HWSW Informatikai Kerekasztal: Közoktatási rendszergazdák II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (152 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Közoktatási rendszergazdák II.

#861 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 11. 18. 14:14

Idézet: bon - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 13:44

Hát szerintem egyáltalán nem olyan brutál gép az a 7xxmb édes kevés mellette még van 1.4gb swap fájl is a winyon Raid tömb meg nincs a gépen. Vannak még ezen kévül Xeon procis gépeink is csak azokba kevés a ram meg "csak" 1 procisak. De talán most lesz fejlesztve. Raid tömb meg sajnos nem lesz (pedig nem ártana) csak a SCSI winyok baromi dárga serverbe meg más nem rakok.

hát, az elég gáz ha nincs raid tömb benne, pedig tényleg sokat segít.
ha pl. különszednéd a mail, proxy és többit, máris jobban hasítana..

mi használ olyan sok ramot, hogy van mg egy valag swap? milyen winserver?

vagy az exchange+isa egy gépen ennyit elvinne?
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#862 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 14:20

Idézet: charlie - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 14:14

Nem csodálkoznék, hiszen az ISA az tűzfal, proxy, meg minden ilyesmi egyben!
7xx (SZVSZ 768) RAM ilyenre tényleg nem túlzás...
A win meg önmagában is minden memóriát megzabál :)
Összesen két dologra van szükség az életben WD-40 és szigetelőszalag. Ha nem mozdul pedig kellene: WD-40. Ha mozog pedig nem kellene: szigetelőszalag.

#863 Felhasználó inaktív   melon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 14:52

Idézet: bon - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 13:44

...Raid tömb meg sajnos nem lesz (pedig nem ártana) csak a SCSI winyok baromi dárga serverbe meg más nem rakok...

Nálunk ha minden igaz év végére meglesz a normális géppark:
2 db 1U szerver, 2GB RAM, 2×74 SCSI
1 db 2U diszk tömb HW RAID-5, belül 8×250 GB SATA diszkekkel, ami kifelé U160 SCSI
Az egyiken FreeBSD az internetes szolgáltatásokkal (DNS, mail, web, http proxy, ftp proxy szépen külön jailben)
a másik valószínűleg Windows lesz domain kontrollerrel.

Ebből az egyik szerver van meg eddig meg az alapok (szekrény, ups, switchek), a második szervert és a tömböt remélem idén leszállítják. :up:

Szeirntem érdemes lehet megfontolni egy ilyen tömböt, elég stabilan tudnak teljesíteni ezek a SATA->U160 raid verzérlők.

#864 Felhasználó inaktív   bon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 16:03

Idézet: charlie - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 15:14

Egyenlőre nem de tervbe van véve, hogy az isa különköltözik a többitől. De csak leghamarabb jövő nyáron. Egyébként sok memóriát zabálnak. Igazság szerint win2003-nak 512mb kell, az exchangenek és isanak 512,512 kellene (és ezek a minimum értékek)
Az isa azért is eszik ilen sokat mivel nem csak tűzfal hanem proxy is tartalomszűréssel. Eza 3x512mb memória menyniség lenne a max amit betudnék tenni a mostani dualos serverbe. Ezért lesz az isa-t kivéve minden elvéve tölle, és átrakva az új szervere amit most nyertünk a HP serverpályázaton  ;) Csak előtte még kell venni bele ram-ot és még egy hálókáryát ami elég durva árú ráadásul, mivel PCI Expresses Gigabites ja és HP amárka mással nem merek próbálkozni nehogy úgy legyen mint a memóriáknál, hogy egy adott tipust eszik csak meg.
A számítógépnek lelke van by BON
Gép: ASUS P6X58D-E, Intel CoreI7 930 2.8Ghz, 6x2GB DDR3 1333MHZ Kingston, Asus GTX275 2DI/896MD3, Sound Blaster X-Fi XtremeGamer, Coolermaster Stacker STC-T01

#865 Felhasználó inaktív   bon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 16:17

