Apeh - HUP Ha még nem volt, most lesz
Elküldve: 2005. 02. 24. 10:25
Elküldve: 2005. 02. 25. 09:28
Idézet: Supageo - Dátum: 2005. febr. 24., csütörtök - 10:25
Csak támogatni tudom (lelkiekben)
A 2. ponttal nem értek egyet. Egyelőre még a szakma sem igazán tudta eldönteni, hogy melyik a jobb megoldás: egy tanúsítvány használata minden célra, vagy pedig több különféle tanúsítvány akár célonként különválasztva. Az első megoldás előnye az egyszerűbb kezelés, hátránya, hogy gyakorlatilag törvényerővel kell kikényszeríteni, hogy mindenkinek meg kell bíznia adott hitelesítésszolgáltatóban, valamint ha vissza kell vonni egy tanúsítványt, akkor az új tanúsítvány elkészültéig gyakorlatilag semmit nem lehet elintézni elektronikus úton. A második megoldás kicsit bonyolultabb, de egy kártyára végül is elég sok kulcs és tanúsítvány elfér.
Az APEH ingyenes tanúsítványa csak akkor okozna versenyhátrányt a kereskedelmi hitelesítésszolgáltatóknak, ha máshol is felhasználható lenne az általa kiadott tanúsítvány.
Elküldve: 2005. 02. 28. 21:16
Feltételezem, hogy az adóbevallásokat (mint nálunk is) könyvelők csinálják. Feltételezem, hogy a könyvelők nagy része olyan személy (általában hölgy, nem ritkán középkorú hölgy), akik elsősorban a pénzügyi/számviteli/könyvviteli információk birtokában vannak, ezért is könyvelők, és nem rendszergazdák. Tapasztalataim szerint ők általában ragaszkodnak a grafikus felületű irodai alkalmazásokhoz, nagyjából tudják kezelni a magyar nyelvű archíváló szoftvereket, a magyar nyelvű szövegszerkesztőket, táblázatkezelőket.
Ezen túl, ugyan nem vagyok száz százalékosan képben (70%), de a könyvelőszoftverek magas százaléka (én csak ilyet láttam) vagy windows felületen, vagy szörnyű esetben DOS alatt fut. Mivel egy könyvelőszoftver folyamatos karbantartást és naprakész jogszabálykövetést követel meg, így valószínüleg nem várható ezen a piacon gyors áttörés (szerintem lassú se). Az általam ismert könyvelőirodák jó része még régi, DOS-os szoftvert használ.
Ezen felül figyelembe véve azt, hogy a tisztelt Apeh összes elektronikus bevallást segítő és lehetővé tévő szoftvere windows kliensen fut (Abev, Ebev), nem látom létjogosultságát annak, hogy valaki hirtelen BSD-n akarna könyvelni.
Ahhoz, hogy ennek valódi igénye legyen, először be kellene vezetni az informatika oktatását a könyvelőknek, természetesen alternatív rendszerekre kiterjedően, majd megreformálni az egész könyvelőszoftver piacot (tudtátok hogy egy modern könyvelőszoftver egymillió forintba kerül, plusz az SQL motor ami rossz esetben csak MS lehet?), és ezek után az Apeh összes szoftverét újrairatni, de úgy, hogy egy számocska eltérést se produkáljon, mert akkor összeomlik az egész rendszer. Ennek valószínüleg nem két nap a bevezetése....
Elnézést kérek ha hosszú voltam, de szerintem ez a terület pont az, ahol az idők végezetéig windowsok fognak futni.
Elküldve: 2005. 03. 01. 09:14
Idézet: MADár - Dátum: 2005. febr. 28., hétfő - 21:16
Feltételezem, hogy az adóbevallásokat (mint nálunk is) könyvelők csinálják. Feltételezem, hogy a könyvelők nagy része olyan személy (általában hölgy, nem ritkán középkorú hölgy), akik elsősorban a pénzügyi/számviteli/könyvviteli információk birtokában vannak, ezért is könyvelők, és nem rendszergazdák. Tapasztalataim szerint ők általában ragaszkodnak a grafikus felületű irodai alkalmazásokhoz, nagyjából tudják kezelni a magyar nyelvű archíváló szoftvereket, a magyar nyelvű szövegszerkesztőket, táblázatkezelőket.
