HWSW Informatikai Kerekasztal: "Olvashatatlan userek" - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (26 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

"Olvashatatlan userek" Értékeld a témát: -----

#121 Felhasználó inaktív   Szanya 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 11. 29. 01:10

Azt hiszem ez az a hely, ahol végre feltehetem a kérdést:
Mi az az SZVSZ?
Itt is láttam már pár hozzászólással feljebb.
A szöveg, amiben szerepel általában érthető számomra, de intuitív képességem szegényessége végett némi gondot okoz a rövidítés pontos dekódolása.

Egyébként én az olyan hozzászólásoktól akadok ki, melyek mögött nem rejlik semmilyen érték.
Gondolok itt arra, mikor valaki véletlenül elüt valamit, vagy esetleg diszlexiával -- mert ilyen is van -- küszködik, és ahhelyett, hogy válaszolnának neki; inkább fikázni kezdik és offolnak.
Az olvashatatlan és a hibás írás egymásnak nem szinonímái. Van olyan hibás hozzászólás, melyet el lehet olvasni, és örökké hálálkodhatun, mert válaszra leltünk benne egy fontos kérdésünkre. De van olyan is, mely nélkülözi a nyelvtanilag hibás szavakat, sőt a mondat is értelmes, de többszöri olvasat után értem amit akar.

SZVSZ miről is beszélünk?

Megtanultam már hosszú életem során, hogy bizonyos dolgokban elfogadjam a kompromisszumokat. Felőlem írhat valaki helyesen, ha egy seggfej.

Mindazon által törexem a helyesírásra, de a topic társasága, meghatározza az odaillő stilisztikát.
Itt például nem biztos, hogy mókásnak hatna egy "X" ksz helyett, de máshol szinte követelmény.
Jól is nézne ki, ha hivatalos szövegben csúszna be egy ilyen. Bár minnél többet "szlengel" valaki, annál nagyobb rá az esély. :)

ui.: Átolvastam irományomat, és javítottam elküldés előtt. Gondolatokat próbáltam megfogalmazni írásos magyar nelven. Aki ezek után belémjavít, az megteheti De csak akkor tegye, ha előbb elgondolkozik azon, amit mondani szerettem volna.
"Cyborgból nem lesz gépsonka." - Szanya csak egy van! -
www.vitorlasoktatas.hu

#122 Felhasználó inaktív   Szanya 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 29. 01:23

Ja, szótár!?  :p
Nincs messzebb tőlem 80 cm- nél. Ez pont az a távolság, hogy ne vegyem le minden szarságért, de ha felállok érte, még ki sem kell nyújtanom a karomat érte. Az előbb is megnéztem benne rejlik szót. Én ennyit teszek a helyesírás érdekében. Nem szégyenlem, hogy tudatlan vagyok; de szégyen lenne, ha erre sajnálnám a fáradságot. (Jól gondoltam: ebbe sem kellett a "T")  :D
Na, tessék magam elé vettem, most már minden szót megnézek.  :reklamacio:
"Cyborgból nem lesz gépsonka." - Szanya csak egy van! -
www.vitorlasoktatas.hu

#123 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 29. 08:48

SZerény Véleményem SZerint. :offtopic: :D

#124 Felhasználó inaktív   BoGab 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 29. 09:36

Idézet: ratonyi - Dátum: 2004. nov. 28., vasárnap - 23:14

Erre írtam korábban, hogy annak idején mi klasszat mondtunk, meg barót (babát), a mostaniak királyt, sirályt zsírt. Mindegyik hosszabb, mint az, hogy: .

Annó a szüleinket/tanárainkat bosszantotta. Sok minden nem tetszik nekem sem, de aki ilyesmin felhúzza magát, és nincs legalább 70 éves, az nekem gyanús... :) Nem kell szerintem túl öregesen hozzáállni a dolgokhoz. Ha hallgatta már bármelyikőtök az Ezek a mai fiatalok c. film zenéjét, tudja. akik akkor énekeltek, ma már nagyszülők. Az öreget akkor is elégedetlenek voltak a fiatalokkal, meg ma is, és ez így lesz még párszáz évig: szerintem vicces.

