HWSW Informatikai Kerekasztal: Társasjátékok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (23 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Társasjátékok táblás játékok, kártyajátékok Értékeld a témát: ***** 1 szavazás

#101 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 02. 18. 15:12

Idézet: dr.agy - Dátum: 2007. jan. 30., kedd - 11:22

Nincs meg valakinek a Star Wars társasjáték szabálykönyve? [..] Esetleg letölthető valahonnan?

Megtaláltam neked a játék teljes ismertetőjét, s innen a játéktábla és az eredeti szabálykönyv is letölthető PDF formátumban:
Csillagok Háborúja - Társasjáték a nyolcvanas évekből (EZ EGY LINK! KATT IDE ---><--- A MEGTEKINTÉSÉHEZ!!!) ;)

Érdemes elolvasni mindenkinek, aki még nem hallott erről a játékról, vagy csak pusztán nosztalgiázni akar.  :cool:

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Forrás: www.starwarsklub.hu
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#102 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 02. 18. 15:17

Idézet: scaurus - Dátum: 2007. febr. 18., vasárnap - 14:07

Mondjuk Novoplast játékot az eBay-en nem láttam, de pl ezt a két játékot:
[..]

Fúúú, Scaurus! Ez nem semmi!  :up:

Írsz róluk egy kis ismertetőt?

Mit kell tudni ezekről a játékokról? Alapvetően milyen a játékmenet, ill. mely' játékhoz hasonlíthatóak?

#103 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 02. 18. 15:22

Idézet: Piftuka - Dátum: 2007. febr. 18., vasárnap - 15:08

...
Az az igazság, hogy nekem a budapesti találka nem játszik. Meg persze más város sem. Ha itt helyben elmehetnék egyszer-kétszer kipróbálni pár társast, akkor az rendben lenne. De Budapest-re nem utazom fel emiatt.
...

Nekem se játszik Bp, de:

1.) szoktak szervezni más felé is, tudtommal volt pl Kecskeméten is

2.) ha szereted a társasjátékokat, akár te is szervezhetsz ilyet a környezetedben.

Aztán érdemes nyitott szemmel járni, pl nemrégiben Békéscsabán járva láttam, hogy az egyik játékboltban lehet társasjátékot kölcsönözni is (újabbakat is!) - s ki tudod próbálni, mielőtt többezer forintot kiadnál érte!

Üdv: scaurus
"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...

#104 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 02. 18. 15:37

Idézet: Piftuka - Dátum: 2007. febr. 18., vasárnap - 15:17

Fúúú, Scaurus! Ez nem semmi!  :up:

Írsz róluk egy kis ismertetőt?

Mit kell tudni ezekről a játékokról? Alapvetően milyen a játékmenet, ill. mely' játékhoz hasonlíthatóak?

Még nem jutottam oda, hogy alaposan szemügyre vegyem/játszam velük, de ha érdekel, fogok írni egy kis összefoglalót.
Ha elboldogulsz az angollal, akkor ízelítőnek itt egy ismertető a Nemes Ház-ról:
http://www.spotlight...view/noble.html
Egyébként a boardgamegeek.com fórumán olvastam, hogy a Nemes Házat tartják olyan jónak, hogy megérne egy újrakiadást.

A Sógunnak egyébként van egy kártyajáték változata is, amelynek kártyáin a TV-sorozat szereplőinek képei vannak!

Egy másik játék, ami felkeltette az érdeklődésemet, az ez:
The Republic of Rome
de ha megnézed, ennek még használtan is elég húzos ára van...

#105 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 02. 18. 16:37

Ezek nagyon jónak tűnnek!  :up:  De tény, hogy a "The Republic of Rome" nagyon drága. (Legalábbis az én pénztárcámhoz mérve mindenképpen az.)

Én akkor döbbentem le, amikor a múltkor kerestem olyan magyar cégeket, amelyek társasjátékok forgalmazásával (is) foglalkoznak.

Elképesztő árak vannak a komolyabb, táblás játékok esetében. Egy csomó olyan játék volt, amely láttán "összefutott" a nyál a számban, de amikor megláttam a 16.000-19.000 forintos árcédulát, akkor lelohadt a lelkesedésem.  :( 

Ilyen például:

http://www.gemklub.hu/

http://www.jatek-city.hu/

(Legyünk őszinték... még az 5.000-6.000 forint is iszonyúan sok egy társasjátékért. Aztán még beindult ez a "Catan" szindróma is, ami egyértelműen a lehúzásra megy rá a nem teljes alapjátékkal, s a sok, drága kiegészítővel.) :reklamacio:

A fenti oldalakon kapásból el lehetne költeni fél milliót táblás játékra, annyi jót találtam.