Ezen túl, ugyan nem vagyok száz százalékosan képben (70%), de a könyvelőszoftverek magas százaléka (én csak ilyet láttam) vagy windows felületen, vagy szörnyű esetben DOS alatt fut. Mivel egy könyvelőszoftver folyamatos karbantartást és naprakész jogszabálykövetést követel meg, így valószínüleg nem várható ezen a piacon gyors áttörés (szerintem lassú se). Az általam ismert könyvelőirodák jó része még régi, DOS-os szoftvert használ.
Ezen felül figyelembe véve azt, hogy a tisztelt Apeh összes elektronikus bevallást segítő és lehetővé tévő szoftvere windows kliensen fut (Abev, Ebev), nem látom létjogosultságát annak, hogy valaki hirtelen BSD-n akarna könyvelni.
Ahhoz, hogy ennek valódi igénye legyen, először be kellene vezetni az informatika oktatását a könyvelőknek, természetesen alternatív rendszerekre kiterjedően, majd megreformálni az egész könyvelőszoftver piacot (tudtátok hogy egy modern könyvelőszoftver egymillió forintba kerül, plusz az SQL motor ami rossz esetben csak MS lehet?), és ezek után az Apeh összes szoftverét újrairatni, de úgy, hogy egy számocska eltérést se produkáljon, mert akkor összeomlik az egész rendszer. Ennek valószínüleg nem két nap a bevezetése....
Elnézést kérek ha hosszú voltam, de szerintem ez a terület pont az, ahol az idők végezetéig windowsok fognak futni.
Rossz az érvelésed. Ha a bevallást el lehet készíteni 'alternatív' op.rendszeren (Linux, MacOS, stb.), az nem jelenti automatikusan azt, hogy Windows alatt ne lehetne továbbra is elkészíteni. Így a könyvelő vagy bárki más továbbra is maradhatna annál, amit használ, számára a változtatás indifferens.
A vállalkozások adóbevallásait nagyrészt könyvelők készítik, viszont a magánszemélyekét nem okvetlenül (én is saját magam készítem). De a könyvelő (lévén nem számítástechnikus) lehet, hogy ragaszkodik a grafikus felülethez és a magyar nyelvű programokhoz, viszont a könyvelő nem a Windowshoz ragaszkodik. Van magyar nyelvű szövegszerkesztő, táblázatkezelő és még sok minden más Linux alatt is, grafikus felület is van. A könyvelő meg nem rendszergazda, valaki összerakja neki a gépet (Windowst sem tud az emberek nagy része egyedül telepíteni), ő csak használja.
Abban igazad van, hogy a könyvelőprogramok nagy része Windows alatt fut. Jó lenne, ha ezen a téren is jobban érvényesülne a választás szabadsága. Viszont mivel több olyan program is létezik, amelyekkel a könyvelőprogramok jó, ha együttműködnek, és ezek szintén Windowshoz kötődnek, így gátolják az alternatív oprendszerek alatt futó könyvelőprogramok elterjedését. Az egyik ilyen korlát éppen az elektronikus adóbevallás Windowshoz kötődése lehet. Pont ez indokolja a 3. pont létjogosultságát. Szóval nem a könyvelők más oprendszerre oktatása a megoldás, hanem annak lehetőségét kell megteremteni, hogy a könyvelőprogramok a kiegészítésekkel (itt pl. adóbevallás) képesek legyenek más oprendszeren is futni. Akkor nem állna elő olyan helyzet, hogy egy könyvelőprogramhoz mindenképpen SQL servert is kell venni.
Összefoglalva pont azért kell az elektronikus adóbevallás benyújtásának lehetőségét biztosítani több oprendszeren, hogy az utolsó bekezdésed ne legyen igaz.
Elküldve: 2005. 03. 01. 14:12
a, jegyzékben kelljen tiltakozni miatta,
b, az ország jelenlegi helyzetében költségvetési forrásokat csoportosítsanak át erre a fejlesztési felületre.
Azt gondolom, hogy vannak sajnos olyan területek, amik sokkal inkább támogatásra szorulnak, még az informatikán belül is, mint ez. Ha Németországban lennénk, ahol a közigazgatásban azon gondolkodnak már hogy áttérjenek-e linuxra, akkor el lehetne kezdeni a linuxos fejlesztéseket is.
