Tehát minden olyan TFT monitornak, mely (3D) animációra, CAD-re, kiadványszerkesztéshez, Photoshopozáshoz, vagy egyéb grafikus felhasználási területre alkalmas, itt a helye
Workstation TFT-k DCC, DTP, CAD folyadékkristályon
Elküldve: 2004. 11. 06. 17:40
Tehát minden olyan TFT monitornak, mely (3D) animációra, CAD-re, kiadványszerkesztéshez, Photoshopozáshoz, vagy egyéb grafikus felhasználási területre alkalmas, itt a helye
Elküldve: 2004. 11. 06. 18:08
Aki ilyet használ hama irja le a tapasztalatokat!
Work: CM Stacker | Tyan K8WE | 2 x Opteron265DC | 2Gb Kingmax | GFX6800GT | 2xWD Raptor36+74gb | MA203DT+Dell2001FP | Int. Nav. SE | Dualopt. | + MAC mini
Elküldve: 2004. 11. 06. 18:22
Idézet: hp - Dátum: 2004. nov. 6., szombat - 17:08
Aki ilyet használ hama irja le a tapasztalatokat!
Igen, az EIZO CG szériája valóban az egyik legjobb TFT család, a CG21-ről van is teszt az előző DIGITART magazinban, és elég jó véleménnyel vannak róla, írják is, hogy sok hozzáértő szerint a világ legjobb monitora.
Elküldve: 2004. 11. 06. 18:45
Elküldve: 2004. 11. 06. 19:34
Idézet: prodigium - Dátum: 2004. nov. 6., szombat - 19:45
Ha komolyan gondolod, és vásárlási szándékkal szeretnéd megnézni, akkor meg tudjuk oldani.
Tehát elméletileg van rá mód, hogy kipróbálj nálunk ilyen monitort.
Viszont a gyakorlatban ez inkább vásárlás előtti próba. Szóval megrendelésre tudunk hozni ilyen monitort, ami ha nem tetszik, akkor nem veszed meg, csak nem kéne visszaélni vele.
Viszont nem biztos, hogy tudunk versenyezni egy mediamarkt árral.
Mennyibe került ott egyébként?
I cry when angels deserve to die"
/System Of A Down - Chop Suey!/
Elküldve: 2004. 11. 06. 19:53
Idézet: Csirke - Dátum: 2004. nov. 6., szombat - 18:34
Tehát elméletileg van rá mód, hogy kipróbálj nálunk ilyen monitort.
Viszont a gyakorlatban ez inkább vásárlás előtti próba. Szóval megrendelésre tudunk hozni ilyen monitort, ami ha nem tetszik, akkor nem veszed meg, csak nem kéne visszaélni vele.
Viszont nem biztos, hogy tudunk versenyezni egy mediamarkt árral.
Mennyibe került ott egyébként?
A mediamárkttal biztos, hogy versenyképesek vagytok
Ja ami még fontos, hogy a Samsung amerikai honlapján láttam a 213T-ből fekete változatot, amit nemtudom, hogy be lehetne-e szerezni itthon. Eredetileg fekete monitort akartam, szóval jó lenne...
Szerkesztette: prodigium 2004. 11. 06. 19:56 -kor
Elküldve: 2004. 11. 06. 20:04
Tényleg juteszembe: hogy is működik az a bizonyos Samsung garancia? Mert szeretném pixelhibamantesen megúszni a dolgot.
Elküldve: 2004. 11. 08. 02:00
Vagy bármelyik másik fent elmlített, vagy egyéb ebbe a topicba illő monitor, amit ajánlana?
:confused:
Elküldve: 2004. 11. 08. 08:48
Samsungék a jobb kategóriába tartoznak ebből a szempontból (saját, korlátozott tapasztalat). Most ugyan van folyamatban egy ilyen ügy, de még nincs eredmény. (két hónap után előjött egy halott pixel a monitoron)
Ez a pixelhiba dolog sok mindentől függ. Hol helyezkedik el a képernyőn, és milyen szinű (tehát csak egy subpixel, vagy teljes pixelhiba, stb.). Ezen kívül gyártótól is függ, hogy hova sorolja magát, és mennyi hibától cseréli a gépet.
A pixelhibák egy része már vásárláskor megvan, csak az emberek nem veszik észre, vagy nem is tudják, hogy ezt figyelni kéne! Ezt a részt igyekszünk magunkra vállaljuk, tehát nem adunk át pixelhibás monitort. (kis cég lévén, nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy elégedetlenül távozzon a vevő)
A nagyobbik baj az, hogy a pixelhibák jó része később keletkezik. Akár a szállítástól is előjöhet, de csak úgy véletlenszerűen, egy bekapcsoláskor megjelenik. Ezekkel csak a gariszervízben lehet reklamálni, de általában feleslegesen, hacsak nem esik bele a gyártó által selejtesnek minősített kategóriába.
