HWSW Informatikai Kerekasztal: miniDV kamera tulajok IDE! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (131 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

miniDV kamera tulajok IDE! Értékeld a témát: -----

#1171 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 05. 11:20

Idézet: kun - Dátum: 2006. ápr. 5., szerda - 8:53

nincs videomagnóm, a képen tényleg ilyen 21 csatlakozó van a 3 kábel másik végén, de valami monitorhoz csatlakoztatva.

A képen a monitor a TV-t reprezentálja.  :)

Idézet

na, langyosodik, tehát szerinted kell valami kütyü a pc-be, a kamerát pedig videomagnóval lehet összekötni. Még mindig nem tudom, hogy hogyan megy át a kamera kazettájáról a film a pc-be.

Ha a PC-dbe nincs digitalizáló kártya akkor be kell szerezned egyet (a PC-ben alapesetben csak kimenet van azaz a videó bejuttatásához külön erre a célra készült eszköz kell melynek a neve digitalizáló). A digitalizáló kártya ára kb. 20.000Ft-tól indul és a határ a csillagos ég. Az, hogy milyen kell azt az igényeid döntik el. Ha kiváló minőségű digitális videót szeretnél akkor 60.000Ft alatt nem kapsz eszközt.
Ha megvetted a digitalizálót akkor tudod csak összedugni a kamerával a PC-t és a digitalizálóhoz adott programmal rögzíteni.

Szerkesztette: wpepi 2006. 04. 05. 11:24 -kor

#1172 Felhasználó inaktív   kun 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 05. 15:46

Idézet

Ha megvetted a digitalizálót akkor tudod csak összedugni a kamerával a PC-t és a digitalizálóhoz adott programmal rögzíteni.

Akkor megismétlem, hogy ellenőrizzem, hogy jól értettem-e:

1. Vennem kell egy olyan digitalizáló kártyát, amin legalább 3 olyan bemenet van, ami a video kamera kimneteihez passzol

2. Ezek után valami kell - gondolom, valami program - aminek révén a kamera által a kazettára rögzített felvételt átjátsza a pc merevlemezére. (Vagy ez a digitalizáló kártya beépített szolgáltatása?)

3. Gondolom, elsődleges korlát az, hogy a digitalizáló kártya sebességének és a merevlemezre írás segességének nagyobbnak kell lennie, mint a video kamera lejátszási sebessége.

mostmárcsak az a kérdés, hogy milyen paraméterekre kell figyelni?
gondolom, nem a 20 ezer és a 60 ezer ár a fontos, hanem ezek mögött olyan tartalom - átjátszási sebesség, felbontás, stb. - van, ami ezeket az árakat eredményezi.

Legalábbis azt feltételezem, hogy nem úgy megy egy profi videos bevásárolni, hogy "60 ezres kártyát kérek, mert az a jó a kamerámhoz", hanem valami normális indokot mond az eladónak.  :respect:
Kun Pál

Időnként nem árt tíznél tovább számolni - ezért nem célszerű zoknit hordani.

#1173 Felhasználó inaktív   aramis00 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 09. 18:48

Hali mindenki!

Tudom hogy ez a miniDV fórum, de ejtsetek légyszi pár szót a DVD lemezre rögzítő kamerákról!
Említés szintjén valaki már bepróbálkozott, de nem jött válasz a kérésére, arra, hogy ezeket érdemes-e megvenni, és ha igen melyiket.
Az én kérdésemim is erre irányulnak:
1. nagy falat: miniDV vs. DVD, (már ha valaki bevállalkozik rá, és ezt össze lehet röviden foglalni)
2. Ha DVD-s, melyiket érdemes, ha 130-150KHUF van rá.
Elképzelés Sony DCR-DVD202/203 1MPixel... vagy Pana  VDR-D150.
3. Kérdés még, hogy Hitachi kamerákról mi a vélemény? Ahogy figyeltem nem láttam ilyenről sem említést, sem infót...

Sajnos gyorsan kell választanom (1-2nap áll rendelkezésemre), kérlek segítsetek!

