HWSW Informatikai Kerekasztal: gázfegyver - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (104 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

gázfegyver Értékeld a témát: -----

#201 Felhasználó inaktív   Dorian 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 07. 07. 10:22

Idézet: Cornel - Dátum: 2005. júl. 7., csütörtök - 5:31

Lehet, hogy már volt csak nem emléxem...
Egy 8mm-es lőszerben hány mg hatóanyag van?

45mg
Acer 5740, Samsung PS50C530, Denon 2809, H/K HD755, Venice V13, Pioneer DV490, Dali Concept 6 szett, Heco Vitas 30A sub, Pentax Kx szett +FA50/1.4

#202 Felhasználó inaktív   Cornel 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 07. 12:00

Köszi!

Gerike, most kíváncsivá tettél ki fogom próbálni a peppert!

#203 Felhasználó inaktív   Gerike- 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 07. 07. 20:41

Idézet: Cornel - Dátum: 2005. júl. 7., csütörtök - 11:00

Köszi!

Gerike, most kíváncsivá tettél ki fogom próbálni a peppert!

Tegyél próbát! Majd írj egy beszámolót, amit érdemes ugye nézni, gázfelhő terjedése, torkolattűz, de a legjobb ha az egészet fotó és videódokumentálod.

#204 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 07. 22:49

Idézet: Gerike- - Dátum: 2005. júl. 7., csütörtök - 10:40

A torkolattűz és a hang kérdését akarom csak feszegetni, nagyon nagy hangja van a riasztónak, gondolom a peppernek fele ekkora sincs, már csak a kevesebb lőpor miatt sem, így a torkolattűz is kisebb, ami nem jó, mert pörkölő-elrettentő erőt is képviselne, de persze azért közelről a pepper is tudhat ilyet.

Semmivel nincs kisebb hangja a gáz-tölténynek.
Legalábbis eddig én nem hallottam kisebbnek.
De miért is lenne? Nincs kevesebb lőpor benne. Szerintem.
Gondolkoztál már ma?

#205 Felhasználó inaktív   szabinar 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 07. 22:55

Idézet: Gerike- - Dátum: 2005. júl. 7., csütörtök - 8:40

...a torkolattűz is kisebb, ami nem jó, mert pörkölő-elrettentő erőt is képviselne,...

Valoban kisebb a hangja valamivel, az a bizonyos "porkolo-ero" pedig kb 20-30 cm tavolsagig ervenyesul, ergo ennel kozelebbrol hasznalva nem megporkolod es elrettented a gaz ellent, hanem a nagy nyomasu forro gazsugar segitsegevel jo esellyel magvakitod vagy ha nincs szerencsed akkor meg is olheted a pacienst. Nemelyikert ugyan nem nagy kar, de akinek nincs kedve hajlongani a szappan utan az ne a porkolo-elrettento erore utazzon, a pepper onmagaban is eleg hatasos.
Ha megsem lenne eleg hatasos akkor ott a kezedben egy felkilos vasdarab, fejbevagod es elrohansz^^

Szerkesztette: szabinar 2005. 07. 07. 22:57 -kor

#206 Felhasználó inaktív   Fanatic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 09. 08:50

Idézet: Gerike- - Dátum: 2005. jún. 17., péntek - 2:38

Fényes nappali busz/villamos megverésről/késelésről már többször hallottam. 4 napja is volt egy ilyen hír hogy pár cigány el akart adni egy embernek telefont a 7es buszon, hétközben délután kettőkor, nem vette meg, erre összeverték ott helyben, leszálltak és elmentek. Velem olyan esett meg csak hogy egy 4 fős cigányhorda szólongatott leszállás előtt a villamoson hogy "ecsém milyen cipőd van, hányas,hégyeremánide" , de pont szálltam le, de ha pl. nem szállok le, esély lett volna rá hogy belémkötnek és nekemesnek.  Ezért sajnos az "ilyen nincs" nem működik, sajnos, mert az már elég felháborító hogy fényes nappal tömegben is ilyennel kell/kellhet számolni.

