HWSW Informatikai Kerekasztal: Pár kérdés a VHS-DVD, DV kamera-DV digizésről - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (11 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Pár kérdés a VHS-DVD, DV kamera-DV digizésről

#1 Felhasználó inaktív   BZoltán 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 02. 03. 23:26

Sziasztok!
Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy van egy Pinnacle PCTV Pro tunerkártyám és ez Composite ossze van kötve egy videolejátszóval. Mivel van jópár családi felvételem és ezeket szeretném dvd-re kiírni. Amivel most veszem fel a filmeket Intervideo WINDVR 3 jó mínőséget csinál nem is azzal van a gond hanem ugye vannak elég régi kazik is aminek már nem annyira jó a minősége. A kéréseim:
Mondjatok nekem olyan programot amivel egyszerűen tudok pl ilyenket csinálni hogy: A film elejére Kezdő szöveget (Esetleg animálva), és a film végére is valami szövegfélét befejezésnek.
Továbbá szeretném megkérdezni, hogy lehetséges-e olyat csinálni a filmel ami nem igazán jó minőségű egy kicsit retusálni (Sharpen, Zajtalanítás hasonló dolgok)?
Segítsetek légyszi. Ha lehet legyen kb olyan szintű mint a movie maker csak tudjon mpeg2 ben dolgozni.
Megértéseteket és segítségeteket előre is köszönöm.

#2 Felhasználó inaktív   Fresi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 02. 04. 00:07

Sony Vegas 5.0b :up:

#3 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 04. 07:35

a régi kazetták - nemtommilyen videó (gondolom nincs rajta TBC) - tunerkártya trióval nem biztos, hogy mindig jó eredményt fogsz elérni... mindenesetre egy próbát megér :)

DV kamera-DV digizésről: ilyen nincs. pontosabban van, csak nincs értelme. dv kazi tartalmát firewire-ön keresztül egyszerűen csak át kell másolni a pcre
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#4 Felhasználó inaktív   BuXY95 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 08. 19:45

jé, engem is B. Zoltánnak hívnak!  :mirror:

na mindegy. csak annyi egyszerű kérdésem lenne, hogy milyen progi képes arra, hogy egyből mpeg2-be, full-PAL interlaced felvegyen?
BuXY

#5 Felhasználó inaktív   sKeLeToR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2005. 02. 08. 20:27

Sziasztok, nekem van egy olyan kérdésem, hogy az adobe premiere pro-ban hogyan lehet az összevágott filmemnek a képét full képernyőbe rakni, mert amikor lejátszom, akkor a video kerete sokkal kisebb, mint amilyennek szeretném. Tehát hogyan tudom nagyobbra fenni a szélességét és a magasságát a videonak a premier-ben, mert gondolom tud ilyet. Bocsesz, hogy nem a témába vág, de nem akartam ezért új topikot nyitni.
Ha Chuck Norris beleesik a vízbe, akkor ő nem lesz vizes, hanem a víz lesz Chuck Norris-os! :-D

#6 Felhasználó inaktív   sKeLeToR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 11:17

Idézet: sKeLeToR - Dátum: 2005. febr. 8., kedd - 21:27

Sziasztok, nekem van egy olyan kérdésem, hogy az adobe premiere pro-ban hogyan lehet az összevágott filmemnek a képét full képernyőbe rakni, mert amikor lejátszom, akkor a video kerete sokkal kisebb, mint amilyennek szeretném. Tehát hogyan tudom nagyobbra fenni a szélességét és a magasságát a videonak a premier-ben, mert gondolom tud ilyet. Bocsesz, hogy nem a témába vág, de nem akartam ezért új topikot nyitni.

Valaki ááááá válaszoljon :respect:
Ha Chuck Norris beleesik a vízbe, akkor ő nem lesz vizes, hanem a víz lesz Chuck Norris-os! :-D

#7 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 11:24

Idézet: sKeLeToR - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 11:17

Valaki ááááá válaszoljon :respect:

Mit jelent nálad, hogy full képernyőre?  :think: Mi az, hogy a videó kerete sokkal kisebb? Minél kisebb? Mekkora a felbontása a videónak?

Szerkesztette: wpepi 2005. 02. 09. 11:26 -kor

#8 Felhasználó inaktív   sKeLeToR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 11:53

Idézet: wpepi - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 12:24

Mit jelent nálad, hogy full képernyőre?  :think: Mi az, hogy a videó kerete sokkal kisebb? Minél kisebb? Mekkora a felbontása a videónak?

