HWSW Informatikai Kerekasztal: Tér-idő elméletek - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (45 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tér-idő elméletek avagy kvantumfizika mélyebben... Értékeld a témát: -----

#221 Felhasználó inaktív   one 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 02. 10. 17:54

Idézet: cx.core - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 21:13

Egészen véletlenül épp az imént láttam (a Spektrumon) "Az elegáns univerzum" sorozat "A 11. dimenzió" című részét. Sajnos azt kell mondjam, hogy nekem nem tűnt többnek, mint népszerűsítő, színes-szagos mesének. Kvantummechanikai kifestőkönyvnek. Félreértés ne essék, nem a húrelmélettel van bajom.

Nem ártott volna néhány dolgot ténylegesen elmagyarázni, nem csak vizuális hasonlatokat mutogatni.

Számomra például egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy pontosan milyen fizikai jelenségek vizsgálatánál szükséges a "tér szövete" fogalom bevezetése, és hogy pontosan mit is takar ez a hangzatos szószerkezet. De ez csak egy kiragadott példa a sok közül. Ami még így hirtelen felindulásból eszembe jut: szvsz a gravitáció (a rajta "csúszkáló" bolygók alatt behorpadó) hártyaként történő ábrázolásával csínján kéne bánni, mert az a tapasztalat, hogy az ilyen szemléletes hasonlatokat a hétköznapi ember bizony készpénznek veszi (pl. elektromos illetve mágneses erővonalak).

húrelmélet:

nem tuti, de úgy tom, h az erős kölcsönhatás képletei és a gamma-függvény közötti formális kapcsolatra épül. ezek a képletek megfelelően olvasva igazak egy rezgő húrra is. szerintem azt már csak később találták ki, hogy úgy néznek ki a képletek, mint egy "többdimenziós húr." nem ismerem ezeket pontosan... ismerem viszont a Schrödinger-egyenlet egy speciális formáját (potenciáltérben lévő elektronra), ami formálisan olyan, mint egy hullámfüggvény, csak a vektorok 3 dimenziósak, nem 2 (mint pl. egy rezgő gumilapnál). ezért lehet úgy gondolni, hogy a "4. dimenzióban rezeg valami". most lusta vagyok konkrétan leírni, mert megint képekkel kéne szarakodni...

gravitáció:

egy inerciarendszerhez képest gyorsuló vonatkoztatási rendszerben önmagában nem igaz Newton II. törvénye, hanem úgy kell venni, mintha minden testre hatna egy -m*a tehetetlenségi erő (a a vonatkoztatási rendszer gyorsulása). megfelelő vonatkoztatási rendszer megválasztásával ez eltűnik.

az Eötvös-ingával kimérték, hogy a gravitációs erő is a tömeggel arányos (m*g) (ugyanazzal, mint a tehetetlenségi erő). innen jött az ötlet, hogy a gravitációs erőtől is meg kéne szabadulni (úgy, hogy a tehetetlenségi és a grav. erőt azonosnak tekintjük). hát jó bonyolult térelmélettel ez sikerült is(a képletekben kis buzi akasztófák vannak (gamma) görög betűs indexekkel teleaggatva, és ráadásul ha azonos index van 2*, akkor asszem arra szummázni is kell ... ). ééés itt is úgy néznek ki a képletek, mintha 4 dimenzió lenne... még sajnos ezeket sem ismerem, csak "messziről" láttam őket.

Szerkesztette: one 2005. 02. 10. 18:50 -kor

Ha úgy véled, nem lehet megcsinálni, ne gátold azt, aki éppen csinálja.

#222 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 10. 21:44

Idézet: cx.core - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 20:13

Egészen véletlenül épp az imént láttam (a Spektrumon) "Az elegáns univerzum" sorozat "A 11. dimenzió" című részét. Sajnos azt kell mondjam, hogy nekem nem tűnt többnek, mint népszerűsítő, színes-szagos mesének. Kvantummechanikai kifestőkönyvnek. Félreértés ne essék, nem a húrelmélettel van bajom.

Nem ártott volna néhány dolgot ténylegesen elmagyarázni, nem csak vizuális hasonlatokat mutogatni.

