Idézet: Csend vala - Dátum: 2007. febr. 27., kedd - 23:15
Valamint ilyen szempontból is hasznosak találkozóink, ahol bárki megismerkedhet új játékokkal, és így egy élő parti után hozhatja meg döntését, hogy megéri-e a "doboz" az árát.
Ez tény. De sajnos az utazgatás nekem nem játszik. (Emellett kapásból annyi féle társas megtetszett, hogy képtelenség lenne mindet fellelni ilyen találkozókon.)
Idézet
Rengeteg az olyan játék, ami teljesen vagy szinte teljesen nyelvfüggetlen, azaz a szabályon kívül nincs benne szöveget tartalmazó elem.
[..]Igaz az, hogy amíg valaki ilyesmiről pozitív megerősítést nem nyer, addig tartózkodással fogad idegen nyelvű játékot.
Nekem tulajdonképpen nem lenne nagy gond, ha angol, vagy német nyelvű játékkal kellene játszanom (leszámítva, hogy irtózom a német nyelvtől), a nővérem egy olasz, vagy spanyol játékszabályt is lazán lefordít... de akikkel a legtöbbször együtt szoktunk társasozni, nem ismerik nagyon az idegen nyelveket, s ahogyan mondtad tartózkodóan viseltetnek az ilyen játékok iránt.
Egyébként nem értem, hogy a magyar forgalmazók miért nem fordítanak nagyobb figyelmet ennek. Ott van például a Ravensburger... az eredeti táblás játékainak a töredékét lehet csak magyar nyelvű változatban megszerezni.
Mindamellett megjegyzem, bár kiválóan beszélek angolul, van egy angol nyelvű társasjátékom, amit azért nem játszottam, mert angol a kézikönyve. Beleolvastam, de nem annyira egyszerű/rövid a játékszabály, s egész egyszerűen lusta voltam lefordítgatni.
(Ez egyébként a DIABLO társasjáték, amit a Diablo II PC-s játék Collector's Edition - amit anno megvásároltam kemény 14.000 forintért - változatának doboza tartalmazott.)
Idézet
Akad köztük éppúgy könnyed, mint agyalós, taktikai mélységgel bíró játék is.
Hogy példákat is említsek a könnyedtől a komolyabb szellemi kihívást igénylők felé haladva, persze szubjektív ítélet alapján:
-
Packeis am Pol ~5000Ft
-
Bohnanza (kártya) ~1400Ft
-
Tongiaki ~4400Ft
-
Fjord ~3800Ft
-
Finstere Flure ~4500Ft
-
Durch die Wüste ~4500Ft (magyarul több)
-
Augsburg 1520 ~4200Ft
-
Mykerinos ~4500Ft
-
Louis XIV ~4200Ft
Még játékok százait sorolhatnám fel, de egyrészt csak ízelítőt szántam, másrészt 5000Ft felső határt szabtam magamnak egy korábbi hozzászólás alapján ("nehezen találhatsz a táblás játékok között 8.000 ft alattit").
Hát azért ezek nem klasszikus táblás játékok. A Fjord annak tűnik (hasonló lehet, mint a Tikal, ahogyan elnézem, csak "kicsiben"), de igencsak kis méretű játéktáblával. A többi pedig inkább kártyákkal kombinált, vagy jellemzően az. A Mykerinos is megér talán egy misét...
De alapvetően én "klasszikus táblás játék" alatt azokat értem, amelyek egy szép nagy, díszes játéktáblát tartalmaznak, van egy köré írt sztori, s a játék lényegi része azon játszódik. S ezek általában egyes kiadók (HASBRO, Ravensburger) gondozásában a drágább (8.000-10.000 forint körüli) játékok közé tartoznak.
Tipikus kivétel a CLUEDO, ami ugyan Hasbro/Parker, de 5.000 forint körül van, igaz, annak a doboza "vékonyka", s a játéktábla sem óriási, ráadásul nincsen sok kiegészítő hozzá... nyilván ezért kerülhet ennyibe.
De ha megnézel egy HOTEL, vagy TIKAL játékot, akkor azért mélyebben a pénztárcádba kell nyúlnod. Ezeknek már a dobozuk is vastagabb, s a kiegészítők és a tábla indokolja (nyilván) a magasabb árat.
Egyébként szeretem az egyszerűbb sztori nélküli társasjátékokat is, amilyeneket pl. a "12 társasjáték", vagy "100 legjobb játék" stb. jellegű gyűjteményes kiadásban találsz. Pl. a "Süveg", a klasszikus "Lóverseny", "Ki nevet a végén?", stb.
Tőlem az "agyalósabb", taktikai játékok sem állnak messze, mint pl. a kétszemélyes "Hadművelet" című társasjáték. Azt unokatestvéremmel szoktam régebben játszani. (Övé a játék.)
Illetve az ősrégi "Malom", vagy "Tüske" (ez utóbbi édesanyámé volt kislány korában; szerintem immár ipari műemlék

) játék is jó két személy részére.
Amivel viszont nem szimpatizálok, azok a táblával jellemzően nem rendelkező, mindenféle kártyákra, "ketyerékre" építő társasjátékok. Ez valahogy nem az én világom.
Maradok a táblás játékoknál.
Idézet
Csak legfeljebb nem ismeritek őket. S ahogy olvasom, igény is van a megismerésükre. Aki szeret játszani, talál magának megfelelőt.
Ezek egy részét ismertem. A Ravensburger játékokkal kapcsolatban eléggé "képben vagyok".

A családi játékok kategóriájában az egyik legjobb cégnek tartom.
Idézet
De e mondatban is lényeges infó rejtekezik. Meg kell találni a megfelelőt! Egy wargamer nem feltétlenül élvezné a Mykerinos-t. Persze nem kizárt. Egy Louis XIV nem túl jó választás családi játéknak. Stb.
Ebben nagy igazság van. Ráadásul maga a játék témája is sok mindent befolyásol, hiszen az egyéni érdeklődés is segíthet a döntésben.
Én például nagyon szeretem a történelmet, de ha választani kell, hogy egy a reformkorban, vagy a középkorban játszódó hasonló társasjáték közül melyiket vásároljam meg, akkor egyértelműen az utóbbira voksolok.
Idézet
Ui: "közös lónak túrós a háta"
- Az általam ismert wargamer-ek tudtommal sok játékot vettek meg közösen.
- Maszek ismerősi körömben is akad olyan, ki haverokkal közösen vett meg drága játékot (Twilight Imperium III).
- Az egyesületünk egyik céljának tekinti, hogy saját játékkészlettel ellátott klubokat hozzon létre. Már most is jónéhány játékkal rendelkezünk, melyekkel nagyon sokan játszottak már. Ez biza egy "közös ló".
Nézd... szerintem ebben nem fogjuk meggyőzni egymást. Nyilván neked az életedben nem történt még olyan esemény, amelynek hatására úgy gondolod, hogy soha többé nem "közösködsz" senkivel.
Én estig tudnám mesélni az ilyen sztorikat, s ha most a legjobb barátom kérne meg, hogy vegyük meg közösen mondjuk a "Zsákutca 13."-at, akkor is nemet mondanék.
Idézet
"még az 5.000-6.000 forint is iszonyúan sok egy társasjátékért"
Attól függ melyikért.

No igen! Ha nekem is meglenne a havi 200.000 nettó fix, akkor feltehetően nem sokallnék 5.000-10.000 forintot egy társasjátékért. Beleférne, hogy akár havi kettőt megvásárolok.
De amíg messze nem állok ilyen egzisztenciális szinten, addig bizony sokallom ezt az összeget.