HWSW Informatikai Kerekasztal: Canon Pixma nyomtatók - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Canon Pixma nyomtatók Kérdések, tapasztalatok Értékeld a témát: -----

#921 Felhasználó inaktív   artos 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 02. 04. 16:13

Idézet: pik20 - Dátum: 2006. febr. 4., szombat - 16:47

Néhány oldallal korábban én is rákérdeztem a dologra, de válasz nem sok érkezett!

Qimaget kipróbáltam de nem maradtam nála.
A photoshop nem teszi ki a dátumot a képre. (exif)
Kipróbáltam vagy tíz különféle progit de továbbra is az easy fotoprintet használom a keret élküli nyomtatás miatt, miután minden "automata képjavítást" kiiktattam belőle.
Amit még szeretek használni az Olympus Camedia Master pro.
Ennek csak az a baja, hogy nem tudok vele keret nélkülit nyomtatni egyébkén nagyon egyszerűen használható exif print benne, a dátumot is szép kultúrált karakterekkel teszi bele.

Szal én sem találtam olyat, ami minden igényemet egy programban kielégít.

Ha színhelyesen akarsz nyomtatni, és nekem ez az első számú elvárásom akkor csakis a Photoshopot kell használnod. Teljes mértékben kontrollálni tudod a színmenedzsmentet, ha be van állítva azt látod a monitoron amit kinyomtatsz.

#922 Felhasználó inaktív   Berci77 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 02. 05. 16:34

még egy kis info:

győri tesco

epson 255g fényes papír 100db/csomag
10x15 2200
13x18 2700

remélem ezt is megeszi a pixma
a hozzászólást az IBM T42 és T43 támogatták

#923 Felhasználó inaktív   pik20 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 05. 16:53

Idézet: artos - Dátum: 2006. febr. 4., szombat - 15:13

Ha színhelyesen akarsz nyomtatni, és nekem ez az első számú elvárásom akkor csakis a Photoshopot kell használnod. Teljes mértékben kontrollálni tudod a színmenedzsmentet, ha be van állítva azt látod a monitoron amit kinyomtatsz.

Kösz, ismerem a photoshopot meg ezen tulajdonságait.
Ügyesen el lehet érni hogy más progival is ua a szinegyensúlyt lásd és akkor mindegy mivel nyomtatsz.
Az "adobe98" profilt ha használod az a nyomdaiparban is elfogadott tök szabványos icc.
Sztem nem nagyon érdemes a papírhoz állítani a profilt. Érdemes olyan papírt használni ami nem viszi el a színeggyensúlyt semmilyen irányba.

Egyébként nálam egy kicsit zene lép a lóra mert én a monitort (saját menü) is állítom a kinyomtatott képhez és így éléggé jó megközelítéssel azt látom amit nyomtatok.

Mindenkinek megvan a saját módszere, meg persze monitora  ;)
Én nem LCD-t használok így nekem könnyebb dolgom van.

#924 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 05. 18:03

Idézet: pik20 - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 15:53

Kösz, ismerem a photoshopot meg ezen tulajdonságait.
Ügyesen el lehet érni hogy más progival is ua a szinegyensúlyt lásd és akkor mindegy mivel nyomtatsz.
Az "adobe98" profilt ha használod az a nyomdaiparban is elfogadott tök szabványos icc.
Sztem nem nagyon érdemes a papírhoz állítani a profilt. Érdemes olyan papírt használni ami nem viszi el a színeggyensúlyt semmilyen irányba.

Egyébként nálam egy kicsit zene lép a lóra mert én a monitort (saját menü) is állítom a kinyomtatott képhez és így éléggé jó megközelítéssel azt látom amit nyomtatok.

Mindenkinek megvan a saját módszere, meg persze monitora  ;)
Én nem LCD-t használok így nekem könnyebb dolgom van.