Az még a másik probléma, hogy ezek közül sok német, vagy angol nyelvű. A Ravensburger és HASBRO címeinek jó részét legalább meg lehet vásárolni magyar nyelvű kiadásban is.

#106 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 02. 18. 17:04

Idézet: Piftuka - Dátum: 2007. febr. 18., vasárnap - 16:37

...
Aztán még beindult ez a "Catan" szindróma is, ami egyértelműen a lehúzásra megy rá a nem teljes alapjátékkal, s a sok, drága kiegészítővel.)
...

Konkrétan Catan: bőven elég az alapjáték!
Én ugyan csak a Tengeri utazó és a Lovagok, várak kiegészítőt ismerem, de megmondom őszintén, engem nem nyűgöztek le, számomra nem adtak pluszt.
Továbbá, a neten sokfelé, így az rpg.hu fórumának társasjáték szekciójában is kapsz útmutatást, hogy hogyan készíts el, honnan tölts le és nyomtass ki egyes játékokat/kiegészítőket "csináld-magad-akcióban"...

Azt is megtapasztaltam, hogy nem kell a világ összes játékát megvenni, a Gazdálkodj okosan, a Ki az úr a tengeren, a Police07 és a Ki nevet a végén? bőven elég játékélményt adott gyermekkoromban...
Egyébként nekem most sincs sok játékom, a Sógun és Nemes Ház mintegy 20%-os növekedést okozott az állományban...
(Sokkal inkább kell és sokkal nehezebb "beszerezni" egy jó TÁRSASágot...)

Ráadásul a társasjáték nevében benne van, hogy TÁRSAS, összeszokott társaságban az is megoldás lehet, hogy összedobják a pénzt, s akkor már nem is olyan sok az egy főre eső költség.
Annó a szerepjátékos korszakunkban így vettünk szabálykönyvet!

Továbbá, én is nézegetem ezeket a játékokat, honlapokat, meg is vettem pl a War of the Ring-et (nem is tudom, valami 14ezer pénzért, 2 éve karácsony előtt), azóta játszottunk vele vagy három partit: nagyon szép, nagyon jó, de speciel én játszani akarok, nem pedig 40 oldalas, apróbetűs szabálykönyvet olvasgatni/őrülten forgatni és órákig tartó, bonyolult (időnként eléggé l'art pou l'art-nak tűnő) játékmechanizmust tanulgatni...

Szóval nálunk nagyon bejött a Catan alapjáték, egyszerű és gyorsan tanulható szabályrendszer, szórakoztató játék 8 és 60 év közötti korosztálynak, ráadásul 30-40 perc alatt meg van egy parti - mégis volt, hogy hajnalig nyomtuk...

#107 Felhasználó inaktív   Harlequin 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 18. 23:13

Idézet: Piftuka - Dátum: 2007. febr. 18., vasárnap - 16:37

(Legyünk őszinték... még az 5.000-6.000 forint is iszonyúan sok egy társasjátékért. Aztán még beindult ez a "Catan" szindróma is, ami egyértelműen a lehúzásra megy rá a nem teljes alapjátékkal, s a sok, drága kiegészítővel.) :reklamacio:

A fenti oldalakon kapásból el lehetne költeni fél milliót táblás játékra, annyi jót találtam.

Az még a másik probléma, hogy ezek közül sok német, vagy angol nyelvű. A Ravensburger és HASBRO címeinek jó részét legalább meg lehet vásárolni magyar nyelvű kiadásban is.

A citadella 5ezer volt és benne van egy készlet ami olyan mintha kiegészítő lenne.
A Catan tényleg durva, de nekem bejön.
"Megmondtam pisztráng és világosan."
www.radioQ.hu

#108 Felhasználó inaktív   Harlequin 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 18. 23:15

Idézet: scaurus - Dátum: 2007. febr. 18., vasárnap - 17:04

ráadásul 30-40 perc alatt meg van egy parti - mégis volt, hogy hajnalig nyomtuk...

Ez a citadellára is rá van írva, 1.5óránál kevesebbet még nem játszottunk vele.
Vagy mi vagyunk gyökerek, vagy a tervezők.
"Megmondtam pisztráng és világosan."
www.radioQ.hu

#109 Felhasználó inaktív   fcbferi 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 02. 21. 21:54

Idézet: Piftuka - Dátum: 2007. febr. 17., szombat - 16:32

Fel tudnád sorolni a NOVOPLAST gondozásában megjelent társasjátékokat, kérlek?