Régebben kérdeztem már de mégegyszer megkérdem hátha hazsnálja már azóta valaki. Tehát Microsoft Class Server 3.0 kapcsoaltban lenne egy-két kérdésem.
Gép: ASUS P6X58D-E, Intel CoreI7 930 2.8Ghz, 6x2GB DDR3 1333MHZ Kingston, Asus GTX275 2DI/896MD3, Sound Blaster X-Fi XtremeGamer, Coolermaster Stacker STC-T01

#866 Felhasználó inaktív   akaido 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 18:52

Idézet: 1soproni - Dátum: 2005. nov. 17., csütörtök - 20:54

SZVSZ igen. Nagy hasznát veheted, ha valamit állítani kell. Nem kell egyesével végigrohanni a gépeken, hanem megoldhatod egy mozdulattal.
ISA-t nem használtam, de a hallottak alapján jónak tűnik.

Vettem egy win2003 Szerver könyvet is "okosodásként".

A szervernek szánt gép 3 Ghz-es P4, 1 Gb RAM kiépítésű. Ez elég lenne magának az op.r-nek + az ISA-nak. A DHCP lemondásán még gondolkozok.
Köszönök minden tanácsot, mindenkinek.
A legbiztosabb jele annak, hogy létezik intelligens élet a Földön kívül az az, hogy még nem próbáltak kapcsolatba lépni velünk.

#867 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 19:12

Idézet: akaido - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 19:52

Vettem egy win2003 Szerver könyvet is "okosodásként".

A szervernek szánt gép 3 Ghz-es P4, 1 Gb RAM kiépítésű. Ez elég lenne magának az op.r-nek + az ISA-nak. A DHCP lemondásán még gondolkozok.
Köszönök minden tanácsot, mindenkinek.

Érdekeseket írtok itt géperől..

Egyik helyen szerver gép:  p3 1GHz, 1GB, 2x36gb +1x 18gb scsi
Ezen fut: win2k3, dns,dhcp, ad, iis, exhange2003, nod32, többszáz user saját névvel + postafiókkal
Mellette isa szerver:  p2-300, 256mb, 8gb + 2gb ide,  win2k3+isa2000

Másik helyen szerver gép:  2x p3-500, 512mb, 2x18+9gb scsi.
Ezen fut: win2k3, dns,dhcp,ad, iis, exhange2003, nod32, ~80 user saját névvel + postafiókkal
Mellette isa szerver:  pPro200, 384mb, 2x9gb scsi,  win2k3+isa2000

Az isa2004-nek jóval nagyobb az erőforrás igénye, ez utóbbi pPro gépen már nem tudtam normál működésre bírni.

#868 Felhasználó inaktív   akaido 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 19:48

Idézet: pgyafi - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 19:12

Érdekeseket írtok itt géperől..

Egyik helyen szerver gép:  p3 1GHz, 1GB, 2x36gb +1x 18gb scsi
Ezen fut: win2k3, dns,dhcp, ad, iis, exhange2003, nod32, többszáz user saját névvel + postafiókkal
Mellette isa szerver:  p2-300, 256mb, 8gb + 2gb ide,  win2k3+isa2000

Másik helyen szerver gép:  2x p3-500, 512mb, 2x18+9gb scsi.
Ezen fut: win2k3, dns,dhcp,ad, iis, exhange2003, nod32, ~80 user saját névvel + postafiókkal
Mellette isa szerver:  pPro200, 384mb, 2x9gb scsi,  win2k3+isa2000

Az isa2004-nek jóval nagyobb az erőforrás igénye, ez utóbbi pPro gépen már nem tudtam normál működésre bírni.

:) Ez az jelenti, hogy az általam említett gép nagyjából oksa? :)
Kb. 300 felhasználó lenne felvéve, de gondokodom valami könnyítésen, mivel eleve csoportbontásban nyomatjuk a számtech okítást, ezért évfolyamonként a lányok és a fiúk külön felhasználónévvel lépnének be. OK-Ok, tudom nem éppen a legjobb módsz@r, de arra gondoltam, hogy eseteleg lenne olyan beállítás( AD-val?) amivel mindenki a saját könyvtárárhoz fér csak hozzá, így nem "tréfálhatna" meg senkit.
A legbiztosabb jele annak, hogy létezik intelligens élet a Földön kívül az az, hogy még nem próbáltak kapcsolatba lépni velünk.

