HWSW Informatikai Kerekasztal: Te miben hiszel? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (17 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Te miben hiszel? Vallás és tudomány a XXI. században Értékeld a témát: -----

Szavazás: Szerinted a Világot és az Embert... (851 felhasználó adott le szavazatot)

Szerinted a Világot és az Embert...

Vendégek nem láthatják a szavazást.
Voks

#301 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 06. 08:14

Idézet: Nevergone - Dátum: 2005. febr. 5., szombat - 22:01

26

Kedves üsmeretlen testvér

Moldovának tájairól érkezem
néhány versvel, hul mind kurtul életem,
hul még magyar szó még hallszik faluba,
magyar nótákat még húzzák fonúba,
hul a Szeret Moldovával meg nem áll,
hul a pásztor egísz nyáron furujál.
Megkapom a leveledet, örvendek,
sajnálom, ah rokonak, nem megyek!
Most még zavaros a világ, ís még lesz,
remílem, hogy még a fene el nem vesz.
Ezután jőnek jobb üdűk, tudja meg,
örökké a hideg után jön a meleg.
Sógorát már rég nem láttam, sajnálom,
és kiküldettít, melyik járt nálam.
Cselédrül, melyikrül beszíl, meglátom,
érdeklűdtem én ezután barátom.
Megírom én a vejinek, ha kapak,
tudja meg, hogy adósnak nem maradak.
Mindenkinek jót kívának, kedvesem,
nem nagyon tudok én írni helyesen,
mígis csángúknak is vannak kültűik,
nálunk is a régi világ változik.
Nálunk is újul az élet minden nap,
új ínekeket a kültű örök kap.
Úgy illik,én ínekelem, ami szíp,
anyanyelven, ahogy megértse a nép.
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#302 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 02. 07. 22:32

Érdekes, hogy a "zUfok" megelőzték Istent...

Idézet

„én még olyan programozási problémát soha az életemben nem láttam, amiben az alkalmazásoknak kommunikálniuk kellett volna egymással, leszámítva az indítósztring átadását. az interprocessz kommunikáció egy baromság, ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, akkor azt a hálózati protokolon keresztül megteheti. ”
[link]

#303 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 07. 23:23

Idézet: Nevergone - Dátum: 2005. febr. 7., hétfő - 22:32

Érdekes, hogy a "zUfok" megelőzték Istent...

Azok nagyon gyorsak ám...  :cool:
Wherever you go, go with all your heart.

#304 Felhasználó inaktív   guga 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 08. 09:50

Élnek mostanság közöttünk olyan emberek, akik Hitler szemléletét követve élik az életüket, benne hisznek s az Ő tanait hirdetik. Ha valami felől dönteniük kell, akkor ugyanúgy döntenek és ugyanazt teszik, mint annak idején tette Hitler. Pedig soha nem találkoztak vele, sokan még meg sem születtek közülük, mikor Hitler már rég halott volt. Majd valamikor hallottak felőle, elkezdtek benne hinni és a lelkük azonossá vált Hitler lelkével. Ugyanúgy néznek rám, rád, bárkire. Ők is vesznek kenyeret, elmennek fogorvoshoz, itt fórumoznak, majd a végén behányatnak egy gödörbe, mint bárki más, akár Hitler.

Akkor ugye könnyű elhinni, hogy akad köztünk olyan ember is, aki Jézussal testben nem találkozott, de ugyanúgy gondolkodik és dönt, mint Jézus tette volna? Ugyanaz a lélek munkálkodik benne, mint Jézusban és ugyanúgy néznek rám, rád, bárkire. Ők is vesznek kenyeret, elmennek fogorvoshoz, itt fórumoznak, majd a végén behányatnak egy gödörbe, mint bárki más.

De van egy apró különbség, Jézus testét Isten nem hagyta a földön ill. Jézust nem lehet követni a saját akaratodból, csak Jézus akaratából.

33. Péter pedig felelvén, monda néki: Ha mindnyájan megbotránkoznak is te benned, én soha meg nem botránkozom.
34. Monda néki Jézus: Bizony mondom néked, ezen az éjszakán, mielőtt megszólal a kakas, háromszor megtagadsz engem.
35. Monda néki Péter: Ha meg kell is veled halnom, meg nem tagadlak téged. Hasonlóképen szólnak vala a többi tanítványok is.

