Idézet: multibit - Dátum: 2005. aug. 3., szerda - 9:27
Én óvatosabban fogalmaznék! A Pio106 egy 4x író, aminek a firmware-ét nem készítették fel 8x lemezek írására. Egy Pio105-tel jártam úgy, hogy az általa írt Verbatim DVD-R 8x DVD-video lemezt bizonyos asztali játékosok hiba nélkül játszották, más leszátszókban meg akadozott a film. Ha egy mai íróval írtam ilyen lemezre, akkor a korábban akadozva lejátszó gépezetek is gond nélkül játszották a filmet. Lehet, hogy neked csak szerencséd volt (az asztali készülékekkel). Azt még elmondanám, hogy nem a mostanában felbukkant hamis Verbatokról van szó és hogy az írás minden esetben 4x volt (bár a Pio105-ben próbálkoztam 2x-esen is - reménytelen). Az újabb lemezek nem csak írási sebességben térnek el a régebbiektől. A régi és az újabb író is 4x sebességgel dolgozott, mégis más lett az írás eredménye.
Én óvatosabban fogalmaznék!
A 4X írókat is fölkészíthetik FW-esen a legtöbb 8X (akár 16X) lemez megfelelő minőségű 4X írására. Ezekkel az a gond, hogy korán behal(t) a FW támogatás, és így az újabb 8X lemezekkel már nem tud jót produkálni. A nagyobb gyártók 8X lemezei elég korán megjelentek ahhoz, hogy a 4X írók utolsó FW-ei boldoguljanak velük.
Persze az is előfordulhat, hogy bizonyos 8X, de különösen 16X lemezek az adott író fizikai képességeivel már nem is írhatóak jól 4X sebességgel, tehát a biztos megoldás a próba és a 16X lemezek kerülése.