HWSW Informatikai Kerekasztal: Lehet-e boldogulni angol nélkül? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (13 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Lehet-e boldogulni angol nélkül? Értékeld a témát: -----

#41 Felhasználó inaktív   NeoPampalini 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 12. 11. 15:43

Idézet: Macska - Dátum: 2004. dec. 11., szombat - 15:36

Ha valaki tényleg perfekt angol, próbálja már ki legyenszíves, hogy egy általa látogatott angol oldalra belinkel egy teljes oldalú magyar szöveget, mondjuk így, ahogy Kakukk tette.

Csak nehogy fórumszabályzatba ütközzön a nem angol nyelvű szöveg :Đ

#42 Felhasználó inaktív   Macska 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 11. 15:54

Idézet: NeoPampalini - Dátum: 2004. dec. 11., szombat - 16:43

Üdv NeoPampalini

Én nem járok angol fórumokra, így nem tudom a szabályaikat sem. A magyar fórum, az magyar fórum. Engem nem zavar az angol szöveg a fórumunkon, félre értés ne essék, de ha segíteni akarsz egy belinkelt angol szöveggel, akkor nem árt egy kis lényegre törő magyarázat hozzá magyarul is. Vannak akik ezt meg is teszik, vannak akik csak belinkelnek szöveget. Elég lenne csak a hivatkozási link, odaírva, hogy angol szöveg. Vagy érti a tagtárs, vagy nem.

Üdv
        macska ;)
P3 Versus K7 ; p4 Versus K8 :) :)
Rögös a macskaköves út....

#43 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 11. 16:25

Idézet: Macska - Dátum: 2004. dec. 11., szombat - 14:55

Azonban nem olyan helyen dolgozom, ahol nap mint nap használom az angol nyelvet, sőt egyáltalán nem. Azért az kevés, hogy nézzem az angol adókat, max arra elég, hogy értsem, de azért beszélni is kéne legalább napi 20 percet minimum, no meg jobb olyannal beszélni, aki jobb nálad az adott nyelvben. Lehet, rosszul gondolom. :confused:

En is azt hittem, hogy nem tudok angolul beszelni, annak ellenere, hogy megvan a kozepfokum belole.

De most a munkam miatt szuksegem van arra, hogy angolul kommunikaljak, es az utobbi 2 hetben rajottem, hogy sokkal jobban megy mint gondoltam, holott evekig nem volt ra szuksegem, meg lehetosegem se, hogy angolul tarsalogjak, max neha-neha filmet neztem eredeti nyelven.

Iras/olvasas az eddig sem volt problema, mivel eleg sok hardver oldalt olvastam regebben kulfoldiul.

#44 Felhasználó inaktív   Macska 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 11. 16:29

Idézet: nyunyu - Dátum: 2004. dec. 11., szombat - 17:25

En is azt hittem, hogy nem tudok angolul beszelni, annak ellenere, hogy megvan a kozepfokum belole.

De most a munkam miatt szuksegem van arra, hogy angolul kommunikaljak, es az utobbi 2 hetben rajottem, hogy sokkal jobban megy mint gondoltam, holott evekig nem volt ra szuksegem, meg lehetosegem se, hogy angolul tarsalogjak, max neha-neha filmet neztem eredeti nyelven.

Iras/olvasas az eddig sem volt problema, mivel eleg sok hardver oldalt olvastam regebben kulfoldiul.

Üdv nyunyu

Akkor mégsem mondtam annyira badarságot. Az idegen nyelv napi használata a legjobb biztosíték a tudásszint megtartására, illetve az előrelépésre. Ehhez pedig szükségeltetik a megfelelő környezet ;),  és a megfelelő motiváció a fejlődést elősegítendő. ;)

Üdv
      macska  ;)

Szerkesztette: Macska 2004. 12. 11. 16:33 -kor

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2004. 12. 11. 18:07

Idézet: NeoPampalini - Dátum: 2004. dec. 11., szombat - 15:43

Itt...

#46 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 11. 18:39

Idézet: Macska - Dátum: 2004. dec. 11., szombat - 15:36

...
Jól látod a helytetet. Ha valaki tényleg perfekt angol, próbálja már ki legyenszíves, hogy egy általa látogatott angol oldalra belinkel egy teljes oldalú magyar szöveget, mondjuk így, ahogy Kakukk tette.
Másolja be ide az ott lévő reakciókat szó szerint. Kíváncsi lennék rá. ...