Illetve az még a kérdésem, hogy valaha láttál-e eladósorban NOVOPLAST Star Wars társasjátékot?

A korábban említetteken kívül talán még a Holiday-t tudom mondani. Teljes listát talán csak "össznépi" gyűjtéssel kapunk. Mindenki mond egyet, és rámondjuk, hogy tényleg, az is milyen jó volt.:)

Eladót nem.

#110 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 02. 22. 12:19

Idézet: scaurus - Dátum: 2007. febr. 18., vasárnap - 17:04

Konkrétan Catan: bőven elég az alapjáték!
Én ugyan csak a Tengeri utazó és a Lovagok, várak kiegészítőt ismerem, de megmondom őszintén, engem nem nyűgöztek le, számomra nem adtak pluszt.

Én elhiszem, hogy nem szükségesek. De ez az egyértelmű "lehúzós" tendencia akkor is visszataszító szerintem. (De ez már egy másik - a globalizációval, a multikkal és a profitorientált vadkapitalista szemlélettel kapcsolatos - topic témája.)

Idézet

Továbbá, a neten sokfelé, így az rpg.hu fórumának társasjáték szekciójában is kapsz útmutatást, hogy hogyan készíts el, honnan tölts le és nyomtass ki egyes játékokat/kiegészítőket "csináld-magad-akcióban"...

Azért nyilván te is tudod, hogy nem adja ugyanazt az érzést az otthon nyomtatóval A4-es lapra kinyomtatott társasjáték, mintha az eredetijét megvetted volna a boltban. :)

Idézet

Azt is megtapasztaltam, hogy nem kell a világ összes játékát megvenni, a Gazdálkodj okosan, a Ki az úr a tengeren, a Police07 és a Ki nevet a végén? bőven elég játékélményt adott gyermekkoromban...
Egyébként nekem most sincs sok játékom, a Sógun és Nemes Ház mintegy 20%-os növekedést okozott az állományban...
(Sokkal inkább kell és sokkal nehezebb "beszerezni" egy jó TÁRSASágot...)

Szerencsére utóbbival nincs probléma. Inkább azzal, hogy mindenki egyszerre ráérjen egy délután társasozni.

Egyébként nekem gyermekkoromban a "Gazdálkodj okosan!", az "Ezüst-tó kincse", az "Élve fogd el!" és a "12 társasjáték" volt meg. (A "Gazdálkodj okosan!" sajnos valahová elkeveredett, de a többi játékot még őrzöm.)

Később, már felnőttként vettem meg a "CLUEDO"-t, s ajándékba kaptam meg a Ravensburger féle klasszikus "Labyrinht" és "TIKAL" játékokat.

Ezek képezik jelenleg a társasjáték gyűjteményemet. :) (No meg édesapám gyermekkori fa sakkkészlete, s azóta kaptam egy üvegsakkot is.)

Idézet

Ráadásul a társasjáték nevében benne van, hogy TÁRSAS, összeszokott társaságban az is megoldás lehet, hogy összedobják a pénzt, s akkor már nem is olyan sok az egy főre eső költség.
Annó a szerepjátékos korszakunkban így vettünk szabálykönyvet!

Na mondjuk ez nálam szóba sem jöhet. A "közös lónak túrós a háta" mondás sajnos mindig beigazolódik. Számtalan negatív tapasztalat alapján én már nem vagyok híve az ilyen "ügyleteknek".

Idézet

Továbbá, én is nézegetem ezeket a játékokat, honlapokat, meg is vettem pl a War of the Ring-et (nem is tudom, valami 14ezer pénzért, 2 éve karácsony előtt), azóta játszottunk vele vagy három partit: nagyon szép, nagyon jó, de speciel én játszani akarok, nem pedig 40 oldalas, apróbetűs szabálykönyvet olvasgatni/őrülten forgatni és órákig tartó, bonyolult (időnként eléggé l'art pou l'art-nak tűnő) játékmechanizmust tanulgatni...

Mondjuk ebben is tökéletesen egyetértek veled. Az ember nézegeti azt a sok társasjátékot, olvassa a játékok háttértörténetét, gyönyörködik a képekben, elkábul a fantázáját szárnyalásra bíró címektől, belelkesedik... s lehet, hogy a legtöbb esetben csalódnia kell, ha megvásárolja a játékot.

