Idézet: tempjoel - Dátum: 2005. jan. 27., csütörtök - 23:34
Nagyon türelmes vagy, ezért mégegyszer:
Azt értem, hogy az egyes RAMoknál fel vannak sorolva a gyári ajánlások: pl.
DIMM1: Nanya M2U51264DS8HB3G-5T 512 MB PC3200 DDR SDRAM (3.0-3-3-8 @ 200 MHz) (2.5-3-3-7 @ 166 MHz) (2.0-2-2-6 @ 133 MHz)
DE! Az EVEREST ezt írja:
Memória időzítések 2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS) Nem másikat, hanem konkrétan ezt .
Ezt nem mint gyári ajánlást, hanem kvázi mint aktuális időzítést írja. De ez a gyári ajánlások között 166Mhz-el van párosítva! Viszont a gép 206.56-on megy. Hát ezt nem értem :confused:
Nos ezt is leírtam, csak valsz nem jól, de ez sem ördöngölős dolog.
Ez azért van, mert a biosban ezek az értékek vannak manuálisan beállítva vagy amit automatikusan kiolvasott (a bios) a modul(ok) ezt az értéket adták számára. Mivel nem értek túlzottan a memóriák konkrét működéséhez, ezért nem tudom, de pl lehet, hogy ez volt a "fő" értéknek beállítva a modulban és ezért ezt vette ki az alaplapi bios. Ha nincs semmi baj a rendszerrel, akkor mondhatni örülhetsz, mert nem csak azzal sikerült stabilan gyorsítanod a memóriákon, hogy feljebb állítottad az fsb-t, hanem az időzítések is alacsonyabb mint a gyári előírásban.
Sorry, ha megint érthetetlen a dolog, kicsit fáradok, de ha nem világos még mindig, akkor kérdezz nyugodtan.
Egyébként a legegszerűbben úgy tudod megnézni, hogy hány MHz-en megy a memória, hogy belépsz ugye a soft menube ott megkuksizod, hogy a cpu:dram arány mennyi, és ha az 1:1 vagy spd, akkor csak a beállított fsb-t kell megszoroznod kettővel amivel megkapod a memória sebességét.

Ha meg más milyen arány van akkor értelem szerüen pl egy 3:4-nél ugye az fsb-t elosztod 3-al majd megszorzod 4-el és szintén megkapod az aktuális frekit.
Az időzítéseket meg az advanced chipset akárminél tudod megnézni. (ha jól tudom a 3. menüpont) Itt vagy spd van ami alatt a számokat nem tudod állítani és akkor ami ott van annyi, vagy manual amikor te magad állíthatod a különböző értékeket.
Szerk.:
ezt írtad:
Memória időzítések 2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS)
--> ez az aktuális
DIMM1: Nanya M2U51264DS8HB3G-5T 512 MB PC3200 DDR SDRAM (3.0-3-3-8 @ 200 MHz) (2.5-3-3-7 @ 166 MHz) (2.0-2-2-6 @ 133 MHz)
-->ez meg amit a modulból kiolvas mint gyáris specifikációk
DIMM3: Samsung M3 68L6423ETM-CCC 512 MB PC3200 DDR SDRAM (3.0-3-3-8 @ 200 MHz) (2.5-3-3-7 @ 166 MHz)
--> ez ugye szintén gyári specifikáció
Az aktuális időzítés nem feltétlen függ össze azzal amit kiolvas a progi a modulból, mivel te is beálílthatod manuálisan. Az meg, hogy pont a 166Mhz-es időzítései vannak jelen pillanatban sem jelenti azt, hogy akkor a modul is 166Mhz-en ketyerészik. Hogy ki mennyivel, miért megy, azt fentebbi módszerrel könnyen meg tudod állapítani.
Szerkesztette: pojzon 2005. 01. 28. 01:18 -kor