Nem mellesleg a köszi a köszönömnek a rövidítése :)

Nem öregesen fogom fel :)

Angol szavakat veszünk át, azért a magyar szavak elangolosítása ne legyen már divat. Az, hogy mi miket használunk/tunk (sirály, király, zsír, baró, frankó, tuti) egy dolog, ezekben valahogy volt fantázia. De ez most kb úgy működik, hogy már nem király, hanem keerály. Jó, mondjuk ennyire még nem súlyos a helyzet, de várjuk ki a végét! :)
Khef: ebből az lesz, hogy nem lesz semmi értelmes...

We are the swarm. But we are becoming ... much... much more. For the final metamorphosis, has only just begun.

Nem őszinteségre, meg bizalomra kell alapozni egy kapcsolatot, hanem tcp/ip-re!

#125 Felhasználó inaktív   ratonyi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 29. 10:26

Idézet: BoGab - Dátum: 2004. nov. 29., hétfő - 9:36

Nem öregesen fogom fel :)

Angol szavakat veszünk át, azért a magyar szavak elangolosítása ne legyen már divat. Az, hogy mi miket használunk/tunk (sirály, király, zsír, baró, frankó, tuti) egy dolog, ezekben valahogy volt fantázia. De ez most kb úgy működik, hogy már nem király, hanem keerály. Jó, mondjuk ennyire még nem súlyos a helyzet, de várjuk ki a végét! :)

Szerintem ezeket ugyanaz a fiatalos fantázia szülte, mint annak idején a régieket. A lámer, láma is angolból jött, mindenki használta, használja, pedig erre is van jó magyar szó, sőt a fantáziadússága sem több/kevesebb, mint a köszönömből származott mindenfélének. Ez nem egy olyan egzakt dolog, hogy rábökhetnél: ez a kifejezés nem fantáziadús Egyéni ízlés dönti el melyik tetszik, vagy sem. Mint írtam nekem sem tetszik minden, de tudomásul vezsem, hogy ugyanaz a "szülőbosszantó" folyamat zajlik most, mint zajlott az én koromban, a szüleim korában, a nagyszüleim korában stb. Na, ezt nem tudomásulvenni öreges dolog...

#126 Felhasználó inaktív   Rocketjump 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 29. 11:25

Szilyasztok!  :cool:

Van egy-két olyan tényező, amit figyelembe kell venni. Előrebocsájtom, hogy nem a helytelenül írók alá akarok lovat adni!

A legfontosabb: a nyelv "közmegegyezéses" konvenciókon alapul. Magyarul az, hogy a kerek piros gyümit 'almá'-nak nevezzük, az önkényesen választott fogalom. Semmi nem motiválja ezt a szót (ellentétben pl. a hangutánzó szavakkal, hehehe).

És mint ilyen, a nyelvészek rájöttek arra, hogy a szavakat, szabályokat nem lehet kőtáblába faragni. Wittgenstein mondta, 'the meaning of a word is its use'. Továbbfejlesztve a gondolatot, a szó formáját a használata adja. Ha sokan fogják a muszáj-t 'ly'-nal írni, akkor előbb-utóbb szabály lesz belőle.

Mielőtt felháborodtok, gondoljatok bele, hány olyan szó van, mely hasonlóképp képződött az 'ubisali"-hoz, és mégis teljesen elfogadottá vált, lexikalizálódott.

Veszünk egy fagyit, majd elmegyünk a moziba.

A nyelvet mi alakítjuk, nem a helyesírási szótár szerkesztői.

#127 Felhasználó inaktív   Mulder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 29. 11:55

Idézet: Rocketjump - Dátum: 2004. nov. 29., hétfő - 10:25

lexikalizálódott.

Veszünk egy fagyit, majd elmegyünk a moziba.

A nyelvet mi alakítjuk, nem a helyesírási szótár szerkesztői.

