HWSW Informatikai Kerekasztal: Közoktatási rendszergazdák II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (152 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Közoktatási rendszergazdák II.

#61 Felhasználó inaktív   melon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 04. 02. 15:05

Idézet: KekszNET - Dátum: 2005. ápr. 2., szombat - 13:00

ha megint veszunk uj gepeket akkor arra venni kell winxp-t es office-t...

Office-t nem kell venni, csak olcsó Windowst (pl. OEM XP Home)

#62 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 02. 16:02

Viszont az valóban érdekesebb kérdés, hogy akkor most a régi campusokra (ergó felsőoktatás, kutatóintézetek, stb)is a tisztaszoftos (közép és áltisk) feltételek vonatkoznak? Csak mert akkor egyrészt mi van a "biztosítottnak tekintett" dátummal, ill. a campusban azért több dolog van ha jól emlékszem (de az ált isk. csomag tuti karcsúbb). Valakinek van nem cikk forrása? Mert azok mind trék...
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#63 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 04. 07:25

Idézet: gamma ragadozó - Dátum: 2005. ápr. 2., szombat - 11:21

A kutya valahol itt van elásva:

http://www.origo.hu/...11mecsimre.html

Nem politizálni akartam, attól igyekszem távol tartani magam, csupán az általad idézett második bekezdésről ugrott be ez a cikk. Amúgy ez a mondat nekem se teljesen tiszta.

Idézet: Mécs Imrés cikk

Ráadásul a felsőoktatási intézmények kétszer fizetnek a szoftverekért, mivel új gép vásárlásakor a márkás gépek esetében a gép árában már a szoftver, 99 százalékában a Windows, benne van, így azt kénytelenek megfizetni.

Nem csak azért vagyunk kénytelenek megfizetni, hanem azért is, mert kell a jogtiszta alap. Itt meg már felmerülnek a további kérdések... A legolcsóbb most XP Home-ot venni. De mi lesz, ha lejár a liszensz? Marad az XP home? Azzal nem lehet tartományban dolgozni... Na mondjuk most úgy néz ki, hogy 3 évig "jó" lesz.
De mindenképpen azon leszek, hogy ahol tudunk, álljunk át szabad szoftverre, ingyenes oprendszerekre, nyílt forráskódra. Bár az MS szerint az drágább.  :omg:
Összesen két dologra van szükség az életben WD-40 és szigetelőszalag. Ha nem mozdul pedig kellene: WD-40. Ha mozog pedig nem kellene: szigetelőszalag.

#64 Felhasználó inaktív   KekszNET 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 04. 07:56

Idézet: SumQuiSum - Dátum: 2005. ápr. 2., szombat - 14:35

Szerintem nem az oprendszer vásárlási dátuma számít, hanem a hardveré.
Itt az lehet a megoldás, amit az OEM szoftverek eladásánál is kihasználnak. Azaz ne konfigot vegyél, hanem alkatrészeket. Ha a régi gépből kiveszed a winchestert és a köré építed az új eszközöket kvázi update-ként, akkor lehet valszeg csűrni-csavarni a dolgokat...

nekunk van jogtiszta xp-nk+office 1 gepteremre (amikor vettuk oda alkatreszekbol az uj gepeket, akkor kerult megvasarlasra), meg ez elott a tisztaszoftver elott vettuk, ugy h a win98akat upgradeltuk

akkor 2004ben vasaroltunk meg gepeket, kb novemberben, azokat is alaktreszbol, persze minden zsir uj bennuk, de ahhoz mar nem vettunk semmilyen szoftvert, mert nem votl ra penz, ilyen 1xu

vagy ha vettunk volna akkor csak 10 gepet tudtunk volna, amivel kitorolhetjuk
igy inkabb lett 18 es most azt nem tudom h vannak ezek a licenszek :)
::: <a href='http://www.keksz.net' target='_blank'>www.keksz.net</a>

#65 Felhasználó inaktív   KekszNET 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 04. 08:00

Idézet: melon - Dátum: 2005. ápr. 2., szombat - 16:05

Office-t nem kell venni, csak olcsó Windowst (pl. OEM XP Home)

szoval akkor az a lenyeg h legyen vmi upgradelheto verzio
szoval van jogtiszta xp home, de xp profot rakom fel akkor sem lesz gubanc, mert az benne van a tisztaszoftverben!?

mind1, a 2004 febr20 elotti gepek azert jogtisztak mert azokra vonatkozik a tisztaszotver mig a tobbi gepunkre kell vmi-t venni, amit meg mar megvettunk 2004 febr20 elott, es az akkor arra szamit
gondolom en?!
::: <a href='http://www.keksz.net' target='_blank'>www.keksz.net</a>

#66 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 04. 08:02

Hi!
Ezek a licencek úgy vannak, hogy ami 2004 febr 20 előtt lett vásárolva, azokra eleve nem is kellett, mert azokon automatán jogtiszta lett minden. Amit febr. 20 -a után vettünk azokra kellett valami frissítési alap. De ha a régieken automatán jogtiszta lett a cucc, akkor elvileg azok a licencek átvehetők az újra frissítési alapnak.

