Egyébként nem tudom, hogy vagytok vele, az én fusim (M7405) elég zajos, még irodai felhasználás mellett is gyakran és hosszan ment a ventillátor. Aztán tegnap olvagattam mindenfelé, és rájöttem, hogy a
Centrino Hardware Control nevű csodát a monitorozáson kívül másra is lehet használni, méghozzá jól underclockolni a CPU-t. Az én gépemben egy 1500 MHz-es Dothan van, ami a speedsteppel 600 és 1500 MHz között változtatja az órajelét, illetve alapból 0,988 és 1,276 V között változtatja a feszültségét, azonban nem kell neki ennyi feszkó a stabil működéshez! A fent említett cuccal be lehet állítani, hogy mekkora szerzó esetén mekkora feszt adjon a procinak, amit 600 és 1500 Mhz között lineárian elosztottam 0,7 és 0,988 V között. Azóta a notebook-om ventije egyetlenegyzer zúgott föl
A beállítáok után egyébként a program minden szorzóbeállításnál csinál 30 sec stabilitási tesztet egy 100%-os prociloaddal, és ha fagy a gép, akkor feljebb kell rakni a feszültséget. Érdemes kipróbálni, ha titeket is zavar a venti hangja. Károsodni az alacsonyabb fesztől nem károsodik a proci, illetve a ventillátor is ugyanakkor kapcsol be (adott hőfokon), a trükk az, hogy az alacsonyabb fesz miatt ezt a hőfokot jóval nehezebben éri el a notesz.
A beállítás egyébként igazán komoly, teljesítményigényes alkalmazásokkal (játékok, grafikus programok) nem volt tesztelve, mivel én alapvetően alacsony teljesítményigényű dolgokat haználok, mondhatni irodai felhasználó vagyok (web, ssh, irc, rdp, icq, msn, office dógok), a legnagyobb terhelést a dvd írás vagy a filmnézés adja. Aki sok játékot vagy 100-as loadot okozó alkalmazást használ, annak nyilván érdemes egy komolyabb tesztet futtatni a gépen, illetve a nagy load miatt lehet, hogy nem fog annyit számítani az underclocking, mivel 1V környékén már elég sokat megy a venti.
Sok sikert