Olvasgattam a topikot tegnap. Elgondolkoztam a dolgokon.
Azért valahol borzalmas ez a közöny, hogy fényes nappal meg lehet tenni ilyen dolgokat. Mit csinált a busz/villamos utazóközönsége? Zavartan bámult ki az ablakon?  Pár ember képes beterorizálni egy egész buszt? Azért ezek az eseteg töbségében piti kis bűnözők, gondosan ügyelenek a 1:3-4 felállásra. Ha romlik az arány (felállt volna a srác védelmében 2-3 nagyob darab ember,), akkor fülüket-farkukat behúznák. Ez tapasztalat.

Ti, gázpiszolyosok mit tennétek? Elővennétek a fegyvert más ember védelmének érdekében? Egyáltalán a jog engedi? 
"...Magyarország eljátszotta a lehetőségeit, és most nagy bajban van. Ez a szélsőségesen elitvezérelt ország beleragadt a nyolcvanas évek félkapitalista mutyivilágába. Ezen nem segít sem a reform, sem a kormányváltás. Itt elitváltástra van szükség..."

#207 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 09. 10:31

Idézet: Fanatic - Dátum: 2005. júl. 9., szombat - 9:50

Ti, gázpiszolyosok mit tennétek? Elővennétek a fegyvert más ember védelmének érdekében? Egyáltalán a jog engedi?

A jog engedi, a józan ész nem.
Gondolkoztál már ma?

#208 Felhasználó inaktív   Gerike- 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 07. 09. 10:44

Idézet: Fanatic - Dátum: 2005. júl. 9., szombat - 7:50

Olvasgattam a topikot tegnap. Elgondolkoztam a dolgokon.
Azért valahol borzalmas ez a közöny, hogy fényes nappal meg lehet tenni ilyen dolgokat. Mit csinált a busz/villamos utazóközönsége? Zavartan bámult ki az ablakon?  Pár ember képes beterorizálni egy egész buszt? Azért ezek az eseteg töbségében piti kis bűnözők, gondosan ügyelenek a 1:3-4 felállásra. Ha romlik az arány (felállt volna a srác védelmében 2-3 nagyob darab ember,), akkor fülüket-farkukat behúznák. Ez tapasztalat.

Borzalmasnak biza borzalmas hogy meg lehet tenni, de manapság már sajnos nem kirívó, annyi ilyet hallok. Itt még hozzájön hogy primitív suttyók az illetők, nem érdekli őket semmi. Mit csinál az utazóközönség ? Magyarországon?? : kinéz az ablakon, elfordul, vagy leszáll ahol tud. Most nem kezdek bele egy hungaropszichológiai elemzésbe, de az emberek félnek, barátságtalanok és semmit sem törődnek a másik emberrel - ez persze személyes vélemény, de sajnos a 95%-ra ezt látom igaznak. Előfordul biztos, hogy feláll pár ember, akkor vagy elverik a csibészeket vagy azok elrohannak ha tényleg feláll a túlerő a másik oldalon, de ez ötezerből - egy, sajnos.  Egy barátom mesélte hogy a szomszédjával beszélgetett a minap, utazott az árpád hídnál a metrón, odaült mellé egy őrült külsejű ember, és vagdosta késsel a kabátját, az ember arrébbült, utána a késes odaállt elé és suttogott neki hogy "..ö..megöllek..ö" és utána szúrt feléje, épphogy el tudta kapni a karját, dulakodtak, a földre kerültek, ott birkóztak egy jó megállóig, az égvilágon senki sem segített. A következő megállónál az ember ki tudott menekülni a metróból, az őrült utána és megint elkezdett hadonászni a késsel, de épp arrajött három melós, az egyiknél valami vascső is volt, felmérték a helyzetet, és lezúzták a csővel az őrültet. De ez egy érdekes eset, mert ahogy mesélte az ember, ő azon lepődött meg a legjobban hogy mi ez az egész, fényes nappal megy a metrón és le akarja valaki szúrni csak úgy. Érdekes szerintem is, de sajnos el tudom hinni.
Hogy mit tennék én ? Pl. az előbb esetnél, mivel hamar lekerültek a földre, felmérve hogy itt egy ártatlant akar egy őrült lebökni,odamennék , fejberugnám a földön az őrültet és közvetlen közelről hármot az arcába eresztenék, utána leszállnék és nagyon gyorsan eltűnnék, mivel a magyar jog még ebben az esetben is a nyakamba varrna valamit, de egy önbíráskodást legalább.
Én ilyen típus vagyok, nem szeretem behúzni a fülem farkam, de azért hülye nem vagyok, egy 8 fős cigányhordánál már inkább taktikáznék.
A jog engedi e ? NEM. A jog jelenleg magyarországon kész vicc. Rádtámadt egy cigány késsel? meg is szúrt ? Biztos te mutogattad neki és megijedt a szegény pára.  Sajnos jelenleg a rendőrök is olyan banál-liberál helyzetben vannak, hogy a fegyverüket is csak akkor vehetik elő ha már legalább vállon vannak lőve.  Egyébként ha valaki késsel fenyeget, akkor már - elméletileg, mivel Magyarország - arcon lőheted védekezésképp gázpisztollyal, mivel így jó esetben semmi baja nem lesz másnapra, viszont a kés halálos fenyegetést jelent.