Lényegében van létjogosultsága a dolognak, de én azt hiszem, hogy körülbelül tíz év múlva. Ha pedig nagyon szkeptikus akarok lenni, azt mondanám, hogy akkor se lesz belőle semmi, és nem hiszem hogy csak azért, mert nem akarja a minisztérium (meg mindenki más akinek akarni kell): egyszerűen van egy halom fontosabb dolog.
Elküldve: 2005. 03. 01. 18:11
Idézet: MADár - Dátum: 2005. márc. 1., kedd - 14:12
b, az ország jelenlegi helyzetében költségvetési forrásokat csoportosítsanak át erre a fejlesztési felületre.
Azt gondolom, hogy vannak sajnos olyan területek, amik sokkal inkább támogatásra szorulnak, még az informatikán belül is, mint ez. Ha Németországban lennénk, ahol a közigazgatásban azon gondolkodnak már hogy áttérjenek-e linuxra, akkor el lehetne kezdeni a linuxos fejlesztéseket is.
Lényegében van létjogosultsága a dolognak, de én azt hiszem, hogy körülbelül tíz év múlva. Ha pedig nagyon szkeptikus akarok lenni, azt mondanám, hogy akkor se lesz belőle semmi, és nem hiszem hogy csak azért, mert nem akarja a minisztérium (meg mindenki más akinek akarni kell): egyszerűen van egy halom fontosabb dolog.
Kedves MADár.
a) kozismert az a teny, hogy a kerdeses abev/ebev szoftverek Borland Delphi-ben irodtak. A Borland ennek a platformnak kiadta mar lassan 4 eve a linuxos verziojat, aneve kylix. Minimalis munkaval (szemelyes tapasztalatom) irhatok at Delphi alkalmazasok kylix alkalmazasokka
b) a microsoft licenszelesi politika folyomanyakent 1-2even belul technologiailag lehetetlenne valik a nem teljesen legalis windows rendszerek uzemeltetese. Sajnos eleg sok ilyen uzemel a magyar haztartasokaban is kisvallakozasoknal. Ha az apple uj kezedemnyezesere gondolunk, a minire, varhato hogy ez utobbi valhat nepszamitogeppe, mert a hw es sw osszkoltsege lenyegesen kedvezobb mint a windows esetben
c) mar jelenleg is tendencia, hogy sok kisvallakozas, amely az atlagos 150kHUF-os koltseg melle nem tudja vallalni egy ujabb 150kHUF-os microsoft csomag megvasarlasat, linux/opernoffice parossal dolgozik. A meglevo DOS-os konyveloprogramok kitunoen mukodnek linux alatt a dosemu segitsegevel.
What do stars do? They shine.(Yvaine)
Elküldve: 2005. 03. 01. 20:57
Idézet: MADár - Dátum: 2005. márc. 1., kedd - 14:12
Ez a hozzáállás, amit te képviselsz, valóban azt eredményezi, hogy soha nem lesz váltás, csak ha az MS tönkremegy. Pont az állami szerveknek nem lenne szabad olyan programot bevezetni széles körben, ami csak egy operációs rendszer alatt fut, mert sérti a versenysemlegességet. A monopolhelyzetek kialakítása (vagy - mint jelen esetben - meglévő monopolhelyzetek erősítése) hosszabb távon nagyobb társadalmi összköltséget okoz, mint amennyi többletköltség egy multiplatformos rendszer bevezetése lenne. Semmiből (szinte semmiből) nem áll az adóbevalló szoftvert egy platformfüggetlen nyelven (pl. Java) vagy multiplatformosan megírni. Az ellenőrző algoritmusok megegyeznek, egyedül a megjelenítési réteget kell átírni, ez nem aránytalan költség.
Elküldve: 2005. 03. 01. 21:18
Idézet: MADár - Dátum: 2005. febr. 28., hétfő - 21:16
Naja, de miért? Mert hülyék a fejlesztők. Jobban nemt udok fogalmazni, rugdossák a régi rendszereket, esetleg a kezdeti fejelsztők kisebb cégektől el is húztak, és nincs aki folytassa, vindózosra újraírja.
Nálunk nincsenek milliós értékű programok, mégis úgy írták meg, hogy aki DOS alatt ezerrel tud szögelni numerikus bilintyűn, annak vakon ugyanúgy műxik a vindózos felület, tabulátorral, mindennel.
