HWSW Informatikai Kerekasztal: Asztali TFT-k II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (159 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Asztali TFT-k II. Értékeld a témát: -----

#381 Felhasználó inaktív   szuhaym 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 29. 16:08

Új fórumtagként régi kérdést tennék fel a nagyérdeműnek.
Grafikusként keresem kenyerem egy részét. Sokat - talán túl sokat ülök monitorok előtt. Abból a pénz részből, mely éppen nem kenyérre megy el lecsérném régi Compaq CRT monitoromat.

A Kérdés: Tudtok-e olyan montitorról (TFT) mely elsősorban színhűségben és felbontásban felveszi a versenyt a hagyományos monitorokkal. A legtöbb helyről (grafikai studiók) azt hallani, nem érdemes még áttérni. Elhiggyem vajon?

(olvastam az Eizo ColorEdge sorozatáról, meggyőző, de az ára abnormális)

Ti mit tudtok nekem tanácsolni?

Köszönettel: Márton

#382 Felhasználó inaktív   Boba 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 29. 16:42

Hogy vegyél egy JÓ 20-22"os CRT-t abból a pénzből. Szerintem többre mész...

Vagy pedíg legyen nagyon sok pénzed... Én 20"os alá, 1600*1200as felbontást nemtudó-ra nem cserélnék. Panelek amik szobajöhetnek Mva, Pva, Ips, S-Ips.

Vagy kuporgatsz még egy darabíg, vagy veszel egy jó crt-t... (vagy 2-t ahogy én tettem)
Ő lesz az adott idő alatt a legtöbb japán kutya!

#383 Felhasználó inaktív   szala 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 29. 16:52

Boba milyen crt t ajánlanál, amit kapni is lehet és nem Iiyama?

Köszi

#384 Felhasználó inaktív   Boba 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 29. 16:57

Nagyobb Sonyk, IBM P260-275, Lacie, Nec...
én egy lowcost-abb megoldás mellett döntöttem, Samsung 1200Nf.

Ezek persze csak az én izlésemet tükrözik... TFT irányába is lehet menni... régóta szemezek egy Dell 2001FP-vel, csak magyarországon dög drágán láttam csak :mad:

szerk: amúgy mi a baj az Iyama-val? Nemlehet már kapni? (Egy olyan lett volna az első 5letem...)

Szerkesztette: Boba 2005. 03. 29. 16:59 -kor

#385 Felhasználó inaktív   szala 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 29. 17:06

Lehet még pár helyen kapni elfekvö cuccokat, viszont pár hete megszünt a magyarországi képviselet (hardware boltos cimbi mondta, onnan az info)  szoval ha esetleg garit kell érvényesiteni, akkor az lehet hogy problémás lesz. Én is elöször Iiyama crt vel szemezgettem , mert van egy 22" os széria, ami 1600*1200 ban 117 hz et tud, de más sehol nem lehetett kapni, valoszinü a fent emlitett ok miatt.
Most inkább tft t nézegetek, 3 tipus van ami szoba jöhet, Sony SDM-X93H 19, Viewsonic VG910 és a VP191 , én is grafikára használom, de egyenlöre nem tudok 100.000 el többet adni azért a 1.5 " ért, hogy 20.5 " ost vegyek :(

#386 Felhasználó inaktív   Racecam 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 29. 17:10

Idézet: szuhaym - Dátum: 2005. márc. 29., kedd - 16:08

A Kérdés: Tudtok-e olyan montitorról (TFT) mely elsősorban színhűségben és felbontásban felveszi a versenyt a hagyományos monitorokkal. A legtöbb helyről (grafikai studiók) azt hallani, nem érdemes még áttérni. Elhiggyem vajon?

Nagyon nehéz kérdés!
Ugye abban megegyezhetünk, hogy a TFT monitorok, még a csúcsmodellek is, színhűségben egyelőre  csak megközelítik a CRT monitorok színhűségét.
Felbontásban a  17"-19"-os monitorok natív felbontása 1280x1024, a 20"-21"-os monitoroké 1600x1200 (TFT). A natív felbontástól eltérő felbontások használata TFT monitoroknál, főleg grafikai munkára, hm...erősen kerülendő. (Természetesen a natív felbontásnál, csak alacsonyabb felbontás állítható be, ritka kivételtől eltekintve).
De, a grafikában, gondolom, rendkívül fontos, geometriában és élességben a TFT monitorok verhetetlenek. Nincs geometriai torzulás, nincs fókuszálási probléma, nincs konvergencia hiba, moire stb....
Ha azonban a grafikai studiók azt mondják, nem érdemes áttérni, és remélem konkrét tapasztalatok birtokában mondják, nem csak azért, mert úgy gondolják abból, amit az ilyen monitorokról olvastak, ebben az esetben ez meggondolandó, mégiscsak ők a profik, ők tudják.