#209 Felhasználó inaktív   Fanatic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 09. 11:43

Idézet: Gerike- - Dátum: 2005. júl. 9., szombat - 11:44

A következő megállónál az ember ki tudott menekülni a metróból, az őrült utána és megint elkezdett hadonászni a késsel, de épp arrajött három melós, az egyiknél valami vascső is volt, felmérték a helyzetet, és lezúzták a csővel az őrültet. De ez egy érdekes eset, mert ahogy mesélte az ember, ő azon lepődött meg a legjobban hogy mi ez az egész, fényes nappal megy a metrón és le akarja valaki szúrni csak úgy. Érdekes szerintem is, de sajnos el tudom hinni.

A munkásosztályban még mindíg lehet bízni, nem úgy mint a fanyalgó, lila gondolkodású értelmiségiekben, aki neki állt volna bölcselkedni, hogy ez az egész a társadalom  bűne, ő is csak áldozat...etc.  :D

A rendőrökről: van rendőr cimborám, Ő is mondta kb. ez a helyzet amit leírtál.
Poénkodott:  hogy az utolsó töltény mindíg benne kell hagyni a csőbe, mert ha esetleg - a tüzpárbaj után- kiderül, hogy mégsem volt jogod a fegyverhasználatra vagy civil is megsérült, akkor a legjobban akkor jársz a az utolsó golyóval fejbelövöd magad és elkerülöd az egész vesszőfutást ami ez után következne.
"...Magyarország eljátszotta a lehetőségeit, és most nagy bajban van. Ez a szélsőségesen elitvezérelt ország beleragadt a nyolcvanas évek félkapitalista mutyivilágába. Ezen nem segít sem a reform, sem a kormányváltás. Itt elitváltástra van szükség..."

#210 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 09. 19:36

Na álljon meg a menet!!!
Mielőtt még itt egymás nyakába borulnátok a nagy egyetértésben, a kérdés úgy hangzott, hogy a jog hogyan rendelkezik, megvédhetsz-e másokat a saját önvédelmi fegyvereddel.

Erre egyértelmű IGEN a válasz. Az hogy mérlegelsz és nem úgy döntesz, ahogy a józan ész azt diktálja, mert félsz a következményektől (azoktól az "emberektől" akik a törvényt útólag is képesek módosítani), az nem a jogra tartozik.

Gerike-

Ha nem tudnám, hogy igen zsenge korú vagy, azt hinném, valaki 50-60 éves telebeszélte a fejedet jó kis reakciós dumával. Jobb lenne, ha saját véleményt alakítanál ki, mint hogy innen-onnan, másoktól összeszedettet hangoztatnál sajátként.

Azért hadd kérdezzem meg, hogy hányszor voltál már éles helyzetben, hányszor szúrt meg cigány, és hányszor volt Nálad a gázpisztoly, de nem merted használni???

Mert ha nincs ilyen SAJÁT élettapasztalatod, akkor fikción alapuló hülyeségeket ne hangoztass, kérlek!

Azt meg felejtsd el (még csak nagyszájúskodásból is!) hogy valakinek közvetlen közelről az arcába lősz hármat (gázzal/riasztóval), mert még esetleg akár emberölésért is megmázsálhatnak utólag. JOGOSAN!!!
Gondolkoztál már ma?