Elég gyorsan átszoktak rá. Bár SP2 alatt van egy ronda bugja, túlélhető, megy a mutogatás hogy miért, most éppen goltvágányos nem foglalkozunk vele.
A többi doksi elektronikusan? Az van, amit fentebb írtál, hogy gép számol helyetted, pdf vagy bmp alaú nyomtatványt kell kitölteni, APEHban meg nem olvassa félre a PC.
Az hogy drága, költséges a kártyaolvasó? Nyaff, ezek a cégek mittomnémekkora, de 100milliós feletti forgalmakkal rendelkeznek, szóval férjen bele pár10ezer plusz kiadás, főleg ha könyvelőcéghez nem kell adóbevallás napján éjjel bemenni aláírni, majd postán sorbanállni valakinek hajnalig, hanem katitntás, küldés, PINkód, és közli, hogy kész.
Majd weben követhetők a könyvelési egyenlegek, nyugták, ilyesmik.
Én mondjuk könyvelő nem vgyok, az a kártyaolvasó technikailag elég fasz megoldás, de beizgattam, műxik, éljen.
Elküldve: 2005. 03. 01. 21:22
Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. márc. 1., kedd - 18:11
Majd számoljátok hozzá, hogy időnként akkor irodába be kell izgatni akkor 1-1 USB nyomtatót, szkennert, és ha rendes piaci árat kértek a Linuxos megoldásokért, akkor kiszolgáló kivételével bizony a vindóz olcsóbb.
Cégnél nálunk demóban van Exchange szerver is, hogy főnök kiosztogat feladatokat a melósoknak, azok meg mennek végig rajt, és követik, hogy ki mennyire van kész a munkával. Megosztott névjegy/naptár szintén, és biza ezek az alkalmazások Linuxra is fizetősek rendesen.
Most miről beszélünk?
Ráadásul pont ezen könyvelőiroda poénját szoktam elsütni, hogy jöjjön oda, rakjon fel annyi idő alatt egy Linuxot a gépre, és annyiért, amennyiért én a vindózt, meg működjön is úgy, amire akarják, aztán akkor innen folytathatjuk...
Elküldve: 2005. 03. 01. 22:49
Idézet: Jahno - Dátum: 2005. márc. 1., kedd - 21:22
Cégnél nálunk demóban van Exchange szerver is, hogy főnök kiosztogat feladatokat a melósoknak, azok meg mennek végig rajt, és követik, hogy ki mennyire van kész a munkával. Megosztott névjegy/naptár szintén, és biza ezek az alkalmazások Linuxra is fizetősek rendesen.
Most miről beszélünk?
Ráadásul pont ezen könyvelőiroda poénját szoktam elsütni, hogy jöjjön oda, rakjon fel annyi idő alatt egy Linuxot a gépre, és annyiért, amennyiért én a vindózt, meg működjön is úgy, amire akarják, aztán akkor innen folytathatjuk...
El vagy maradva egy-ket evvel, vagy meg nem lattal valos eletbeli "attereseket". Hidd el mar messze nem ugy van mint amit irtal.
Where you thought you were going to... were never there.
Where you are ain't no good, unless you get away from there!
Elküldve: 2005. 03. 01. 23:07
Idézet: Jahno - Dátum: 2005. márc. 1., kedd - 21:18
Ez igy van.
Idézet
Khm akkor mi legyen ott amit ezeddig mondjuk tobbtiz (tobbszaz nehol) millioert fejlesztgettek evekig? Felhalmozott adatmennyiseg miatt mar csak egy atallas is 7-8 szamjegyu stb.stb. Sot mondjuk az un. interface programok is mashol elmennenek ERP-nek

Idézet
Nem is a Pc-nel van a gond.
Idézet
Majd weben követhetők a könyvelési egyenlegek, nyugták, ilyesmik.