Srácok, azt hiszem egy kicsit el vagytok tévedve az icc és a színkezelés rejtelmeiben. Ugyanis nem a programot (ps, akármi) kell hangolni, hanem a képalkotásban részt vevő eszközöknek kell passzolniuk, vagyis azoknak, amiknek a színek inputjához/outputjához valamilyen módon köze van: fényképezőgép, monitor, nyomtató -> és ez utóbbiba piszkosul beletartozik az is, hogy a papírnak megfelelő icc-t használj. Az ip4000-nél felsőbb kategóriás nyomtatóknál (pl epson 2400 és felfelé) bizonyos papírokat csak akkor enged kiválasztani, ha bizonyos tinta van a gépben... Vagyis X tinta Y papíron hoz egy eredményt, de ha X tintát Z papírra nyomod, megint mást, vagy Q tintát Y papíron...
A programot, jelen esetben ps-t csak be kell állítani, hogy melyik színtérben értelmezze a színeket. Vagyis az, hogy "adobe 98-at használj mert a nyomdaiparban is tök elfogadott icc" egy kicsit pontatlan, mert egyáltalán nem erről van szó. Az adobeRGB egy elég tág színtér, ami azt jelenti, hogy az általánosan használt sRGB-től több színárnyalatot, tónust tud értelmezni. Mindegy alapvetően, hogy milyen profilt állítasz be, a lényeg, hogy az egyes icc-kből a másikba való átalakítás értelmezhetően, változások nélkül menjen végbe. Vagyis nem "adobe98"-ból, hanem a monitor profiljából a nyomtató profiljába történjen meg az átmenet, bajok nélkül.
Mellesleg, biztos vagyok benne, hogy egyikünk monitora sem képes a teljes adobeRGB színteret megjeleníteni (tegye fel a kezét akinek EIZO G220-asa van).

Vagyis nem kimondottan az a gyógyír, hogy X profilt használj, hanem hogy a profilok rendesen, az eszközhöz illően be legyenek állítva, és egy nyelven beszéljenek. Az pedig, hogy papír icc-je be legyen állítva (nem az, hogy a "papírhoz állítsuk az icc-t") különösen fontos. Hiába van ugye a monitorod bekalibrálva (ja, az egészről nem sok értelme van beszélni ennek hiányában), meg a nyomtatódban is rendes tinta, ha a nyomtatás során a gép azt hiszi, hogy Photo Paper Pro van a gépben, mert nem állítottad be megfelelően a nyomtatódrivert, és közben matt papír van benne. A gép azt fogja gondolni, hogy a pro papír van benne, és ahhoz konvertálja a színeket. A P-P-Pro papír pedig észrevehetően sárgás, így koppanás lesz a végeredmény.

Huhh, így visszaolvasva nem egészen egyszerű amit leírtam, de remélem sikerült érthetően összeszedni  ;)

#925 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 05. 18:07

Idézet: artos - Dátum: 2006. febr. 4., szombat - 15:13

Ez így baromira nem igaz, lásd fent. Én pl sokszor Nikon Capture-ből nyomtatok, és természetesen a színprofiloknak abban a programban is be kell állítva lenniük. Semmit sem ér a Ps, ha nincs a monitor, és a nyomtató profilja összehangolva. Példával élve, viheted magaddal a világ legjobb angol-orosz tolmácsát, ha a tárgyalópartnered csak kínaiul tud, nem fogják megérteni egymást. Vagyis Ps ide, Ps oda, az eszközök összehangolása (és a monitor kalibrálása) döntő.

Csak apró betűben, lábjegyzetben írom ide, hogy aki odáig eljutott, hogy számít a monitor kalibrációja, a nyomtató és a papír icc-je, az ugye nem fog utángyártott tintát használni?!? Merthogy a fentiek után nem kell elmondani, hogy a nyomtató icc-jében az is benne van, hogy PONTOSAN milyen tinta van a nyomiban... Ha ezt megbontjuk, az egész színkezelés nem ér semmit. Gondolom a 400 ft-os tintákhoz nem jár icc profil :D

#926 Felhasználó inaktív   artos 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 02. 05. 18:31

Idézet: lugosi - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 19:07

Ez így baromira nem igaz, lásd fent. Én pl sokszor Nikon Capture-ből nyomtatok, és természetesen a színprofiloknak abban a programban is be kell állítva lenniük. Semmit sem ér a Ps, ha nincs a monitor, és a nyomtató profilja összehangolva. Példával élve, viheted magaddal a világ legjobb angol-orosz tolmácsát, ha a tárgyalópartnered csak kínaiul tud, nem fogják megérteni egymást. Vagyis Ps ide, Ps oda, az eszközök összehangolása (és a monitor kalibrálása) döntő.

