Idézet: ALFA145 - Dátum: 2005. dec. 15., csütörtök - 10:58
Csak egy kiigazítás és nem rosszindulatból ! Sajnos (mert szerintem egy baromság) kb. 5 éve a magyar helyesírás megengedi bizonyos esetekben a fonetikus írást. Na ez a szó olyan. különböző és külömböző mindkettő helyes. De hogy így a gyerek az isiben hogyan fogja a szótövet megtalálni ???
Ilyen szó még a bólintgat. Írható bólingatnak is.
Bocs csak a rend kedvéért igazítottalak ki. Egyébként én is különbözőnek írnám.
lehet, h le vagyok maradva pár évvel (2002-es évjáratú, azóta porosodó magyartanári papír), de a külömbség soha nem volt helyes (bár lehet le kéne cseréni a gibemet is), és nem is lesz. a fonetikus írásmód elsősorban az idegen szavakkal kapcsolatosan lehet helyes (főleg orvosi kifejezések köznyelvbe történő átkerülése, idegen szavak, vándorszavak, jövevényszók stb.: nejlon, grépfrut). [egyébb esetben szabájszerűen (esetleg egyes nyelvterületekekn szabáljszerűen) szögletes zárójelbe' pakóni] és mellette jelezni, h milyen hangtani törvények érvényesülnek (úgyismint affrikáció, palatalizáció, satöbbizáció)
a különbség esete: képzés helye szerinti részleges hasonulás, amely írásba soha nem jelölt. ezek szerint eztán a bödönbent bödömbennek kellene írni?????
szóval ha ilyen tankönyven le van írva, azt be kell zúzni, tanárt, aki meg ilyet állít kivezényelni árokásásra
a bólingat-bólintgat:
HANGKIVETÉS. Ha a szó belsejében (esetleg szavak határán) kettõnél több mássalhangzó torlódik össze, akkor a hangcsoport középsõ tagja (különösen, ha az d vagy v) az ejtésben kiesik (mondta, küldte, rajzszeg, mondd meg stb.). Néha írásban is jelöljük: bólingat és a tekinget.
szóval itt írásban jelölt, vagy nem jelölt hangzótörvényekről van szó, nem pedig fonetikus írásmódról.
csak a rend kedvéért.
ha esetleg vki open source projektbe keres korrektor, örömmel vállalom

. persze ismerem a nagybetűket is csak nem használom.
Szerkesztette: avman 2005. 12. 15. 10:53 -kor
- Tiszta idegbeteg vagyok mostanában, a legapróbb dolgokon dührohamot kapok. Lehet valami nyugtatót kéne szednem, vagy jógáznom kellene.
- A jóga egy baromság, inkább gyógyszerezd magad.