Ez sem igaz ma mar, sot lassan minden vallalkozonak kotelezo lesz, ha jol tudom. Most csak a terhelesproba zajlik. Azaz mi van azoknal akiknel ez egy komoly tetel? (marmint az egesz rendszer ugy unblock le kell hogy cserelodjon nehany kis konyvelonel)
Idézet
Neked. En mar regebb ota kellett hogy hasznaljam, de pl egy kartya lejarati cserenel b@szott is mukodni. Szorakoztam vele vagy 1 orat, mert nem eppeb olyan a rendszer hogy szolna, he te f@sz nem jo az olvaso, hanem az alairt cuccot passzintotta vissz "Ervenytelen vagy hibas adat" cim alatt maga a fA$zPEH ebev oldal. Telefonon meg felhaborodottan, hat nem frissitette fel a drivert? Miert? Minek? Miert nem lehet szolni az uj kartyaval? stb.stb.
Jo dolog a webes cucc, de ez igy gusztustalan.
Jha persze maga a kis java applet is mindenkinel letolodik, ket reszletben, + gyanusnak iteli a Netlock tanusitvanyat (ezzel az erovel mi a pics@ert kellett eroltetni ezt a magyar formedvenyt? vagy legyen trusted root CA, vagy akkor legyen sajat tanusitvany ingyen, ugyis le kell OK-zni az egeszet...)
Where you thought you were going to... were never there.
Where you are ain't no good, unless you get away from there!
Elküldve: 2005. 03. 02. 11:29
Friczy, nem egészen érted amit írok. A kezdeményezés nem hülyeség. Igen, ha már fejlesztünk egy alkalmazást, akkor lehetőleg legyen multiplatformos. Akár könyvelőszoftver, akár apehes nyomtatványkitöltő, akár ügyviteli szoftver. Aztán hogy a multiplatformot kihasználják-e az már legyen másvalaki problémája. Én azt mondtam, hogy ez szerintem nem időszerű, mert nincs rá akkora igény hogy megérje az erőfeszítést, valószínüleg kicsit várni kellene még vele.
Elküldve: 2005. 03. 02. 13:08
Idézet: mocsi - Dátum: 2005. márc. 1., kedd - 23:07
Ez sem igaz ma mar, sot lassan minden vallalkozonak kotelezo lesz, ha jol tudom. Most csak a terhelesproba zajlik. Azaz mi van azoknal akiknel ez egy komoly tetel? (marmint az egesz rendszer ugy unblock le kell hogy cserelodjon nehany kis konyvelonel)
|gy van. Valami adatoknál így is kötelezték őket, hogy flopyn kell beadni, legyen az festő, vagy sarki őstermelő. APEH válasza: menjen be könyvtárba, teleházba, és csinálja meg. Számítégpárti vagyok, persze, de ezeket a könyveléseket pillanatok alatt meg lehet oldani papíron is, ahol meg van valami kövület PC, DOS, ezer éve működő könyvelőprogram, tűs nyomtató, ott mit upgradejünk, meg mennyiért? Nyugdíjas könyvelőnek van 20 ügyfele, havi 3ezret fizetnek, akkor 3 havi bevételét elviszi a bővítés, de ott ül nyakig egy ismeretlen környezetben, softver pedig még nem vett rá.
Elküldve: 2005. 03. 02. 14:09
Idézet: MADár - Dátum: 2005. márc. 2., szerda - 11:29
Ki és mikor dönti el, hogy mikor időszerű? Amíg nem lesz meg a lehetőség, addig mindig lehet akár becslésre hivatkozva mondani, hogy 'nem időszerű'. Nem kell. Meg kell csinálni multiplatformosra, és kész. Aztán lehet akár közzé is tenni a használati statisztikákat, ha esetleg érdekel valakit.
Amíg nincs meg a lehetőség a multiplatformra, addig nem lehet azt mondani, hogy nincs rá érdeklődés. Ha megvan, akkor már lehet mérni, hogy mennyire használják ki.
Elküldve: 2005. 03. 08. 12:15
Egy könyvelőirodánál a bevallási időszak nagyon kritikus, ilyenkor egy leállás komoly pánikhangulatot tud kiváltani és törvényszerűen persze ilyenkor jönnek elő a vírusfertőzések, adatvesztések, Windows fagyogatások és lehalások.
