Idézet: Fanatic - Dátum: 2005. júl. 10., vasárnap - 0:11
Ismerve a rendőrök faramuci szabályozású fegyverhasználati jogát, még mindíg nem tudom, hogy jogosan elővehetem-e a gázpisztolyt (ami ÖNvédelmi fegyver) mások védelmében. Vagy az már súrolja az önbíráskodást. Mert nekem ez a buszos eset vérforraló, és a többi tucatnyi is ami nem éri el azt az ingerköszöböt, hogy hír váljék belőle. Ma ezt meg lehet csinálni egy tömött buszon, fényes nappal...
Macika, te azt írod, hogy a jog igen, a józan ész nem, mert félsz a jogi következményektől. Ne haragudj de ez fából vaskarika.
Ha ez így van, hogy jogilag igen, de tulajdonképpen mégsem, akkor itt Gerikének van igaza, hogy NEM, és a magyar jogrend egy nagy kalap sz.. . Mondjuk még mindig látok hivatkozásokat 1960-70-ben hozott törvényekre, rendeletekre, ami egy teljesen más kor volt. Így visszatekintve tünhet úgy hogy ezek voltak a "boldog békeidők". Ezen törvények viszont már nem igazán tudnak megfelelni a jelenlegi erősen balkánira hajazó állapotoknak.
Az én véleményem (azt hiszem 30 évesen már lehet, ha már szóba került az életkor), hogy elővenném és ha úgy hozza a sors használnám.
Azért ezek soxor tudatlan, tanulatlan emberek. Ha polgárőr vagy te is tudod, hogy soxor elég a határozott fellépés, a fegyver vagy egyéb kényszerítő eszköz előrántása az már a második lépcső. Az, hogy hasznája is az ember, pedig a harmadik. Ha határozottan lépsz fel (és mondjuk nem árt ha nagy darab is vagy, vagy esetleg kisportolt.), már meglepődik, mert -sajnos- ehhez nincs hozzászokva. Meglehetősen elbirkásodtunk az utóbbi évtizedekben. (Tisztelet a kivételnek.) Ha előrántasz egy pisztolyt akkor a másik fél nem tudhatja hogy az éles vagy csak gáz-riasztó. Szintén nem tudhatja, hogy nem vagy-e civil ruhás rendőr (akinek ilyekor kötelező "szolgálatba helyezni" magát ), vagy katonatiszt, ügyész stb. Akibe nem jó belekötni vagy kést rántani rá, mert a bíróság duplán mér ha hivatalos személy elleni erőszak is felmerül és annyira azért mégsem tudatlan, hogy ezt ne tudja. Aki begőzöl és megy előre akkor is ha egy pisztoly néz az arcába, kb 5-10%. 100 éles helyzetből 5-10.
Sokmindenben igazad van, több dologban egyet is értünk.
DE!
A rendőrök LŐfegyverhasználatához egy polgári személy GÁZfegyverhasználatának SEMMI KÖZE SINCS!!!
Az előbbire a rendőrségi törvény, utóbbira pedig egészen más jogszabályok vonatkoznak.
Ha valóban ismerné Gerike- az ide vágó jogszabályokat, akkor ez tudnia kellett volna. De nem tudja. Csak a szája jár. De én is voltam fiatal, nem akarom ezt a szemére vetni, mindenki megkomolyodik egyszer. Van aki előbb, van aki később.
Nem írtam sehol olyat, hogy a jogi következmények miatt nem használnám a nálam lévő gázfegyvert. Hanem amiatt, mert én is odafeküdnék melléjük zárt térben, nem a kívánt hatást elérve ezzel. Ha csak fenyegetőzni kell vele, akkor érhetek el vele eredményt. Maga a csőre töltés hangja képes frenetikus hatást elérni. Ezért látványosan kell csinálni.
Egyébként a BTK 29 paragrafusa a
jogos védelem címszó alatt egy büntethetőséget eleve kizáró okot szabályoz.
Eszerint: "Nem büntethető, akinek a cselekménye a saját, illetőleg a mások személye, javai, vagy közérdek ellen intézett, illetőleg ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges."
Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy
a jogos védelem addig, és csak addig áll fönn, amíg a támadás is, tehát az ún. időbeni túllépés esetén, amikor már vége van a támadásnak, már nincs többé jogos védelmi helyzet.
Ki kell még térni az arányosság kérdésére. Ezen jogszabály szerint
"Nem okozható nagyobb sérelem, mint amekkorát a támadó akart okozni."
Ez az élet elleni sérelemnél nem merül föl, mert
élet elleni támadást más élet kioltásával is el lehet hárítani, nincs mérlegelés, hogy kié az értékesebb élet.
"Élet ellen irányuló jogtalan és közvetlen támadásnak lőfegyver használatával történő elhárítása esetén az elhárító tevékenység arányosságának a vizsgálata nem merül fel."
És még itt a 30-as paragrafus is (a végszükség definíciója), amikor akár éles fegyver használata is indokolt lehet (előzetesen megfelelően mérlegelt esetben), akár fegyvertelen ember(ek) ellen is.
"(1) Nem büntethető, aki saját, illetőleg a mások személyét vagy javait közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből menti, vagy a közérdek védelmében így jár el, feltéve, hogy a veszély előidézése nem róható a terhére, és a cselekménye kisebb sérelmet okoz, mint amelynek elhárítására törekedett.
(2) Nem büntethető az sem, aki azért okoz akkora vagy nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett, mert ijedtségből vagy menthető felindulásból képtelen felismerni a sérelem nagyságát."
Kevés ilyen egyértelműen megfogalmazott, letisztult jogszabályunk van, mint ez a két pont a BTK-ban.
Az pedig, hogy én mit ismertem el a rendőrök fegyverhasználatát illetően, az SEMMIBEN nem vonatkozik polgári személyekre, elmondanám még egyszer. Nem kéne összemosni a dolgokat, még ha olyan fenemód is tájékozott valaki a JOGBAN.
Polgári személy kezében lévő engedélyes, ÉLES lőfegyver önvédelmi célú használatát SEMMIFÉLE jogszabály nem rendezi, nincs figyelmeztető lövési kötelezettség, sem előre felszólítás a fegyverhasználatra, nincs a "törvény nevében" figyelmeztetés, stb.