Az ideális az lenne, ha ezeknek a játékoknak minimum a szabálykönyve elérhető lenne, a játéktábla képével, a tartozékok felsorolásával együtt, hogy vásárlás előtt az ember ki tudja deríteni, hogy egyáltalán érdemes-e megvásárolni.

Látatlanba nem szabad társasjátékot venni.

Idézet

Szóval nálunk nagyon bejött a Catan alapjáték, egyszerű és gyorsan tanulható szabályrendszer, szórakoztató játék 8 és 60 év közötti korosztálynak, ráadásul 30-40 perc alatt meg van egy parti - mégis volt, hogy hajnalig nyomtuk...

Talán majd én is teszek félre rá, és megveszem.

#111 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 02. 22. 13:03

Idézet: fcbferi - Dátum: 2007. febr. 21., szerda - 21:54

Teljes listát talán csak "össznépi" gyűjtéssel kapunk. Mindenki mond egyet, és rámondjuk, hogy tényleg, az is milyen jó volt.:)

No, akkor kezdjük el az "össznépi gyűjtést"!  :)

Leírom azokat a NOVOPLAST címeket, amelyeket ismerek:

* POLICE07
* Az Ezüst-tó kincse
* Végvári Viadalok
* Skála Rally
* STAR WARS

Aki tud egyéb címeket, az legyen szíves egészítse ki!  ;)

#112 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 02. 22. 22:07

Idézet: Piftuka - Dátum: 2007. febr. 22., csütörtök - 12:19

...
Az ideális az lenne, ha ezeknek a játékoknak minimum a szabálykönyve elérhető lenne, a játéktábla képével, a tartozékok felsorolásával együtt, hogy vásárlás előtt az ember ki tudja deríteni, hogy egyáltalán érdemes-e megvásárolni.
...

Elég sok társasjátéknak elérhető ("hivatalosan" is!!!) a szabálykönyve - sőt sokhoz magyar fordítást is találsz  a társasjáték/társasjátékbolt oldalakon!

Példaként itt a korábban említett War of the Ring:
[color]http://www.fantasyfl...tr_support.html[/color]

(A gemklub.hu készített hozzá elég jó magyar fordítást, de a kinálatukban a játék épp nem szerepel, a játékszabályok pedig a konkrét játékok adatlapjainál érhetőek el...)

Üdv: scaurus

#113 Felhasználó inaktív   Csend vala 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 02. 27. 23:15

Halihó!

Elég sok - magyarul még meg nem jelent, de elérhető/beszerezhető - társasjáték szabályának magyar fordítása elérhető az interneten. Valamint ilyen szempontból is hasznosak találkozóink, ahol bárki megismerkedhet új játékokkal, és így egy élő parti után hozhatja meg döntését, hogy megéri-e a "doboz" az árát.

Rengeteg az olyan játék, ami teljesen vagy szinte teljesen nyelvfüggetlen, azaz a szabályon kívül nincs benne szöveget tartalmazó elem.
Nem nyelvfüggetlen például az említett Citadels (ami azóta magyarul is megjelent). A lila kártyákon és a szerepkártyákon lévő angol szöveg ellenére nyolc éves - angolul nem tudó - fiam 1-2 parti után könnyedén játszott már vele, így nem hiszem, hogy ez pl nektek problémát okozna. Igaz az, hogy amíg valaki ilyesmiről pozitív megerősítést nem nyer, addig tartózkodással fogad idegen nyelvű játékot.
De nem akarok én ilyenre rábeszélni senkit, hiszen nyelvfüggetlen játékokkal is Dunát lehetne rekeszteni.

Akad köztük éppúgy könnyed, mint agyalós, taktikai mélységgel bíró játék is.
Hogy példákat is említsek a könnyedtől a komolyabb szellemi kihívást igénylők felé haladva, persze szubjektív ítélet alapján:
- Packeis am Pol ~5000Ft
- Bohnanza (kártya) ~1400Ft
- Tongiaki ~4400Ft
- Fjord ~3800Ft
- Finstere Flure ~4500Ft
- Durch die Wüste ~4500Ft (magyarul több)
- Augsburg 1520 ~4200Ft
- Mykerinos ~4500Ft
- Louis XIV ~4200Ft

Még játékok százait sorolhatnám fel, de egyrészt csak ízelítőt szántam, másrészt 5000Ft felső határt szabtam magamnak egy korábbi hozzászólás alapján ("nehezen találhatsz a táblás játékok között 8.000 ft alattit").
Még így is saját kezemre kellett csapnom, hogy leállítsam a vad listázásban. :)

További korlát volt, hogy csak olyat írjak, amit ismerek (nekem is van), kedvelek. Más valószínűleg más listát állított volna hirtelen össze. A fenti kilenc játékból szerintem héthez letölthető magyar szabályfordítás, valamint az utolsót leszámítva a játékkomponensek nyelvfüggetlenek.