Számomra például egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy pontosan milyen fizikai jelenségek vizsgálatánál szükséges a "tér szövete" fogalom bevezetése, és hogy pontosan mit is takar ez a hangzatos szószerkezet. De ez csak egy kiragadott példa a sok közül. Ami még így hirtelen felindulásból eszembe jut: szvsz a gravitáció (a rajta "csúszkáló" bolygók alatt behorpadó) hártyaként történő ábrázolásával csínján kéne bánni, mert az a tapasztalat, hogy az ilyen szemléletes hasonlatokat a hétköznapi ember bizony készpénznek veszi (pl. elektromos illetve mágneses erővonalak).

Pedig mondták, bár tényleg nem fejtették ki bővebben.
Szingularitások, az Ősrobbanás kezdőállapota, ahol a mai fizika csődöt mond. Az Akkord kiadónak több kötete is foglalkozik a húrelmélettel.
Wherever you go, go with all your heart.

#223 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 11. 14:22

Idézet: one - Dátum: 2005. febr. 10., csütörtök - 18:54

...ráadásul ha azonos index van 2*, akkor asszem arra szummázni is kell...

Ege, ezt a jelölést Einstein vezette be. :)

Idézet: Dorien - Dátum: 2005. febr. 10., csütörtök - 22:44

Pedig mondták, bár tényleg nem fejtették ki bővebben.
Szingularitások, az Ősrobbanás kezdőállapota, ahol a mai fizika csődöt mond. Az Akkord kiadónak több kötete is foglalkozik a húrelmélettel.

Ezek azonban (egyelőre) nem tartoznak a ténylegesen (kísérletileg) vizsgálható fizikai jelenségek közé. Ebből következően a velük foglalkozó elméletek nem ellenőrizhetőek.

#224 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 11. 14:43

Vegyük például a fánkos-kávéscsészés analógiát, amelyet a "tér szövete" fogalom szemléltetésére szántak. Nagyon szépen elmondták, hogy a fánk és a kávéscsésze egy bizonyos szempontból (topológia) azonosak (szakkifejezéssel élve izomorfak), mivel egyik a másikba alakítható "a tér szövetének felszakítása nélkül" (vagyis topológiai transzformációval). Az is teljesen érthető, hogy a fánkból ugyanilyen módon nem lehet - ha már édességről volt szó - mondjuk kókuszgolyót csinálni (a tórusz és a gömb nem izomorfak).

Azonban ez az eszmefuttatás engem semmivel nem vitt közelebb a "tér szövete" fogalom tudományos igényű megértéséhez. A topológia ugyanis olyan elvont fogalmakra épül - mint például felület, folytonosság -, melyeknek a részecskefizika szintjén nincs értelmük.

#225 Felhasználó inaktív   one 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 11. 15:48

Szerintem 2 lehetőség van:

1. megismered és megérted, hogy mit gondoltak azok az emberek, akik kitalálták ezeket az elméleteket (ez a nehezebbik út)
2. megismered, amit azért írtak, hogy jó sokan megvegyék a könyvüket

A 2. esetben semmit nem fogsz az elméletből érteni. (kb. uaz az eset, mintha a versek sorainak az első betűit láthatnád csak, vagy még annyit sem)
Ha úgy véled, nem lehet megcsinálni, ne gátold azt, aki éppen csinálja.

#226 Felhasználó inaktív   Locutus 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 22. 16:57

Fekete lyuk lenne egy laboratóriumi tűzgömb?

#227 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 03. 21:06

Idézet: Locutus - Dátum: 2005. márc. 22., kedd - 16:57

Ööööö, én 2001-ben olvastam egy cikket, hogy előállítottak már kvark-gluon-plazmát pár pillanatra.
Valami ólomrészecskéket ütköztettek vagy mi a szösz... :think:

#228 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 06. 11:00

Szerintetek technológiailag létrehozható-e mesterséges fekete lyuk abban az esetben, ha millószorosára összesűrítünk egy anyagot? Tudom, hogy ez ma lehetetlen, de ha mondjuk egy nagyobb tömegűn testet (legyen egy bérház) összesűrítünk gyufásdoboz méretűre, nem keletkezne-e fekete lyuk?