#1174 Felhasználó inaktív   aramis00 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 04. 09. 19:19

Ami még eszembe jutott:

Természetesen végignéztem a DVD-s kamerákat már élőben is. Kb tudom milyen szolgáltatásokat kínálnak, csak összehasonlítani nem tudom ezt a miniDV-k tudásávan, mert azokat egyáltalán nem ismerem.
néhány kérdés, infó még:
1.Az ár amit rá tudok szánni bruttóban értendő.
2.Senki fia, media markt, metró, tesco, e-word nem tudta megmondani és az általam átnézett sony termékek leírása sem tartalmazta, hogy a dvd lemezre milyen formátumban rögzít a kamera (mi a kiterjesztés, ha megnyitod pc-n). (Ez azért vicc, nem?). 1-2 típusnál, mint pl. a Sony DVD202-nél ott van, hogy mpeg2 opció. Ez kell? Használható, vagy felejtsem el?
3.HDD-s kamerákról sem esett sok szó. Ha valaki otthon van a témában, szívesen meghallgatnám.

Elképesztő, hogy a kifejezetten ilyen szórakoztató/munka elektronikai eszközöket forgalmazó nagy cégek eladói gyakorlatilag haszontalan információkkal tudnak ellátni.---vagy még azzal sem soxor--- nem tudom kinek mi a véleménye erről, de érdemes lenne ez ellen valamilyen módon fellépni.
Lehet hogy sok olyan ember van, akinek nem nagy durranás 1-200 eFt, de én szeretem megnézni mit veszek ennyiért. Nem fél évre szánom a kiadást, hanem inkább 4-5 évre. Esetleg többre... ha már annyira elavult lesz, lecserélem.
Az utóbbi most a kulcsszó, vagyis arra törexem, hogy lehetőleg ne legyen holnap után elavult a termék, amit megveszek. Bár pl. a dvd lemezek nem mostanában fognak kihalni szerintem, ellenben a szalagos megoldásokkal... (Lehet h rosszul gondolom, majd kiokosítotok...)

Üdv.

#1175 Felhasználó inaktív   Zsigabá 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 10. 06:11

Idézet: aramis00 - Dátum: 2006. ápr. 9., vasárnap - 19:48

3. Kérdés még, hogy Hitachi kamerákról mi a vélemény? Ahogy figyeltem nem láttam ilyenről sem említést, sem infót...

Az oldalamon talász egy csomó filmet, köztük Hitachi-t is.
Kamerák és felvételek, gyártók, forgalmazók, programleírások, egyéb hasznos dolgok

Nem stimmel a parittyásbit !

"Amíg nincs kamerád sírsz. Amint meglesz lapítasz" Kínai közmunkás.

#1176 Felhasználó inaktív   Mikul@s 

• Újonc
  • Pipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 04. 10. 07:25

Idézet: Zsigabá - Dátum: 2006. ápr. 4., kedd - 15:41

Ha erre gondolsz akkor ellenfény kompenzáció.
Ha szemben van a fényforrás és a téma nagyon besötétedik, akkor a táma árnyékos részeit kivilágosítja. Cserébe a fényforrás beég.

köszi, pontosan erre gondoltam!

#1177 Felhasználó inaktív   aramis00 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 04. 10. 09:48

Zsigabá!

Köszi. Megnézem.
A többi kérdésre tudsz valamit mondani esetleg?
Főleg az érdekel, hogy van-e értelme beruházni most a DVD-s/HDD-s kamerákba, vagy ez egyelőre az újdonság hatása miatt kerül majd 2x annyiba, mint a miniDV-k?

Üdv.

#1178 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 10. 09:58

kérdés, hogy akarsz-e vágni a felvett anyagból valamit? ha igen, akkor minidv, ha nem, akkor lehet gondolkodni a többin :) egyébként a dvd-s kamera dvd-video formátumban rögzít, esetleg dvd-vrben, ebben nem vagyok biztos, de mindkettő mpeg2. hddsnél konkrétan milyen típusra gondolsz? ezek legnagyobb hátránya szerintem az, ha megtelnek, akkor ugyanis nem vehetsz 600 forintért egy újabb órányi felvételi lehetőséget...

az árkülönbségnél biztos, hogy nagy szerepe van annak, hogy a minidv már jó pár éve a piacon van, de nem is félteném még jó néhány évig :)

Szerkesztette: qnadam 2006. 04. 10. 09:59 -kor

de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#1179 Felhasználó inaktív   aramis00 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 04. 10. 11:17