Ez a lexikalizalodott szo ez kulon tetszik. Azt ertem hogy a fagyit a fagylaltbol alakult de a mozit azt mar nem vagom hogy mibol lett. (filmszinhaz, mozgokep vmi?!)

Azert a nyelvet nem sztem alakitani, ez nekem tul nagy felelosseg :D

#128 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 11. 29. 12:02

Idézet: Mulder - Dátum: 2004. nov. 29., hétfő - 11:55

Azt ertem hogy a fagyit a fagylaltbol alakult de a mozit azt mar nem vagom hogy mibol lett. (filmszinhaz, mozgokep vmi?!)

Tudod-e, (te kislány)?
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#129 Felhasználó inaktív   Rocketjump 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 29. 12:20

LáMaX helyesen mutatott rá - a mozi szó mesterséges keletkezésű, akárcsak a nyakkendő, mozdony meg még sok más kifejezés (főleg a refomkori nyelvújítók követtek el ilyesmit).

Viszont Mulder, ne gondold, hogy akkor most helyesen jársz el, ha kiiktatod az ellipszilont. Rengeteg olyan szó akad, mely írott formájában kizárólag az 'ly' által különböztethető meg hasonló hangzású párjától:

súlyt  - sújt
folyt - fojt
bolyt - bojt

ésatöbbi.

A 'muszáj' speckó azért pontos 'j', mert idegen szóként került be a nyelvbe (muss sein), eképp nem használhatja az archaikusnak számító 'ly'-t.

Amúgy mindenkinek, akik szerint az idegen szavak használata nem rulez, sőt egyenesen lámaságnak számít, álljon itt pár feladvány:

csenevész
fukar
létra
tégla

Ezek mind idegen szavak, milyen nyelvből kölcsönöztük őket?

#130 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 11. 29. 12:41

Idézet: Rocketjump - Dátum: 2004. nov. 29., hétfő - 12:20

Amúgy mindenkinek, akik szerint az idegen szavak használata nem rulez, sőt egyenesen lámaságnak számít, álljon itt pár feladvány:

csenevész
fukar
létra
tégla

udvar
bocskor
gyula
zoltán
iskola

De azért.....  nem egészen "kölcsönzés" és nem egészen precízen arról van szó. :)
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#131 Felhasználó inaktív   Rocketjump 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 29. 13:07

A meghonosodott (idegen jellegüket elvesztő) kölcsönszavakat jövevényszavaknak nevezzük. A lényeg nem változik, mindössze a szőrszál hasadt ketté, yól  ;) .

#132 Felhasználó inaktív   BoGab 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 29. 13:11

Idézet: Rocketjump - Dátum: 2004. nov. 29., hétfő - 12:20

csenevész
fukar
létra
tégla

Nem a szavak kölcsönzéséről van szó. Nekem nem az nem tetszik. Akaratlanul is elangolosodik a világ.

A problémám azzal van, hogy nem tetszik, amikor magyar szavaknak angol helyesírást kölcsönöz valaki.

Mellesleg a lovászathoz tartozó szavaink legjobb tudomásom szerint török eredetűek :)
Khef: ebből az lesz, hogy nem lesz semmi értelmes...

We are the swarm. But we are becoming ... much... much more. For the final metamorphosis, has only just begun.

Nem őszinteségre, meg bizalomra kell alapozni egy kapcsolatot, hanem tcp/ip-re!

#133 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 11. 30. 02:53

Idézet: Rocketjump - Dátum: 2004. nov. 29., hétfő - 13:07

A meghonosodott (idegen jellegüket elvesztő) kölcsönszavakat jövevényszavaknak nevezzük. A lényeg nem változik, mindössze a szőrszál hasadt ketté, yól  ;) .

Mielőtt megsértődést éreznél jól :) arra azért mégis lehetne gondolni, hogy noha nagyon szépen mutattál rá a nyelvünkben leledző szavak jelentős részének eredetére - és ebben tökéletesen igazad is van - talán mégis enyhe hmm... nagyvonalúság egyenlőségi jelet tenni az időnként makogási színvonalat sem elérő fogalmazási készséget felmutató nyelvgyötrők tevékenysége és a nyelvet általában birtokban tartó - hiszen többségében írók, költők, nyelvészek voltak az istenadták - "nyelvújítók" tudatos formaalakítása között. 