A másik kérdésem az időutazással kapcsolatos. Abba belegondoltatok már, hogy ha az idő végtelen, akkor a Földnek még léteznie kell pár évmillió évig. Ki tudja milyen fejlett technika lesz akkor? Akár emberek fognak élni akkor a fÖldön, akár nem, mi van, ha képesek addigra féreglyukakat előállítani és azon keresztül manipulálni a multat?

Mert ugye vannak a klinikai, halálközeli élmények, meg az ALAGÚT. Nem furcsa? Mi van, ha a jövőbe előhívnak minket a múltból, és valójában a jövőbe utazunk, sok évmillióval előre a halál állapotában?

De ez nekem nem teljesen meggyőző. Ha létezik a jövő, mint téridő, akkor végtelenül fejlett technológiának is léteznie kell, olyannak is, amivel később megoldják az időutazást. De ha léteznének majd a jövőben egyszer olyan technológiák, amivel féreglyukakat tudnak generálni a multba, akkor miért nem látogattak meg minket soha?

Vagy ezek lennének az Ufók, akik nem mások, mint mi, csak évmilliókkal a jövőből jönnek vissza??

Lehet, hogy a szellemek, és a parajelenségek a jövőbeli lények valamiféle időmanipulációs termékei?

Szerkesztette: Dextrose 2005. 04. 06. 11:03 -kor

Intel Core i7-8700K | 64GB Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz | 500GB PCIe SSD + 3000GB 7200RPM | ASUS MAXIMUS X CODE Z370 | nVidia GTX Ti 1080 8GB GDDR5X | NZXT S340 | Seasonic Platinum Prime 650W 80+ Platinum

paranormal.hu

#229 Felhasználó inaktív   Merlot 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 06. 11:23

Latom, szabadjara engedted a fantaziadat, Dextrose :)

Idézet

Szerintetek technológiailag létrehozható-e mesterséges fekete lyuk abban az esetben, ha millószorosára összesűrítünk egy anyagot? Tudom, hogy ez ma lehetetlen, de ha mondjuk egy nagyobb tömegűn testet (legyen egy bérház) összesűrítünk gyufásdoboz méretűre, nem keletkezne-e fekete lyuk?

A fekete lyuk tomege jelentekeny - ebbol adodik a tomegvonzas altal a "fekete" mivolta... egy haz tomege nem hasonlithato ehhez... Ha megis egesz kicsire osszenyomnal egy berhazat, olyan paranyi lenne az esemenyhorizontja, hogy talan eszre sem vennenk, avagy nem igen lehetne megfigyelni - egy lathatatlan tomeget kepviselo pont. Amugy meg 1-2 technikai gatja is van am ennek :)

Idézet

A másik kérdésem az időutazással kapcsolatos. Abba belegondoltatok már, hogy ha az idő végtelen, akkor a Földnek még léteznie kell pár évmillió évig. Ki tudja milyen fejlett technika lesz akkor? Akár emberek fognak élni akkor a fÖldön, akár nem, mi van, ha képesek addigra féreglyukakat előállítani és azon keresztül manipulálni a multat?

Mert ugye vannak a klinikai, halálközeli élmények, meg az ALAGÚT. Nem furcsa? Mi van, ha a jövőbe előhívnak minket a múltból, és valójában a jövőbe utazunk, sok évmillióval előre a halál állapotában?

Szereny velemenyem szerint az ido egyiranyu folyam - tehat ha idoutazni akarsz, akkor csak elore... peladul relativisztuk sebesseg kozeleben. Es en nem kevernem ide a misztikumot - foleg nem mint erveles!

Idézet

De ez nekem nem teljesen meggyőző. Ha létezik a jövő, mint téridő, akkor végtelenül fejlett technológiának is léteznie kell, olyannak is, amivel később megoldják az időutazást. De ha léteznének majd a jövőben egyszer olyan technológiák, amivel féreglyukakat tudnak generálni a multba, akkor miért nem látogattak meg minket soha?