Azért ez a párhuzam nem kissé sántít... :omg:

#47 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 11. 18:43

Idézet: Macska - Dátum: 2004. dec. 11., szombat - 14:55

...Én is tanultam angolt, munka mellett, alapfokot le is tettem. Azonban nem olyan helyen dolgozom, ahol nap mint nap használom az angol nyelvet, sőt egyáltalán nem. Azért az kevés, hogy nézzem az angol adókat, max arra elég, hogy értsem, de azért beszélni is kéne legalább napi 20 percet minimum ...
Ui: Van alapfokú nyelvizsgám, de azért simán eladnának bárhol, bármikor...., mert "egyedül" nagyon nehéz megtartani a megszerzett tudást is, sokat felejtettem sajna.

Nézd, ha minden nap olvasgatnál angol híreket, mondjuk angol nyelvű informatikai oldalakon (vagy fórumokon), akkor remekül tudnád trenírozni a(z írott) nyelvtudásodat.

Én sem beszélek már jól angolul, de az írott szöveget értem, és írni is tudok (tuti hogy nem hibátlanul és költői szinten, de megértenek, és amit akarok, el tudom "mondani"). Azért, mert elég sok angol szöveget olvasok a neten.
Ajánlom neked is, és akkor nem lesz probléma, ha néha idéznek egy-egy angol szösszenetet a fórumtársak.

Szerkesztette: Etele 2004. 12. 11. 18:49 -kor

#48 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 11. 18:47

Idézet: Gabibácsi - Dátum: 2004. dec. 11., szombat - 15:13

Itt most nem arról van szó, hogy HDD meg computer meg monitor meg mittodoménmi, hanem egész angol nyelvű oldalak beidézéséről....

Magammal példálóznék (más ****ával nem szeretem verni a csalánt :D ):

KLATTY.

Azért tartottam fontosnak beidézni, mert ilyen infók esetében legjobb az első kézből származó. Még félkövérrel ki is emeltem a lényeget.

Aztán mikor kérték, egy mondatban összefoglaltam a velejét.

Ezzel mi a baj?

Ha nem öncélú és felesleges az angol nyelvű szöveg idézése, nem kellene üldözni, sőt...

#49 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 11. 18:48

Idézet: bianca - Dátum: 2004. dec. 11., szombat - 15:28

Igen, igazad van, ez olyan rossz példa, amivel bisztosan senki nem tud valamit keszdeni.
Ez csak biszonyít, hogy copypaste megy. ;)

:up:  :respect:

#50 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 11. 18:51

Visszanézve: nem állt szándékomban flood-olni (na pl. erre mi a helyes magyar kifejezés? "árasztani"? :think: Hülyén hangzik.).  :D

#51 Felhasználó inaktív   Daihelyon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 11. 18:55

Idézet: Macska - Dátum: 2004. dec. 11., szombat - 16:54

Üdv NeoPampalini

Én nem járok angol fórumokra, így nem tudom a szabályaikat sem. A magyar fórum, az magyar fórum. Engem nem zavar az angol szöveg a fórumunkon, félre értés ne essék, de ha segíteni akarsz egy belinkelt angol szöveggel, akkor nem árt egy kis lényegre törő magyarázat hozzá magyarul is. Vannak akik ezt meg is teszik, vannak akik csak belinkelnek szöveget. Elég lenne csak a hivatkozási link, odaírva, hogy angol szöveg. Vagy érti a tagtárs, vagy nem.

Üdv
        macska ;)

Amiről én tudok:

Idézet

www.dota-allstars.com Forum Terms & Rules
No language other than English in the forums or anywhere else on the site (PM's excluded of course).

Idézet

www.forumplanet.com (PlanetUnreal)
No excessive profanity. We'd appreciate no profanity in the subject line, thanks. As the majority of readers post in English, we would appreciate you doing so as well.

Van azért jó pár olyan oldal, ami nem tiltja a szabályzatban (highend3d, cgchannel - de tévedhetek is).
Egy milliárd légy is tévedhet.
Csak azért is.
"Üdvözlöm, az anyázáshoz kérem vegyen egy sorszámot és álljon be a sorba. Köszönöm megértését."