Csak apró betűben, lábjegyzetben írom ide, hogy aki odáig eljutott, hogy számít a monitor kalibrációja, a nyomtató és a papír icc-je, az ugye nem fog utángyártott tintát használni?!? Merthogy a fentiek után nem kell elmondani, hogy a nyomtató icc-jében az is benne van, hogy PONTOSAN milyen tinta van a nyomiban... Ha ezt megbontjuk, az egész színkezelés nem ér semmit. Gondolom a 400 ft-os tintákhoz nem jár icc profil :D

Én is ezt mondom, csak éppen a legtöbb egyszerű "fotómanipuláló, rendezgető" programban nincs, vagy nem megfelelő a színmenedzsment. Ezért mondtam a ps-t, ez otthon gyakrabban előfordul mint egy profi rip szoftver. Nálam pl. a monitor két hetente gretag eye-one-nal be van állítva, és mivel digit nyomtatással, nyomdai előkészítéssel foglalkozom euópai színszabvány szerinti ECI profilokat használok. A bemeneten a szkennerem, és kimeneten, a digitális gépek is kalibrálva vannak ehhez x-rite spektrofotómétert használok, ja és gretag profilemaker szoftvert. Erre mondtam hogy kb. 95%-ban azt lehet látni a monitoron amit a nyomaton, persze megfelelő standard fényforrásnál. 

#927 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 05. 21:55

Idézet: artos - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 17:31

Én is ezt mondom, csak éppen a legtöbb egyszerű "fotómanipuláló, rendezgető" programban nincs, vagy nem megfelelő a színmenedzsment. Ezért mondtam a ps-t, ez otthon gyakrabban előfordul mint egy profi rip szoftver. Nálam pl. a monitor két hetente gretag eye-one-nal be van állítva, és mivel digit nyomtatással, nyomdai előkészítéssel foglalkozom euópai színszabvány szerinti ECI profilokat használok. A bemeneten a szkennerem, és kimeneten, a digitális gépek is kalibrálva vannak ehhez x-rite spektrofotómétert használok, ja és gretag profilemaker szoftvert. Erre mondtam hogy kb. 95%-ban azt lehet látni a monitoron amit a nyomaton, persze megfelelő standard fényforrásnál.

Ez igaz, az egyszerűbb fotószerkesztő progik nem hallottak színkezelésről. A szkennerről meg egyszerűen már el is feledtkeztem, pedig itt van nekem is egy a könyökömtől 30 centire az asztalon :)

Egyszer jó lenne kibeszélni, hogy miért is jó tulajdonképpen, gyakorlati szempontból az adobeRGB. Csak egy monitort ismerek, ami megjeleníti a teljes színteret, kb félmillió forint körül lehet. Ha az ember felteszi a képeit egy netes galériába, a felhasználók a szutyoknál szutykabb, beállítatlan lcd-iken semmit se közelítenek a színekhez. Nyomtatásban még kevésbé tartom elképzelhetőnek ezt az árnyalatterjedelmet. Így teljesen privát meglátásom szerint a színprofilok esetében az adobeRGB erőltetése 80% sznobizmus, gyakorlati értelme max 20%. Főleg, ha hozzávesszük, hogy az emberi látás hány színt tud megjeleníteni... Ha jól emlékszem úgy olvastam, hogy pár tízezer színárnyalatot. Akkor minek az egész felhajtás?  :think:

#928 Felhasználó inaktív   pik20 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 06. 06:52

Idézet: lugosi - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 20:55

Ez igaz, az egyszerűbb fotószerkesztő progik nem hallottak színkezelésről. A szkennerről meg egyszerűen már el is feledtkeztem, pedig itt van nekem is egy a könyökömtől 30 centire az asztalon :)

