Noh gondoltam bővítem kicsit a témát.
1. Egyetem, Informatika oktatás Hardware tanár gépében winyó a végét járja, utólag kiderült, hogy "hónapok óta lassú" (dma timeout esetén rendszer folyamatosan veszi vissza a DMA sebességet, majd végül leváltja PIO-ba...max 3MB/sec), de most gondolta lementi, és totál véletlen folyamán eldobta magát az eszköz. Win haldoklott tőle, így betoltam saját gépembe és linux alatt, az NTFS particiójáról le tudtam húzni az adatait, a FAT-ről semmit (szerencsére minden ami pótolhatatlan az NTFS-en volt, így megúszta). HDD egész mentés közben fosta a DMA timeoutot, és seek complete error-t, ürge kb. végignézte, majd a mentés végén, kijelentette, hogy Ő a winyót majd leformázza, és akkor biztosan jó lesz!
Probélmáim:
- Egy hardware tanárnak egy egyetemen nem mond semmit, hogy a SMART sikít a sok hibától, (sokezer bejegyzés SMART logban), illetőleg a kernel DMA hibákat dobál, meg seek error-al sír.
- Adatmentés nyeste, az elmúlt két hónapban vizsga adatokat, be nem írt eredményeket. Hűledezett, hogy esetlegesen újra kell kreálnia az egészet, miközben szerveren mind privát, mint közös tanszéki területen rendelkezésére áll 160GB terület Raid5-ben, és ezt nagyon jól tudja!
Nálunk ez a szint, és Ő amúgy az egyik értelmesebb tanár.
2. Szintén itt tanszék. Tanárnő tajtékozva tépi fel az irodaajtót.
"Szar az összes gép, hát hogy tanítsam a diákoknak az usb-t ha nincs is a gépeken??"
Szépen kolega kézenfogva bevezette a tanárnőt a terembe, és megmutatta neki a gépen található 6 USB portot...A mai napig nem tudom, hogy hol kereste, hogy nem találta, de a siralmas az, hogy ő tanítja...
3. Ugyanez a koleganő jön be somorú arccal:
-Nem telepítettetek office-t?
-De igen, az összes gépen van fent.
-Mi nem találjuk, az asztalon is csak valami "Home" van...
Nem tűnt fel sem a diákoknak sem a tanárnőnek, az 1percig várakozó grafikus boot manager, sem pedig az, hogy linux bootol és nem windows...de még csak fel sem fogta senki, hogy az ott NEM windows grafikus felület. Itt elmentem, rágyújtottam, és megittam pár csésze kávét.
4. Ismét a tisztelt kolegina...
Boldogan lebegtet a kezében egy cd-t, amit a diákoktól kapott és elhatározta, hogy ő ezt majd oktatja, és csak azért jött, hogy kikérje a véleményünket, miszerint ismerjük-e mi egyáltalán? Van-e hozzá bármi dokumentációnk? A cd-n a következő felirat tetszelgett: WindowsXP HUN SP2
...hosszú csend következett itt be a társalgás folyamán, majd kolegám nagyon udvariasan elmagyarázta, hogy azt jobb lenne nem oktatni. Elég siralmas azért, hogy fogalma sincs arról, hogy mi az az SP egy windows esetében. Az ok, hogy Xp-nél még csak a másodikat tapossuk, de kéremszépen volt itt k2 meg NT4 is azért, és azokhoz is jelent meg pár kiadásban...
A hölgyről most hirtelen nem jut eszembe több, de ha csak meglátom, rámjön a remegés, és kiver a víz.