Tehát játék van. Bőven. Csak legfeljebb nem ismeritek őket. S ahogy olvasom, igény is van a megismerésükre. Aki szeret játszani, talál magának megfelelőt. De e mondatban is lényeges infó rejtekezik. Meg kell találni a megfelelőt! Egy wargamer nem feltétlenül élvezné a Mykerinos-t. Persze nem kizárt. Egy Louis XIV nem túl jó választás családi játéknak. Stb.

Kérdeztétek, hol vannak talik? Az egyesület Budapesten kívül jelenleg Halásztelken, Kecskeméten, Tatabányán és Sződligeten szervez találkákat.

De feltételezem (sőt, tudom :) ), hogy az egyesületen kívül is létezik szervezett társasjátékos élet. Budapesten is van társasjátékbolt, művház, stb, ahol rendszeresen összejárnak játszani.
Nézz körül a lakóhelyed környékén! Keress klubot! Keress olyanokat, akik szívesen játszanának, de nincs játékuk! Keress olyanokat, akinek van játékuk, de nincs kivel! Aztán már csak hely kell meg időpont.

Hajrá!

Ui: "közös lónak túrós a háta"
- Az általam ismert wargamer-ek tudtommal sok játékot vettek meg közösen.
- Maszek ismerősi körömben is akad olyan, ki haverokkal közösen vett meg drága játékot (Twilight Imperium III).
- Az egyesületünk egyik céljának tekinti, hogy saját játékkészlettel ellátott klubokat hozzon létre. Már most is jónéhány játékkal rendelkezünk, melyekkel nagyon sokan játszottak már. Ez biza egy "közös ló".

"még az 5.000-6.000 forint is iszonyúan sok egy társasjátékért"
Attól függ melyikért. :)

Szerkesztette: Csend vala 2007. 02. 27. 23:26 -kor

#114 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 02. 28. 09:37

Idézet: scaurus - Dátum: 2007. febr. 22., csütörtök - 22:07

Elég sok társasjátéknak elérhető ("hivatalosan" is!!!) a szabálykönyve - sőt sokhoz magyar fordítást is találsz  a társasjáték/társasjátékbolt oldalakon!

Igen, de az ideális az lenne, ha a forgalmazók oldalán találná meg az ember a részletes leírást, nagy, mindenre kiterjedő képekkel együtt.  ;)

(Legideálisabb természetesen, ha kipróbálod a játékot, mielőtt megveszed.  :)  )

#115 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 02. 28. 10:08

Idézet: Csend vala - Dátum: 2007. febr. 27., kedd - 23:15

Valamint ilyen szempontból is hasznosak találkozóink, ahol bárki megismerkedhet új játékokkal, és így egy élő parti után hozhatja meg döntését, hogy megéri-e a "doboz" az árát.

Ez tény. De sajnos az utazgatás nekem nem játszik. (Emellett kapásból annyi féle társas megtetszett, hogy képtelenség lenne mindet fellelni ilyen találkozókon.)

Idézet

Rengeteg az olyan játék, ami teljesen vagy szinte teljesen nyelvfüggetlen, azaz a szabályon kívül nincs benne szöveget tartalmazó elem.
[..]Igaz az, hogy amíg valaki ilyesmiről pozitív megerősítést nem nyer, addig tartózkodással fogad idegen nyelvű játékot.

Nekem tulajdonképpen nem lenne nagy gond, ha angol, vagy német nyelvű játékkal kellene játszanom (leszámítva, hogy irtózom a német nyelvtől), a nővérem egy olasz, vagy spanyol játékszabályt is lazán lefordít... de akikkel a legtöbbször együtt szoktunk társasozni, nem ismerik nagyon az idegen nyelveket, s ahogyan mondtad tartózkodóan viseltetnek az ilyen játékok iránt.

Egyébként nem értem, hogy a magyar forgalmazók miért nem fordítanak nagyobb figyelmet ennek. Ott van például a Ravensburger... az eredeti táblás játékainak a töredékét lehet csak magyar nyelvű változatban megszerezni.

