HWSW Informatikai Kerekasztal: Te miben hiszel? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (17 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Te miben hiszel? Vallás és tudomány a XXI. században Értékeld a témát: -----

Szavazás: Szerinted a Világot és az Embert... (851 felhasználó adott le szavazatot)

Szerinted a Világot és az Embert...

Vendégek nem láthatják a szavazást.
Voks

#61 Felhasználó inaktív   deak21 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 12. 09. 12:04

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. dec. 9., csütörtök - 12:50

Nekem igen, de a nemtudomhány milliárd istenhívőnek még nem igazán. Bár azt inkább úgy mondanám hogy kinőttem, nem pedig gyógyulásnak.

Nem vagy valami nagy véleménnyel a (bármilyen formában) vallásosakról.
Én már akkor csajoztam, mikor még
szép lány volt az anyátok.
Én már akkor nyomultam, mikor még
jó fej volt az apátok.

#62 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 09. 12:14

kiben / miben hiszek? magamban. se. :o
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#63 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 09. 12:36

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. dec. 9., csütörtök - 11:50

Nekem igen, de a nemtudomhány milliárd istenhívőnek még nem igazán. Bár azt inkább úgy mondanám hogy kinőttem, nem pedig gyógyulásnak.

Akkor nyilván azt is meg tudod magyarázni, hogy a legnagyobb tudósok között mégis miért volt olyan sok istenhívő. Pedig ők elég tudományosan állnak a kérdésekhez, ugye...
Szóval óva intenélek az ilyen leegyszerűsítéstől, hogy Te igen, Te tudod, mi az igazság, neked sikerült rájönnöd... Aligha.
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#64 Felhasználó inaktív   ledpapa 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 09. 12:38

Idézet: Nevergone - Dátum: 2004. dec. 8., szerda - 21:55

Persze, hiszen mi is csak egyik oldalról látjuk a témát. Eleve abból kellene (lehetne) kiindulni, kinek mit jelent Isten, mit ért alatta, mire gondol, amikor ezt a szót meghallja. És mit ért evolúció alatt, hogyan képzeli el...

Ezért érdemes különböző kultúrák látásmódját megismerni. Én a harmadik pontra szavaztam, hiszen az evolúció épp úgy a folyamat része lehet.
Szerintem az evolúció, egy fejlődési folyamat része, ami minőségi változásokat hoz, ezért minél többet próbálunk megérteni belőle, minél jobban átlátjuk a természet működését, annál közelebb kerülhetünk "istenhez". (bocs Múmia)  :)

Mindenkihez:

Mielőtt valaki félreértené, senkit nem akarok befolyásolni semmiben, és nem hiszek semmiféle "egyedül üdvözítő útban", az emberi fejlődésben, és egy tökéletesebb szemléletmódban viszont igen.

#65 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 09. 12:38

Egyébként pedig a kettő nem zárja ki egymást opciót jelöltem meg, de nem azért, mert így gondolom, hanem azért, mert egyszerűen nem tudom. Általában szeretek az ilyen dolgokhoz racionálisan hozzáállni, azonban az élet nem racionális.
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#66 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 09. 22:37

Idézet: bbence - Dátum: 2004. dec. 9., csütörtök - 12:36

Akkor nyilván azt is meg tudod magyarázni, hogy a legnagyobb tudósok között mégis miért volt olyan sok istenhívő. Pedig ők elég tudományosan állnak a kérdésekhez, ugye...

És melyikőjük írta le tudományosan istent? Tőlem aztán akárki mondhatja, egy kijelentés, nem attól nyer értelmet, hogy ki mondja, hanem, hogy mit. És azt mivel támasztja alá.

Idézet

Szóval óva intenélek az ilyen leegyszerűsítéstől, hogy Te igen, Te tudod, mi az igazság, neked sikerült rájönnöd... Aligha.

Én nem azt mondtam mi az igazság, azt kérdezte a téma mi a véleményem szóval ha megengeded... Egyébként nincs is általános igazság, minden igazság csak bizonyos szemszögből nézve áll fenn. Pl ha akarom, akkor az ősrobbanást kiváltó szikrában is megtalálhatom az istent. (Ezzel nem azt szeretném mondani, hogy az ősrobbanás elméletben hiszek!)

