Pár kérdés a VHS-DVD, DV kamera-DV digizésről
Elküldve: 2005. 02. 03. 23:26
Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy van egy Pinnacle PCTV Pro tunerkártyám és ez Composite ossze van kötve egy videolejátszóval. Mivel van jópár családi felvételem és ezeket szeretném dvd-re kiírni. Amivel most veszem fel a filmeket Intervideo WINDVR 3 jó mínőséget csinál nem is azzal van a gond hanem ugye vannak elég régi kazik is aminek már nem annyira jó a minősége. A kéréseim:
Mondjatok nekem olyan programot amivel egyszerűen tudok pl ilyenket csinálni hogy: A film elejére Kezdő szöveget (Esetleg animálva), és a film végére is valami szövegfélét befejezésnek.
Továbbá szeretném megkérdezni, hogy lehetséges-e olyat csinálni a filmel ami nem igazán jó minőségű egy kicsit retusálni (Sharpen, Zajtalanítás hasonló dolgok)?
Segítsetek légyszi. Ha lehet legyen kb olyan szintű mint a movie maker csak tudjon mpeg2 ben dolgozni.
Megértéseteket és segítségeteket előre is köszönöm.
Elküldve: 2005. 02. 04. 07:35

DV kamera-DV digizésről: ilyen nincs. pontosabban van, csak nincs értelme. dv kazi tartalmát firewire-ön keresztül egyszerűen csak át kell másolni a pcre
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt
Elküldve: 2005. 02. 08. 19:45

na mindegy. csak annyi egyszerű kérdésem lenne, hogy milyen progi képes arra, hogy egyből mpeg2-be, full-PAL interlaced felvegyen?
Elküldve: 2005. 02. 08. 20:27
Elküldve: 2005. 02. 09. 11:17
Idézet: sKeLeToR - Dátum: 2005. febr. 8., kedd - 21:27
Valaki ááááá válaszoljon

Elküldve: 2005. 02. 09. 11:24
Idézet: sKeLeToR - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 11:17

Mit jelent nálad, hogy full képernyőre?

Szerkesztette: wpepi 2005. 02. 09. 11:26 -kor
Elküldve: 2005. 02. 09. 11:53
Idézet: wpepi - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 12:24

Hát azt jelenti, hogy van egy film, amit meg szeretnék vágni a premiere-ben és azt szeretném, hogy teljes képernyős legyen! Ezalatt azt értem, hogy amikor a beimportált filmet megnyitom monnyuk a winfos media playerben, akkor az teljes képernyős, viszont amikor már beimportálom a premierbe és exportálom avi-ba és utána ezt az exportált avit tömörítés után lejátszo wnnfos media playerben, akkor már nem teljes képernyős, hanem sokkal kisebb, tehát össze van menve kb fele akkora!

Kissebb a kép és körülötte meg minden fekete. De nekem ugyan olyan teljes képernyős kell, mint amilyen a beimportálás előtt!

Jah és avideo felbontása 384*288-as, amit beimportálok.
Ami ráadásul valami 700 akárhányas felbontású lesz

Próbáltam már ntsc-s és pal-os formátumot is, meg wide screeneset is, de mindig ugyanaz.

Szerkesztette: sKeLeToR 2005. 02. 09. 11:58 -kor
Elküldve: 2005. 02. 09. 12:16
Idézet: sKeLeToR - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 11:53

Kissebb a kép és körülötte meg minden fekete. De nekem ugyan olyan teljes képernyős kell, mint amilyen a beimportálás előtt!

Jah és avideo felbontása 384*288-as, amit beimportálok.
Ami ráadásul valami 700 akárhányas felbontású lesz

Próbáltam már ntsc-s és pal-os formátumot is, meg wide screeneset is, de mindig ugyanaz.

A 384x288 nem full screen. A full screen videó mérete 768x576!
A Premiere-ben exportnál beállítottad a CIF-nek (384x288) megfelelő arányt?
"Ami ráadásul valami 700 akárhányas felbontású lesz"
Igen mert a Premiere alapesetben full screen azaz 768/720x576 felbontású videók szerkesztésére van kitalálva. Ha sima CIF azaz 384x288 méretet dolgozol fel akkor a projektnek is CIF formátumúnak kell lennie (alapeset a full screen) továbbá az exportnál is át kell állítani erre a méretre.
Elküldve: 2005. 02. 09. 12:23
Idézet: wpepi - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 13:16
A Premiere-ben exportnál beállítottad a CIF-nek (384x288) megfelelő arányt?
"Ami ráadásul valami 700 akárhányas felbontású lesz"
Igen mert a Premiere alapesetben full screen azaz 768/720x576 felbontású videók szerkesztésére van kitalálva. Ha sima CIF azaz 384x288 méretet dolgozol fel akkor a projektnek is CIF formátumúnak kell lennie (alapeset a full screen) továbbá az exportnál is át kell állítani erre a méretre.
Thx, ezeket megnézem, aztán jelentkezek

