Idézet: kovge - Dátum: 2005. jún. 7., kedd - 16:27
Épp Cornerstone hozzászólásával kapcsolatban van kérdésem.
Szóval nincs időm megvárni, mire az Auchan vagy MM is elkezdi árulni a sulinetes C19-4 monitort, ezért kerestem egy olyan CHS partner kisebb boltot, ahol ki lehet próbálni a TFT-t fizetés előtt. Nem is volt könnyű, a legtöbben elzárkóznak ettől, viszont a Mac****lis (legábbis telefonon) nagyon készséges volt. Holnap délután mehetek is érte. 87.615 Ft az ára, ha ennek a felét visszakapom jövőre úgy érzem jobban járok, mint a valóban jobb paraméterekkel rendelkező P19-2-vel.
A kérdésem csak annyi, hogy tesztelésnek elég annyi, ha fekete, fehér, piros, zöld ill. kék homogén háttérnél megnézem van-e illegálisan viselkedő pixel? Vagy célszerű még valami egyebet is ellenőriznem?
A Siemens monitorokat úgy általában dícsérik: érték és ár arány szempontból. 19-es monitorért szerintem korrekt ár.
Még annyit, hogy sem a ZBD sem a PP jelzés nem biztosítja, hogy subpixel hiba nem lehet rajta. + Ha nincs a dobozon ZBD vagy PP felirat az sem jelenti azt, hogy a monitor mindenképp pixelhibás, csak azt, hogy annál a típusnál nem garantálják ezeket.
A boltban feltétlen megnézném a felhasználói utasításában, hogy mennyi pixelhiba megengedett az adott készüléken. A homogén háttér esetében akár kékkel, pirossal megnézném, de a feketén ill fehéren egészen biztosan. Amit még megnéznék, hogy native ill nem native felbontásban (a native 19-esnél 1280x1024 ha jól tudom) milyen a kép, főleg a karakterek, mert azok általában elmosódottabbak egy kicsit. --> Engem pl ez piszkosul tud zavarni. Ha van az OSD-ben Phase-Clock vagy vmilyen "zajcsökkentő" funkció, akkor azt is, hogy ezzel mennyire javul a kép. Aztán esetleg azt, hogy SRGB-ben, 6500K vagy 9300K-en milyen a kép minősége. Ha van beépített hangszóró akkor arra is kíváncsi lennék, hogy hogyan szól. Persze 5.1-et azért nem várnék tőle, de méretéhez képest.
Megmondom őszintén engem a pixelhiba, a homályos kép ill a fakó színek zavarnának a legjobban. Ez persze egyéni megítélés kérdése.
Amit még mindenképp megnéznék, hogy milyen ms-es panelt építettek bele. Szerintem a 16ms-es manapság már alap, annál csak jobbat érdemes venni, főleg ha játékra vagy filmezésre akarod használni.
Ja igen és még vmi, bár erre nem tudom, hogy mennyire van lehetőség egy üzletben, hogy sötét helyiségben szintén homogén világos háttérrel megnézném, hogy mennyire egyenletes a fényereje, esetlegesen nem sötétebb az egyik sarok a közepéhez képest vagy hasonló...
Most néztem épp egy másik fórumon, hogy 8ms-es overdrive-os MVA panel van benne. A 8ms az egész jó + 250cd/m2-es fényerőt ígérnek ami szintén jónak számít. Viszont ha jól látom nincs DVI bemenete. Akkor ezért a viszonylag olcsó ár. Viszont szép a design, legalábbis képen jól néz ki.