Idézet: Lauda - Dátum: 2005. ápr. 2., szombat - 16:53
Nézd, én sem tudom pontosan, mi vonatkozik pl. a kerékpárosokra. De holnap délelőtt lesz óránk a Közl. Főfelügyeletes csajjal, megkérdem tőle, én is kíváncsi vagyok rá.
Azt viszont, hogy tudnod kéne az ADR-t, meg a BTK-t, és a többi faszságot, nem hinném. Az égvilágon semmi közöd hozzá, egészen addig, amíg nem az a foglalkozásod mondjuk. Még azt sem kell tudnod, hogy milyen poroltók kellenek mondjuk a teherautókhoz, egészen addig, míg nem mész arra a kategóriára. Vagy, hogy mennyi ADR pontig lehet szállítani disszupalackot külön papír nélkül. Mondjuk kivételesen tudom mindegyiket, de csak azért, mert pl. az ADR-t megkérdeztem az egyik gázbeszállítótól, különben nem tudnám, mert sosem tanították.
Nem értesz... meg a magyar jogrendet sem.
A magyar jogrend úgy működik, hogy neked, mint állampolgárnak, minden törvényt ismerned kell.
A törvényeknek van időbeli, és területi (illetve alanyi) hatályosságat. Azaz hogy mikor, hol, és kire érvényes a duma.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ismerned kell a BTK-t, és a PTK-t is. Nem kell fejből tudnod, erre valók a jogszabálygyűjtemények. De ismerned kell. Tehát ha KFT-t csinálsz, és nem adózol, nem mondhatod azt, hogy nem tudtad, hogy adózni kell. Az adózási törvényben ott van, hogy kell, és hogy hogyan kell.
Sőt, az is, hogy ha te krampampuli-gyártással foglalkozol, akkor neked személy szerint hogyan kell.
Ugyanez az ADR.
Véletlenül épp szállítmányozással foglalkozom, tudom miről van szó.
Az ADR-t is törvényerejű rendeletben hirdették ki, hatályos jogszabály tartalmazza a dolgokat. Nyilván ennek is van hatályossága.
Ha nem foglalkozol olyasmivel, hogy a hatálya rád is kiterjedjen, akkor semmi dolgod vele.
Abban a szent minutumban, amint elkezdesz ilyesmivel foglalkozni, már lesz vele dolgod. Tudnod kell. Akkor is, ha nem tetszik.
A BTK, PTK, stb-t meg azért kell tudni, mert azok a mindennapi életet szabályozzák, azzal meg akarva-akaratlanul is kénytelen vagy foglalkozni, az nem olyan, mint az ADR-fuvarozás.
A BTK-t nem csak a jogászoknak kell tudnia, meg a bíróknak. Neked is, mert azokat a dolgokat, amik benne vannak, te is el tudod követni. Mert rád is hatályos a törvény. Ennyi.