Szerkesztette: Mumia 2004. 12. 09. 22:42 -kor

#67 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 09. 23:12

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. dec. 9., csütörtök - 22:37

És melyikőjük írta le tudományosan istent? Tőlem aztán akárki mondhatja, egy kijelentés, nem attól nyer értelmet, hogy ki mondja, hanem, hogy mit. És azt mivel támasztja alá.

Ezt kérlek fejtsd ki bővebben.

Idézet

Én nem azt mondtam mi az igazság, azt kérdezte a téma mi a véleményem szóval ha megengeded... Egyébként nincs is általános igazság, minden igazság csak bizonyos szemszögből nézve áll fenn. Pl ha akarom, akkor az ősrobbanást kiváltó szikrában is megtalálhatom az istent. (Ezzel nem azt szeretném mondani, hogy az ősrobbanás elméletben hiszek!)

Valóban, véleményt közöltél, azonban a szóhasználatod arra utalt, hogy magadat valamiben többre tartod az istenhívő embereknél, mintha Te valami felsőbb tudás birtokosa volnál. Nem vitatom, hogy nem ez volt a célod a hozzászólással, azonban mégis erre enged következtetni az, ahogyan megfogalmaztad ("kinőttem", "gyereket szoktak ilyet kitalálni").
Egyetértek, tényleg nincs úgymond abszolút igazság, de valóság azért van, mert ha megtagadjuk a valóság létezését, akkor önmagunkat, de legfőképpen az egész környezetünk létét tagadjuk. Szóval nem lehet (illetve lehet, de nem ildomos) önkényesen "kapcsolgatni" a valóság percepciók között.

#68 Felhasználó inaktív   HAMMER 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 09. 23:22

A vilagot nem tudom, hogy ki krealta, de ha van valakinek otlete, hogy hol helyezkedik el ez a vilag, azt szivesen fogadom. A naprendszerekig vilagos, osszefoglalo neven ezek az u"rben vannak, de akkor hol van az u"r?

#69 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 10. 10:59

Idézet: HAMMER - Dátum: 2004. dec. 9., csütörtök - 23:22

hol van az u"r?

talán az Úrban...  :)

Idézet

„én még olyan programozási problémát soha az életemben nem láttam, amiben az alkalmazásoknak kommunikálniuk kellett volna egymással, leszámítva az indítósztring átadását. az interprocessz kommunikáció egy baromság, ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, akkor azt a hálózati protokolon keresztül megteheti. ”
[link]

#70 Felhasználó inaktív   solide 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 10. 11:39

én a kettőnemzárjakiegymást-ra szvaztam. mondjuk én nem így fogalmaztam volna meg. a Teremtés az egy dolog, az evolúció egy (másik) folyamat/technológia - egy folyamat része.
az ufós dolgot nem értem - a probléma az ufósnál tképpen csak arrébb szökött egy lépcsővel.
. . .

#71 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 10. 11:47

Idézet: solide - Dátum: 2004. dec. 10., péntek - 11:39

én a kettőnemzárjakiegymást-ra szvaztam. mondjuk én nem így fogalmaztam volna meg. a Teremtés az egy dolog, az evolúció egy (másik) folyamat/technológia - egy folyamat része.
az ufós dolgot nem értem - a probléma az ufósnál tképpen csak arrébb szökött egy lépcsővel.

Igyekeztem minél következetesebb lenni, de úgy látszik, ez nem mindig sikerült...  :)

Idézet

„én még olyan programozási problémát soha az életemben nem láttam, amiben az alkalmazásoknak kommunikálniuk kellett volna egymással, leszámítva az indítósztring átadását. az interprocessz kommunikáció egy baromság, ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, akkor azt a hálózati protokolon keresztül megteheti. ”
[link]

#72 Felhasználó inaktív   solide 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 10. 12:15