#869 Felhasználó inaktív   bon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 20:09

Nekünk van még egy 2ghz-es P4-es 7xxmb rammal 2x18gb scsi winyóval eflszerelt server 2 dolgott futatt: Symantec client security server és WSUS. Amig a symantec volt rajta addig nem is volt gond a géppel, De a wsus-nak elég brutál a gépigénye 512mb a minimum gépigénye de 1gb-al érzi jól magát állítólag. Na ezt észre is vettem baromi lassú tud lenni.

Az meg tényleg igaz, hogy sokkal nagyobb a gépigénye az isa2004-nek a 2000-hez képest de nekem sokkal jobban tetszik a log része és a kezelő felőlete is átláthatóbb és sokkal jobban is konfigulálható (szerintem nehezebben is ) mint a 2000-es.

A mi dual-os szerverünknél meg ott vettem észre, hogy neccesen birkozik meg a dolgokkal amikor a reakció ideje megnőtt. pl: távoli asztal kapcsolatnál.

Ja tényleg ki milyen tűzfalt használ a szervereken? mármint programra gonodlok. Én a Blackice server-t használom már jó pár éve de mostanában nem vagyok megelégedve vele, ezért keresgélem az utódját ami könnyen konfigulálható, nem zabálja a procit mint időnként a black ice.

Lenne még egy kédésem a Sulinetes szekrénybe lévő switch fix ip címes portjait átlehet tetetni más portokra. Konkértétan ara gondolok hogy mondjuk a 3-as por ip címét átálítatni a switch végén lévő gigabites portra (gyanús, hogy jobban kilehetne használni az ftp serverünket ha már gigabites a hálókártyája)

#870 Felhasználó inaktív   bon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 20:23

Idézet: akaido - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 20:48

:) Ez az jelenti, hogy az általam említett gép nagyjából oksa? :)
Kb. 300 felhasználó lenne felvéve, de gondokodom valami könnyítésen, mivel eleve csoportbontásban nyomatjuk a számtech okítást, ezért évfolyamonként a lányok és a fiúk külön felhasználónévvel lépnének be. OK-Ok, tudom nem éppen a legjobb módsz@r, de arra gondoltam, hogy eseteleg lenne olyan beállítás( AD-val?) amivel mindenki a saját könyvtárárhoz fér csak hozzá, így nem "tréfálhatna" meg senkit.

Igen van ilyen beállítás, nálunk is ez volt a cél az egyéni beléptetéssel, hogy mindneki csak saját tárhelyéhez fér hozzá így nincs törölgetés egymás könyvtárból esetleg más munkáinak lemásolása.
mindenkinek beállítottam egy kezdő könyvtárat és csoprotházirenddel átirányítottam a dokumentum könyvátrukat a kezdő könyvátukba. A kezdő könyvtárhoz rajta kivül természetesen a tanár és én is hozzá férek. Időnként ellenőrizni szoktak a könyvtárakat tiltott dolgok után kutatva.

#871 Felhasználó inaktív   melon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 21:41

Idézet: bon - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 20:09

Nekünk van még egy 2ghz-es P4-es 7xxmb rammal 2x18gb scsi winyóval eflszerelt server 2 dolgott futatt: Symantec client security server és WSUS. Amig a symantec volt rajta addig nem is volt gond a géppel, De a wsus-nak elég brutál a gépigénye 512mb a minimum gépigénye de 1gb-al érzi jól magát állítólag. Na ezt észre is vettem baromi lassú tud lenni.

Nálunk semmi gond a WSUS erőforrásigényével. A gép jelenleg egy gagyipc P4 2,8 GHz 512 MB rammal. Fut még rajta NOD32 tükör és admin szerver, TellMeMore angol/német valamint Autodesk licencszerver is. Igaz, a WSUS csak kb. 55 gépet szolgál ki jelenleg, de azért fut mellette még pár dolog.