#211 Felhasználó inaktív   Gerike- 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 07. 09. 21:54

Idézet: *Macika* - Dátum: 2005. júl. 9., szombat - 18:36

Na álljon meg a menet!!!
Mielőtt még itt egymás nyakába borulnátok a nagy egyetértésben, a kérdés úgy hangzott, hogy a jog hogyan rendelkezik, megvédhetsz-e másokat a saját önvédelmi fegyvereddel.

Erre egyértelmű IGEN a válasz. Az hogy mérlegelsz és nem úgy döntesz, ahogy a józan ész azt diktálja, mert félsz a következményektől (azoktól az "emberektől" akik a törvényt útólag is képesek módosítani), az nem a jogra tartozik.

Gerike-

Ha nem tudnám, hogy igen zsenge korú vagy, azt hinném, valaki 50-60 éves telebeszélte a fejedet jó kis reakciós dumával. Jobb lenne, ha saját véleményt alakítanál ki, mint hogy innen-onnan, másoktól összeszedettet hangoztatnál sajátként.

Azért hadd kérdezzem meg, hogy hányszor voltál már éles helyzetben, hányszor szúrt meg cigány, és hányszor volt Nálad a gázpisztoly, de nem merted használni???

Mert ha nincs ilyen SAJÁT élettapasztalatod, akkor fikción alapuló hülyeségeket ne hangoztass, kérlek!

Azt meg felejtsd el (még csak nagyszájúskodásból is!) hogy valakinek közvetlen közelről az arcába lősz hármat (gázzal/riasztóval), mert még esetleg akár emberölésért is megmázsálhatnak utólag. JOGOSAN!!!

A mérlegelés egyértelmű, nem akartam kitérni erre és a te általad utált személyeskedésbe belemenni.
No de mind1, örülök ha vannak polgárőrök, még ha öregek is és önfejűek. Én meg had legyek 25 évesen közgazdász gyerekként tudatlan átlagpolgár  :o  Van saját véleményem, laktam egy ideig a nyolcadik kerületben, de miért lenne minden fikció ? Elég buta stílusban próbálsz meg állandóan érvelni, ez a magányos farkas , senkinek sincs igaza stílus lehet neked jó, igazából én leszarom, mondhatsz amit akarsz. Az én véleményem az enyém, nem a levegőbe beszélek és vannak tapasztalataim. Nagyszájúskodásból nem fogok soha lövöldözni, nem is írtam ilyet, és mivel tisztában vagyok azzal is hogy 5cm-ről körülbelül mit okozhat egy GP, még egy buta cigányt sem fogok arcon lőni így, mivel - ha már személyeskedni szeretnél, én többet tudok a jogról - nem szeretnék miatta ülni az idióta magyar jogszabályok miatt.

Na, de a majomkodásra való reagálást félretéve, sajnos tényleg nem segítenek egymásnak az emberek,  és miután mérlegelek én lehet hogy fogok.

De mint azt már leírtam, remélem soha nem kerülök éles helyzetbe és nem kell soha használnom semmilyen fegyvert.

#212 Felhasználó inaktív   Fanatic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 09. 23:11

Hogy ti mindíg össze tudtok veszni...

Okosabb nem lettem. Ismerve a rendőrök faramuci szabályozású fegyverhasználati jogát, még mindíg nem tudom, hogy jogosan elővehetem-e a gázpisztolyt (ami ÖNvédelmi fegyver) mások védelmében. Vagy az már súrolja az önbíráskodást. Mert nekem ez a buszos eset vérforraló, és a többi tucatnyi is ami nem éri el azt az ingerköszöböt, hogy hír váljék belőle. Ma ezt meg lehet csinálni egy tömött buszon, fényes nappal...

Macika, te azt írod, hogy a jog igen, a józan ész nem, mert félsz a jogi következményektől. Ne haragudj de ez fából vaskarika.
Ha ez így van, hogy jogilag igen, de tulajdonképpen mégsem, akkor itt Gerikének van igaza, hogy NEM, és a magyar jogrend egy nagy kalap sz.. . Mondjuk még mindig látok hivatkozásokat 1960-70-ben hozott törvényekre,  rendeletekre, ami egy teljesen más kor volt. Így visszatekintve tünhet úgy hogy ezek voltak a "boldog békeidők". Ezen törvények viszont már nem igazán tudnak megfelelni a jelenlegi erősen balkánira hajazó állapotoknak.