Hát azt jelenti, hogy van egy film, amit meg szeretnék vágni a premiere-ben és azt szeretném, hogy teljes képernyős legyen! Ezalatt azt értem, hogy amikor a beimportált filmet megnyitom monnyuk a winfos media playerben, akkor az teljes képernyős, viszont amikor már beimportálom a premierbe és exportálom avi-ba és utána ezt az exportált avit tömörítés után lejátszo wnnfos media playerben, akkor már nem teljes képernyős, hanem sokkal kisebb, tehát össze van menve kb fele akkora! :think:
Kissebb a kép és körülötte meg minden fekete. De nekem ugyan olyan teljes képernyős kell, mint amilyen a beimportálás előtt! :)
Jah és avideo felbontása 384*288-as, amit beimportálok.
Ami ráadásul valami 700 akárhányas felbontású lesz :think:
Próbáltam már ntsc-s és pal-os formátumot is, meg wide screeneset is, de mindig ugyanaz. :think:

Szerkesztette: sKeLeToR 2005. 02. 09. 11:58 -kor

#9 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 12:16

Idézet: sKeLeToR - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 11:53

Hát azt jelenti, hogy van egy film, amit meg szeretnék vágni a premiere-ben és azt szeretném, hogy teljes képernyős legyen! Ezalatt azt értem, hogy amikor a beimportált filmet megnyitom monnyuk a winfos media playerben, akkor az teljes képernyős, viszont amikor már beimportálom a premierbe és exportálom avi-ba és utána ezt az exportált avit tömörítés után lejátszo wnnfos media playerben, akkor már nem teljes képernyős, hanem sokkal kisebb, tehát össze van menve kb fele akkora! :think:
Kissebb a kép és körülötte meg minden fekete. De nekem ugyan olyan teljes képernyős kell, mint amilyen a beimportálás előtt! :)
Jah és avideo felbontása 384*288-as, amit beimportálok.
Ami ráadásul valami 700 akárhányas felbontású lesz :think:
Próbáltam már ntsc-s és pal-os formátumot is, meg wide screeneset is, de mindig ugyanaz. :think:

A 384x288 nem full screen. A full screen videó mérete 768x576!
A Premiere-ben exportnál beállítottad a CIF-nek (384x288) megfelelő arányt?

"Ami ráadásul valami 700 akárhányas felbontású lesz"

Igen mert a Premiere alapesetben full screen azaz 768/720x576 felbontású videók szerkesztésére van kitalálva. Ha sima CIF azaz 384x288 méretet dolgozol fel akkor a projektnek is CIF formátumúnak kell lennie (alapeset a full screen) továbbá az exportnál is át kell állítani erre a méretre.

#10 Felhasználó inaktív   sKeLeToR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 12:23

Idézet: wpepi - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 13:16

A 384x288 nem full screen. A full screen videó mérete 768x576!
A Premiere-ben exportnál beállítottad a CIF-nek (384x288) megfelelő arányt?

"Ami ráadásul valami 700 akárhányas felbontású lesz"

Igen mert a Premiere alapesetben full screen azaz 768/720x576 felbontású videók szerkesztésére van kitalálva. Ha sima CIF azaz 384x288 méretet dolgozol fel akkor a projektnek is CIF formátumúnak kell lennie (alapeset a full screen) továbbá az exportnál is át kell állítani erre a méretre.

Thx, ezeket megnézem, aztán jelentkezek :D

#11 Felhasználó inaktív   sKeLeToR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 12:46

Hol tudom ezt a ciff-et beállítani? Csakennyit mondj még :)

#12 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 13:01

Idézet: sKeLeToR - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 12:46

Hol tudom ezt a ciff-et beállítani? Csakennyit mondj még :)

Nem CIFF hanem CIF és amikor új projektet nyitsz akkor ott az egyéni beállítást kell választani és ott megadni a szerkesztendő videó méretét azaz a 384x288-at. Továbbá exportnál az export panelon lehet méreteket adni.

#13 Felhasználó inaktív   sKeLeToR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 20:49

Vá! Most már sikerült megcsinálni a teljes képernyőt, de most meg egy olyan problémám van, hogy szétvágtam a filmet, összeraktam ami kell, raktam rá effekteket is és amikor lejátszom, akkor látszanak benne olyan részek, amiket kivágtam a filmből, de a kivágott kis részek után jönnének azok a képek és ezek látszanak az effektben! Ezt hogyan tudom kiküszöbölni?

#14 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 10. 09:15

Idézet: sKeLeToR - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 20:49

Vá! Most már sikerült megcsinálni a teljes képernyőt, de most meg egy olyan problémám van, hogy szétvágtam a filmet, összeraktam ami kell, raktam rá effekteket is és amikor lejátszom, akkor látszanak benne olyan részek, amiket kivágtam a filmből, de a kivágott kis részek után jönnének azok a képek és ezek látszanak az effektben! Ezt hogyan tudom kiküszöbölni?