Gizikének mint könyvelőnek teljesen mindegy hogy a jól megszokott és számára létkérdéses könyvelő alkalmazás alatt milyen operációs rendszer fut, ha valaki megmutatja neki hogy mit kattintgasson ahhoz hogy ez az alkalmazás elinduljon akkor pontosan ugyan olyan jól elvan más rendszeren is. Viszont nem nyel be vírust a össze vissza megnyitogatott leveleiből, nem pakolja teli a gépet spyware -ekel a csicsás képernyővédőivel és egérkurzoraival, és nem csinál átjáróházat a gépéből (amin akár több cég kényes adatai is vannak) internetezés közben. Kiváncsi lennék hány cégvezető kapna gutaütést ha tudná hogy cégadatai időnként milyen baromi könnyen hozzáférhető módon vannak tárolva.
A multiplatform megoldások készítése nem alapvetően csak technológiai hanem tudatossági kérdés is. Persze ehhez megfelelő informatikai tudás és projectszellem szükséges.
Elküldve: 2005. 03. 08. 13:37
Most nyugdíjasként elkerül mindent, ami munkával kapcsolatos. Egy dolgot csinál csak, egy ismerős könyvelését tartja rendben.
Felvetettem a gondolatot felejtsük el a windowst a háztartásban, ebben egy dolog akadályozott meg az abev.
Nézzük mire is van szükség:
irodai programcsomag,
email,
internet,
csevegő.
Ezeket kitűnően megoldottam gnumeric, abiword, firefox, gaim segítségével.
Nekünk egy dolog hiányzik egy linuxos abev program.
Nyomtatót kellene vennünk, ő szólt, hogy nézzem meg mi megy jól linux alatt.
Ennyit arról, hogy nem lehet átállni, sőt állítom gnome alatt jobban boldogul, mint windows alatt.
(fater bejelentkezik, ctrl-alt-f1, muter bejelentkezik kozolbol, indit egy saját session-t)
Pont a számítógépekkel lazább kapcsolatot tartó emberkéket, könnyebb más platformra átképezni. Kevesebb dolgot használnak és keresnek, hamarabb átállnak.
Már csak egy jó kis egyszeru könyvelő, számviteli programot kellene írnom neki, hogy ne papirokon irogasson.
A másik része, hogy pont az állami, köz* szektornak kellene példát mutatni, és támogatni az alternatív megoldásokat. Miért ne lehetne elébe menni a folyamatoknak, és elkészíteni egy multiplatform alkalmazást? Az a gond, hogy nincs meg a választási lehetőség.
Gondoljunk csak bele, egy kedves linux distro, egy dosemuban futatott könyvelői program, openoffice, firefox.
Mennyibe is kerülne?
És mennyibe kerül mindez, ha ms kompatibilis megoldást választunk?
OSX is felkapott mostanában azzal mi van?
+1: Jahno: mit számít mennyi idő alatt állít be az ember egy linuxos gépet? Ez ugyanakkora hülyeség mint a bootolás idejét méregetni. Hány százalékát teszi a hasznos időnek? 0.01? Ez annyira szubjektív és függ az ember tapasztalatától. OpenExchange szerver meg már rég ingyenes.
+2: StillWater: Milyen szar rendszer az ami éles helyzetben így viselkedik? Nem az a lényeg itt, hogy windows, vagy más, csak legyen stabil. (és én választhassak...) Normál rendszeren nincs spyware, adware.
Kicsit off volt, de most már mindegy.
Elküldve: 2005. 03. 08. 13:53
Idézet: SDN - Dátum: 2005. márc. 8., kedd - 12:37
Most nyugdíjasként elkerül mindent, ami munkával kapcsolatos. Egy dolgot csinál csak, egy ismerős könyvelését tartja rendben.
Felvetettem a gondolatot felejtsük el a windowst a háztartásban, ebben egy dolog akadályozott meg az abev.
Nézzük mire is van szükség:
irodai programcsomag,
email,
internet,
csevegő.
Ezeket kitűnően megoldottam gnumeric, abiword, firefox, gaim segítségével.
Nekünk egy dolog hiányzik egy linuxos abev program.
Nyomtatót kellene vennünk, ő szólt, hogy nézzem meg mi megy jól linux alatt.
Ennyit arról, hogy nem lehet átállni, sőt állítom gnome alatt jobban boldogul, mint windows alatt.
(fater bejelentkezik, ctrl-alt-f1, muter bejelentkezik kozolbol, indit egy saját session-t)
Pont a számítógépekkel lazább kapcsolatot tartó emberkéket, könnyebb más platformra átképezni. Kevesebb dolgot használnak és keresnek, hamarabb átállnak.