Mindamellett megjegyzem, bár kiválóan beszélek angolul, van egy angol nyelvű társasjátékom, amit azért nem játszottam, mert angol a kézikönyve. Beleolvastam, de nem annyira egyszerű/rövid a játékszabály, s egész egyszerűen lusta voltam lefordítgatni.

(Ez egyébként a DIABLO társasjáték, amit a Diablo II PC-s játék Collector's Edition - amit anno megvásároltam kemény 14.000 forintért - változatának doboza tartalmazott.)

Idézet

Akad köztük éppúgy könnyed, mint agyalós, taktikai mélységgel bíró játék is.
Hogy példákat is említsek a könnyedtől a komolyabb szellemi kihívást igénylők felé haladva, persze szubjektív ítélet alapján:
- Packeis am Pol ~5000Ft
- Bohnanza (kártya) ~1400Ft
- Tongiaki ~4400Ft
- Fjord ~3800Ft
- Finstere Flure ~4500Ft
- Durch die Wüste ~4500Ft (magyarul több)
- Augsburg 1520 ~4200Ft
- Mykerinos ~4500Ft
- Louis XIV ~4200Ft

Még játékok százait sorolhatnám fel, de egyrészt csak ízelítőt szántam, másrészt 5000Ft felső határt szabtam magamnak egy korábbi hozzászólás alapján ("nehezen találhatsz a táblás játékok között 8.000 ft alattit").

Hát azért ezek nem klasszikus táblás játékok. A Fjord annak tűnik (hasonló lehet, mint a Tikal, ahogyan elnézem, csak "kicsiben"), de igencsak kis méretű játéktáblával. A többi pedig inkább kártyákkal kombinált, vagy jellemzően az. A Mykerinos is megér talán egy misét...

De alapvetően én "klasszikus táblás játék" alatt azokat értem, amelyek egy szép nagy, díszes játéktáblát tartalmaznak, van egy köré írt sztori, s a játék lényegi része azon játszódik. S ezek általában egyes kiadók (HASBRO, Ravensburger) gondozásában a drágább (8.000-10.000 forint körüli) játékok közé tartoznak.

Tipikus kivétel a CLUEDO, ami ugyan Hasbro/Parker, de 5.000 forint körül van, igaz, annak a doboza "vékonyka", s a játéktábla sem óriási, ráadásul nincsen sok kiegészítő hozzá... nyilván ezért kerülhet ennyibe.

De ha megnézel egy HOTEL, vagy TIKAL játékot, akkor azért mélyebben a pénztárcádba kell nyúlnod. Ezeknek már a dobozuk is vastagabb, s a kiegészítők és a tábla indokolja (nyilván) a magasabb árat.

Egyébként szeretem az egyszerűbb sztori nélküli társasjátékokat is, amilyeneket pl. a "12 társasjáték", vagy "100 legjobb játék" stb. jellegű gyűjteményes kiadásban találsz. Pl. a "Süveg", a klasszikus "Lóverseny", "Ki nevet a végén?", stb.

Tőlem az "agyalósabb", taktikai játékok sem állnak messze, mint pl. a kétszemélyes "Hadművelet" című társasjáték. Azt unokatestvéremmel szoktam régebben játszani. (Övé a játék.)

Illetve az ősrégi "Malom", vagy "Tüske" (ez utóbbi édesanyámé volt kislány korában; szerintem immár ipari műemlék :) ) játék is jó két személy részére.

Amivel viszont nem szimpatizálok, azok a táblával jellemzően nem rendelkező, mindenféle kártyákra, "ketyerékre" építő társasjátékok. Ez valahogy nem az én világom.

Maradok a táblás játékoknál.  :)

Idézet

Csak legfeljebb nem ismeritek őket. S ahogy olvasom, igény is van a megismerésükre. Aki szeret játszani, talál magának megfelelőt.

Ezek egy részét ismertem. A Ravensburger játékokkal kapcsolatban eléggé "képben vagyok".  ;)  A családi játékok kategóriájában az egyik legjobb cégnek tartom.

Idézet

De e mondatban is lényeges infó rejtekezik. Meg kell találni a megfelelőt! Egy wargamer nem feltétlenül élvezné a Mykerinos-t. Persze nem kizárt. Egy Louis XIV nem túl jó választás családi játéknak. Stb.

Ebben nagy igazság van. Ráadásul maga a játék témája is sok mindent befolyásol, hiszen az egyéni érdeklődés is segíthet a döntésben.

Én például nagyon szeretem a történelmet, de ha választani kell, hogy egy a reformkorban, vagy a középkorban játszódó hasonló társasjáték közül melyiket vásároljam meg, akkor egyértelműen az utóbbira voksolok.