Az én véleményem (azt hiszem 30 évesen már lehet, ha már szóba került az életkor), hogy elővenném és ha úgy hozza a sors használnám.
Azért ezek soxor tudatlan, tanulatlan emberek. Ha polgárőr vagy te is tudod, hogy soxor elég a határozott fellépés, a fegyver vagy egyéb kényszerítő eszköz előrántása az már a második lépcső. Az, hogy hasznája is az ember, pedig a harmadik. Ha határozottan lépsz fel (és mondjuk nem árt ha nagy darab is vagy, vagy esetleg kisportolt.), már meglepődik, mert -sajnos- ehhez nincs hozzászokva. Meglehetősen elbirkásodtunk az utóbbi évtizedekben. (Tisztelet a kivételnek.) Ha előrántasz egy pisztolyt akkor a másik fél nem tudhatja hogy az éles vagy csak gáz-riasztó.  Szintén nem tudhatja, hogy nem vagy-e civil ruhás rendőr (akinek ilyekor kötelező "szolgálatba helyezni" magát ), vagy katonatiszt, ügyész stb. Akibe nem jó belekötni vagy kést rántani rá, mert a bíróság duplán mér ha hivatalos személy elleni erőszak is felmerül és annyira azért mégsem tudatlan, hogy ezt ne tudja. Aki begőzöl és megy előre akkor is ha egy pisztoly néz az arcába, kb 5-10%.  100 éles helyzetből 5-10.

#213 Felhasználó inaktív   Gerike- 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 07. 10. 01:23

Idézet: Fanatic - Dátum: 2005. júl. 9., szombat - 22:11

Hogy ti mindíg össze tudtok veszni...

Okosabb nem lettem. Ismerve a rendőrök faramuci szabályozású fegyverhasználati jogát, még mindíg nem tudom, hogy jogosan elővehetem-e a gázpisztolyt (ami ÖNvédelmi fegyver) mások védelmében. Vagy az már súrolja az önbíráskodást. Mert nekem ez a buszos eset vérforraló, és a többi tucatnyi is ami nem éri el azt az ingerköszöböt, hogy hír váljék belőle. Ma ezt meg lehet csinálni egy tömött buszon, fényes nappal...

Macika, te azt írod, hogy a jog igen, a józan ész nem, mert félsz a jogi következményektől. Ne haragudj de ez fából vaskarika.
Ha ez így van, hogy jogilag igen, de tulajdonképpen mégsem, akkor itt Gerikének van igaza, hogy NEM, és a magyar jogrend egy nagy kalap sz.. .   Mondjuk még mindig látok hivatkozásokat 1960-70-ben hozott törvényekre,  rendeletekre, ami egy teljesen más kor volt. Így visszatekintve tünhet úgy hogy ezek voltak a "boldog békeidők". Ezen törvények viszont már nem igazán tudnak megfelelni a jelenlegi erősen balkánira hajazó állapotoknak.

Az én véleményem (azt hiszem 30 évesen már lehet, ha már szóba került az életkor), hogy elővenném és ha úgy hozza a sors használnám.
Azért ezek soxor tudatlan, tanulatlan emberek. Ha polgárőr vagy te is tudod, hogy soxor elég a határozott fellépés, a fegyver vagy egyéb kényszerítő eszköz előrántása az már a második lépcső. Az, hogy hasznája is az ember, pedig a harmadik. Ha határozottan lépsz fel (és mondjuk nem árt ha nagy darab is vagy, vagy esetleg kisportolt.), már meglepődik, mert -sajnos- ehhez nincs hozzászokva. Meglehetősen elbirkásodtunk az utóbbi évtizedekben. (Tisztelet a kivételnek.) Ha előrántasz egy pisztolyt akkor a másik fél nem tudhatja hogy az éles vagy csak gáz-riasztó.  Szintén nem tudhatja, hogy nem vagy-e civil ruhás rendőr (akinek ilyekor kötelező "szolgálatba helyezni" magát ), vagy katonatiszt, ügyész stb. Akibe nem jó belekötni vagy kést rántani rá, mert a bíróság duplán mér ha hivatalos személy elleni erőszak is felmerül és annyira azért mégsem tudatlan, hogy ezt ne tudja. Aki begőzöl és megy előre akkor is ha egy pisztoly néz az arcába, kb 5-10%.  100 éles helyzetből 5-10.