Bárki, aki a saját akaratából szeretné Jézust követni, hasonlóképpen kárt vall, ugyanígy a Isten országába sem a saját tetteink minősége által jutunk be, csak is Isten kegyelméből.
Az embernek van olyan akarata, hogy igen jónak tűnik a szemei előtt és követni akarja, de hatalma nincs a véghezviteléhez. Jézusnak ellenben nem csak akarata, hanem hatalma is van bármihez, hogy megcselekedje.

Hitlert viszont bárki követheti a szabad akaratából, hisz az emberi hatalom volt és emberi követelmények, más kérdés, hogy ugyanazt a gyümölcsöt aratja le vele mind a mai napig, hisz nyíltan nem tudja felvállalni a hitét, mert sittre vágják érte, annyira viszont nem bátor már egyik sem, hogy Hitler tanaiért vállalja a börtönt is.

Jézus tanait azonban bárki felvállalhatja nyíltan, max. Megbotránkoznak benne páran és dühösködnek a megváltoztathatatlan ellen, mert nem másért van bennük a makacsság.

Ellenben látott már valaki olyan embert, akiben az UFO-k lelke lakozik és ugyanúgy néznek rám, rád, bárkire. Ők is vesznek kenyeret, elmennek fogorvoshoz, itt fórumoznak, majd a végén behányatnak egy gödörbe, mint bárki más, akár egy UFO?

#305 Felhasználó inaktív   mikike 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 08. 17:31

szavaztam

csak annyit tennék hozzá, hogy a mai tudomány szart sem tud a dolgokról, szal...
A hiedelmeid teremtik a valóságodat. - Seth

#306 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 08. 22:20

És a tegnapi? :smoker:

Szerkesztette: cx.core 2005. 02. 08. 22:21 -kor

#307 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 09:24

Idézet: cx.core - Dátum: 2005. febr. 8., kedd - 22:20

És a tegnapi? :smoker:

Sőt, a holnapi sem fog.

Jó lenne szólni a többieknek, hogy minél többen szavazzanak...

Idézet

„én még olyan programozási problémát soha az életemben nem láttam, amiben az alkalmazásoknak kommunikálniuk kellett volna egymással, leszámítva az indítósztring átadását. az interprocessz kommunikáció egy baromság, ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, akkor azt a hálózati protokolon keresztül megteheti. ”
[link]

#308 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 14:07

Igen, én is remélem, hogy a holnapi, vagy az azutáni tudomány szintén szart sem fog tudni istenről, teremtésről meg a hasonló dolgokról. :)

Szerkesztette: cx.core 2005. 02. 09. 14:09 -kor

#309 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 14:58

Idézet: cx.core - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 14:07

Igen, én is remélem, hogy a holnapi, vagy az azutáni tudomány szintén szart sem fog tudni istenről, teremtésről meg a hasonló dolgokról. :)

Nem, mert nem is célja ezek kutatása. Már ami a természettudományokat illeti.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#310 Felhasználó inaktív   Nevl 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 15:10

Érdekes a szavazás, nekem tetszik és a szavazási lehetőségek is el lettek találva. Én a 3.-at választottam.

Istenben hiszek, néhányan vallásosnak neveznének, bár a templomba járás kritériumának nem felelnék meg, hiszen nagyon rég voltam... valahogy nem érzem azt, hogy szükség van egy intézményre, közém és Isten közé... de ez más tészta.

Nagyapám elég sokat foglalkozott vallási kérdésekkel, illetve kutatta az ókori vallások tanait, elképzeléseit. Egy dolog van amiben mindegyik vallás azonos: az "isten" képzetét tulajdonképp arra találták ki, hogy ezzel megmagyarázzanak olyan dolgokat, melyeket a tudósok nem tudtak megválaszolni...
Pl: a legelső ismert civilizáció a Summer kultúra már nagyon fejlett oktatással és tudománnyal bírt (alkalmazták a legtöbb mai matematikai műveletet... sőt sok ezer évvel Püthagorasz előtt már ismerték az Ő nevén elterjedt tételt is) orvoslásuk fejlett volt. Tudták, hogy 10 bolygó van a naprendszerben (a 10.-et még most is keresik), eszméletlen csillagászati felfedezéseket tettek és már léteztek tudományos teremtéstörténeti elméletek, de ennek is volt korlátja méghozzá ez a kérdés: és az miből jött létre? Pl ott a big bang elmélet, ok, ősrobbanás... de az ősrobbanáshoz kellett valami ami felrobbanjon... és az miből jött létre... erre már senki se tudja a választ és szerintem nem is fogjuk sose... itt jön be Isten a képbe. Szerintem ezért helytálló a 3. szavazási opció... valami egy fensőbb lény egy olyan kozmikus erő (ez lenne Isten, azaz ezt a megmagyarázhatatlan valamit nevezték el így) melyről nekünk fogalmunk sincs beindított egy reakciót és a többit már ráhagyta a kémiára/biológiára/fizikára...