Már csak egy jó kis egyszeru könyvelő, számviteli programot kellene írnom neki, hogy ne papirokon irogasson.
A másik része, hogy pont az állami, köz* szektornak kellene példát mutatni, és támogatni az alternatív megoldásokat. Miért ne lehetne elébe menni a folyamatoknak, és elkészíteni egy multiplatform alkalmazást? Az a gond, hogy nincs meg a választási lehetőség.
Gondoljunk csak bele, egy kedves linux distro, egy dosemuban futatott könyvelői program, openoffice, firefox.
Mennyibe is kerülne?
És mennyibe kerül mindez, ha ms kompatibilis megoldást választunk?
OSX is felkapott mostanában azzal mi van?
+1: Jahno: mit számít mennyi idő alatt állít be az ember egy linuxos gépet? Ez ugyanakkora hülyeség mint a bootolás idejét méregetni. Hány százalékát teszi a hasznos időnek? 0.01? Ez annyira szubjektív és függ az ember tapasztalatától. OpenExchange szerver meg már rég ingyenes.
+2: StillWater: Milyen szar rendszer az ami éles helyzetben így viselkedik? Nem az a lényeg itt, hogy windows, vagy más, csak legyen stabil. (és én választhassak...) Normál rendszeren nincs spyware, adware.
Kicsit off volt, de most már mindegy.
A legtöbb könyvelőirodában vagy akár egyéni vállalkozóként ténykedő könyvelőnél szóba sem jön az active directory és group policy. Sok helyen még win95 vagy 98 megy. Az már egy jó eset ha az illető aktívan fordít az informatikai biztonságára ( karbantartás, rendszer felügyelet) Ezeken a helyeken bármi megtörténhet és ők a legveszélyeztetettek a windows biztonsági/működési hiányosságok miatt.
Természetesen akkor sem lennének sokkak körültekintőbbek ha linuxot, bsd, osx -et használnának csak egy jópár kiritikus tényezőt eleve ki lehetne zárni.
Elküldve: 2005. 03. 08. 13:53
Idézet: StillWater - Dátum: 2005. márc. 8., kedd - 12:15
Egy könyvelőirodánál a bevallási időszak nagyon kritikus, ilyenkor egy leállás komoly pánikhangulatot tud kiváltani és törvényszerűen persze ilyenkor jönnek elő a vírusfertőzések, adatvesztések, Windows fagyogatások és lehalások..
Nálunk vindózt használnak, mert ehhez értek

Az max a szakmai nemtudásodat minősíti, hogy lefagy, leáll, vírusfertőz, estébé. A fő irodámban elég lightos helyzet, mindenki admin, mégsem kúródnak össze a gépek. Bevallási időszak persze hogy izgis, érdekes módon az elmúlt 5 évben nem volt sem akkor, sem másmikor drámai leállás. ennek ellenére éjjeles ügyfélszolgálatot tartok, Linux nyomtatódémon meg is adta magát faszán. Linux-szal sajna sokat nem tudnék csinálni, de amíg a vindózok neteznek addig távolról is tudok rajt nyomkodni, vagy ha szerveren hal ki a nyomtatás, akkor közös hálózatra mentett adatok vannak, valamint ha szerver kihal, akkor saját gépen is tudják tovább folytatni a melót.
Ilyen gépből van általában plusz 1 tartalék, vagy beugrós kollégának. Vindózon ha nyomtató kihal, akkor helyi gépre bedug (pld, HP printserver szarakodott), XP magától feltelpíti, majd annyit mondd, hogy jobb gomb megosztás, okés engedélyezem, tovább. Fél pillanat múlva az összes local gép tud rá nyomtani, azokon semmit nem kell állítani

Lehet hogy csak az én usereim túlképzettek, vagy használok rendes vírusölőt, de nemtom minek annyira parázni a vindóztól. Az is lehet, hogy túlzottam értek hozzá, mert az esetek nagy részében a kezem alatt is műxik.
Lehetne Linuxot használni biztosan, csak adjatok alá alkalmazást...
Elküldve: 2005. 03. 08. 15:57

Igazándiból itt van a kutya elásva. Ha egy rendszert aszerint építenek fel hogy a /sogor/koma/rokon/haver mihez ért és nem aszerint hogy az adott célra melyik megoldás a legalkalmasabb, költségarányosabb, termelékenyebb, biztonságosabb, stabilabb akkor menet közben adódnak azok problémák melynek kiküszöbölése késöbb már sokkal problémásabb illetve költségesebb.