Idézet

Ui: "közös lónak túrós a háta"
- Az általam ismert wargamer-ek tudtommal sok játékot vettek meg közösen.
- Maszek ismerősi körömben is akad olyan, ki haverokkal közösen vett meg drága játékot (Twilight Imperium III).
- Az egyesületünk egyik céljának tekinti, hogy saját játékkészlettel ellátott klubokat hozzon létre. Már most is jónéhány játékkal rendelkezünk, melyekkel nagyon sokan játszottak már. Ez biza egy "közös ló".

Nézd... szerintem ebben nem fogjuk meggyőzni egymást. Nyilván neked az életedben nem történt még olyan esemény, amelynek hatására úgy gondolod, hogy soha többé nem "közösködsz" senkivel.

Én estig tudnám mesélni az ilyen sztorikat, s ha most a legjobb barátom kérne meg, hogy vegyük meg közösen mondjuk a "Zsákutca 13."-at, akkor is nemet mondanék.

Idézet

"még az 5.000-6.000 forint is iszonyúan sok egy társasjátékért"
Attól függ melyikért. :)

No igen! Ha nekem is meglenne a havi 200.000 nettó fix, akkor feltehetően nem sokallnék 5.000-10.000 forintot egy társasjátékért. Beleférne, hogy akár havi kettőt megvásárolok.

De amíg messze nem állok ilyen egzisztenciális szinten, addig bizony sokallom ezt az összeget.

#116 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 02. 28. 10:47

Idézet: Piftuka - Dátum: 2007. febr. 28., szerda - 10:08

...
Egyébként nem értem, hogy a magyar forgalmazók miért nem fordítanak nagyobb figyelmet ennek.
...

Ezt mondjuk én sem értem.
Pl a Piatnik-féle Mi lenne ha? kártyái tele vannak magyartalan szavakkal/kifejezésekkel, illetve helyesírási/stilisztika hibákkal, valamint a táblán lévő néhány szóból is egy-ekttő német maradt.
E-mailban érdeklődtem, hogy egy nagynevű kiadó hogyan engedheti meg magának ezt egy cirka 5000,-Ft-os játéknál, azt válaszolták, hogy sajnálják, de nem tervezik sem a javítást (Amerikában/Nyugaton szokásban van javított változat utánküldése), sem újrakiadást.

#117 Felhasználó inaktív   Csend vala 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 02. 28. 14:11

Idézet: Piftuka - Dátum: 2007. febr. 28., szerda - 9:37

Igen, de az ideális az lenne, ha a forgalmazók oldalán találná meg az ember a részletes leírást, nagy, mindenre kiterjedő képekkel együtt.  ;)

Persze ideális, de egyben irreális is, ha azt nézed, hogy egy-két forgalmazónál sokezer külföldi kiadású játékot rendelhetsz/vásárolhatsz meg. Egy-két fős cégeknél, valamint kis példányszámú eladásoknál nem remélheted az ideális állapotot.

Itt biza szükség van kompromisszumra, s az ideális helyett lesz egy optimális állapot, miszerint a legkelendőbb játékokhoz már most is találsz ezen oldalakon magyar szabályt, esetleg linket más oldalon találhatóra, amit sokszor a vevők/játékosok küldenek el a forgalmazóknak. Példát nem írok, nem reklámozom egyik céget sem, de könnyen rájuk találhatsz. :)

#118 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 02. 28. 14:36

Értem én, s megértem, hogy mire gondolsz. :)

Mindazonáltal nyugodtan írhatsz példákat, hiszen ebbe a topic-ba simán helye van a forgalmazóknak, ill. minden olyan helynek, ahol társasjátékokhoz, azokkal kapcsolatos fontos informácókhoz lehet hozzájutni!  ;)

#119 Felhasználó inaktív   Csend vala 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 02. 28. 15:06

Idézet

Emellett kapásból annyi féle társas megtetszett, hogy képtelenség lenne mindet fellelni ilyen találkozókon.
Még ez sem biztos. Én magam már voltam úgy találkán, hogy mintegy 30 féle társasjátékot vittem magammal. És akadt olyan találka, ahol mintegy 80 ember fordult meg. Na és persze a fórumon lehet előre is szervezkedni. Néha már napokkal előre összeaáll egy parti adott időpontra és személyekkel a találkára. Ilyen szervezések is akadtak már:
"Négy gyakorlott játékos jelentkezését várom X játékhoz."
"Öt újoncnak megtanítanám Y játékot."
"Megismerkednék Z játékkal. Hoz valaki, hogy elmagyarázza?"

