Idézet: cx.core - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 21:13
Nem ártott volna néhány dolgot ténylegesen elmagyarázni, nem csak vizuális hasonlatokat mutogatni.
Számomra például egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy pontosan milyen fizikai jelenségek vizsgálatánál szükséges a "tér szövete" fogalom bevezetése, és hogy pontosan mit is takar ez a hangzatos szószerkezet. De ez csak egy kiragadott példa a sok közül. Ami még így hirtelen felindulásból eszembe jut: szvsz a gravitáció (a rajta "csúszkáló" bolygók alatt behorpadó) hártyaként történő ábrázolásával csínján kéne bánni, mert az a tapasztalat, hogy az ilyen szemléletes hasonlatokat a hétköznapi ember bizony készpénznek veszi (pl. elektromos illetve mágneses erővonalak).
húrelmélet:
nem tuti, de úgy tom, h az erős kölcsönhatás képletei és a gamma-függvény közötti formális kapcsolatra épül. ezek a képletek megfelelően olvasva igazak egy rezgő húrra is. szerintem azt már csak később találták ki, hogy úgy néznek ki a képletek, mint egy "többdimenziós húr." nem ismerem ezeket pontosan... ismerem viszont a Schrödinger-egyenlet egy speciális formáját (potenciáltérben lévő elektronra), ami formálisan olyan, mint egy hullámfüggvény, csak a vektorok 3 dimenziósak, nem 2 (mint pl. egy rezgő gumilapnál). ezért lehet úgy gondolni, hogy a "4. dimenzióban rezeg valami". most lusta vagyok konkrétan leírni, mert megint képekkel kéne szarakodni...
gravitáció:
egy inerciarendszerhez képest gyorsuló vonatkoztatási rendszerben önmagában nem igaz Newton II. törvénye, hanem úgy kell venni, mintha minden testre hatna egy -m*a tehetetlenségi erő (a a vonatkoztatási rendszer gyorsulása). megfelelő vonatkoztatási rendszer megválasztásával ez eltűnik.
az Eötvös-ingával kimérték, hogy a gravitációs erő is a tömeggel arányos (m*g) (ugyanazzal, mint a tehetetlenségi erő). innen jött az ötlet, hogy a gravitációs erőtől is meg kéne szabadulni (úgy, hogy a tehetetlenségi és a grav. erőt azonosnak tekintjük). hát jó bonyolult térelmélettel ez sikerült is(a képletekben kis buzi akasztófák vannak (gamma) görög betűs indexekkel teleaggatva, és ráadásul ha azonos index van 2*, akkor asszem arra szummázni is kell ... ). ééés itt is úgy néznek ki a képletek, mintha 4 dimenzió lenne... még sajnos ezeket sem ismerem, csak "messziről" láttam őket.
Szerkesztette: one 2005. 02. 10. 18:50 -kor

Súgó
A téma zárva.