Idézet: bbence - Dátum: 2004. dec. 9., csütörtök - 23:12

Valóban, véleményt közöltél, azonban a szóhasználatod arra utalt, hogy magadat valamiben többre tartod az istenhívő embereknél, mintha Te valami felsőbb tudás birtokosa volnál. Nem vitatom, hogy nem ez volt a célod a hozzászólással, azonban mégis erre enged következtetni az, ahogyan megfogalmaztad ("kinőttem", "gyereket szoktak ilyet kitalálni").
Egyetértek, tényleg nincs úgymond abszolút igazság, de valóság azért van, mert ha megtagadjuk a valóság létezését, akkor önmagunkat, de legfőképpen az egész környezetünk létét tagadjuk. Szóval nem lehet (illetve lehet, de nem ildomos) önkényesen "kapcsolgatni" a valóság percepciók között.

hasonló észrevételem volt a Múmia hozzászólásaival kapcsolatban.
de vallásról vitatkozni azt hiszem illetlenség.
ezért csak egy idézetet - ha megengeditek:

"[...]
Minden éj s napon pedig
Lesz, ki búra születik.
Minden nappal s éjszakán
Lesz, kit sorsa kéjre szán.
Lesz, kit sorsa kéjre szán,
S lesz, kit örök éjre szán.
Tévhitre vezettetünk,
Ha nem éber a szemünk,
Az éjszülöttek az éjbe enyésznek,
Mert a fényben aludt a lélek.
Isten jő, s ő a szegény
Éjlakó lelkeknek a fény;
De ember-formát ölt magára,
Ha Napfény-ország népe látja."
. . .

#73 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 10. 12:31

Idézet: solide - Dátum: 2004. dec. 10., péntek - 12:15

hasonló észrevételem volt a Múmia hozzászólásaival kapcsolatban.
de vallásról vitatkozni azt hiszem illetlenség.
ezért csak egy idézetet - ha megengeditek:

Ha a vita megtartja stílusát, még talán bele is férne. De valóban jobb, ha nem így közelítjük meg a témát.

Idézet

[link]

#74 Felhasználó inaktív   Ghilette 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 10. 15:00

Sors, véletlen, Isten - szerintem ez jelentheti mind ugyanazt. Pontosabban azt, hogy igazából fogalmunk sincs semmiről, csak szeretnénk tudni azt, ami fel sem fogható ép ésszel. A vallások azonban adnak egy egyszerű magyarázatot - annak, aki elfogadja feltétel nélkül. A történéseknek, a "világnak" csak egy nagyon pici szeletét látjuk időben is, térben is. De az ember szeret egy közösséghez tartozni, legyen az hit, focicsapat,  fórumközösség...
Több száz éve még nem volt mivel "önazonosulni". Ma sokaknak sajnos a Merci is "vallás".
Hogy van-e fent valaki, teljesen mindegy szvsz. Anélkül is lehet normális /"Istennek tetsző"/ életet élni. De a hitet/ mint belső erőt/ nem szabad elítélni, legyen az akármilyen vallás, amíg nem korlátozza mások szabadságát és életét.

Amúgy az egyénben lévő jóra való törekvésben hiszek, nem általánosságban az emberekben...

XX.sz i paradigama, ha jól emlékszem: Jézus bennünk él.

XXI:????
. . . a n y t h i n g

#75 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 10. 15:09

Idézet: Ghilette - Dátum: 2004. dec. 10., péntek - 15:00

Amúgy az egyénben lévő jóra való törekvésben hiszek, nem általánosságban az emberekben...

A hozzászólásod egészével egyetértek, de ezzel az egy mondattal különösen. Ugyan ezzel most picit eltérek az eredeti irányvonaltól, de érdemes átgondolni, hogy valahol minden ember önmaga megváltója. És nem is kell nagyon elvonatkoztatni...

Idézet

[link]

#76 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 10. 15:16

Idézet: bbence - Dátum: 2004. dec. 9., csütörtök - 23:12

Ezt kérlek fejtsd ki bővebben.

Ezen nem tudom mit kellene jobban kifejteni, úgy értettem, hogy azért mert egy híres tudós, hitt istenben az nekem nem jelent többet, mintha akármelyik más ember hinne benne.