#52 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 11. 18:56

Idézet: Delawer - Dátum: 2004. dec. 11., szombat - 13:56

...
Az egy másik dolog, hogy India sokáig angol (bocs, Britt) gyarmat volt...

Bocs, Brit. :D (Nem ám megsértődni, de ezt nehéz lett volna kihagyni! :) )

Idézet

Megjegyzem, hogy a nem tudás és a nem tudni akarás között nagy különbség van.
Azért mert valaki nem tud példának okáért angolul, attól még nem kell leírni.
De ha már magyarnak vallja magát, akkor legalább általános iskolai szinten (8. osztályos szinten, természetesen 8 osztályos rendszerben számítva) illene használni az ANYANYELVünket.

:respect:

Idézet

Az, hogy ha néha elír valaki valamit, amiről látszik, hogy apró figyelmetlenségből adódott, az még nem olyan nagy bűn, mintha következetesen "nyelvújító" szokásaival örvendeztet meg minket.

:respect:

#53 Felhasználó inaktív   Macska 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 11. 18:57

Üdv Etele

Nem a szakterületem a számítástechnika, hardware. Csak hobbyból van gépem, tehát túl sok időt venne igénybe a megfelelő angol szintű felzárkózás is, ugyancsak egyedül. Nem rakom össze nap mint nap gépet. Az ötleted nem rossz, de erre nem tudok annyi időt szakítani, mint amennyi kéne. Ez olyan, mintha azt kérném tőled, hogy szívsebészetből zárkozz fel angol nyelven. Kicsit túlzás, tudom, de így talán érzékeltethetem a dolgot valamelyest. Van egy gépem, müxik szépen. Ha hardware-t kell vennem, vagy fejlesztenem, kb 1 hónap itt a fórumon nyomozás szinten. Ezt követően vásárlás. Örülök, ha magyarul "képbe" kerülök. ;)

Üdv
      macska ;)

Ui: Az angol nyelvet pedig nem használom egyáltalán. Ezt már leírtam. ;) 

#54 Felhasználó inaktív   -Turbo- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 11. 18:59

:)  :p
JóSebesség

#55 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 11. 19:00

Idézet: Daihelyon - Dátum: 2004. dec. 11., szombat - 18:55

www.forumplanet.com (PlanetUnreal)
No excessive profanity. We'd appreciate no profanity in the subject line, thanks. As the majority of readers post in English, we would appreciate you doing so as well.

:offtopic:
Lehet hogy félrenéztem/értettem (már mondtam, nem vagyok egy angol zseni :) ), de itt inkább csak ajánlják (vagyis méltányolják) hogy angolul kommunikáljanak a fórumozók, nem tiltják. :think:

Ezt csak azért kérdeztem, hogy tudjam, teljesen béna vagyok-e. :D

#56 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 11. 19:04

Idézet: Macska - Dátum: 2004. dec. 11., szombat - 18:57

...Nem a szakterületem a számítástechnika, hardware.... Az ötleted nem rossz, de erre nem tudok annyi időt szakítani, mint amennyi kéne. Ez olyan, mintha azt kérném tőled, hogy szívsebészetből zárkozz fel angol nyelven...

Akkor olvass általános (közéleti?) hírpoltálokat. :omg:

Idézet

Ui: Az angol nyelvet pedig nem használom egyáltalán. Ezt már leírtam. ;)

Mivel én úgy vettem, hogy az a problémád, hogy nincsen lehetőséged gyakorolni, ezért csak egy ötletet adtam.

Nézd, ha a hegy nem megy Mohamedhez, akkor Mohamednek kell mennie a hegyhez... :D

Szerkesztette: Etele 2004. 12. 11. 19:05 -kor

#57 Felhasználó inaktív   Daihelyon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 11. 19:05

Idézet: Etele - Dátum: 2004. dec. 11., szombat - 20:00

:offtopic:
Lehet hogy félrenéztem/értettem (már mondtam, nem vagyok egy angol zseni :) ), de itt inkább csak ajánlják (vagyis méltányolják) hogy angolul kommunikáljanak a fórumozók, nem tiltják. :think:

Ezt csak azért kérdeztem, hogy tudjam, teljesen béna vagyok-e. :D

Igen jól értelmezted, a szabályzat "pusztán" ajánlja, azaz külön foglalkozik ezzel a résszel, én ezt erős ajánlásnak tekinteném.
Csak azért is.
"Üdvözlöm, az anyázáshoz kérem vegyen egy sorszámot és álljon be a sorba. Köszönöm megértését."