Elküldve: 2005. 02. 09. 12:46

Elküldve: 2005. 02. 09. 13:01
Idézet: sKeLeToR - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 12:46

Nem CIFF hanem CIF és amikor új projektet nyitsz akkor ott az egyéni beállítást kell választani és ott megadni a szerkesztendő videó méretét azaz a 384x288-at. Továbbá exportnál az export panelon lehet méreteket adni.
Elküldve: 2005. 02. 09. 20:49
Elküldve: 2005. 02. 10. 09:15
Idézet: sKeLeToR - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 20:49
Milyen formátumú videó ez? MPEG1, MPEG2, MJPEG, DV, stb.?
Rendelkezik a Premiere olyan codec-el amilyen a forrás videó? Export előtt renderelted?
Elküldve: 2005. 02. 10. 10:53
Idézet: wpepi - Dátum: 2005. febr. 10., csütörtök - 10:15
Rendelkezik a Premiere olyan codec-el amilyen a forrás videó? Export előtt renderelted?
Naszóval: Amit beimportálok a premiere-be az sima avi formátumú 1-óra mittomén hány perces.
Megvágom ami kell, pontosan ott vágom el a filmet, ahol már nem látszik semmi utána.
Aztán ráteszem az effekteket, az elejére dissolve-ot, közéjük pedig cube effektet, tehát a kép balról jobbra átfordul.
Aztán exportot nyomok, itt azt válaszom, hogy movie és elmentem szintén avi-ba.
Aztán virtualdub-al pedig tömörítem szintén aviba, és itt a video-compression menüpontban a microsoft mpeg-4 video codec v1-et választom.
És amikor megnézem a videót, akkor az áttűnésnél is és a cube fordulásos effect-nél is látszik még a teljes filmben utána következő kis jelenet, pedig én azt kivágtam, mert a premier-ben megnéztem a levágott filmrészlet végét képkoctárol képkockára a monitoron levő léptetővel és akkor bezzeg nincs ott semmi, utána egyből sötétet mutat.
Hát ez van

Ja és export előtt nem rendereltem, mert azt mindig akkor csinálja automatikusan ha exportálom, nem?
Lehet előtte is renderelni? Azt hogyan kell?
Azt meg, hogy rendelkezik-e olyan codec-el a premiere, arról fingom nincs. Ezt hol lehet megnézni?
Szerkesztette: sKeLeToR 2005. 02. 10. 10:59 -kor
Elküldve: 2005. 02. 10. 11:41
Idézet: sKeLeToR - Dátum: 2005. febr. 10., csütörtök - 10:53
Megvágom ami kell, pontosan ott vágom el a filmet, ahol már nem látszik semmi utána.
Aztán ráteszem az effekteket, az elejére dissolve-ot, közéjük pedig cube effektet, tehát a kép balról jobbra átfordul.
Aztán exportot nyomok, itt azt válaszom, hogy movie és elmentem szintén avi-ba.
Aztán virtualdub-al pedig tömörítem szintén aviba, és itt a video-compression menüpontban a microsoft mpeg-4 video codec v1-et választom.
És amikor megnézem a videót, akkor az áttűnésnél is és a cube fordulásos effect-nél is látszik még a teljes filmben utána következő kis jelenet, pedig én azt kivágtam, mert a premier-ben megnéztem a levágott filmrészlet végét képkoctárol képkockára a monitoron levő léptetővel és akkor bezzeg nincs ott semmi, utána egyből sötétet mutat.
Hát ez van