"Az max a szakmai nemtudásodat minősíti, hogy lefagy, leáll, vírusfertőz, estébé"
Mielött nagyon belemennénk a személyeskedésbe jelzem nem support témában tevékenykedem, sőt még csak nem is Windows rendszereken. Viszont tisztában vagyok ezen rendszerek üzemeltetésével, képességeivel, biztonságával.
" A fő irodámban elég lightos helyzet, mindenki admin, mégsem kúródnak össze a gépek."
Nem kizárt hogy ezügyben eddig igen nagy szerencséd volt. Garanciát vállalnál a jövőre nézve ezzel kapcsolatban úgy hogy bármikor bárki odamehet ezekhez a gépekre és azt telepít fel amit akar úgy hogy esetleg sikeresen lehalaszt valamit?
" Bevallási időszak persze hogy izgis, érdekes módon az elmúlt 5 évben nem volt sem akkor, sem másmikor drámai leállás. ennek ellenére éjjeles ügyfélszolgálatot tartok,"
Ha esetleg kiépítesz egy megfelelő biztonsági policy -t akkor ezt akár garantálni is tudod és nem generálsz magadnak körömrágást hogy amiatt rettegsz hogy vajh idén is problémamentes lesz e és mikor fog megszólalni a telefon (persze itt most nem kalkuláltuk bele a hw -es meghibásodásokat). Arról nem is beszélve hogy a szolgáltatásod értékét tudod a garanciavállalással növelni, ergo magasabb ellenszolgáltatást kérhetsz.
"Linux nyomtatódémon meg is adta magát faszán. Linux-szal sajna sokat nem tudnék csinálni, de amíg a vindózok neteznek addig távolról is tudok rajt nyomkodni, vagy ha szerveren hal ki a nyomtatás, akkor közös hálózatra mentett adatok vannak, valamint ha szerver kihal, akkor saját gépen is tudják tovább folytatni a melót."
Ez szintén inkább szakértelem vagy képzettség kérdése hogy ki mivel mit tud kezdeni. A távoli adminisztráció viszont nem a windows privilégiuma, de azért kiváncsi lennék hogy egy windows -al mimindent lehet kezdeni pl autóban ülve egy notebook -al gprs kapcsolaton, ami viszont minden további nélkül működik ssh kapcsolódással unix és unix szerű rendszereknél.
"Ilyen gépből van általában plusz 1 tartalék, vagy beugrós kollégának. Vindózon ha nyomtató kihal, akkor helyi gépre bedug (pld, HP printserver szarakodott), XP magától feltelpíti, majd annyit mondd, hogy jobb gomb megosztás, okés engedélyezem, tovább. Fél pillanat múlva az összes local gép tud rá nyomtani, azokon semmit nem kell állítani

Én viszont ilyen esetben fognám amásik gépet, cd ről knoppix bebootol, cupsd smb konfig betölt floppyról vagy pendrive ról, és újra él a nyomtató szerver, kb 5 perc és még csak az sem kell hogy a gépen oprendszer legyen telepítve.
"Lehet hogy csak az én usereim túlképzettek, vagy használok rendes vírusölőt, de nemtom minek annyira parázni a vindóztól"
Nem kell parázni, csak nézd végig hogyha biztonságossá akarod tenni akkor milyen plusz munkákra és kiadásokra van szükség mert ugye vegyük természetesnek azt hogy egy cégnél minden legyen jogtiszta.
" Az is lehet, hogy túlzottam értek hozzá, mert az esetek nagy részében a kezem alatt is műxik."
Ego rulez:)
"Lehetne Linuxot használni biztosan, csak adjatok alá alkalmazást..."
Pontosan erről szól a topik hogy alapvetően természetesnek kéne venni hogy nem csak egyfajta rendszer létezik és a kötelezően alkalmazandó programokat multiplatformos formában kéne elkészíteni mivel lehetnek olyanok akik anyagi, biztonsági vagy egyébb más megfontolásból indíttatva nem ms rendszereket kívánnak használni. A többi alkalmazást meg majd úgy is generálni fogja a piac.