Idézet: pik20 - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 15:53
Kösz, ismerem a photoshopot meg ezen tulajdonságait.
Ügyesen el lehet érni hogy más progival is ua a szinegyensúlyt lásd és akkor mindegy mivel nyomtatsz.
Az "adobe98" profilt ha használod az a nyomdaiparban is elfogadott tök szabványos icc.
Sztem nem nagyon érdemes a papírhoz állítani a profilt. Érdemes olyan papírt használni ami nem viszi el a színeggyensúlyt semmilyen irányba.
Egyébként nálam egy kicsit zene lép a lóra mert én a monitort (saját menü) is állítom a kinyomtatott képhez és így éléggé jó megközelítéssel azt látom amit nyomtatok.
Mindenkinek megvan a saját módszere, meg persze monitora
Én nem LCD-t használok így nekem könnyebb dolgom van.
Srácok, azt hiszem egy kicsit el vagytok tévedve az icc és a színkezelés rejtelmeiben. Ugyanis nem a programot (ps, akármi) kell hangolni, hanem a képalkotásban részt vevő eszközöknek kell passzolniuk, vagyis azoknak, amiknek a színek inputjához/outputjához valamilyen módon köze van: fényképezőgép, monitor, nyomtató -> és ez utóbbiba piszkosul beletartozik az is, hogy a papírnak megfelelő icc-t használj. Az ip4000-nél felsőbb kategóriás nyomtatóknál (pl epson 2400 és felfelé) bizonyos papírokat csak akkor enged kiválasztani, ha bizonyos tinta van a gépben... Vagyis X tinta Y papíron hoz egy eredményt, de ha X tintát Z papírra nyomod, megint mást, vagy Q tintát Y papíron...
A programot, jelen esetben ps-t csak be kell állítani, hogy melyik színtérben értelmezze a színeket. Vagyis az, hogy "adobe 98-at használj mert a nyomdaiparban is tök elfogadott icc" egy kicsit pontatlan, mert egyáltalán nem erről van szó. Az adobeRGB egy elég tág színtér, ami azt jelenti, hogy az általánosan használt sRGB-től több színárnyalatot, tónust tud értelmezni. Mindegy alapvetően, hogy milyen profilt állítasz be, a lényeg, hogy az egyes icc-kből a másikba való átalakítás értelmezhetően, változások nélkül menjen végbe. Vagyis nem "adobe98"-ból, hanem a monitor profiljából a nyomtató profiljába történjen meg az átmenet, bajok nélkül.
Mellesleg, biztos vagyok benne, hogy egyikünk monitora sem képes a teljes adobeRGB színteret megjeleníteni (tegye fel a kezét akinek EIZO G220-asa van).
Vagyis nem kimondottan az a gyógyír, hogy X profilt használj, hanem hogy a profilok rendesen, az eszközhöz illően be legyenek állítva, és egy nyelven beszéljenek. Az pedig, hogy papír icc-je be legyen állítva (nem az, hogy a "papírhoz állítsuk az icc-t") különösen fontos. Hiába van ugye a monitorod bekalibrálva (ja, az egészről nem sok értelme van beszélni ennek hiányában), meg a nyomtatódban is rendes tinta, ha a nyomtatás során a gép azt hiszi, hogy Photo Paper Pro van a gépben, mert nem állítottad be megfelelően a nyomtatódrivert, és közben matt papír van benne. A gép azt fogja gondolni, hogy a pro papír van benne, és ahhoz konvertálja a színeket. A P-P-Pro papír pedig észrevehetően sárgás, így koppanás lesz a végeredmény.
Huhh, így visszaolvasva nem egészen egyszerű amit leírtam, de remélem sikerült érthetően összeszedni