Félreértések elkerülése végett:
Nagykereskedelemi forgalomban (bármilyen nagykerben, nem csak PC nagykerekben) CSAK ÉS KIZÁRÓLAG abban az esetben vásárolhatsz, amennyiben felmutatod a cégbírósági bejegyzést, valamint a céged alapító okiratát, amelyben benne foglaltatik a cég úgynevezett foglalkozási területe. Amennyiben ezek között szerepel olyasmi, hogy számítástechnikai eszközök kisker forgalmazása, akkor nyert ügyed van.
Persze ez a feladat akkor adott, ha az a cég, akinek a számlájára szeretnél vásárolni, még nem vásárolt az adott nagykerben. Ha már igen, akkor minden valószínüség szerint tisztában van a nagyker azzal, hogy neked eladhat, ilyenkor két változat lehetséges:
1. A nagyker igenis megköveteli, hogy cégszerű aláírással lésd el a számlát, azaz cégBÉLYEGZŐT (pecsétet) vigyél magaddal. Mivel neked valszeg nincsen ilyened, ezen boltokban nem fogsz tudni vásárolni.
2. A nagyker szarik arrra, hogy ki vásárol akármelyik kisker-viszonteladójuk nevére. Ilyenkor bemész, nagy magabiztossággal benyögöd, hogy ettől-és-ettől a cégtől vagyok, itt a lista, add ide. Kiszámlázzák, aláírod, adják a cuccot, és már viszed is!
Én így vásárlok egy-két nagykerben, mert sajnos a Kft-mnek köze nincs a hardver viszonteladáshoz.
Egyébként meg tényleg igaz, hogy jónéhány bolt alámegy a nagyker árainak. Itt van pl. a Mistral - Sowah kettős. A sowah nagyker, a Mistral kisker. A Mistral kisker árai picivel olcsóbbak, mint a Sowah nagykerárai, pusztán azért, mert ugyanazzal az árlistával dolgoznak, csak a Mistral 3%-os, a Sowah pedig 10%-os árréssel.
Én spec a Mistralnal venném össze a cuccaidat. Biztosan van annál is olcsóbb, de a Mistral még ott lesz a jövő héten is, és lehet visszamenni reklamálni ha valami nem megy, besza*ik, stb. Szóval a Mistralnak egyszerűen megvan az az előnye, hogy ismert név. Ezt hívják a kereskedelemben Goodwill-nek (Jóhírnév-vagy mi)