Amennyiben nem így gondoltad, akkor nem rád vonatkozik. :)
¤

#134 Felhasználó inaktív   Mulder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 30. 10:03

Idézet: BoGab - Dátum: 2004. nov. 29., hétfő - 12:11

Mellesleg a lovászathoz tartozó szavaink legjobb tudomásom szerint török eredetűek :)

Nem csak a lovaszathoz.

#135 Felhasználó inaktív   Rocketjump 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 30. 10:55

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. nov. 30., kedd - 2:53

talán mégis enyhe hmm... nagyvonalúság egyenlőségi jelet tenni az időnként makogási színvonalat sem elérő fogalmazási készséget felmutató nyelvgyötrők tevékenysége és a nyelvet általában birtokban tartó - hiszen többségében írók, költők, nyelvészek voltak az istenadták - "nyelvújítók" tudatos formaalakítása között. 

Jogos.

Természetesen nem állt szándékomban  az 'olvashatatlan' usereket arra motiválni, hogy továbbra is bátran űzzék kétes mesterségüket - ezt előrebocsájtottam már az első hozzászólás alkalmából.

Mindössze arra szerettem volna rávilágítani, hogy a nyelvhez más szemszögből is lehet viszonyulni, és nem feltétlenül a didaktikus 'jó/rossz' berögzültség az egyedüli megközelítése annak az elő szerkezetnek, melyet máig nem sikerült megfoghatóvá tenni.

...

más:  nem vagyok magyar nyelvész, de ha jól emlékszem, a magyar nyelvi korpusz elsöprő többsége idegen eredetű, az archilexémáktól eltekintve (ló,fa,ég stb)

Szerkesztette: Rocketjump 2004. 11. 30. 11:04 -kor

#136 Felhasználó inaktív   FlowM@N 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 01. 20:05

Ha már a témánál vagyunk szeretnék érdeklődni, hogy melyik a helyes írásmód.

támogasd vagy támogatsd  :think:
| Eredeti Azonosító: 2419 | Hozzászólások: X+320 | Először Regisztrált: 2001. júl. 2. |
:::HWSW World Community-Team©:::    :::Windows Licencek:::    :::Windows Portal:::
If everything seems to be going well, you have obviously overlooked something.

#137 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 01. 20:17

Idézet: FlowM@N - Dátum: 2004. dec. 1., szerda - 20:05

Ha már a témánál vagyunk szeretnék érdeklődni, hogy melyik a helyes írásmód.

támogasd vagy támogatsd  :think:

Támogasd.

#138 Felhasználó inaktív   FlowM@N 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 01. 20:30

Idézet: Drummaster - Dátum: 2004. dec. 1., szerda - 20:17

Támogasd.

Én is így gondolom, de azért is kérdeztem mert egyik haver szerint a 'támogatsd' a helyes.  :think:
| Eredeti Azonosító: 2419 | Hozzászólások: X+320 | Először Regisztrált: 2001. júl. 2. |
:::HWSW World Community-Team©:::    :::Windows Licencek:::    :::Windows Portal:::
If everything seems to be going well, you have obviously overlooked something.

#139 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 12. 01. 21:17

Idézet: FlowM@N - Dátum: 2004. dec. 1., szerda - 20:30

Én is így gondolom, de azért is kérdeztem mert egyik haver szerint a 'támogatsd' a helyes.  :think:

És az mit jelent?  :think:
¤

#140 Felhasználó inaktív   Mulder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 01. 21:28

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. dec. 1., szerda - 20:17

És az mit jelent?  :think:

Ugyanazt mint a hivatsd, semmi ertelme de kicsit hasonlit vmire. Egyesek ezt hivjak hejesirasi hibanak :D

Téma megosztása:

• (26 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.