Egyszer jó lenne kibeszélni, hogy miért is jó tulajdonképpen, gyakorlati szempontból az adobeRGB. Csak egy monitort ismerek, ami megjeleníti a teljes színteret, kb félmillió forint körül lehet. Ha az ember felteszi a képeit egy netes galériába, a felhasználók a szutyoknál szutykabb, beállítatlan lcd-iken semmit se közelítenek a színekhez. Nyomtatásban még kevésbé tartom elképzelhetőnek ezt az árnyalatterjedelmet. Így teljesen privát meglátásom szerint a színprofilok esetében az adobeRGB erőltetése 80% sznobizmus, gyakorlati értelme max 20%. Főleg, ha hozzávesszük, hogy az emberi látás hány színt tud megjeleníteni... Ha jól emlékszem úgy olvastam, hogy pár tízezer színárnyalatot. Akkor minek az egész felhajtás?  :think:

Tessék beszéljünk egy kicsit ezekről a profilokról értelmükről, ha van kedvetek.
Nekem az sRGB van beállítva ahol lehet. Ezek után a monitor beállításaimat is módosítottam. Most tűnik megfelelőnek.

Akinek átfogó ismeretei vannak a dologról, az nyugodtan kezdje az elején.
Én eddig sokat olvastam a témában, de örülnék, ha valaki, gyakorlati oldaláról is megvilágítaná a dolgot mert az az érzésem (magamból kiindulva)  elég nagy a köd.
Sztem maradjunk a gyakorlat talaján és ne foglalkozzunk a többszázezer ft-os kalibráló eszközökkel, hanem az otthon elvégezhető gyakorlat megismerése legyen a cél.

Vélemény?

#929 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 07. 13:14

Idézet: pik20 - Dátum: 2006. jan. 27., péntek - 20:10

Gondolod, hogy hamisítják az utángyártott tintát?

:offtopic:
Simán hamisítják. A legtöbb ember utángyártott patront vesz (első az ár, aztán a minőség), így jobban megéri Pelikant (ami elég jó minőséget képvisel) hamisítani, mint eredeti Canon patront.

ON:
Igen erősen foglalkoztat egy Canon Pixma 1600-as nyomtató. Vannak vele tapasztalatok? (nem, nem ronda, jobban illik az asztalomra, mint a szürkés-csillogós többi, a papírtálca sem érdekel, a mostani lexmarkomon sem szoktam kihúzni. :)) evone, végülis azt vettél?

#930 Felhasználó inaktív   pik20 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 07. 13:45

Mit akarsz vele nyomtatni? (papírt.....he...he..!)

#931 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 07. 13:53

Mit, fotót :) Csak nem akarok kemény tízezreket költeni egy "profi" nyomtatóra (arra ott a digitális labor, a DM-ben még nem csalódtam, de macerás összegyűjteni a képeket, levinni, várni satöbbi), viszont a mostani Lexmarkom pöttyöz (bár 1200 DPI-nek mondják, szemre úgy 600) meg szétkeni, pocsékolja a festéket (beállítási lehetőség saját szoftverből közel 0)

#932 Felhasználó inaktív   pik20 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 07. 17:14

Hát ha nem vagy maximalista ami a fotó nyomtatást illeti akkor biztos jó választás az ára miatt, de kérdés, hogy mennyire lesz gazdaságos. Úgy tudom abban csak egy szines patron van és nem lehet színenként cserélni.

Fiatalok vettem TESCO fotopapírt, 10x15-öst és kísértetiesen hasonlít a felület színe és símátlansága az általam eddig megelégedéssel használt TDK-ra.

Kérem, hogy akinek van már ip4000-rel beállítási tapasztalata ehhez a papírhoz ossza meg velünk akik még nem használtak ilyet! Nem emlékszem, hogy egészen konkrét dolgokat olvastam volna a beállításokról (bár nem olvastam vissza).

#933 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 07. 17:27

Idézet: pik20 - Dátum: 2006. febr. 7., kedd - 16:14

Hát ha nem vagy maximalista ami a fotó nyomtatást illeti akkor biztos jó választás az ára miatt, de kérdés, hogy mennyire lesz gazdaságos. Úgy tudom abban csak egy szines patron van és nem lehet színenként cserélni.

Fiatalok vettem TESCO fotopapírt, 10x15-öst és kísértetiesen hasonlít a felület színe és símátlansága az általam eddig megelégedéssel használt TDK-ra.