#387 Felhasználó inaktív   szala 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 29. 17:18

Én is grafikára használom, sajnos ( vagy szerencsére :)  ) sokat ülök elötte, jelenleg 19" os crt m van, és már eléggé bántja a szemem, filoztam, hogy vegyek egy 22" os crt , ami lehet akármilyen jo, elképzelhetö, hogy az is bántani fogja a szemem, vagy veszek egy 19" os tft-t, ami sokkal valoszinübb, hogy nem bántja ( annyira). Amugy az egyik hazai grafikai cégnél nemrég kaptak a grafikusok VP191 et :)

#388 Felhasználó inaktív   Frosty 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 29. 17:28

Láttam egy nagyon konkrét oledes videót. :) A papír vastagságú kijelzőt a csávóka lazán hajlítgatta. Ha ilyen lesz a jövő akkor lanpartyra nem kell cuccolni a nagy monitorokat, hanem egyszerűen összehajtogatjuk és berakjuk a nadrágzsebünkbe. :D :)
Asus P8Z68-V, Intel Core i5 2500K@4.5GHz,Corsair A70 cooler, 2*4GB Kingston HyperX Blu XMP 1600MHz @ 1.5V, Sapphire 7970 OC Dual-X, Asus Xonar DX, Corsair AX750 750W, Creative Megaworks 550, Samsung 1TB F1 HDD, Dell U2311H

#389 Felhasználó inaktív   Boba 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 29. 17:30

Idézet: szala - Dátum: 2005. márc. 29., kedd - 18:06

azért a 1.5 " ért, hogy 20.5 " ost vegyek :(

Szerintem ott inkább az 1600*1200as felbontást kell megfizetni erősen... Persze ha neked ez nemkell, akkor szinte felsem tűnik az az 1", ha nincs mellette egy nagyobb.

#390 Felhasználó inaktív   Racecam 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 29. 17:56

:D

Idézet: szala - Dátum: 2005. márc. 29., kedd - 17:18

Én is grafikára használom, sajnos ( vagy szerencsére :)  ) sokat ülök elötte, jelenleg 19" os crt m van, és már eléggé bántja a szemem, filoztam, hogy vegyek egy 22" os crt , ami lehet akármilyen jo, elképzelhetö, hogy az is bántani fogja a szemem, vagy veszek egy 19" os tft-t, ami sokkal valoszinübb, hogy nem bántja ( annyira). Amugy az egyik hazai grafikai cégnél nemrég kaptak a grafikusok VP191 et :)

Ha 19"-ban gondolkodsz, grafikára: PVA: Samsung 910T, 193P, FS P19-2 (várni kell még rá), MVA: Viewsonic VP191b (most van modellváltás), VX910 (visz. olcsó), S-IPS: EIZO L797 (drága), stb.....
A lényeg, PVA/MVA vagy S-IPS. Ahogy írtam is TN+Film-et kerüld el messzire!  ;)

u.i.: A legfontosabbat majdnem elfelejtettem itt: http://hatvani.unide...anels/index.php tájékozódhatsz!  :D

Szerkesztette: Racecam 2005. 03. 29. 18:07 -kor

#391 Felhasználó inaktív   Racecam 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 29. 18:00

Idézet: Frosty - Dátum: 2005. márc. 29., kedd - 17:28

Láttam egy nagyon konkrét oledes videót. :) A papír vastagságú kijelzőt a csávóka lazán hajlítgatta. Ha ilyen lesz a jövő akkor lanpartyra nem kell cuccolni a nagy monitorokat, hanem egyszerűen összehajtogatjuk és berakjuk a nadrágzsebünkbe. :D :)

Ha nem egy lefüggönyözött, sötét szobában láttad titokban, adnál róla linket?  ;)  Én csak képeket láttam.  :rolleyes:

#392 Felhasználó inaktív   szala 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 29. 18:04

El is kerülöm, néztek is ma rám furán, ahogy közlekedtem egy üzleben, épp monitor nézöben :)

#393 Felhasználó inaktív   Racecam 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 29. 18:10

Idézet: szala - Dátum: 2005. márc. 29., kedd - 18:04

El is kerülöm, néztek is ma rám furán, ahogy közlekedtem egy üzleben, épp monitor nézöben :)

Nagyon helyes!  :D

Közben szerkesztettem az előzőt nézd meg!  ;)

#394 Felhasználó inaktív   Frosty 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 29. 18:34

Haverom küldte át még msn-en anno, azóta már letötöltem. Majd megkérem, hogy küldje el megint aztán majd kilinkelem.
Asus P8Z68-V, Intel Core i5 2500K@4.5GHz,Corsair A70 cooler, 2*4GB Kingston HyperX Blu XMP 1600MHz @ 1.5V, Sapphire 7970 OC Dual-X, Asus Xonar DX, Corsair AX750 750W, Creative Megaworks 550, Samsung 1TB F1 HDD, Dell U2311H

#395 Felhasználó inaktív   Frosty 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 29. 18:49

Még van 2 napom hogy visszavigyem a monitort. Mondjátok már nekem légyszíves még olyan hibákat amik előfodulhatnak TFT-n pixel meg subpixel hibákon kívül.

Akkor szedjük össze eddig mit is találtam.
Játékok alatti vízszintes csíkozódás, erre azt mondtátok hogy a TFT színkeverése okozza, tehát a technológiából adódik, elvileg nem hiba.