Köszi az infókat.
Szerkeszteni nem hiszem hogy fogok.
A hdd-s változat ami szóbajöhet, JVC-GZ M40. 1,33Mpixel
Ezt csak 20GB-os HDDvel szállítják, de erre is tud min. 4,5 órát mpeg2ben, a max felbontásban a gyári adat szerint !!! (Felbontás 720x576, 8,5Mbit/s, dolby digital hanggal) Ami nem áll össze nekem, az az, hogy a 720x576-ból hogy lesz 1,33 Mpixel? Vagy ez a fotós tudása? Mert azt is tud, bár ez nem érdekel, mert a telefonom is jobb annál... :)
Ha már a felbontásnál tartunk... a DVD-re rögzített felvételek (DVD kamerára gondolok) milyen felbontásban  történnek, ha 800KPIXeles a kamera?

Üdv.

#1180 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 10. 13:35

a videó mindenképp 720x576 lesz, a megapixelek a fényképeknél játszanak.

#1181 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 11. 09:35

Idézet: aramis00 - Dátum: 2006. ápr. 10., hétfő - 12:17

Ami nem áll össze nekem, az az, hogy a 720x576-ból hogy lesz 1,33 Mpixel?

Sehogy.
Videó rögzítésnél 690.000 pixel van csak.
Teljes CCD felbontás csak fényképezés esetén van.

#1182 Felhasználó inaktív   kun 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 16. 10:25

Idézet: kun - Dátum: 2006. ápr. 5., szerda - 16:46

Akkor megismétlem, hogy ellenőrizzem, hogy jól értettem-e:

1. Vennem kell egy olyan digitalizáló kártyát, amin legalább 3 olyan bemenet van, ami a video kamera kimneteihez passzol

2. Ezek után valami kell - gondolom, valami program - aminek révén a kamera által a kazettára rögzített felvételt átjátsza a pc merevlemezére. (Vagy ez a digitalizáló kártya beépített szolgáltatása?)

3. Gondolom, elsődleges korlát az, hogy a digitalizáló kártya sebességének és a merevlemezre írás segességének nagyobbnak kell lennie, mint a video kamera lejátszási sebessége.

mostmárcsak az a kérdés, hogy milyen paraméterekre kell figyelni?
gondolom, nem a 20 ezer és a 60 ezer ár a fontos, hanem ezek mögött olyan tartalom - átjátszási sebesség, felbontás, stb. - van, ami ezeket az árakat eredményezi.

Legalábbis azt feltételezem, hogy nem úgy megy egy profi videos bevásárolni, hogy "60 ezres kártyát kérek, mert az a jó a kamerámhoz", hanem valami normális indokot mond az eladónak.  :respect:

Nem válaszoltatok, mostjó sz összefoglaló, vagy nem?

Közben kiderült, hogy a kamerába legfeljebb 45 perces EC kazettát lehet tenni, tehát DV-hez sincs sok köze. :-((
Kun Pál

#1183 Felhasználó inaktív   Zsigabá 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 16. 19:17

Ez számunkra világos volt, mert egyébként nem kellene digitalizáló kártya.
A három kimenet a kamerádon meg kép, MÓNÓ hang és valószínűleg rádiófrekvenciás TV kimenet.
( Ha jól emlékszem RF Out-ot írtál )

Olyan digitalizáló kártya vagy külső doboz kellene, ami együtt kezeli a képet és a hangot. Az nem egészséges megoldás, hogy a kép megy a digire a hang meg a hangkártyára. ( Elcsúszhat a kép és a hang )

Program mindenképp kell.  A kártyákhoz, dobozokhoz szoktak adni.

A 3. pontban eléggé zavaros amit írtál. A lényeg, hogy a kártya felbontása 720X576 vagy 768x576 legyen 25 kép/sec mellett. Az első a jobb, mert később nem kell átméretezni a filmet. A DV avi másodpercenként 3,5 Mb anyagot tesz le a HDD-re. Legalább ennyit kell tudnia a kártyának vagy doboznak is. De ha több az jobb. Ebből adódik, hogy a HDD is tudjon ennyit, ill még jóval többet is.
Az újabb HDD-kkel nam szokott gond lenni. A HDD kapacitását meg ki tudod számolni.
Kamerák és felvételek, gyártók, forgalmazók, programleírások, egyéb hasznos dolgok

Nem stimmel a parittyásbit !

