bo in    cs us sy id wa
0  0 261928  10216 8176 161796    2    2    72    40 56    93  5  2 92  1
root@merlin:/etc #

És a 2 gömböc alkalmazáska, top -p-vel kiragadva:

28384 dlaci  15 0  328m  64m  52m S  0.0 12.8 0:20.28 java
415 dlaci  15 0  244m 142m  29m S  1.4 28.2  47:49.33 firefox-bin

Ha ezeket újraindítom, semmit nem érek vele, csak annyit, h újra elfoglalják a memóriát, míg a swap-ban benne marad minden. Még akkor is, ha ezeket nem indítom el.

#120 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 22:07

Idézet: attila1964 - Dátum: 2005. ápr. 21., csütörtök - 20:24

Szeretném kipróbálni a Fedora-t és az Ubuntu-t, valaki tudna segíteni abban, hogy röviden megírja, melyiket ajánlja inkább?

Fedórát semmiféleképpen nem, kerüld, amennyire csak tudod. Hibás upgrade csomagok, tele van csicsával...
Ubuntu legalább Debian alapú, ez azért elég jó biztosíték. Plusz elég jól felismeri a vasakat! :)
Plusz még egy érv: apt-get, plusz az erre épülő GUI verzió, a synaptic. Ez nagyon jó dolog. :)

Téma megosztása:

• (126 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.