Nem kell leteznie. Ezt axiomakent kozlod, de szerintem nem az... Meg ez a vegtelen dolog is erzekeny tema... A multbautazasrol mar irtam fennebb...

Idézet

Vagy ezek lennének az Ufók, akik nem mások, mint mi, csak évmilliókkal a jövőből jönnek vissza??
Lehet, hogy a szellemek, és a parajelenségek a jövőbeli lények valamiféle időmanipulációs termékei?

Ezeknek az ugymond "eszleleseknek" semmi kozuk a tudomanyhoz... Ilyen szinten vannak vampirok, koboldok, boszorkanyok, farkasemberek stb.

Respect!
'owz anyone out there meant to restecpa each otha, if you lot in'ere, don't even start restecpa-ing one anotha?
Blog

#230 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 06. 11:32

Idézet: Dextrose - Dátum: 2005. ápr. 6., szerda - 12:00

Elvileg bármekkora anyagtömegből lehet fekete lyuk, csak a Schwarzschild rádiusza alá kell csökkenteni a kiterjedését. Hogy ez technikailag lehetséges-e, az más kérdés. Tehát bérháznyi tömeg is lehet fekete lyuk, bár a mérete nem gyufásdoboznyi lenne, hanem valahol az atomi méretek tartományába esne.

Szerk: persze ettől a gravitációja még pontosan akkora lenne, mint az eredeti bérházé, azaz gyakorlatilag elhanyagolható.

Szerkesztette: Thrawn 2005. 04. 06. 11:36 -kor

S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#231 Felhasználó inaktív   tesa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 06. 13:09

Sziasztok

Elolvastam az első 5 oldalt a topicból, többre nincs időm most (munkahely szindróma).
Egy kérdésre adjatok már választ, ha tudtok:

Azt olvastam az IDŐ c. könyvben, hogy, ha egy űrhajós elutazik a Földről fénysebességgel valahova, és visszajön, akkor az itt maradt rokonai, meg mindenki x idővel idősebb lesz, amíg az űrhajósunk csak pár perccel?

MIÉRT?

Ha elmegy valik fénysebességgel, és visszajön mondjuk 5 perc múlva, az nekünk ittmaradottaknak is 5 perc, nem?
Hiszen épp azért mert fénysebességgel ment el nekünk is úgy tűnik, hogy gyorsan visszatért. Legfeljebb látott több mindent ez idő alatt, mint mi.

Tehát mi miért öregszünk, ő meg miért nem?
tesa

#232 Felhasználó inaktív   Merlot 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 06. 13:35

Kivancsi vagy, de odatennel mast, hogy keresgeljen helyetted? :)
... pedig a valasz itt van...

(Nalam) az utolso-elotti oldalon van 1-2 link:

http://library.thinkquest.org/~26038/high-...tivity/2/2.html
http://library.thinkquest.org/~26038/high-.../_/intro/_.html

...mert volt idom :D

Respect

Koszonet: Thrawn es gazdi

Szerkesztette: Merlot 2005. 04. 06. 13:44 -kor

'owz anyone out there meant to restecpa each otha, if you lot in'ere, don't even start restecpa-ing one anotha?
Blog

#233 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 02. 12:14

Csak egy pillanatra elgondolkodtam, hogy egyes eltérítéses esetekben a szemtanuk beszámolnak arrol, hogy megáll az orájuk, vagy visszafelé jár. De sok paranormális esetben is szová teszik az orák megbolondulását.

Azt nem értem, hogy az óra, mint szerkezet miért járna másképp? Hiszen az csak egy mechanikus szerkezet, ami NEM AZ IDŐT méri, hanem egy beállított ciklusban jár folyamatosan. De hogyha gyorsabban járna, akkorse az idő telne gyorsabban, hanem csak a szubjektív énünk hinné azt hogy gyorsabban jár.