Ó haddel  :cool:

Arra a kérdésre hogy "elővehetem/használhatom" e a GP-t, nincs kotta. Ha ténylegesen az életedet fenyegető támadás lép fel és semmilyen más kiút nincs, akkor a jog szerint persze, de ha az esemény után elkapnak akkor ezt már a bíróság fogja mérlegelni. Az index GP fórum együttes álláspontját tudom javasolni, ha használod és le tudsz lépni, akkor tedd meg.

A magyar jog az sajnos ilyen, ezt még Macika is elismerte egy másik topikban, a rendőrök fegyverhasználatát illetően. Változni nem fog, megyünk a liberális ország, jóleső félelem irányába.

#214 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 10. 02:12

Idézet: Fanatic - Dátum: 2005. júl. 10., vasárnap - 0:11

Ismerve a rendőrök faramuci szabályozású fegyverhasználati jogát, még mindíg nem tudom, hogy jogosan elővehetem-e a gázpisztolyt (ami ÖNvédelmi fegyver) mások védelmében. Vagy az már súrolja az önbíráskodást. Mert nekem ez a buszos eset vérforraló, és a többi tucatnyi is ami nem éri el azt az ingerköszöböt, hogy hír váljék belőle. Ma ezt meg lehet csinálni egy tömött buszon, fényes nappal...

Ha ez így van, hogy jogilag igen, de tulajdonképpen mégsem, akkor itt Gerikének van igaza, hogy NEM, és a magyar jogrend egy nagy kalap sz.. . Mondjuk még mindig látok hivatkozásokat 1960-70-ben hozott törvényekre,  rendeletekre, ami egy teljesen más kor volt. Így visszatekintve tünhet úgy hogy ezek voltak a "boldog békeidők". Ezen törvények viszont már nem igazán tudnak megfelelni a jelenlegi erősen balkánira hajazó állapotoknak.

Sokmindenben igazad van, több dologban egyet is értünk.

DE!

A rendőrök LŐfegyverhasználatához egy polgári személy GÁZfegyverhasználatának SEMMI KÖZE SINCS!!!

Az előbbire a rendőrségi törvény, utóbbira pedig egészen más jogszabályok vonatkoznak.
Ha valóban ismerné Gerike- az ide vágó jogszabályokat, akkor ez tudnia kellett volna. De nem tudja. Csak a szája jár. De én is voltam fiatal, nem akarom ezt a szemére vetni, mindenki megkomolyodik egyszer. Van aki előbb, van aki később.

Nem írtam sehol olyat, hogy a jogi következmények miatt nem használnám a nálam lévő gázfegyvert. Hanem amiatt, mert én is odafeküdnék melléjük zárt térben, nem a kívánt hatást elérve ezzel. Ha csak fenyegetőzni kell vele, akkor érhetek el vele eredményt. Maga a csőre töltés hangja képes frenetikus hatást elérni. Ezért látványosan kell csinálni.

Egyébként a BTK 29 paragrafusa a jogos védelem címszó alatt egy büntethetőséget eleve kizáró okot szabályoz.
Eszerint: "Nem büntethető, akinek a cselekménye a saját, illetőleg a mások személye, javai, vagy közérdek ellen intézett, illetőleg ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges."

Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a jogos védelem addig, és csak addig áll fönn, amíg a támadás is, tehát az ún. időbeni túllépés esetén, amikor már vége van a támadásnak, már nincs többé jogos védelmi helyzet.

Ki kell még térni az arányosság kérdésére. Ezen jogszabály szerint "Nem okozható nagyobb sérelem, mint amekkorát a támadó akart okozni."
Ez az élet elleni sérelemnél nem merül föl, mert élet elleni támadást más élet kioltásával is el lehet hárítani, nincs mérlegelés, hogy kié az értékesebb élet.
"Élet ellen irányuló jogtalan és közvetlen támadásnak lőfegyver használatával történő elhárítása esetén az elhárító tevékenység arányosságának a vizsgálata nem merül fel."