"Amíg nincs kamerád sírsz. Amint meglesz lapítasz" Kínai közmunkás.

#1184 Felhasználó inaktív   kun 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 19. 20:02

Idézet

Program mindenképp kell.  A kártyákhoz, dobozokhoz szoktak adni.

ez nekem nem volt egyértelmü.

Idézet

A 3. pontban eléggé zavaros amit írtál. A lényeg, hogy a kártya felbontása 720X576 vagy 768x576 legyen 25 kép/sec mellett.

Ez akkor 11 Megabájt/sec rögzítési sebességet igényel, ami ismereteim szerint meghaladja a jelenlegi PC-k teljesítményét. Kapacitás szerint pedig percenként 670 MB, óránkénti felvételhez 40 GB kell.
Akkor ti mire és hogyan rögzítitek a tv képet?
Nem kellene talán inkább valós adatokat megadni, és nem engem hülyíteni teljesíthetetlen követelményekkel? :reklamacio:
Kun Pál

#1185 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 19. 23:55

Idézet: kun - Dátum: 2006. ápr. 19., szerda - 21:02

Ez akkor 11 Megabájt/sec rögzítési sebességet igényel, ami ismereteim szerint meghaladja a jelenlegi PC-k teljesítményét. Kapacitás szerint pedig percenként 670 MB, óránkénti felvételhez 40 GB kell.
Akkor ti mire és hogyan rögzítitek a tv képet?
Nem kellene talán inkább valós adatokat megadni, és nem engem hülyíteni teljesíthetetlen követelményekkel? :reklamacio:

Látom nagyon mélyen bent vagy az erdőbe.  :)
Az, hogy mekkora adatátviteli sebesség kell az attól függ, hogy mivel és milyen formátumban rögzítesz. Az a 11MB/sec nem is olyan sok hiszen ma egy editálásra összeállított P4 gyors HDD-vel simán megeszi a 21MB/sec (YUV 4:2:2 színmintavételezésű) tömörítetlen videót ami percenként 1260MB helyet foglal és így 1 óra rögzítéséhez közel 74GB HDD terület kell.
Viszont ekkora adatmennyiségre nem lesz szükséged mert a digitalizáló eszközök hardware-esen tömörítenek ami azt jelenti, hogy az eszközből DV (3.6MB/sec) vagy MPEG2 (500KB/sec - 1.25MB/sec) fog tárolódni a PC-n ami DV esetében közel 13GB/óra, MPEG2 esetében pedig függ a beállított bitrátától de maximum 4.3GB/óra lesz a helyigény.

Én egyébként többféle formátumot is használok (DV, MPEG2 és MJPEG).
Szóval nem hülyít senki.

#1186 Felhasználó inaktív   kun 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 20. 00:24

Idézet: wpepi - Dátum: 2006. ápr. 20., csütörtök - 0:55

Viszont ekkora adatmennyiségre nem lesz szükséged mert a digitalizáló eszközök hardware-esen tömörítenek ami azt jelenti, hogy az eszközből DV (3.6MB/sec) vagy MPEG2 (500KB/sec - 1.25MB/sec) fog tárolódni a PC-n ami DV esetében közel 13GB/óra, MPEG2 esetében pedig függ a beállított bitrátától de maximum 4.3GB/óra lesz a helyigény.

Én egyébként többféle formátumot is használok (DV, MPEG2 és MJPEG).
Szóval nem hülyít senki.

Idézet

Látom nagyon mélyen bent vagy az erdőbe.  :)

inkább csak próbálom megérteni, amit összezagyváltok.

Idézet

Az a 11MB/sec nem is olyan sok hiszen ma egy editálásra összeállított P4 gyors HDD-vel simán megeszi a 21MB/sec (YUV 4:2:2 színmintavételezésű) tömörítetlen videót ami percenként 1260MB helyet foglal és így 1 óra rögzítéséhez közel 74GB HDD terület kell.

Tökéletes, nekem van egy PIII 1,2 GHz-es gépem 30 GB-os hdd-vel, amire a teszt program 12-22 msec-es sebességet ír, és 100 MB/sec puffertárat. Akkor ez most mire is jó?
Kun Pál

#1187 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 20. 09:06

Idézet: kun - Dátum: 2006. ápr. 20., csütörtök - 1:24

erre inkább nem mondok semmit.

