Idézet: Macikák - Dátum: 2009. febr. 1., vasárnap - 21:30
...
Mire felébredtem, XP kékhalállal nem bootolt csökkentettben sem...
...
Eccerűen nem szeretem, ha nem látom, mi történik...
Ha dolgokról, az önhibámon kívül nem tudok semmit...
Egy példa: WIN9x induláskor legalább méltatott még arra,
hogy kiírja: "A Windows frissíti a konfigurációs fájlokat..." ha
épp olyanja volt... OK. Tegye azt! XP+-tól, semmi ilyen...
Fekete képernyő, ami vagy elindul, vagy kékhalált hal...
Közöm, nulla...
Lehet, ilyenek csak engem zavarnak...
Hát igen, van azért benne igazság. Elég sokunk volt kiakadva az olyan hibajelenségeken, amikor hosszú tömött sorokban megjelent a "hiba" felirat. Ez kimondottan az MS "módszere". Meg ahogyan az is, hogy az eltelt időt SOHA, csak a hátralévőt írják ki. Megfigyeltétek már? Ez kőkemény pszichológia. Meg az is, hogy az XP üdvképernyőjét rendesen sokáig, bonyolult technikával és valódi pszichiátriai módszerekkel fűszerezve tervezték. Rá lehet nézni. Nem nagyon láttam olyan embert viszont, aki azt mondta volna, hogy csúf.
Mindegy, ezeken túl kell esni. Én is hisztiztem 1 csomót miattuk, néha még ma is rám tör a baj, amikor meglátok 1-2 tartalmasnak tűnő, számokkal és kódokkal teli bejegyzést az event log-ban, aminek kb. az a jelentése, hogy system error, oszt küldjed jól Redmondba, majd csinálnak valamit, vagy kattints a linkre, ahol még eddig 100-ból soha nem volt érdemi válasz - mitöbb, válasz sem volt még.
Meg kell tanulni, hogy ha windows-t kezelsz, hibakeresel, diagnosztizálsz, akkor legfontosabb tényező, amit figyelembe kell venned: a körülmények. Talán nem a hibaüzenet az elsődleges, bármily furán is hangzik.
Egyébként ha nem indul csökkentettben sem, talán chkdsk kell a rendszerpartíciónak, azért nem nyúl hozzá, nem csatolja fel, mert bibis. Ekkor kék képernyőn tipikusan az "unmountable boot volume" az üzenet. Ha a hdd nem gázos, akkor orvosolható, mint írtam is.
A windows pedig soha nem fog eleget mutatni számodra a belső működésből, s az esetleges hibákról. Elég legyen annyi, hogy "hiba". Nem mezei usernek való a többi.
Ha őszinte rendszert akarsz, olyat, ahol szinte 100%-ig megbízhatsz az üzenetekben (nem csak a hibaüzenetekben), s ahol az egész egy koherens rendszert alkot, akkor, mint volt szó, használj linuxot. Elhiheted: semmivel sem nehezebb, ráadásul sok esetben rém egyértelmű, nem lesz szűkszavú, sőt, néha kissé bőbeszédű tud lenni. De mivel kicsit más az alapelv, mint a kereskedelmi termékek esetén, ezért kijelenthető: talán őszintébb, mélyrehatóbb infókat ad, mint teszem azt, a windows. Kérdés, hogy mit kezdesz majd vele.
Linux alatt sokminden jóval primitívebbnek tűnik. Nemrég klónoztam egy hdd-t, néhány partíció+MBR. Kolléga ghost-párti volt, nekem ott volt kéznél egy live linux (UHU, asszem Adrienn). Nem kell egér hozzá, nem kell semmi szinte, nem kell GUI sem. 1-2 parancs a konzolban, s kész. Annyira primitív, minden körítés nélküli, de a legjobb szó: letisztult. dd-vel és bzip-pel másoltunk szektorról szektorra, tömörítve, stb., hálón keresztül, majd a másik hdd-re vissza.
Talán primitívnek hat a kezelése (konzolon száraznak is), de elhiheted: valóban azt teszi, amire utasítod. Nos, ez azért feeling.
Bocsánat, én is el tudom ám ragadtatni magamat. Majd jön Didyman, meg a többiek, oszt jól le vagyunk döfve.
Szerkesztette: Warrior 2009. 02. 01. 20:59 -kor
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."