És még itt a 30-as paragrafus is (a végszükség definíciója), amikor akár éles fegyver használata is indokolt lehet (előzetesen megfelelően mérlegelt esetben), akár fegyvertelen ember(ek) ellen is.

"(1) Nem büntethető, aki saját, illetőleg a mások személyét vagy javait közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből menti, vagy a közérdek védelmében így jár el, feltéve, hogy a veszély előidézése nem róható a terhére, és a cselekménye kisebb sérelmet okoz, mint amelynek elhárítására törekedett.

(2) Nem büntethető az sem, aki azért okoz akkora vagy nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett, mert ijedtségből vagy menthető felindulásból képtelen felismerni a sérelem nagyságát."

Kevés ilyen egyértelműen megfogalmazott, letisztult jogszabályunk van, mint ez a két pont a BTK-ban.

Az pedig, hogy én mit ismertem el a rendőrök fegyverhasználatát illetően, az SEMMIBEN nem vonatkozik polgári személyekre, elmondanám még egyszer. Nem kéne összemosni a dolgokat, még ha olyan fenemód is tájékozott valaki a JOGBAN. :)

Polgári személy kezében lévő engedélyes, ÉLES lőfegyver önvédelmi célú használatát SEMMIFÉLE jogszabály nem rendezi, nincs figyelmeztető lövési kötelezettség, sem előre felszólítás a fegyverhasználatra, nincs a "törvény nevében" figyelmeztetés, stb.
Gondolkoztál már ma?

#215 Felhasználó inaktív   Dorian 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 11. 07:38

Idézet: Fanatic - Dátum: 2005. júl. 9., szombat - 22:11

"még mindíg nem tudom, hogy jogosan elővehetem-e a gázpisztolyt (ami ÖNvédelmi fegyver) mások védelmében"

Ha jól tudom, a jog nem önvédelemként, hanem jogos védelemként szabályoz, teház mások védelmében ugyanúgy fel lehet lépni, mint a sajátodéban.
Acer 5740, Samsung PS50C530, Denon 2809, H/K HD755, Venice V13, Pioneer DV490, Dali Concept 6 szett, Heco Vitas 30A sub, Pentax Kx szett +FA50/1.4

#216 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 07. 19:47

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. márc. 10., csütörtök - 16:17

Köszönet :respect: , 1200 jó magyar pénzt megér. Jövő héten meg is veszem, ha lesz időm elmenni.

Nem gondoltam volna, hogy pont ezt lopják el tőlem... :omg: :D

#217 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 08. 04:34

Idézet: Dorian - Dátum: 2005. júl. 11., hétfő - 8:38

Ha jól tudom, a jog nem önvédelemként, hanem jogos védelemként szabályoz, teház mások védelmében ugyanúgy fel lehet lépni, mint a sajátodéban.

Jól tudod. De csak a fennálló veszélyeztetettség idejéig.
Gondolkoztál már ma?

#218 Felhasználó inaktív   Dorian 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 16. 13:37

Na végre megvettem a p22-met  :cool:

#219 Felhasználó inaktív   Cornel 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 17. 07:08

Gratula!

Én meg kipróbáltam a Pepper-t! Kb. 1% hatóanyag-ot - vagy még annyit sem - szippantottam fel, de még az is nagyon kellemetlen volt. Volt szó a durranásról is: ugyanakkorát szól mint a riszató. Meg lövöldöztem jelzőrakétákat is: jópofa és jó erős fénye van.

#220 Felhasználó inaktív   Dorian 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 17. 12:05

Idézet: Cornel - Dátum: 2005. aug. 17., szerda - 6:08

Gratula!

Én meg kipróbáltam a Pepper-t! Kb. 1% hatóanyag-ot - vagy még annyit sem - szippantottam fel, de még az is nagyon kellemetlen volt. Volt szó a durranásról is: ugyanakkorát szól mint a riszató. Meg lövöldöztem jelzőrakétákat is: jópofa és jó erős fénye van.

Akkor tuti van stopphatása ha arcba küldenek 2-3x 120mg-ot  :D

Milyen magasra megy fel a rakéta? Vagy ez fegyverfüggő? Neked milyen van?

Téma megosztása:

• (104 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.