Ja és export előtt nem rendereltem, mert azt mindig akkor csinálja automatikusan ha exportálom, nem?
Lehet előtte is renderelni? Azt hogyan kell?
Azt meg, hogy rendelkezik-e olyan codec-el a premiere, arról fingom nincs. Ezt hol lehet megnézni?
Először is az AVI csak egy gyűjtő név és nem formátum. AVI=Audio Video Interleave
Az AVI lehet DV, MJPEG, DIVX (igaz ez inkább MPEG4 alap azaz semmi köze a klasszikus AVI-hoz csak a kiterjesztése AVI), stb. Azt, hogy az AVI milyen formátum az dönti el, hogy milyen codec-el lett tömörítve.
Ebből következik, hogy a lejátszáshoz/szerkesztéshez is rendelkezni kell azzal a codec-el amivel a file készült. Mivel szerkesztéskor a szerkesztési pontok újratömörítésre kerülnek mindenképp jelen kell lennie a codec-nek a Premiere-ben.
Renderelés az tulajdonképpen a szerkesztési pontoknak olyan formátumú elkészítése mint maga a forrás videó (ezért fontos, hogy elérhető legyen Premiere-ből az a codec amivel az eredeti szerkesztendő videó készült) pld. DV AVI-hoz nem kell külön codec mert ezt a Premiere tartalmazza.
A Premiere egy NLE alapú szerkesztő program ami azt jelenti, hogy szerkesztéskor nem nyúl az eredeti forrás file-hoz hanem egy leíró alapján dolgozik. Pontosabban a projekt file tartalmaz mindent (vágási pontok, effektek, stb.)
Szerk:
Szerkesztésnél a Premiere-ben a time line időegységét 1 frame osztásúra raktad? Mert csak így lehet kockapontos vágást készíteni.
Szerkesztette: wpepi 2005. 02. 10. 11:45 -kor
Elküldve: 2005. 02. 10. 11:48
Idézet: wpepi - Dátum: 2005. febr. 10., csütörtök - 12:41
Az AVI lehet DV, MJPEG, DIVX (igaz ez inkább MPEG4 alap azaz semmi köze a klasszikus AVI-hoz csak a kiterjesztése AVI), stb. Azt, hogy az AVI milyen formátum az dönti el, hogy milyen codec-el lett tömörítve.
Ebből következik, hogy a lejátszáshoz/szerkesztéshez is rendelkezni kell azzal a codec-el amivel a file készült. Mivel szerkesztéskor a szerkesztési pontok újratömörítésre kerülnek mindenképp jelen kell lennie a codec-nek a Premiere-ben.
Renderelés az tulajdonképpen a szerkesztési pontoknak olyan formátumú elkészítése mint maga a forrás videó (ezért fontos, hogy elérhető legyen Premiere-ből az a codec amivel az eredeti szerkesztendő videó készült) pld. DV AVI-hoz nem kell külön codec mert ezt a Premiere tartalmazza.
A Premiere egy NLE alapú szerkesztő program ami azt jelenti, hogy szerkesztéskor nem nyúl az eredeti forrás file-hoz hanem egy leíró alapján dolgozik. Pontosabban a projekt file tartalmaz mindent (vágási pontok, effektek, stb.)
Szerk:
Szerkesztésnél a Premiere-ben a time line időegységét 1 frame osztásúra raktad? Mert csak így lehet kockapontos vágást készíteni.
Kössz az oktatófilmet, de akkor most mit is kell csinálnom, hogy jó legyen

Elküldve: 2005. 02. 10. 11:54
Idézet: wpepi - Dátum: 2005. febr. 10., csütörtök - 12:41
Fogalmam sincs

Elküldve: 2005. 02. 10. 12:01
Idézet: sKeLeToR - Dátum: 2005. febr. 10., csütörtök - 11:48

Először tisztáznod kéne, hogy milyen formátum a szerkesztendő AVI. Utána meg kell nézni, hogy a Premiere import és export oldalon támogatja e azaz van e olyan telepített codec ami erre alkalmas. Ha ez kész akkor lehet szerkeszteni (a Premiere idősíkját 1 frame kiosztásra kell tenni amikor vágsz). Szerkeszteni lehet simán csak a videosávon de szerintem jobb az A-B editor funkció.
Egyébként ha kezdő vagy miért a Premiere-t választottad. A Premiere az egyik legbonyolultabb NLE program. Igaz az egyik legjobb is viszont a használatához elég mély ismeretekkel kell rendelkezni az NL editálás terén.
Szerk:
A time line időegységét a time line tulajdonságainál lehet állítani (ott lehet megadni azt is, hogy ebben az esetben minden képkocka megjelenjen az idősíkon)
Szerkesztette: wpepi 2005. 02. 10. 12:06 -kor
Elküldve: 2005. 02. 10. 12:06
Idézet: wpepi - Dátum: 2005. febr. 10., csütörtök - 13:01
Egyébként ha kezdő vagy miért a Premiere-t választottad. A Premiere az egyik legbonyolultabb NLE program. Igaz az egyik legjobb is viszont a használatához elég mély ismeretekkel kell rendelkezni az NL editálás terén.
Oké köszi a segítséget