De egyébként nagymamámon tesztelni fogom az új UHU -t, és utána valószínű, hogy feltolom a benti gépekrre, amik tudják fogadni. Szövegszerkesztéteni azon is lehet.

#67 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 04. 08:09

Idézet: e-lias - Dátum: 2005. ápr. 4., hétfő - 8:02

Hi!
Ezek a licencek úgy vannak, hogy ami 2004 febr 20 előtt lett vásárolva, azokra eleve nem is kellett, mert azokon automatán jogtiszta lett minden. Amit febr. 20 -a után vettünk azokra kellett valami frissítési alap. De ha a régieken automatán jogtiszta lett a cucc, akkor elvileg azok a licencek átvehetők az újra frissítési alapnak.

De egyébként nagymamámon tesztelni fogom az új UHU -t, és utána valószínű, hogy feltolom a benti gépekrre, amik tudják fogadni. Szövegszerkesztéteni azon is lehet.

És ha gépeket selejtezünk? Akkor windowsokat is?  :think:
Vagy azok mehetnek 1 új gépre? Mert elvileg iskolák vehetnek nem hardverhez kötött OEM-et is.
Összesen két dologra van szükség az életben WD-40 és szigetelőszalag. Ha nem mozdul pedig kellene: WD-40. Ha mozog pedig nem kellene: szigetelőszalag.

#68 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 04. 08:19

Idézet: 1soproni - Dátum: 2005. ápr. 4., hétfő - 8:09

És ha gépeket selejtezünk? Akkor windowsokat is?  :think:
Vagy azok mehetnek 1 új gépre? Mert elvileg iskolák vehetnek nem hardverhez kötött OEM-et is.

Pontosan! Iskolák vehetnek OEM oprendszert hardware elem nélkül is.

#69 Felhasználó inaktív   melon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 04. 08:37

Idézet: e-lias - Dátum: 2005. ápr. 4., hétfő - 8:19

Pontosan! Iskolák vehetnek OEM oprendszert hardware elem nélkül is.

Erről én nem tudtam. Hol van ez leírva? OEM licencszerződésben? Valamit infót még, légyszi.

#70 Felhasználó inaktív   Yv@n 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 04. 08:37

Idézet: melon - Dátum: 2005. márc. 10., csütörtök - 14:22

Halleluja! Apropó, csinált már valaki samba-val windows domaint? Nem tudjátok, lehet ott policyket állítani :confused:
Jó lenne, ha nem a dokumentáció volna az egyetlen támasz.

NT4 DC-ként üzemelhet samba, kb 1 éve összeheggesztettem, és működik. Active dir-be csak kliensként tud kapcsolódni, lévén ms valszeg a tökükre lépne, ha ez nem így lenne. NT4 policy-t poledit.exe -vel tudsz állítani a hozzá tartozó fileok amiket szerkesztened kellhet, minden winben megtalálhatók, xp és 2k alatt, viszont unicode formátumban tetszelegnek, így előbb le kell konvertálni az adott file-t mondjuk iso8859-2 be, illetőleg 1-2 dolgot ki kellett nyírni belőle, és attól kezdve nekem tökéletesen működött. LDAP integrációját még nem néztem, azt sem, hogy lehet-e egyáltalán, de előbb utóbb talán majd lehet, sambám most LDAP-ból authol, és az is megy hiba nélkül, bár küzdöttem vele egy darabig, mert ezen keresztül ismerkedtem meg LDAP-al.

#71 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 04. 08:58

Idézet: melon - Dátum: 2005. ápr. 4., hétfő - 8:37

Erről én nem tudtam. Hol van ez leírva? OEM licencszerződésben? Valamit infót még, légyszi.

Látod ezek azok a dolgok, amiknek egy GYIK-ban lenne a helye pl a tisztaszoftver.hu-n, nem pedig az ilyeneknek, mint "Hogyan kezelik a pedagógusok átadott személyes adatait? "  :omg:

#72 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 04. 09:08

Idézet: melon - Dátum: 2005. ápr. 4., hétfő - 8:37

Többet nem tudok róla :( De menj be egy nagyobb számtech boltba, és kérdezd meg. El fogják mondani biztosan. Ha meg azt mondják, ilyen nincs, hazudnak!

#73 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 04. 09:09

Idézet: 1soproni - Dátum: 2005. ápr. 4., hétfő - 8:58

Látod ezek azok a dolgok, amiknek egy GYIK-ban lenne a helye pl a tisztaszoftver.hu-n, nem pedig az ilyeneknek, mint "Hogyan kezelik a pedagógusok átadott személyes adatait? "  :omg:

Hát igen. Ilyenek kénének. De nem lenne hátrány. De a sulinet.hu -n nincs leírva?

#74 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 04. 10:13

Idézet: prog.hu-s cikk

A szerződés értelmében a kedvezményezettek térítésmentesen juthatnak hozzá a termékekhez és a szoftverfrissítésekhez is.