#872 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 19. 14:05

Továbbra is keresem a megoldásokat az elektronikus dokumentumok tárolására. Ti hogyan oldjátok meg? Sima windows mappamegosztással? Nem használ valaki webes felületet erre? Hasonlót keresek, mint a SharePoint, csak lehetőleg linuxra.
Ha van ötlet, ne tartsátok vissza!
Összesen két dologra van szükség az életben WD-40 és szigetelőszalag. Ha nem mozdul pedig kellene: WD-40. Ha mozog pedig nem kellene: szigetelőszalag.

#873 Felhasználó inaktív   FlowM@N 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 19. 16:23

Idézet: bon - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 21:09

Ja tényleg ki milyen tűzfalt használ a szervereken? mármint programra gonodlok. Én a Blackice server-t használom már jó pár éve de mostanában nem vagyok megelégedve vele, ezért keresgélem az utódját ami könnyen konfigulálható, nem zabálja a procit mint időnként a black ice.

Lenne még egy kédésem a Sulinetes szekrénybe lévő switch fix ip címes portjait átlehet tetetni más portokra. Konkértétan ara gondolok hogy mondjuk a 3-as por ip címét átálítatni a switch végén lévő gigabites portra (gyanús, hogy jobban kilehetne használni az ftp serverünket ha már gigabites a hálókártyája)

Manuális tűzfalat használok. :D A gép nem látszik kintről. :D A portot elvileg módosíthatod ha felhívod a sulinetes kollegákat, mert hozzányúlni azt nem szabad. :Đ
| Eredeti Azonosító: 2419 | Hozzászólások: X+320 | Először Regisztrált: 2001. júl. 2. |
:::HWSW World Community-Team©:::    :::Windows Licencek:::    :::Windows Portal:::
If everything seems to be going well, you have obviously overlooked something.

#874 Felhasználó inaktív   KekszNET 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 11. 21. 12:40

Kedden v szerdan hozza az Albacomp a nagyerteku eszkozoket!
(mivel koltozunk ezert csak bezarjuk oket becsomagolva, szoval meg kiprobalni sem tudom majd oket december kozepeig)
::: <a href='http://www.keksz.net' target='_blank'>www.keksz.net</a>

#875 Felhasználó inaktív   bon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 22. 11:51

Lenne egy kérdésem.

Iskolánba a Magiszer programot fogják telepítenni töb gépre. Jött egy levél, hogy SQL server kell a hálózatos verzióhoz. Most így fel kell tennünk az sql 2000 servert. Viszont olvasgattam a cég oldaálról leszedet program leirást és ott ellentmondás van ott azt irja, hogy elég a MSDE, amit jelenleg is használunk.

Valakinek üzemel már a progi? Melyiket egyem fel?

#876 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 22. 12:36

Idézet: bon - Dátum: 2005. nov. 22., kedd - 11:51

Lenne egy kérdésem.

Iskolánba a Magiszer programot fogják telepítenni töb gépre. Jött egy levél, hogy SQL server kell a hálózatos verzióhoz. Most így fel kell tennünk az sql 2000 servert. Viszont olvasgattam a cég oldaálról leszedet program leirást és ott ellentmondás van ott azt irja, hogy elég a MSDE, amit jelenleg is használunk.

Valakinek üzemel már a progi? Melyiket egyem fel?

Nálunk 1 gépen megy MSDE-vel.
Lehet, hogy a hálózatos verzióhoz kellene az SQL

#877 Felhasználó inaktív   KekszNET 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 22. 14:09

megjottek a gepek!
kiprobalni nem tudom, mert nincs hely es a koltozes utan szeretnem oket 1altalan kibontani

van hozzajuk fekete bill/eger (golyos!)
::: <a href='http://www.keksz.net' target='_blank'>www.keksz.net</a>

#878 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 22. 15:13

Idézet: KekszNET - Dátum: 2005. nov. 22., kedd - 14:09

megjottek a gepek!
kiprobalni nem tudom, mert nincs hely es a koltozes utan szeretnem oket 1altalan kibontani

Ezek miből jöttek?
Már a normatíva? Ugye nem?

#879 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 22. 15:17

megjottek a gepek!

Az hogy lehet? Nálunk még vissza sem jeleztek.

#880 Felhasználó inaktív   bon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 22. 21:51

megjottek a gepek!

A mázlista, én meg sárgulok az irigységtől .

Téma megosztása:

• (152 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.