Idézet

Valóban, véleményt közöltél, azonban a szóhasználatod arra utalt, hogy magadat valamiben többre tartod az istenhívő embereknél,

A szóhasználat inkább arra volt válasz, ahogy Yep reagált gúnyosan, hogy sikerült meggyógyulnod.

Idézet

Igen, van valóság, de azt hiszem, hogy abból, amit az emberiség jelenleg pontosan ismer ebből a valóságból, abban isten kizárólag emberek elméjében és emberek által írt szövegekeben jelenik meg.

Nem zárom ki teljességgel a létezésének a lehetőségét, de amíg ezt meggyőző érvekkel, vagy bizonyítékokkal nem támasztják alá, nem fogok hinni benne.

#77 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 10. 15:22

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. dec. 10., péntek - 15:16

Nem zárom ki teljességgel a létezésének a lehetőségét, de amíg ezt meggyőző érvekkel, vagy bizonyítékokkal nem támasztják alá, nem fogok hinni benne.

Óóóóó mond, számodra mi lenne a meggyőző érv, vagy bizonyíték...?

Idézet

[link]

#78 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 10. 15:33

Ó mondd, ha 1 millió forintról lenne szó, és nem istenről, akkor is elég lenne ennyi neked? Kötve hiszem.

Nem értem miért nem lehet tiszteletben tartani azt, hogy én nem hiszek benne? Miért kell ezért lenézni? Most ez a sikk?

#79 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 10. 15:34

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. dec. 10., péntek - 15:16

Ezen nem tudom mit kellene jobban kifejteni, úgy értettem, hogy azért mert egy híres tudós, hitt istenben az nekem nem jelent többet, mintha akármelyik más ember hinne benne.

Így már értem. Viszont én csak azért utaltam a tudósokra, mert azt szerettem volna megmutatni, hogy vannak olyan emberek (mint a tudósok), akik az életük nagy részét tudományos dogmák bizonyításával és felállításával töltik, tehát egzakt módon próbálják a valóságot értelmezni, mégis hisznek valamifajta istenben, akinek a létét nem is próbálják ezekkel az eszközökkel bizonyítani vagy cáfolni.

Idézet

A szóhasználat inkább arra volt válasz, ahogy Yep reagált gúnyosan, hogy sikerült meggyógyulnod.

A gyerekek szoktak kitalálni kitételt meg az előtt tetted. ;)

Idézet

Igen, van valóság, de azt hiszem, hogy abból, amit az emberiség jelenleg pontosan ismer ebből a valóságból, abban isten kizárólag emberek elméjében és emberek által írt szövegekeben jelenik meg.

Nos, nehéz dió. Értem amit mondasz, sőt valamennyire el is fogadom, hogy mindenre bizonyítékot vársz, azonban ez nem ilyen egyszerű. A másik dolog viszont az, hogy míg Te tegyük fel fenntartás nélkül elfogadod a kvantumfizika új felfedezéseit, hiszen azt tudósok bizonyítják és minden bizonnyal igazuk is van, de mégis, ezek a bizonyításokat nem hogy tapasztalni nem tudod, de még talán megérteni sem. Mégis elfogadod őket. A vallás azonban nem ilyen. Egyik vallás sem szorul "bizonyításra".
Félre ne értse a szándékaimat senki, én nem isten létezése mellett érvelek, de nem is ellene, ez a lényeg.  Míg egyesek abból, hogy valami nincs bizonyítva arra következtetnek, hogy a dolog nem létezik, addig én arra, hogy nem biztos, hogy nem létezik.

Szerkesztette: bbence 2004. 12. 10. 15:35 -kor

#80 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 10. 15:44

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. dec. 10., péntek - 15:33

Miért kell ezért lenézni? Most ez a sikk?

Félreérted, egy árva godolattal sem néztem le. Bocsánat, ha ez érződött ki. Tiszteletben tartom a véleményed, mert Neked ez az álláspontod. Csak kíváncsi lennék, számodra mi lenne a "szükséges és elégséges" feltétel, hogy elfogadd. Mert attól tartok, semmi.

De ettől még semmiképpen sem vagy kevesebb (igaz, több sem), mint a többi ember.

Idézet

[link]

Téma megosztása:

• (17 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.