Milyen formátumú videó ez? MPEG1, MPEG2, MJPEG, DV, stb.?
Rendelkezik a Premiere olyan codec-el amilyen a forrás videó? Export előtt renderelted?

#15 Felhasználó inaktív   sKeLeToR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 10. 10:53

Idézet: wpepi - Dátum: 2005. febr. 10., csütörtök - 10:15

Milyen formátumú videó ez? MPEG1, MPEG2, MJPEG, DV, stb.?
Rendelkezik a Premiere olyan codec-el amilyen a forrás videó? Export előtt renderelted?

Naszóval: Amit beimportálok a premiere-be az sima avi formátumú 1-óra mittomén hány perces.
Megvágom ami kell, pontosan ott vágom el a filmet, ahol már nem látszik semmi utána.
Aztán ráteszem az effekteket, az elejére dissolve-ot, közéjük pedig cube effektet, tehát a kép balról jobbra átfordul.
Aztán exportot nyomok, itt azt válaszom, hogy movie és elmentem szintén avi-ba.
Aztán virtualdub-al pedig tömörítem szintén aviba, és itt a video-compression menüpontban a microsoft mpeg-4 video codec v1-et választom.
És amikor megnézem a videót, akkor az áttűnésnél is és a cube fordulásos effect-nél is látszik még a teljes filmben utána következő kis jelenet, pedig én azt kivágtam, mert a premier-ben megnéztem a levágott filmrészlet végét képkoctárol képkockára a monitoron levő léptetővel és akkor bezzeg nincs ott semmi, utána egyből sötétet mutat.
Hát ez van :think:
Ja és export előtt nem rendereltem, mert azt mindig akkor csinálja automatikusan ha exportálom, nem?
Lehet előtte is renderelni? Azt hogyan kell?
Azt meg, hogy rendelkezik-e olyan codec-el a premiere, arról fingom nincs. Ezt hol lehet megnézni?

Szerkesztette: sKeLeToR 2005. 02. 10. 10:59 -kor

#16 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 10. 11:41

Idézet: sKeLeToR - Dátum: 2005. febr. 10., csütörtök - 10:53

Naszóval: Amit beimportálok a premiere-be az sima avi formátumú 1-óra mittomén hány perces.
Megvágom ami kell, pontosan ott vágom el a filmet, ahol már nem látszik semmi utána.
Aztán ráteszem az effekteket, az elejére dissolve-ot, közéjük pedig cube effektet, tehát a kép balról jobbra átfordul.
Aztán exportot nyomok, itt azt válaszom, hogy movie és elmentem szintén avi-ba.
Aztán virtualdub-al pedig tömörítem szintén aviba, és itt a video-compression menüpontban a microsoft mpeg-4 video codec v1-et választom.
És amikor megnézem a videót, akkor az áttűnésnél is és a cube fordulásos effect-nél is látszik még a teljes filmben utána következő kis jelenet, pedig én azt kivágtam, mert a premier-ben megnéztem a levágott filmrészlet végét képkoctárol képkockára a monitoron levő léptetővel és akkor bezzeg nincs ott semmi, utána egyből sötétet mutat.
Hát ez van :think:
Ja és export előtt nem rendereltem, mert azt mindig akkor csinálja automatikusan ha exportálom, nem?
Lehet előtte is renderelni? Azt hogyan kell?
Azt meg, hogy rendelkezik-e olyan codec-el a premiere, arról fingom nincs. Ezt hol lehet megnézni?

Először is az AVI csak egy gyűjtő név és nem formátum. AVI=Audio Video Interleave
Az AVI lehet DV, MJPEG, DIVX (igaz ez inkább MPEG4 alap azaz semmi köze a klasszikus AVI-hoz csak a kiterjesztése AVI), stb. Azt, hogy az AVI milyen formátum az dönti el, hogy milyen codec-el lett tömörítve.
Ebből következik, hogy a lejátszáshoz/szerkesztéshez is rendelkezni kell azzal a codec-el amivel a file készült. Mivel szerkesztéskor a szerkesztési pontok újratömörítésre kerülnek mindenképp jelen kell lennie a codec-nek a Premiere-ben.
Renderelés az tulajdonképpen a szerkesztési pontoknak olyan formátumú elkészítése mint maga a forrás videó (ezért fontos, hogy elérhető legyen Premiere-ből az a codec amivel az eredeti szerkesztendő videó készült) pld. DV AVI-hoz nem kell külön codec mert ezt a Premiere tartalmazza.