5. Német anyacég magyarországi leányvállalatának készül egy rendszer. Egy ponton egy szerver(erre visszatérek...), kamrában tesztgépek. Falon panel, bele UTP kábel, állok mint egy szobor, felteszem a kérdést bátran a jelenlevőknek: "Mi vezet innen a kamrákba?", jelenlévők körében általános fejvakarás..."Hívjuk az informatikust". Noh az "informatikus" megjelenik. Őltöny, nyakkendő, jólfésült tárgyaláshoz szokott arc. Feldobtam neki is a százforintos kérdést, amit nagyjából hasonló döbenettel fogadott mint a többiek. Az egész gyárban nem találtak senkit, aki nagy hirtelen meg tudta voln mondani, hogy a 10 méteres szakasznak melyik luk a vége. Kikövetkeztettem, semmi gond. Következő probléma, az otthon működő rendszer meg se moccan. Hát ez remek, nézzük miért nem indul.(Hozzá kell tenni, hogy a kamrákban kimeneti kép nincs, így semmit nem látni az egészből) Kb fél óra szenvedés után kiderül, hogy HDD-ről indulnak a tesztgépek hálózat helyett. Remek, akkor tegyünk fel az egészet, rakjuk össze (újabb fél óra), vissza az egész, megint nem megy. Leülök, megint elkezdem keresni a hibát a rendszerben amit összeraktam, elment vele kb újabb fél óra, hisz a hdd-k már nem tartalmaznak semmit, boot. Megint tévedtem, leszenvedtek a polcról egy másik kör winyót, szintén előtelepített rendszerrel. Ekkor keresgélés, nagy nehezen sikerült találni olyan hdd-t amin tényleg nem volt rendszer, na akkor go! mehet.
Mehetne...de nem megy, kiderült hogy az alaplapokon amire az egész rendszer épült, újabban gyárilag más BIOS van, és ebben a gyártó eltávolította a hálózati boot lehetőséget...keressünk akkor biost ami tudja. Ez ott helyben nem sikerült, lesz mégegy kör.
Következő alkalommal vidáman mentünk, hisz már tényleg minden frankó, működnie kell. Kellene...tulajdonképpen már a bios is csak úgy lett, hogy én a nálam levő kincsként őrzött példányból kimentettem, és azt visszaküldtem a gyárnak, hogy akkor próbálkozhatnánk ezzel... ez meg is volna, node a gépek továbbra sem bootolnak. Megint teszt, szerveren mi nem fut a szükséges dolgok közül? Megy minden. Akkor miért nem bootolnak a gépek? Valami gáz lesz, közvetlen összekötve bootol egy db kliens, csak bent a kamrában nem indulnak... természetesen sehol semmi debug eszköz, az adott kábelek is olyan hosszal rendelkeznek, hogy gyakorlatilag a kábeleken lóg a levegőben a gép, és az tartja, szóval kegyetlen szenvedések közepette, sikerült megállapítanom, hogy nemes egyszerűséggel nincs kapcsolat a szerver(pff...) és a kamra között. Nekem...mert ott helyben ezt senki nem tudta. Akkor megint otthagytuk őket, 3. alkalommal én már nem mentem le, mert nagyon súlyos hát zsibbadásom támadt, így kénytelen voltam itthon maradni. Utólag kiderült, hogy az egyik swith ami véletlen pont azért a kamráért volt felelős tönkrement, megint csak senkinek nem tűnt ez fel addig amíg nem szóltam...
No és akkor a szerver! Büszkén szervergépnek kikiáltva leemelték az egyik szerelőállomásról egy Cel 300A-t, hogy akkor "ezt megtesszük szervernek". Azóta ott van az egyik asztal alatt burkolata lefejtve, porosodik szépen. Jelenleg még nem sikerült megértetnem az illetékesekkel, hogy adatbiztonság, mint fogalom, az egy létező dolog, bár ezesetben nem ejthetünk róla szót. Úgy tart a dolog, hogy az egy nagy beruházás lenne, így nem megengedett. Más kérdés, hogy tulajdonképpen az egész rendszer az értelmét veszti.
Tulajdonképpen az egész téma úgy indult, hogy besegítek valamit, de jelenleg ott tartunk, hogy 90%ban én szopok, úgyhogy azt hiszem a jövőbeni projektekből nem veszem majd ki a részem...
Persze én voltam a hülye, hogy feltételeztem hogy az általam kidolgozott dolog a szar, és a gyárban működő rendszer hibátlanul működik. Ez nem is lenne gond, de már annyiszor megszívtam ehhez hasonló módon, hogy mindíg a hegy csúcsától indultam a töve felé, és minden egyes alkalommal, ha alulról kezdem, akkor 5 percen belül megvan a hiba...ilyenkor mindíg megfogadom, hogy legközelebb, majd fordítva cselekszem, és mégis mindíg elkövetem ugyanazt a hibát...