Idézet

Tökéletes, nekem van egy PIII 1,2 GHz-es gépem 30 GB-os hdd-vel, amire a teszt program 12-22 msec-es sebességet ír, és 100 MB/sec puffertárat. Akkor ez most mire is jó?

utóbbi érték erősen elméleti jelentőségű :)  viszont másodpercenként 11 MB azért egy korszerű vinyóval simán elérhető. én speciel ha digitalizálnék, akkor dv-be tenném (13GB/óra), esetleg ha nagyon nagyok az igényeim, akkor veszteségmentes huffyuvba.

szerk: ennek a témának van egy szaktopikja a multimédia részben, itt már erősen off ám :)

Szerkesztette: qnadam 2006. 04. 20. 09:07 -kor

#1188 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 20. 09:20

Idézet: kun - Dátum: 2006. ápr. 20., csütörtök - 1:24

Abban az esetben ha hardware-es digitalizáló eszközt veszel azaz olyan belső PCI buszos vagy külső digitalizálót veszel melynek van saját tömörítő processzora akkor a PIII elég lesz. Ilyen hardware-es digitalizálók általában DV ill. MPEG2 formátumokat állítanak elő.
Viszont kell a gépedbe még egy HDD mivel az a HDD amin maga a Windows van nem igazán alkalmas rögzítésre mivel az op. rendszer állandóan ír/olvas a rendszerlemezről (temp, swap, stb.) és mivel a digitalizálás folyamán folyamatos adatáramlás van a HDD-felé (szekvenciális írás) ezért ha a rendszer HDD-re rögzítesz és a Winodws swap-el, temp-et ír vagy éppen ürít, stb. akkor képeldobás (frame dropp) lesz.

Szerkesztette: wpepi 2006. 04. 20. 09:22 -kor

#1189 Felhasználó inaktív   kun 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 20. 21:22

Idézet

erre inkább nem mondok semmit.

igazad van, erös volt.
szóval, próbálom megérteni, amitnem irtok le, mert olyanok a válaszaitok, mintha minden harmadik mondatot irnátok csak le, a többit ki kell találnom. :-(

Idézet

viszont másodpercenként 11 MB azért egy korszerű vinyóval simán elérhető.

megint nem tudom, mit akarsz irni, mi az, hogy "korszerü".:-(
amint irtam, nekem egy 30 GB-os "vinyom" van, ami 12-22 msec-es hozzáférésü idejü.

Idézet

én speciel ha digitalizálnék, akkor dv-be tenném (13GB/óra), esetleg ha nagyon nagyok az igényeim, akkor veszteségmentes huffyuvba.

ezt megint nem értem.:-(
amint irtam, EC 30 vagy EC 45 kazettára tudom a videofilmet rögziteni.
Addig jutottunk, hogy a felvett felvételt úgy tudom átjátszani pc-re, hogy a kábeleket összedugom az általatok "20 eFt, de 60 eFt a legjobb" kártyába, ami Zsigabá szerint mpeg vagy egyéb formátumba rögziti a filmet a "vinyom"-ra.
Még mindig nem tudom, hogy lesz belöle dv, és miért jobb, mint a mpeg. :-(

Jó lenne valami leirás, hogymi miért van és mire jó, mert úgy látom, ti csipöböl vágjátok és piszokul rühellitek azt, aki ezeket nem ismeri. :-((

Idézet

szerk: ennek a témának van egy szaktopikja a multimédia részben, itt már erősen off ám :)

milyen topik és milyen értelemben off ez itt?
Kun Pál

#1190 Felhasználó inaktív   kun 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 20. 23:01

Idézet

Abban az esetben ha hardware-es digitalizáló eszközt veszel azaz olyan belső PCI buszos vagy külső digitalizálót veszel melynek van saját tömörítő processzora akkor a PIII elég lesz. Ilyen hardware-es digitalizálók általában DV ill. MPEG2 formátumokat állítanak elő.

Nagyon köszönöm, végre kezdem érteni.  :up:

Idézet

Viszont kell a gépedbe még egy HDD

Jó tudni ezt is.
Hát ez akkor problémás lehet, de majd megoldom.

Köszönöm!  :respect:  :kocc:
Kun Pál

Téma megosztása:

• (131 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.