Most lettem arra is figyelmes, hogy a monitor jobb és bal széle világosabb mint középen. Ez minősülhet hibának?

Sorry, hogy itt kérdezősködök de szeretnék minnél több információt szerezni, mint már fentebb említettem még 2 napom van, hogy kicseréltessem a monitort, utána meg már csak szervíz jöhet szóba.

#396 Felhasználó inaktív   szuhaym 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 29. 19:28

Idézet: szala - Dátum: 2005. márc. 29., kedd - 18:18

Én is grafikára használom, sajnos ( vagy szerencsére :)  ) sokat ülök elötte, jelenleg 19" os crt m van, és már eléggé bántja a szemem...

Nekem egy-egy hosszabb futam uán (hajnalig tartó tervezés) szinte folyik a szemem, de talán ezt - mármint a jelenséget - nem kell ecsetelni. Nem gondolom, hogy érdemes lenne beülni egy 21-22 colos elekton ágyú elé, még akkor sem, ha több színes matricával is díszítik fel.

A kereskedelem pedig sajnos olyan, hogy mindent annyiért adnak amennyiért még éppen el lehet. Nem tudom tehát hol húzódik az a határ amit még magáért a technikáért vagy már csak fizetésért kell fizetni.

Hallottam már félig megvakult nyomdászról, aki még egy monochrom monitoron kezdte, ma meg ébredés után egyszerűen nem lát, később pedig csak valamennyire...

Kérdés: Külföldön mintha alacsonyabbak lennének az árak, akár rendelni is lehetne, de nem tudom mennyire biztos, hogy el is evickél ide a kiválasztott termék?

#397 Felhasználó inaktív   szuhaym 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 29. 19:50

... eddig EIZO monitorokat néztem (CGxx; FlexScan), tehát ha valaki ezekről tudna valamit még írni...

(még mindig a grafikai felhasználáshoz)

Köszönettel: m

("2 napom van még" > A kicst gyanus TFT megérdemel egy visszavitelt...)

#398 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 29. 20:01

A TFT jó grafikára, de van pár hibája amire figyelni kell a színek beállításánál. Ezt a színhűség dolog nagyon túl van magyarázva sok helyen. Egy átlag felhasználónak semmi hátránya nincs belőlle.
Ha valaki grafikára használja, akkor sincs hátránya a színek miatt. Miért lenne? Olyan esetben lehet eltérés, ha valaki nyomdának dolgozik, de ez ugye nem túl gyakori. Amúgy ha valaki nyomdai cuccokat csinál, akkor a CRT-t is ugyanúgy be kell kalibrálni, nem elég otthon szemmel beállítgani a saját ízlés szerint.
Sima PC-s felületre készüld dolgoknál a színhűség szinte semmit se számít. Mindenki máshogy állítja be a monitorát, minden monitoron kicsit más lesz.

DE! :)

Hiába a 360 fokos látószög, az árnyalatok között van különbség akkor is ha valaki szemben ül a monitorral. Ahogy a rálátási szög tér el a merőlegestől szépen, finoman kicsit világosabb lesz a kép, ebből kifolyólag kicsit fakóbb is. Ez csak egy bizonyos szögig van így, utána már már nem romlik tovább a kép. Ha szemben ülök a monitorral, akkor is látni enyhén ezt a dolgot a kép széle felé, ahol már nem merőlesegesen látom.

Simán használható grafikára.

Szerkesztette: Lipton 2005. 03. 29. 20:10 -kor

#399 Felhasználó inaktív   szuhaym 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 29. 20:35

Köszönöm a bíztatást. A kalibrációval tisztában vagyok, sőt azzal is, hogy minden nyomdához külön illik kalibráli.

Én gyakran dolgozom nyomdákkal - hagyományos, digitális egyaránt - ezért van szükségem egy olyan masinára, melyben megbízhatok. Az ányalatok finomságában, a színek mélységében.

A legtöbb boltban nemhogy kipróbálni nem tudom ezeket a monitorokat, de még a megrendelés is külön tórtúra...

Persze én is dolgoztam már egy vacak laptop mégvacakabb monitorán, és született belőle nyomat is, de ha megtehetem szeretnék valami igazán precízet vásárolni.

#400 Felhasználó inaktív   Racecam 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 29. 20:45

Idézet: szuhaym - Dátum: 2005. márc. 29., kedd - 20:35

Köszönöm a bíztatást. A kalibrációval tisztában vagyok, sőt azzal is, hogy minden nyomdához külön illik kalibráli.

Én gyakran dolgozom nyomdákkal - hagyományos, digitális egyaránt - ezért van szükségem egy olyan masinára, melyben megbízhatok. Az ányalatok finomságában, a színek mélységében.

A legtöbb boltban nemhogy kipróbálni nem tudom ezeket a monitorokat, de még a megrendelés is külön tórtúra...

Persze én is dolgoztam már egy vacak laptop mégvacakabb monitorán, és született belőle nyomat is, de ha megtehetem szeretnék valami igazán precízet vásárolni.

Ebben az esetben, az EIZO az amiről sok szépet mondanak! Link PVA!
De ezt beszerezni!  :rolleyes:

Téma megosztása:

• (159 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.