Idézet: LaMotta - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 2:27
Sziasztok!
Leszeretném cserélni az 1700+ -os Athlon-omat az 1.2-es NF7-S-emben, nagyjából véglegesre (bár az anyagiak korlátoznak...). A BIOS fullra van frissítve, elvileg fogadja a Sempron procikat is.
Melyiket érdemesebb megvenni: AMD Athlon XP 2700+ vagy AMD Sempron 3100+?
És milyen magos proci a jobb? A Barton vagy a Sempron? A kendermagos nem kell

.
Egyáltalán mi a lényegesebb különbség az Athlon és a Sempron között?
Szóval nagyjából lövésem sincs a pontos helyzetről, szerintem a zagyvaságomból Ti jobban kijöttök

...
Köszi előre is a segítségeteket! Sorry, ha már valaki kérdezte ezt, csak pár oldalt olvastam vissza.
LaMotta
Szia,
a fejlesztéshez elmondom a sztorimat:
2002-ben volt egy Abit KT7A lapom, Thinderbird 1400 procival. Aztán jött a "DDR" láz: lecseréltem MSI KT3-Ultra lapra és vettem bele (akkor még soknak számító) 2x256MB 333-as DDR RAM-ot. A szintetikus tesztekben a RAM-sebesség szinte duplájára növekedett, de a gyakorlati használat során, játékokban nem hozott semmit. A fejlesztés olyan 55-60ezer Ft-ba került. Aztán jött egy (TBred-B) 1800+ XP, amelyet kétszer cserélgettem, hogy menjen 2000MHz-en (2400+). Ez olyan 18e Ft volt. A gyorsabb proci mellett a régi GF2Ultra VGA miatt a sebességnövekedés megint csak alig jelentkezett. Így aztán videokártya vásár következett. Nagyker ismerős segítségével került egy GF4 Ti4200, 35ezerért. 300/600-ra tuning, na ez nagyot dobott a rendszeren. Aztán j9ött az nForce-2 láz, dual-channel meg satöbbi. Beruháztam, régieket eladtam, új 2x512MB Kingmax RAM. Teljesítményben ugyanannyit hozott, mint single módban...
A fórumok is érdekesen viszonyultak ehhez: első reakció: hú, micsoda sebesség második, kicsit később: Jó-jó, a dual channel csak 10-15%-ot jelent az architektúra miatt... harmadik, kb. 1 év múlva: mindannyian tudjuk, hogy a dual channel nForceX lapoknál nem jelent semmit...
Eluntam a próbálkozást, vettem egy 2600+ XP-t, az most megy 2350 Mz-en. Semmi Barton, semmi Athlon64, bár szinte megveri a legújabb procikat a tesztekben. Persze +10%-ért megint ki lehetne adni egy százast (Új lap, új proci, jó hűtő, PCI-E VGA kártya stb.)
Azon röhögök, hogy aki anno 2002-2003 körül egy jó 1800+-t felhúzott 2300-2400 MHz-re, annak azóta is
olyan rendszere van, amihez nem kell (ill. nem érdemes) hozzányúlni. (VGA-t kivéve). Max az azóta nagyon olcsóvá vált RAM-okkal jól megtolta a rendszert mondjuk másfél gigára...
Szóval, ha még hozzájutsz, vegyél egy jó Athlon XP-t, 2500+ Barton-t javaslok az XP2700+ helyett (nem a teljesítmény miatt, csak nem melegszik annyira). A Sempron-okban 256K L2cache van, a Bartonok 512K-jával szemben. Emellett ez az architektúra ugyebár a jelentlegi Athlon64-ek melletti low-end, úgyhogy nagyjából Sempron=régi Athlon XP (non-Barton). Magasabb órajelű Sempronok teljesítményükhöz képest drágák, ha már Sempron, vegyél egy kisebbet és húzd fel.