Az ember alap tulajdonsága, hogy csak azt tudja igazán megérteni, amit láthat, megfoghat, megvizsgálhat, de ennek a vizsgálódásnak is van határa, mivel úgy tűnik, hogy agyunk nem képes befogadni bizonyos dolgokat... a hit azért jött létre, hogy a megmagyarázhatatlant, az ismeretlent közelebb hozza, illetve elfogadtassa. Érdekes, hogy a legtöbb katarktikus élményt átélt ember keres valamit amiben hihet, ismét vallásos lesz...
Igazából a hit ereje a legnagyobb az emberekben, elképesztő dolgokra képes... ezt azóta tudom, miután nagymamám 94 évesen felébredt a kómából mikor a pap feladta neki az utolsó kenetet és imádkozott.
"Komplexen kell vizsgálni a stratégiai kérdéseket" Unknown corporate droid
Battle tag: Nevl#2658

#311 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 18:07

Idézet: Nevl - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 16:10

Pl ott a big bang elmélet, ok, ősrobbanás... de az ősrobbanáshoz kellett valami ami felrobbanjon... és az miből jött létre... erre már senki se tudja a választ és szerintem nem is fogjuk sose... itt jön be Isten a képbe. Szerintem ezért helytálló a 3. szavazási opció... valami egy fensőbb lény egy olyan kozmikus erő (ez lenne Isten, azaz ezt a megmagyarázhatatlan valamit nevezték el így) melyről nekünk fogalmunk sincs beindított egy reakciót és a többit már ráhagyta a kémiára/biológiára/fizikára...

Csak egy kérdés: a "fensőbb lényt" vagy "kozmikus erőt" mi hozta létre? Nekem úgy tűnik, hogy a "fensőbb lény" magyarázat csak egy (?) újabb megválaszolatlan kérdés létrehozásának árán válaszol meg egy régit. Ha "ingyen" akarjuk magyarázni a világ létrejöttét, akkor a "fensőbb lény" létezését egyszerűen el kell fogadnunk, ténynek kell vennünk. Még egy kérdés: nem volna egyszerűbb a "fensőbb lényt" kihagyni a játékból, és egész egyszerűen a világ létezését fogadni el?

#312 Felhasználó inaktív   Nevl 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 18:26

Idézet: cx.core - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 18:07

Csak egy kérdés: a "fensőbb lényt" vagy "kozmikus erőt" mi hozta létre? Nekem úgy tűnik, hogy a "fensőbb lény" magyarázat csak egy (?) újabb megválaszolatlan kérdés létrehozásának árán válaszol meg egy régit. Ha "ingyen" akarjuk magyarázni a világ létrejöttét, akkor a "fensőbb lény" létezését egyszerűen el kell fogadnunk, ténynek kell vennünk. Még egy kérdés: nem volna egyszerűbb a "fensőbb lényt" kihagyni a játékból, és egész egyszerűen a világ létezését fogadni el?

Ó én elfogadom, nincs azzal gond, ez csak egy elmélet volt... persze teljesen igaz amit írsz ez a paradoxon lényege, ezt a fensőbbrendű lényt, kozmikus erőt, akármit is létre kellett, hogy hozza valami... szal tényleg csak az a megoldás, hogy elfogadod, hogy volt és késsz... de az ember ismét csak természetéből adódóan nem tudja ezt egykönnyen elfogadni...
"Komplexen kell vizsgálni a stratégiai kérdéseket" Unknown corporate droid
Battle tag: Nevl#2658

#313 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 20:40

Idézet: cx.core - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 18:07

Csak egy kérdés: a "fensőbb lényt" vagy "kozmikus erőt" mi hozta létre?

Ez a kérdés csak akkor helytálló, ha feltételezzük (mást amúgy sem tehetünk), hogy az idő, egészen pontosan a "valami" (vagy az információ) nem létezik (létezhet) örök idő óta, tehát ha nem arról van szó, hogy mindig is létezett valamilyen formában.
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#314 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 20:42

Ez így van. Ez a helyzet a világgal is. Ezt próbáltam fentebb kifejteni.

#315 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 21. 01:06

Vajon szerintetek, ha kiragadjuk az "istent", mint a Világ alkotóját, mi lehet ennek a képnek az alapja? A Bibliát, és hasonló szent-könyvekek, illetve az egyházat időlegesen félretéve. Csak az érdekelne most, hogy szerintetek mi lehet egy olyan elképzelés alapja, amely (elméletileg) nem támaszkodik semmiféle észérvű racionalításra...?