Amikor azt mondtam, hogy 'nem tetszik, akkor nem veszed meg', akkor értettem a pixelhibamentességet is. Tehát pixelhiba esetén storno a biznisz. A baj az, hogy nem minden monitorral, pontosabban gyártóval lehet ezt eljátszani!
A Samsunggal igen.
Elküldve: 2004. 11. 08. 10:28
(Elsősorban TV műsorok főcímei, anyagai (azaz a kész anyag tv-n fog
megjelenni), másodsorban renderelés, látványtervezés (nem mozi, ahnem állókép), harmadsorban
nyomdai anyagok)
Elvileg ilyen munkákra még mindig hagyományos CRT-monitort
szoktak ajánlani, de a fene tudja, gondolom sokat fejlődött már a tft-
technológia is.
(azt hiszem, a két nagy probléma a kontraszt (nincs igazi "fekete"
fekete) és hogy változnak a színek a látószög függvényében.
Tudtok konkrét típusokat javasolni? A 19esek mellett a 17"osak is érdekelnek, hiszen azért ez pénz kérdése is.
PS: Most egy teszt van nekem kéznél, CHIP tavaly december, ott 17eseket teszetltek, ott a BENQ fp791 és a beliena 101750 kapta _képminőségre_ a legtöbb pontot, összesítve pedig a viewsonic vp171b lett a tesztgyőztes, de EIZO nem volt (amúgy az eizo ezek szerint tft-ben is az elit kategória, nem csak a crt-k terén?)
azok a digitart tesztek, amiket említettetek, fellelhetőek valahol a net-en?
Elküldve: 2004. 11. 08. 10:41
A tft-knél a probléma leginkább a színhűség, ahogy említetted is.
Hogy megfelel-e neki a tft által produkált kép és szín, azt csak kipróbálással tudja meg.
Egyébként tényleg csak szuperlatívuszokban beszélnek az Eizo-ról, persze az ára is ennek megfelelő.
Elküldve: 2004. 11. 08. 11:03
További javaslatom az volt, hogy akkor duálban rakjon mellé egy 17"os hagyományosat, amiből még a jó sem kerül már sokba, annyi helyet sem foglal, nem is annyira nehéz, stb, és akkor a kimenetet egy crt-n is folyamatosan tudja kontrollálni.
Egy kérdés (merthogy én viszont még tft-n nem dolgoztam): ha jól tudom, ezeknek (a 15"osok kivételével) más a képarányuk, mint a megszokott 1:1,333.
Régebben mintha azt olvastam volna, hogy ez torzítja a képet (pl. rajzolok egy négyzetet, akkor az nem négyzet lesz, hanem téglalap). Ezzel mi a helyzet?
Elküldve: 2004. 11. 08. 12:04
Idézet: Csirke - Dátum: 2004. nov. 8., hétfő - 7:48
Na ettől tartok 1 kicsit, hogy megveszem, semmi pixelhiba, aztán szép lassan kezdenek megjelenni a halott pixelek, de pont annyi, hogy még ne legyen garanciális...
Én emiatt akartam eredetileg EIZOt venni, ugyanis azt mondták az EIZO márkaboltban, hogy 1 pixelhibától garanciális. Ráadásul, házhoz jönnek hiba esetén, és addig, amig szervizelik, cseremonitort biztosítanak. És ugye az EIZOnál 5 év garanciát vállalnak. Azóta változott a helyzet, ugyanis az EIZO is áttért az ISO tizenakárhányezer valamennyi/2-es szabványra, ahol mittudoménhány
Szerkesztette: prodigium 2004. 11. 08. 12:07 -kor
Elküldve: 2004. 11. 08. 12:55
Idézet: d n . r - Dátum: 2004. nov. 8., hétfő - 9:28
(azt hiszem, a két nagy probléma a kontraszt (nincs igazi "fekete" fekete) és hogy változnak a színek a látószög függvényében.
Tudtok konkrét típusokat javasolni? A 19esek mellett a 17"osak is érdekelnek, hiszen azért ez pénz kérdése is.
azok a digitart tesztek, amiket említettetek, fellelhetőek valahol a net-en?
Valamelyik múlt évi PCworld-ben olvasható 1 megateszt TFT monitorokról, abban tesztelnek EIZO-t is.
Én egyébként a 17"-os TFTk közük az EIZO L568-ast ajánlanám. Habár élőben nem láttam, de elég jónak tűnik. (mondjuk én megfogadtam, hogy csak olyan monitort veszek, amit már kipróbáltam előtte) 19"-ost meg szerintem annyira nem érdemes venni (esetleg kényelmi szempontból), ugyanis a felbontásuk ugyanakkora, mint a 17"-oké(de hogy miért? :confused: ), és általában a paramétereik ráadásul rosszabbak is.