Az IHM célja, hogy a Tisztaszoftver Program technológiasemleges legyen, illetve, hogy elősegítse a nyílt forráskódú rendszerek terjedését az oktatásban is. Az IHM, a Miniszterelnöki Hivatal és a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság részvételével munkacsoport alakult azzal a céllal, hogy a nyílt forráskódú rendszerek a központosított közbeszerzés rendszerében hozzáférhetőek legyenek az intézmények számára.

Az 1. mondat szerinti "térítésmentesen" szó számomra azt jelenti, hogy térítésmentesen :D Nem azt, hogy kb féláron (Home/prof)

A második bekezdést meg nem értem.  :rolleyes: Ennek mi köze az MS-hez? Se nem "technológiasemleges" (platformfüggetlent jelent :confused: ), és nem is segíti a nyílt kód terjedését. És továbbra sem értem, hogy a nyílt forráskódú programokhoz miért kell külön közbeszerzési izé. Vagy majd 2008-ban kapunk egy komplett nyílt forráskódú rendszert? :think:

Az említett cikk ITT található.

Szerkesztette: 1soproni 2005. 04. 04. 10:14 -kor

#75 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 04. 10:16

Idézet: 1soproni - Dátum: 2005. ápr. 4., hétfő - 10:13

Idézet: prog.hu-s cikk

A szerződés értelmében a kedvezményezettek térítésmentesen juthatnak hozzá a termékekhez és a szoftverfrissítésekhez is.

Az IHM célja, hogy a Tisztaszoftver Program technológiasemleges legyen, illetve, hogy elősegítse a nyílt forráskódú rendszerek terjedését az oktatásban is. Az IHM, a Miniszterelnöki Hivatal és a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság részvételével munkacsoport alakult azzal a céllal, hogy a nyílt forráskódú rendszerek a központosított közbeszerzés rendszerében hozzáférhetőek legyenek az intézmények számára.

Az 1. mondat szerinti "térítésmentesen" szó számomra azt jelenti, hogy térítésmentesen :D Nem azt, hogy kb féláron (Home/prof)

A második bekezdést meg nem értem.  :rolleyes: Ennek mi köze az MS-hez? Se nem "technológiasemleges" (platformfüggetlent jelent :confused: ), és nem is segíti a nyílt kód terjedését. És továbbra sem értem, hogy a nyílt forráskódú programokhoz miért kell külön közbeszerzési izé. Vagy majd 2008-ban kapunk egy komplett nyílt forráskódú rendszert? :think:

Az említett cikk ITT található.

Ezt úgy ahogy van nem értem. A frissítést megkapjuk térítésmentesen szerintem. A frissítési alapot meg nekünk kell biztosítani. A nyílt forráskódút tényleg nem értem, talán csak népszerűsíteni akarják?
Szerk: Most olvasom , hogy az első rész a server termékekre vonatkozik.

Szerkesztette: e-lias 2005. 04. 04. 10:18 -kor

#76 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 04. 10:18

Idézet: e-lias - Dátum: 2005. ápr. 4., hétfő - 10:16

Ezt úgy ahogy van nem értem. A frissítést megkapjuk térítésmentesen szerintem. A frissítési alapot meg nekünk kell biztosítani. A nyílt forráskódút tényleg nem értem, talán csak népszerűsíteni akarják?

Transzparensekkel?  :omg:

A supportodat még nem tudtad megkérdezni a dologról?

#77 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 04. 10:21

Idézet: 1soproni - Dátum: 2005. ápr. 4., hétfő - 10:18

Transzparensekkel?  :omg:

A supportodat még nem tudtad megkérdezni a dologról?

Nem tudtam még megkérdezni :(
A népszerűsítést szerintem azért akarják szorgalmazni, mert lényegesebben olcsóbb lenne nekik, ha átállnának az iskolák. Csak akkor tanmenetet is kéne változtatni, meg alőbb utóbb váltani kéne sok helyen, mert az kerülne többségbe. De sajnos ez a veszély még nem fenyeget. Mindegy mivel népszerűsítik, csak tegyék meg!

#78 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 04. 11:57

A KORG portálról:
Ha valaki bevállalja a designt, szívesen megcsinálom a kódolást.

#79 Felhasználó inaktív   melon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 04. 19:38

Idézet: 1soproni - Dátum: 2005. ápr. 4., hétfő - 10:13

Igen, szokás szerint a legrosszabb oldalról közelítik meg a témát, ugyanis a szabad szoftver elterjedsége a legkevésbé függ a beszerzési lehetőségeitől.

#80 Felhasználó inaktív   Diopapa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 05. 06:48

Sziasztok!

Olyan problémám van, hogy a win2k3-on levő terminálkiszolgáló neki állt sipolni, hogy a Terminálkiszolgáló ügyfél-hozzáférési licence nincs telepítve (aktiválva). Az aktiváláshoz kapcsolódik valamelyik m$-os szerverhez, majd megkérdezi milyen a licencprogram (Campus), majd egy 8 jegyü szerződésszámot akar tőlem. Ez vajon mi a túró? :think: Help pls!
National Organization of Men Against Amazonian Masterhood

Téma megosztása:

• (152 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.