Idézet

[link]

#316 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 21. 12:23

Idézet: Nevergone - Dátum: 2005. febr. 21., hétfő - 1:06

Vajon szerintetek, ha kiragadjuk az "istent", mint a Világ alkotóját, mi lehet ennek a képnek az alapja? A Bibliát, és hasonló szent-könyvekek, illetve az egyházat időlegesen félretéve. Csak az érdekelne most, hogy szerintetek mi lehet egy olyan elképzelés alapja, amely (elméletileg) nem támaszkodik semmiféle észérvű racionalításra...?

A tudatalattiban rejtőzködő alfahím-reprezentáció. Előnyös volt a csoportkohézió szempontjából.
Wherever you go, go with all your heart.

#317 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 21. 14:49

Szerintem a gyerekek szeretik érezni, hogy vigyáznak rájuk, megmondják nekik, hogy mi jó és mi rossz. Néha a felnőttek úgy játszanak, mint a gyerekek, néha pedig szeretik úgy érezni, hogy valaki vigyáz rájuk.

#318 Felhasználó inaktív   Dan(td) 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 02. 22. 14:22

Idézet: Nevergone - Dátum: 2005. febr. 21., hétfő - 1:06

Csak az érdekelne most, hogy szerintetek mi lehet egy olyan elképzelés alapja, amely (elméletileg) nem támaszkodik semmiféle észérvű racionalításra...?

Engem meg az, hogy ki képzelte el? :think:
Vajon, bárminemű elképzelés tudatosan állít minket erre vagy arra az oldalra, mert szükségünk van rá?
Nekünk kell, hogy valamit higgyünk a dolgok mibenlétéről?
Miért?

Üdv: Dan
Config.: NZXT.H440.V2.Matte+5xFractal.Design.Venturi.HF-14 ~ ASRock.Z170.OC.Formula ~ Corei7-6700k@4.4ghz ~ Scythe.Mugen.2.rev.b ~ Kingston.HyperX.Savage.Black.16GB@3000MHz.CL15 ~ XFX.RX480.BlackEdition.8GB ~ Samsung.SM961.NVMe.SSD.256GB@KryoM.2 ~ Samsung.PM951.NVMe.SSD.512GB@KryoM.2 ~ Intel.SSD.535.480GB ~ Asus.Cerberus.Keyb. ~ Logitech.G403.Prodigy ~ ENERMAX.625W.Modu82+ ~ Dell.P2414H.:.OnePlus 5T (8GB RAM/128GB ROM~Android 8.1_O).:.Moto.360.2ndGen(Android 7.1.1_N)
Kép

#319 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 02. 22. 14:47

Idézet: td - Dátum: 2005. febr. 22., kedd - 14:22

Engem meg az, hogy ki képzelte el? :think:
Vajon, bárminemű elképzelés tudatosan állít minket erre vagy arra az oldalra, mert szükségünk van rá?
Nekünk kell, hogy valamit higgyünk a dolgok mibenlétéről?
Miért?

Azért, hogy kiemelkedjünk az ösztönlények közül.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#320 Felhasználó inaktív   Dan(td) 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 02. 22. 15:13

Idézet: gazdi - Dátum: 2005. febr. 22., kedd - 14:47

Azért, hogy kiemelkedjünk az ösztönlények közül.

Köszi, akkor meg is van a válasz! :respect:

Azért ez nem ilyen egyszerű, szvsz.

Config.: NZXT.H440.V2.Matte+5xFractal.Design.Venturi.HF-14 ~ ASRock.Z170.OC.Formula ~ Corei7-6700k@4.4ghz ~ Scythe.Mugen.2.rev.b ~ Kingston.HyperX.Savage.Black.16GB@3000MHz.CL15 ~ XFX.RX480.BlackEdition.8GB ~ Samsung.SM961.NVMe.SSD.256GB@KryoM.2 ~ Samsung.PM951.NVMe.SSD.512GB@KryoM.2 ~ Intel.SSD.535.480GB ~ Asus.Cerberus.Keyb. ~ Logitech.G403.Prodigy ~ ENERMAX.625W.Modu82+ ~ Dell.P2414H.:.OnePlus 5T (8GB RAM/128GB ROM~Android 8.1_O).:.Moto.360.2ndGen(Android 7.1.1_N)
Kép

Téma megosztása:

• (17 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.