A TFT-CRT kérdésről: Én már elég sokat töprengtem erről, és végleg eldöntöttem, hogy soha többet nem veszek CRT monitort. Habár nagy a kisértés, hogy nagyobb felbontású CRT-t lehet venni kevesebb pénzért... de akkor sem
Az első, és talán legfontosabb SZEMpont: A szemeim nem nagyon tűrik már ezt a CRT rabságot. Hiába tud 100Hz körül működni 1 CRT, amit ugyan már nem látsz vibrálónak(meg pl. a foszfornak is van kioltási ideje), de az akkor is egy stroboszkóp
Persze mondjuk az sokkal fontosabb, hogy a juzernek mennyire tűnik színügyileg jónak a monitor, és nem a számadatok. Én meg azt vettem észre, hogy az összes mai komolyabb TFTnek nagyok jók a szinei, sőt nekem még jobban tetszenek CRT-kénél. Persze azért amit alkottál, nem árt megnézni CRT-n is.
A fekete dologról meg annyit, hogy szintúgy a jobb TFT-k már nemhogy utolérik a CRT-ket de szerintem túl is szárnyalják azokat. És ami nagyon fontos, hogy a TFT-k felülete jóval kevésbé tükröz, és azt is "homályosan", tehát ilyen szempontból is nagyobb az esély a minél tisztább fekete elérésére. Ja és ráadásul pont TVműsor főcímhez nem is ajánlott a feketét teljesen feketére venni, mert akkor 1: nem különülnek el a feketéhez közeli árnyalatok 2: a TV-khez érdemes igazítani a monitort(vagy külön kontrollmonitort kell használni), hogy azt lásd, amit a néző is látni fog (és itt nem csak a szinekre gondolok)
1ébként érdemes körülnézni a Quantel honlapján, mert ők már az összes rendszerükhöz TFT-t adnak, ami szerintem elég meggyőző, ugyanis a Quantel a tv-s főcímkészítés illetve a tv-s/filmes utómunkákhoz a legelismertebb rendszereket készíti...
A Digitart tesztekről nem tudok, hogy fönt lennének a neten.
Elküldve: 2004. 11. 09. 16:21
Elküldve: 2004. 11. 10. 00:59
Idézet: freeone - Dátum: 2004. nov. 9., kedd - 15:21
sp?
Én S-IPS, MVA, TN+Film, PVA, ASV paneltipusokról hallottam eddig... vagy az S-IPS-re gondoltál?
Elküldve: 2004. 11. 10. 09:56
Idézet: prodigium - Dátum: 2004. nov. 10., szerda - 1:59
Én S-IPS, MVA, TN+Film, PVA, ASV paneltipusokról hallottam eddig... vagy az S-IPS-re gondoltál?
aha, S-iPs-re:) bennem így ragadt meg jobban.
Elküldve: 2004. 11. 10. 11:13
Idézet: d n . r - Dátum: 2004. nov. 8., hétfő - 12:03
Régebben mintha azt olvastam volna, hogy ez torzítja a képet (pl. rajzolok egy négyzetet, akkor az nem négyzet lesz, hanem téglalap). Ezzel mi a helyzet?
A kép nem torz a TFT-ken se, a max felbontástól függ a kép aránya.
A kicsi 1024x768-as felbontású panelek aránya olyan mint a hagyományos CRT, az az 4:3. Itt a felbontás aránya is 4:3.
A nagyobb kijelzőknek (17", 19") 5:4-es képaránya van, de a felbontásuk ezeknek 1280*1024, szóval hajszálpontosan 5:4 az arány a felbontásban is, ezért a kép semmit nem torzul.
A mégnagyobbaknak, amik tudnak 1600x1200-at szintén megint 4:3 a képarányuk, a felbontásnak megfelelően.
A torzulás amire Te gondolsz akkor van, ha valaki CRT monitoron használ 1208x1024-es felbontást. A CRT monitorok képaránya 4:3, az 1280x1024 pedig 5:4, ezért a kép egy kicsit nyújtott lesz.
Elküldve: 2004. 11. 10. 11:18
Idézet: prodigium - Dátum: 2004. nov. 8., hétfő - 2:00
Vagy bármelyik másik fent elmlített, vagy egyéb ebbe a topicba illő monitor, amit ajánlana?
:confused:
Nekem 213T van, már több mint fél éve, teljesen meg vagyok vele elégedve, leginkább CAD-re használom. Ha Szegeden jársz, akkor kipróbálhatod.

Súgó
A téma zárva.