Idézet: Mumia - Dátum: 2005. jan. 6., csütörtök - 23:22
Kérdem mi lenne az alázat? Ha elfogadnám, tényként, hogy létezik, az alázat lenne? Ha elfogadnám, hogy a biblia valóban az ő műve, az alázat lenne?
Nem
De a kérdésedből nagyon jól látszódik, hogy nem ismered az alázatot, mint ahogy tőlem is sok ember megkérdezte már, hogy miért mi Isten akarata?
Az én akaratomat általában csak az ismeri, aki velem együtt él és figyelmet szán rám, tisztel és ha például nem vagyok vele együtt, de döntést kell hoznia, akkor az első gondolata az, hogy én hogyan döntenék. Figyelembe véve az én akaratomat hozza meg a döntéseit.
Nos az Isten akarata is hasonlóképpen van. Aki nem gondol Istennel, aki nem keresi az Ő igazságát, az természetesen nem is ismerheti az Ő akaratát. Az Ő akarata:
28. Ézs 57,15
Mert így szól a magasságos és felséges, a ki örökké lakozik, és a kinek neve szent: Magasságban és szentségben lakom, de a megrontottal és alázatos szívűvel is, hogy megelevenítsem az alázatosok lelkét, és megelevenítsem a megtörtek szívét.
A hangsúly a
"megrontottal" szón van.
Ez nem embertől származik. Mint minden, ami Isten előtt megáll az Istentől származik. Isten minden embernek szeretne kegyelmet adni, ennek érdekében minden egyes valaha élt és még a jövőben élő embernek az életében munkálkodik. Mivel minden ember alapból büszke és a legnagyobb érték számára az önbecsülése, ezért Isten mindig is azon fog munkálkodni, hogy azt megtörje. Ha valaki életében felismeri ezt a munkálkodást, Istent és hogy ez Istentől származik az automatikusan fordul Isten felé.
Sok helyen olvashatsz a Bibliában arról, hogy füleik bedugván. OK, de ki dugta be? Vagy Jézus mondja, hogy akinek van füle a hallásra...
Igen de vessen magára az ember ha nem hallja? Félreértelmezhető és úgy tűnhet, mint ha az ember magára lenne hagyva, de pont fordítva.
Az alázatos szív nem tőled származik, hanem Isten munkálja ki benned kegyelemből.
11. Zsid 11,6
Hit nélkül pedig lehetetlen Istennek tetszeni; mert a ki Isten elé járul, hinnie kell, hogy ő létezik és megjutalmazza azokat, a kik őt keresik.
Én sem így gondolkodtam 10 évvel ezelőtt, ez egy elég hosszú folyamat volt, mire nekem is lett Isten előtt alázatos szívem. Gondolod, hogy nekem nem voltak elméleteim a világról és annak keletkezéséről?
De a megszorongattatásom idején egyik elméletem sem sietett a segítségemre, sőt minden ember úgy viselkedett ahogy az a Bibliában megvan írva, ezért is kezdtem érdeklődni utána. Főleg Salamon Király beszédei iránt, mert sokan mondták a környezetemben meg legyintettek rá, hogy ugyan már Biblia, a szövege ósdi és érthetetlen. Vedd már észre öregem a technika világát éljük és a fejlődés világát, lássál már és legyen eszed. Persze a java okos ember, akit akkoriban ismertem nyomorog azóta is az elméleteikkel karöltve.
Nekem az volt a legfurcsább, hogy az emberek ugyanúgy viselkedtek a környezetemben, ahogy Salamon megírta. Az emberi lélek mit sem változott azóta sem.
Az alázat nem egy látványos dolog, amit kifelé elkövethetsz, hogy mindenki észreveszi vagy erőlteted, hogy vegye észre. Az egy belső lelki folyamat és nem úgy kezdődik, hogy ha meg de vagy nem.
Annak az embernek, aki jól tud úszni magától, annak hiába dobok mentő övet. De azt az embert, akit Isten megtört és elvette tőle a jól úszás képességét, az automatikusan elkezd evickélni és elfogadja a mentőövet kifogások nélkül.
S az az igazi kegyelem ha valaki felismeri, hogy valójában nem is tud úszni.