#58 Felhasználó inaktív   Macska 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 11. 19:05

Idézet: -Turbo- - Dátum: 2004. dec. 11., szombat - 19:59

:)  :p

Üdv -Turbo-

Ott alatta a fordítás. :D Igaz, nem pontos. :D  :up:

Ennyire ne egyszerűsítsük le a szóban forgó témát. ;)

Üdv
    macska ;) 

#59 Felhasználó inaktív   Daihelyon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 11. 19:15

Nem angol, de net élmény az, hogy Warcraft 3 TFT-ben az ázsiaiak néha átjönnen az európai szerverre (inkább amerikaiakra mennek, de előfordul, hogy ide is átjönnek), főleg Dota-Allstars játékban fordul elő, hogy ott vagyok 2-3-4 szövetségessel, akik jól elbeszélgetnek, a maguk kis nyelvén (kínai/tajvani/koreai/japán), saját karakterükkel, én meg ha angolul próbálnám a csapatmunkát jobbá tenni, akkor semmi válasz. (OFF/Másik problémám, amit idáig nem sikerült megoldanom, hogy látni látom a japán karaktereket W3TFT-ben, de írni azokon nem tudok. Lehet kéne egy japán verzió? :) )
Csak azért is.

#60 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 12. 11. 21:28

Idézet: Etele - Dátum: 2004. dec. 11., szombat - 18:51

Visszanézve: nem állt szándékomban flood-olni (na pl. erre mi a helyes magyar kifejezés? "árasztani"? :think: Hülyén hangzik.).  :D

Miért, mi a baj az árasztással? Ha az angoloknak is ezt jelenti, miért kellene - különösen egy angolul nem tudónak - nagyon "tudományos szakszónaknak" tűnő kifejezést használni, amikor pont ezt jelenti?
Ha pedig a szószerinti fordítás nem tetszik, akkor tessék keresni/alkotni rá egy magyar szót!

Attól még, hogy a "VINDÓZ" olyan szépen cseng, attól az még azt jelenti, hogy ABLAKOK...

Emberek, szép dolog a nyelvtudás, de attól az anyanyelvünk magyar, és ha mi nem használjuk, illetve nem vigyázunk rá, helyettünk nem vigyáz rá senki!
Miért nem lehet a link helyett a hivatkozás szót, a winchester helyett a merevlemez szót használni?
És mi a fenének átvenni az angol nyelvhasználatra jellemző, de a magyartól idegen rövidítéseket, betűszavakat (pl: hdd)?

A témára visszatérve, még annyit, hogy nekem sem okoz gondot az írott angol szöveg, de azzal az állásponttal értek egyet, hogy egy magyar anyanyelvűek által látogatott fórumban magyarul illik hozzászólni.
Én is szúrtam már be hozzászólásomban angol nyelvű hivatkozást, de olyat azért nem tettem -  emlékeim szerint - hogy kizárólag angol nyelvű szöveget idéztem volna.

Attól, hogy valaki nem tud angolul, nem kell(ene) elzárni az információktól.
Ha valaki megtanul spanyolul és kínaiul, az még több emberrel tud kommunikálni, mint aki csak angolul tud.
Két személyes tapasztalat:
- ismerek néhány itthon élő kínait, egyik sem tud angolul,
- több európai országában (pl.:Csehország) a némettel többre mentem volna, mint az angollal.

Persze az informatika nyelve valóban az angol, és talán ezért egy informatikában dolgozótól elvárható az, hogy tudjon valamilyen szinten angolul, de azért az agyrém, hogy az egyik egyetemünk orvosi karán az immunológia tankönyv egy angol tankönyv, illetve az, hogy egy másik egyetemünk pszichológiai karán a kötelező és ajánlott irodalom egy része csak angolul férhető hozzá.

Üdv: scaurus
"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...

Téma megosztása:

• (13 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.