Hiszen az idő csak korábbi ismereteinkre vonatkoztatott szubjektív pszichikai élnény...Szóval az órák nem járhatnak hirtelen gyorsabban vagy lassabban.
Intel Core i7-8700K | 64GB Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz | 500GB PCIe SSD + 3000GB 7200RPM | ASUS MAXIMUS X CODE Z370 | nVidia GTX Ti 1080 8GB GDDR5X | NZXT S340 | Seasonic Platinum Prime 650W 80+ Platinum

paranormal.hu

#234 Felhasználó inaktív   joe39 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2005. 07. 02. 12:51

Idézet: Dextrose - Dátum: 2005. júl. 2., szombat - 13:14

Csak egy pillanatra elgondolkodtam, hogy egyes eltérítéses esetekben a szemtanuk beszámolnak arrol, hogy megáll az orájuk, vagy visszafelé jár. De sok paranormális esetben is szová teszik az orák megbolondulását.

Azt nem értem, hogy az óra, mint szerkezet miért járna másképp? Hiszen az csak egy mechanikus szerkezet, ami NEM AZ IDŐT méri, hanem egy beállított ciklusban jár folyamatosan. De hogyha gyorsabban járna, akkorse az idő telne gyorsabban, hanem csak a szubjektív énünk hinné azt hogy gyorsabban jár.

Hiszen az idő csak korábbi ismereteinkre vonatkoztatott szubjektív pszichikai élnény...Szóval az órák nem járhatnak hirtelen gyorsabban vagy lassabban.

Miket nem mondasz? Szóval ez az UFO ügy lehet, hogy humbug? Pedig minimális vízzel akár éveket is el lehet mászni 6000 méteren. :)

#235 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 02. 13:08

Idézet: joe39 - Dátum: 2005. júl. 2., szombat - 13:51

Szóval ez az UFO ügy lehet, hogy humbug? Pedig minimális vízzel akár éveket is el lehet mászni 6000 méteren. :)

Nem akartam ezzel megcáfolni a létezésüket. Minden bizonnyal léteznek.

A második kérdésednél pedig ilyet nem állítottam  :)

paranormal.hu

#236 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 03. 09:59

Idézet: Dextrose - Dátum: 2005. ápr. 6., szerda - 12:00

Az egész Föld Schwarzschild-rádiusza ~1cm.

Idézet

A halálközeli alagútélmény simán magyarázható a látóideget érő ingerekkel.

Idézet

A jövő nem létezik, csak létezni fog.

Idézet

Nem, ezek a szórakoztató média termékei.

#237 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 03. 10:07

Idézet: Dextrose - Dátum: 2005. júl. 2., szombat - 13:14

"Szemtanúk" beszámolnak különösnél különösebb dolgokról egy kis pénz ill. hírnév reményében.

Idézet

Jézus...  :omg:  Olvass már el egy relativitással foglalkozó alapkönyvet! Az "Idő rövid története" Hawking bácsitól nagyszerű lesz.

#238 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 03. 10:36

Idézet: Dorien - Dátum: 2005. júl. 3., vasárnap - 10:59

A halálközeli alagútélmény simán magyarázható a látóideget érő ingerekkel.

Már bocs, de ez egy elég nevetséges magyarázat. Legalább 1000 esetről tudunk, mindegyik ugyanazt hallucinálta volna? És az ezeket kisérő hangjelenségek?

paranormal.hu

#239 Felhasználó inaktív   snakekiller 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 03. 12:02

Idézet: Dorien - Dátum: 2005. júl. 3., vasárnap - 10:59

Nem, ezek a szórakoztató média termékei.

És szerinted az ÖSSZES szellemekről szóló történet, az ÖSSZES parajelenség csak kitaláció, ferdítés, szenzációhajhász mese? Ezt én (pedig meglehetősen szkeptikus vagyok az ilyesmivel kapcsolatban) csak nagyon nagy óvatossággal merném kijelenteni...

Szerkesztette: snakekiller 2005. 07. 03. 12:02 -kor

#240 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 04. 00:14

Idézet: Dextrose - Dátum: 2005. júl. 3., vasárnap - 11:36

Már bocs, de ez egy elég nevetséges magyarázat. Legalább 1000 esetről tudunk, mindegyik ugyanazt hallucinálta volna? És az ezeket kisérő hangjelenségek?

Milyen hallucinációról beszélsz? :confused: Én néha meditációban is érzékelem az "alagutat".

Téma megosztása:

• (45 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.