Kérem, hogy akinek van már ip4000-rel beállítási tapasztalata ehhez a papírhoz ossza meg velünk akik még nem használtak ilyet! Nem emlékszem, hogy egészen konkrét dolgokat olvastam volna a beállításokról (bár nem olvastam vissza).

Én a tesco papírt eddig fotó papír plusz fényes-ként használtam, kiváló eredménnyel.

#934 Felhasználó inaktív   nagya2 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 02. 07. 18:39

Idézet: pik20 - Dátum: 2006. febr. 7., kedd - 17:14

Hali Mindenkinek!!!
A nyár óta használok egy IP1500-ast a legnagyobb megelégedettségemre(HUH).A gagyi tintákat kerülöm,(eggyel megjártam,de a gyári kihuzott a szarból). Most Pelikant használok az Intersparban veszem a szines 1300huf a fekete 700huf.A papirokról annyit az Aro-st kerülöm a lexmark premium, a Forte premium, a Tesco gazdaságos, JOK, de a legjobb a Canon super high gloss!!!!!
Üdv Nagya

#935 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 08. 10:18

Idézet: pik20 - Dátum: 2006. febr. 7., kedd - 17:14

Úgy tudom abban csak egy szines patron van és nem lehet színenként cserélni.

Valóban, de úgysem akarok nagyüzemben nyomtatni :) A patronárak sem égbeszökőek, szövegnek/egyéb nyomtatásnak meg ott lesz a Lexmark.

#936 Felhasználó inaktív   pik20 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 08. 12:03

Sok sikert ! Én még a canonban nem csalódtam!

Szerkesztette: pik20 2006. 02. 08. 12:03 -kor

#937 Felhasználó inaktív   Berci77 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 08. 15:45

na nyomtattam 2 képet a 13x18-as epson papírra. színintenzitás, kontraszt jók, de a festék nem keveredett rendesen, ezért pöttyös. nem lenne rossz ez, de mivel nem ezt szoktam meg, jobbat akarok kihozni a dologból. az Easy-PhotoPrinttel nyomtattam, canon PP Pro beállításon. vivid és hasonlók kikapcs. van valakinek ötlete, milyen beállításokat próbáljak ki? amúgy a papír szép fényes, 255g/m2.
a hozzászólást az IBM T42 és T43 támogatták

#938 Felhasználó inaktív   pik20 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 08. 17:41

Idézet: Berci77 - Dátum: 2006. febr. 8., szerda - 14:45

na nyomtattam 2 képet a 13x18-as epson papírra. színintenzitás, kontraszt jók, de a festék nem keveredett rendesen, ezért pöttyös. nem lenne rossz ez, de mivel nem ezt szoktam meg, jobbat akarok kihozni a dologból. az Easy-PhotoPrinttel nyomtattam, canon PP Pro beállításon. vivid és hasonlók kikapcs. van valakinek ötlete, milyen beállításokat próbáljak ki? amúgy a papír szép fényes, 255g/m2.

De hát az epson az pigmenes és nem prdig forralós-fröcskölős, mint a canon.
Nem kizárt, hogy egy epson márkájúú papírral nem lesz tökéletes.
A HP papírral a canon tenta nem jó az biztos!

#939 Felhasználó inaktív   -=RelakS=- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 08. 19:52

Nekem az Epson papír egy hangyányit jobb minőséget produkált, mint a Canon Photo Paper Pro O_O
Ja, ip4200-al

Szerkesztette: -=RelakS=- 2006. 02. 08. 19:52 -kor

Gondolkodom, tehát nemtom.
レラクス

#940 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 08. 20:06

Idézet: -=RelakS=- - Dátum: 2006. febr. 8., szerda - 18:52

Nekem az Epson papír egy hangyányit jobb minőséget produkált, mint a Canon Photo Paper Pro O_O
Ja, ip4200-al

Korábban azt hiszem írtam, mikor megjött az epson archival matte, hogy fej-fej mellett vannak szerintem a canon matte photo paperrel. Egyik fekete-fehérben _talán_ kontrasztosabb, másik színesben _talán_ jobban tetszik. Végső soron brutál szép eredményt ad ez az epson papír a canon nyomtatóban.

Téma megosztása:

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.