Idézet

Egyébként nem értem, hogy a magyar forgalmazók miért nem fordítanak nagyobb figyelmet ennek.
Kereslet-kínálat. Dolgozunk rajta, hogy máshogy legyen. Más szóval: keresletet kívánunk teremteni. :) De ez nem megy gyorsan.
Ha nyelvfüggő a játék, akkor nem mindegy hány darabot tudnak eladni a külön gyártott nyelvi verzióból. Viszont ha nyelvfüggetlen, akkor a kártyák, táblák legyártása történhet egyszerre. Persze ekkor már előre kell tervezni a több országbeli megjelenést. A szabályt persze külön kell készíteni. Épp a Ravensburgernek vannak olyan játékai, ahol a szabályfüzet több nyelvet is tartalmaz. (cseh, lengyel, magyar, stb) Persze egyelőre egyszerűbb eladni gyerekjátékokat, mert arra nagyobb a kereslet.

Idézet

Hát azért ezek nem klasszikus táblás játékok.

Idézet

ahogyan elnéztem jópár mai társasjáték árát, nehezen találhatsz a táblás játékok között 8.000 ft alattit.
Te sem ragaszkodtál korábbi észrevételedben a "klasszikus" kitételhez, így én sem. :) De miért is ragadtam volna le ennél. Még az általad írt "táblás" feltételhez sem ragaszkodtam. Lásd Bohnanza! De ennek az ára is kártyajátékhoz méltó. Hogy hol a határ, az pedig hosszú eszmecserét indíthatna el. Két példa: A Meuterer egy csomag kártya, de ezekből rakod ki a játéktáblát, kártya jeleníti meg a figurát, kártyákkal kereskedsz, lehetne táblás játék is. A St Petersburg szerintem kártyajáték, bár kapsz hozzá egy táblát is, amin tárolsz játékelemeket, és a játékosok pontjait is itt tartod nyilván.

Ha gondolod, szűkítheted a feltételeket, de én élvezetes játékokat akartam ajánlani. Ha elmegyünk 8000 Ft-ig jelentősen bővülhet a kör, akár az általad megfogalmazott feltételeknek megfelelően is. Szerintem ma már a Catan is klasszikus :), de az általad leírtaknak nyilván nem felel meg.

Idézet

A Fjord annak tűnik ... A Mykerinos is megér talán egy misét...
Mint a Carcassonne, a Fjord is "tile-placement" játék, a Mykerinos pedig a Catanhoz részben hasonlóan "modular board" mechanikájú játék, tehát akkor ezek sem. :)

Idézet

Amivel viszont nem szimpatizálok, azok a táblával jellemzően nem rendelkező, mindenféle kártyákra, "ketyerékre" építő társasjátékok. Ez valahogy nem az én világom.
Tiszteletben tartva véleményed, hadd jegyezzem meg, hogy könnyen érhetne kellemes meglepetés. Sokszor tapasztaltam már hasonló határozott kijelentéseket, és sokszor láttam ezeket szétfoszlani is. Pl: "Szerintem nem lehet jó társasjáték dobókocka nélkül.", "Háborús téma? Abszolút nem az én világom", "Sosem fog nekem licitálós játék tetszeni.", stb, stb. Ami nem jelenti azt - az utolsó példánál maradva - hogy licitálós játékok gyűjtőjévé vált volna az illető, de örül, hogy nem zárkózott el a játékcsoporttól, mert ezek közt is talált olyat, amit mondjuk személyes Top10-ében emleget.

No, röviden ennyi. :) Játékra fel!

#120 Felhasználó inaktív   Csend vala 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 02. 28. 15:17

Idézet: Piftuka - Dátum: 2007. febr. 28., szerda - 14:36

Mindazonáltal nyugodtan írhatsz példákat, hiszen ebbe a topic-ba simán helye van a forgalmazóknak, ill. minden olyan helynek, ahol társasjátékokhoz, azokkal kapcsolatos fontos informácókhoz lehet hozzájutni!  ;)

A Magyar Társasjátékos Egyesület honlapján is találsz forgalmazókra mutató linkeket.
Nézd meg pl a Ticket to Ride nevű játékot! Vagy a Thurn und Taxis-t! Mindkettő év játéka volt. Táblásak :) . 8000Ft és 6000Ft. És ott a magyar szabály!

Téma megosztása:

• (23 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.