Idézet: BaconBazsó - Dátum: 2008. máj. 6., kedd - 19:13
Hello!
Az utóbbi 1hétben kb.2000oldalt nyomtattam Canon ip4500-as nyomtatómmal és úgy számoltam,hogy a tintaköltség 1ft/oldal lett (utángyártott patron,csak fekete).Elkezdtem lézerben gondolkodni mivel gondolom a tintasugarast nem erre találták ki.HP P3005-ös nyomtató vásárlását tervezem amivel 'üzletszerűen' szeretnék nyomtatni.Ehez találtam utángyártott tonert (spektrum,Q7551X) 16.500FT-ért ami elvileg 13000oldalra elég.
Kérdésem a következő lenne:A toner és lapköltségeken kívül mivel kell még számolnom 'nagy' nyomtatási mennyiség esetén?
Ha a heti 2000 oldal csak egy pillanatnyi terhelés volt, és egyébként havi 3000 fölé nem megy a nyomtatási mennyiséged, akkor még nem olyan veszélyes a helyzet, arra az alsó-közepes kategória is megfelel, a kinézett P3005-ös nyomtató pl. teljesen jó. Nálunk pl. fut egy HP1010-es SOHO kategóriás nyomtató is havi 3000-res terheléssel, immár 4. éve.
Ezen kívül technikailag érdemes még olyanra odafigyelni, hogy
- Ha több gépről is használjátok a nyomtatót, nem árt bele egy printserver. Még akkor is, ha van szervergépe a hálózatnak, könnyebb lesz tőle a madzagozás. (Igaz, ez nem alapkövetelmény, printservert utólag is lehet hozzádobni a legtöbb nyomtatóhoz.)
- Nagyon előnyös, szinte alapkövetelmény, hogy a nyomtató tudjon PCL vagy PostScript nyelvet. Ezek ugyanis szabvány nyelvek, tehát a nyomtató nem fog függeni a gyártó drivertámogatásától. (Mert pl. ha 3 év múlva leállítja a támogatást a HP és nem ír már a következő generációs Windowshoz drivert, akkor a fenti nyelveket nem beszélő nyomtatókat hajadra kenheted.) Továbbá emiatt platformfüggetlen is lesz a nyomtató, menni fog DOS/Linux/kávéfőző alatt is.
A fentieknek a P3005 speciel megfelel. Ha viszont javítani kellene, akkor hivatalos HP márkaszervizbe csak addig vidd, amíg garanciális, onnantól jobban jársz bármelyik maszek HP szervizzel.
Azonban ha havi 5000 oldal fölé duzzadna a nyomtatási mennyiséged, akkor már érdemes egy forgalmazó-karbantartó céggel leszerződni. Azaz kirakják az egyébként is nagyterhelésű nyomtatót és havi fix díjért töltik festékkel, meg tisztítják/cserélik az elhasznált alkatrészeket.
Pen-drive-on, notebookon, PDA-n kizárólag máshonnan reprodukálható/visszamásolható adat legyen!
Ami hordozható, az nem megbízható!