A Premiere egy NLE alapú szerkesztő program ami azt jelenti, hogy szerkesztéskor nem nyúl az eredeti forrás file-hoz hanem egy leíró alapján dolgozik.  Pontosabban a projekt file tartalmaz mindent (vágási pontok, effektek, stb.)

Szerk:
Szerkesztésnél a Premiere-ben a time line időegységét 1 frame osztásúra raktad? Mert csak így lehet kockapontos vágást készíteni.

Szerkesztette: wpepi 2005. 02. 10. 11:45 -kor

#17 Felhasználó inaktív   sKeLeToR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 10. 11:48

Idézet: wpepi - Dátum: 2005. febr. 10., csütörtök - 12:41

Először is az AVI csak egy gyűjtő név és nem formátum. AVI=Audio Video Interleave
Az AVI lehet DV, MJPEG, DIVX (igaz ez inkább MPEG4 alap azaz semmi köze a klasszikus AVI-hoz csak a kiterjesztése AVI), stb. Azt, hogy az AVI milyen formátum az dönti el, hogy milyen codec-el lett tömörítve.
Ebből következik, hogy a lejátszáshoz/szerkesztéshez is rendelkezni kell azzal a codec-el amivel a file készült. Mivel szerkesztéskor a szerkesztési pontok újratömörítésre kerülnek mindenképp jelen kell lennie a codec-nek a Premiere-ben.
Renderelés az tulajdonképpen a szerkesztési pontoknak olyan formátumú elkészítése mint maga a forrás videó (ezért fontos, hogy elérhető legyen Premiere-ből az a codec amivel az eredeti szerkesztendő videó készült) pld. DV AVI-hoz nem kell külön codec mert ezt a Premiere tartalmazza.

A Premiere egy NLE alapú szerkesztő program ami azt jelenti, hogy szerkesztéskor nem nyúl az eredeti forrás file-hoz hanem egy leíró alapján dolgozik.  Pontosabban a projekt file tartalmaz mindent (vágási pontok, effektek, stb.)

Szerk:
Szerkesztésnél a Premiere-ben a time line időegységét 1 frame osztásúra raktad? Mert csak így lehet kockapontos vágást készíteni.

Kössz az oktatófilmet, de akkor most mit is kell csinálnom, hogy jó legyen :D

#18 Felhasználó inaktív   sKeLeToR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 10. 11:54

Idézet: wpepi - Dátum: 2005. febr. 10., csütörtök - 12:41

Szerk:

Fogalmam sincs :omg: azt hogyan is kell :D bocs, de elég amatőr vagyok még a premiere-ben :)

#19 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 10. 12:01

Idézet: sKeLeToR - Dátum: 2005. febr. 10., csütörtök - 11:48

Kössz az oktatófilmet, de akkor most mit is kell csinálnom, hogy jó legyen :D

Először tisztáznod kéne, hogy milyen formátum a szerkesztendő AVI. Utána meg kell nézni, hogy a Premiere import és export oldalon támogatja e azaz van e olyan telepített codec ami erre alkalmas. Ha ez kész akkor lehet szerkeszteni (a Premiere idősíkját 1 frame kiosztásra kell tenni amikor vágsz). Szerkeszteni lehet simán csak a videosávon de szerintem jobb az A-B editor funkció.

Egyébként ha kezdő vagy miért a Premiere-t választottad. A Premiere az egyik legbonyolultabb NLE program. Igaz az egyik legjobb is viszont a használatához elég mély ismeretekkel kell rendelkezni az NL editálás terén.

Szerk:
A time line időegységét a time line tulajdonságainál lehet állítani (ott lehet megadni azt is, hogy ebben az esetben minden képkocka megjelenjen az idősíkon)

Szerkesztette: wpepi 2005. 02. 10. 12:06 -kor

#20 Felhasználó inaktív   sKeLeToR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 10. 12:06

Idézet: wpepi - Dátum: 2005. febr. 10., csütörtök - 13:01

Először tisztáznod kéne, hogy milyen formátum a szerkesztendő AVI. Utána meg kell nézni, hogy a Premiere import és export oldalon támogatja e azaz van e olyan telepített codec ami erre alkalmas. Ha ez kész akkor lehet szerkeszteni (a Premiere idősíkját 1 frame kiosztásra kell tenni amikor vágsz). Szerkeszteni lehet simán csak a videosávon de szerintem jobb az A-B editor funkció.

Egyébként ha kezdő vagy miért a Premiere-t választottad. A Premiere az egyik legbonyolultabb NLE program. Igaz az egyik legjobb is viszont a használatához elég mély ismeretekkel kell rendelkezni az NL editálás terén.

Oké köszi a segítséget :)

Téma megosztása:

• (11 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó