HWSW Informatikai Kerekasztal: Közoktatási rendszergazdák II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (152 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Közoktatási rendszergazdák II.

#181 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 12. 10:57

Idézet: KekszNET - Dátum: 2005. máj. 12., csütörtök - 9:49

figyeljetek
ugye az info erettsegi miatt kell irni egy "szgep - hasznalatiutasitast"
es legkesobb a vizsga elotti nap reggelig oda kell adni a vizsgazoknak
a leirasnak olyannak kell lennie h "idegen" iskolabol erkezo is ertelmezni tudja

nem tudna vki felrakni 1et amivel mar kesz van h ez hogyis nezzen ki?!
vagy milyen 5leteitek vannak?

Erről még nem hallottam, de majd utánakérdezek.

Idézet

(nalunk winxp+linux server - de meg nincs kesz a server amit erre kulon bedobtunk es igy annyira meg nem is tudom h hogyan lesz ez az egesz :D)

es h takarjatok el a gepek monitorat?
mert ha nagy betumeretre rakom akkor el lehet olvasni a masik hatarbol is :)

Asztalossal csináltattunk furnérlapból egyszerű kis elválsztó-paravánokat. Később is jól jöhet 1-1 versenyhez.

Idézet

vagy kislemez, pendrive? letiltod v h talaltatok ki

Baltával levágjuk a kezeket. :doom:
Összesen két dologra van szükség az életben WD-40 és szigetelőszalag. Ha nem mozdul pedig kellene: WD-40. Ha mozog pedig nem kellene: szigetelőszalag.

#182 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 12. 11:22

Idézet: KekszNET - Dátum: 2005. ápr. 5., kedd - 14:54

http://www.kir.hu

na, most jott fonokom h neki kell ilyen:
elektronikus aláírással

tudtok Ti errol vmit?
hogy kell ilyenre "beruhazni", mit kell tenni erte...

eloreiskosziazinfot
Keksz

Hurrá!

Most már az NSZI-nek is kell ilyen. Jutottatok vele valamire?
Digitális aláírásról még csak emailnél hallottam. Weben hogy megy ez?
Beépül a böngészőmbe, és mondjuk egy űrlapkitöltésnél ez kiolvasható?

Szerkesztette: 1soproni 2005. 05. 12. 11:33 -kor

Összesen két dologra van szükség az életben WD-40 és szigetelőszalag. Ha nem mozdul pedig kellene: WD-40. Ha mozog pedig nem kellene: szigetelőszalag.

#183 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 12. 11:37

Idézet: 1soproni - Dátum: 2005. máj. 12., csütörtök - 11:22

Hurrá!

Szerintem ez az, mait én már elkezdtem felvinni. A diákokat kell felvinni, és akkor kapnak egyedi azonosítót majd. Többet nem tudok :(

#184 Felhasználó inaktív   akaido 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 12. 12:06

Idézet: e-lias - Dátum: 2005. máj. 10., kedd - 13:44

Attól még szegmens van, csak nem használod ki. Én sem, pedig a 24 portos tüneményt nyúzom.

:D Persze! Egyébként van valami konkrét gyakorlati haszna a szegmenses kiosztásnak? Mi a tapasztalat?
A legbiztosabb jele annak, hogy létezik intelligens élet a Földön kívül az az, hogy még nem próbáltak kapcsolatba lépni velünk.

#185 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 12. 12:08

Idézet: akaido - Dátum: 2005. máj. 12., csütörtök - 12:06

:D Persze! Egyébként van valami konkrét gyakorlati haszna a szegmenses kiosztásnak? Mi a tapasztalat?

Az, hogy a védett szegmens ott áll kihasználatlanul. Bár at hiszem, már lehet módosítani.

#186 Felhasználó inaktív   DKG 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 12. 12:38

Idézet: 1soproni - Dátum: 2005. máj. 12., csütörtök - 12:22

Hurrá!

A polgári szférából tudok nektek tapasztalatot mondani. Pl:  NetLock Kft-től lehet vásárolni egy korlátozott ideig érvényes (1 év), szervezeti tanúsitványt. Egy kártyát és egy usb-s kártya olvasót kaptok tőlük. Kell egy program is ami elkészíti és az eszközök felhasználásával aláírja és titkosítja a dokumentumot. Ezt a programot kapjátok szerintem a NSZI-től. Ha 2 kulcsos titkosítást is alkalmaz a program, egy CER kiterjesztésű tanúsítványt is fel kell telepíteni a gépre, jelen esetben a NSZI -ét. Mi a fokozott biztonsagú tanúsítvany miatt alig találtunk közjegyzőt aki alá mert volna írni, mert lövésük nem volt, miről is van szó. A netlock-nál ledöbbentek, mikor elkeseregtem. Ez mind 25e ft-ba fájt nekünk...

#187 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 12. 12:42

Idézet: DKG - Dátum: 2005. máj. 12., csütörtök - 13:38

Mi a fokozott biztonsagú tanúsítvany miatt alig találtunk közjegyzőt aki alá mert volna írni, mert lövésük nem volt, miről is van szó. A netlock-nál ledöbbentek, mikor elkeseregtem. Ez mind 25e ft-ba fájt nekünk...

Ezt ha kifejtenld bővebben...  :respect:

#188 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 12. 12:50

Idézet: akaido - Dátum: 2005. máj. 12., csütörtök - 13:06

Kb fájlszerver (és egyéb szerver)nélküli hálózatoknál. A leírásból jól kivehető, hogy a szegmensek egymástól is védve vannak tűzfalakkal, valamint  a védett szegmens kívülről teljesen védett.
EBBEN megtalálod, melyik mire jó.

#189 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 12. 13:12

Idézet: KekszNET - Dátum: 2005. máj. 12., csütörtök - 9:49

figyeljetek
ugye az info erettsegi miatt kell irni egy "szgep - hasznalatiutasitast"
es legkesobb a vizsga elotti nap reggelig oda kell adni a vizsgazoknak
a leirasnak olyannak kell lennie h "idegen" iskolabol erkezo is ertelmezni tudja

nem tudna vki felrakni 1et amivel mar kesz van h ez hogyis nezzen ki?!
vagy milyen 5leteitek vannak?

(nalunk winxp+linux server - de meg nincs kesz a server amit erre kulon bedobtunk es igy annyira meg nem is tudom h hogyan lesz ez az egesz :D)

es h takarjatok el a gepek monitorat?
mert ha nagy betumeretre rakom akkor el lehet olvasni a masik hatarbol is :)

vagy kislemez, pendrive? letiltod v h talaltatok ki

velemenyeket varok errol a 3 orarol amiert at kell szervezni ket termet es hasonlok...

a techinfo listán pont ez megy:
http://lista.sulinet...rmail/techinfo/

#190 Felhasználó inaktív   DKG 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 12. 13:14

Idézet: 1soproni - Dátum: 2005. máj. 12., csütörtök - 13:42

Ezt ha kifejtenld bővebben...  :respect:

Tőletek ha jól értelmeztem, fokozott biztonságú "A-osztályú" tanúsítványt követelnek meg. Ez olyannyira szigorú hogy cégnél, még a cégbírósági bejegyzést, és az aláírási címpéldány hiteles másolatát is kéri a NetLock. Küldenek nektek az igénylés alapján egy közjegyző előtt aláírandó, Belépési nyilatkozatot (1500Ft-ba került a közjegyző). Azt az előbb elfelejtettem írni, hogy ha időbélyegzést is meg fognak követelni tőletek, ezeket a bélyegeket is meg kell venni előre a NetLock-nál (1 idöbélyegzés kb egy sms ára).

#191 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 12. 14:06

Idézet: DKG - Dátum: 2005. máj. 12., csütörtök - 14:14

Tőletek ha jól értelmeztem, fokozott biztonságú "A-osztályú" tanúsítványt követelnek meg. Ez olyannyira szigorú hogy cégnél, még a cégbírósági bejegyzést, és az aláírási címpéldány hiteles másolatát is kéri a NetLock. Küldenek nektek az igénylés alapján egy közjegyző előtt aláírandó, Belépési nyilatkozatot (1500Ft-ba került a közjegyző). Azt az előbb elfelejtettem írni, hogy ha időbélyegzést is meg fognak követelni tőletek, ezeket a bélyegeket is meg kell venni előre a NetLock-nál (1 idöbélyegzés kb egy sms ára).

Közjegyző szerintem nem lesz gáz. Az igazgató MSZP-s képviselő, a helyettes meg FIDESZ-es  :D

Köszi a felvilágosítást. Működéséről mennyit tudsz?
Egyes oldalakat csak úgy látogathatok meg, ha a bizonyítványom stimmel? Vagy hogyan műxik ez?

#192 Felhasználó inaktív   DKG 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 12. 14:45

Idézet: 1soproni - Dátum: 2005. máj. 12., csütörtök - 15:06

Közjegyző szerintem nem lesz gáz. Az igazgató MSZP-s képviselő, a helyettes meg FIDESZ-es  :D

Köszi a felvilágosítást. Működéséről mennyit tudsz?
Egyes oldalakat csak úgy látogathatok meg, ha a bizonyítványom stimmel? Vagy hogyan műxik ez?

Nem az oldalak látogatásánál van szerepe, hanem a nálad készült hivatalos iratok, adatlapok, levelek egyszóval fájloknál van jelentősége. A szervezeti kártya is névre szól. Nálatok pl. vagy a gazdasági vezető vagy igazgató kap egy aláíró kártyát. Ezzel egyedül is hitelesítheti a dokumentumot a gépeteken, amit te akkor küldesz el bárhova bármikor amikor csak akarsz. Vagy ha kapsz pl. te és a igazgatóhelyettes egy-egy kártyát, tehát ha mind a ketten betoljátok az olvasóba a kártyátokat és egyenként aláírjátok a fájlt (aminek ezzel a mérete is növekszik), akkor két aláírás lesz rajta. A fájl növekményből kinyerhető adatokból mindíg kitűnik, hogy te az egyik aláíró voltál és az NSZI-nek küldött nyilatkozatotokon múlik (szigorúan papír alapon) hagy téged egyedül is el lehet fogadni, vagy csak mással együtt aláírva hitelesíthetsz feléjük. Ha titkosítani is kell, akkor kap szerepet a nyilvános kulcs (CER), ami mindenkinek a sajátja és Bankok, Nyugdíjbiztosítók stb, kiteszik a honlapjukra, hogy te azt felhasználva, a gépedre telepítve, úgy tudd csomagolni az adott dokumentumot, hogy csak ő tudja majd kibontani. Téged az kavarhatott meg, hogy serverek-re is lehet tanúsítványt kérni, és ahol van, látogatáskor ez a böngészőben figyelmeztető üzenetként meg is jelenik (pláne ha lejárt). A kezelés megkönnyítésére és az adatlapok sajátosságai miatt szokás saját programot készíteni, ami kezeli a gépeden végrehajtandó aláírási és hitelesítési folyamatot. A fájl felmásolása a NSZI-hez, szerintem egy shttp alapú weblapon fog történni.

#193 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 12. 15:21

Idézet: DKG - Dátum: 2005. máj. 12., csütörtök - 15:45

Nem az oldalak látogatásánál van szerepe, hanem a nálad készült hivatalos iratok, adatlapok, levelek egyszóval fájloknál van jelentősége. A szervezeti kártya is névre szól. Nálatok pl. vagy a gazdasági vezető vagy igazgató kap egy aláíró kártyát. Ezzel egyedül is hitelesítheti a dokumentumot a gépeteken, amit te akkor küldesz el bárhova bármikor amikor csak akarsz. Vagy ha kapsz pl. te és a igazgatóhelyettes egy-egy kártyát, tehát ha mind a ketten betoljátok az olvasóba a kártyátokat és egyenként aláírjátok a fájlt (aminek ezzel a mérete is növekszik), akkor két aláírás lesz rajta. A fájl növekményből kinyerhető adatokból mindíg kitűnik, hogy te az egyik aláíró voltál és az NSZI-nek küldött nyilatkozatotokon múlik (szigorúan papír alapon) hagy téged egyedül is el lehet fogadni, vagy csak mással együtt aláírva hitelesíthetsz feléjük. Ha titkosítani is kell, akkor kap szerepet a nyilvános kulcs (CER), ami mindenkinek a sajátja és Bankok, Nyugdíjbiztosítók stb, kiteszik a honlapjukra, hogy te azt felhasználva, a gépedre telepítve, úgy tudd csomagolni az adott dokumentumot, hogy csak ő tudja majd kibontani. Téged az kavarhatott meg, hogy serverek-re is lehet tanúsítványt kérni, és ahol van, látogatáskor ez a böngészőben figyelmeztető üzenetként meg is jelenik (pláne ha lejárt). A kezelés megkönnyítésére és az adatlapok sajátosságai miatt szokás saját programot készíteni, ami kezeli a gépeden végrehajtandó aláírási és hitelesítési folyamatot. A fájl felmásolása a NSZI-hez, szerintem egy shttp alapú weblapon fog történni.

Igen, tényleg az zavart meg egy kicsit. Azt az ablakot nem dobja fel, ha egy hitelesítő cég aláírta a kulcsot.
Szóval akkor ez egy kártya+kártyaolvasó. Az aláírás automatikus, vagy egy programon átküldve a fájlt történik meg ez?

#194 Felhasználó inaktív   SumQuiSum 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 12. 16:42

Kicsit más téma, de hasonlóan érdekes...
Az élet attól szép, hogy bármi megtörténhet, és attól szar, hogy meg is történik.

#195 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 13. 10:10

Hurrá!

Hasonló problémákra megjelent a netlock ajánlata ITT.

#196 Felhasználó inaktív   KekszNET 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 13. 13:12

Hurrá!

akkor elnapoltak
azota nem jott semmi info
::: <a href='http://www.keksz.net' target='_blank'>www.keksz.net</a>

#197 Felhasználó inaktív   KekszNET 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 13. 13:17

Idézet: SumQuiSum - Dátum: 2005. máj. 12., csütörtök - 17:42

ez mar volt nalunk
ekkor kerdeztem h ki milyen prg-t hasznal tanulonyilvantartasra es ilyenkre, ha jol emlekszem a doksira, mert most csak belefutottam

es akkor kozpontositottak az onkormanyzattal a progikat, persze a vegkifejletrol nem tudok semmit :D

#198 Felhasználó inaktív   akaido 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 13. 18:54

Idézet: 1soproni - Dátum: 2005. máj. 12., csütörtök - 12:50

Kb fájlszerver (és egyéb szerver)nélküli hálózatoknál. A leírásból jól kivehető, hogy a szegmensek egymástól is védve vannak tűzfalakkal, valamint  a védett szegmens kívülről teljesen védett.
EBBEN megtalálod, melyik mire jó.

Nekünk abszolút nincs serverünk...már nincs. Tavaly 2004. novemberéig volt egy Novellünk, de az időkorlátozott volt, nem műxött tovább, tehát gépről leszed, gépet workstationnek betesz lett a dolog vége. R.I.P. Novell Server.
Köszöntem a linket! :up: Elolvasva így tisztult a kép! Az IP kiosztás résszel kapcsolatban megjegyzem, hogy a Távmenedzsment szolgáltatás keretében mindkét géptermünk összes PC-je teljesen új IP címeket kapott. Plusz még szinezi a helyzetet, hogy egy V-NET DSL modem+routerünk(netelérésünk) is van. :rolleyes:
A legbiztosabb jele annak, hogy létezik intelligens élet a Földön kívül az az, hogy még nem próbáltak kapcsolatba lépni velünk.

#199 Felhasználó inaktív   KekszNET 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 17. 08:56

hello
most kozltek velem h jovore a 9. osztalytol angolul fogjak oktatni az informatikat
ezert tudjatok mi kell?!
angol winxp es angol office :D

vicces...

ilyenkor mit lehet tenni?
mondta az egyik tanarno h latott mar olyan megoldast h xp-nel az elejen nem a felhasznalot valasztod ki hanem a nyelvet, es ha a magyart akkor minden magyar, ha az angolt akkor minden angol

en ilyenrol meg nem is hallottam...

#200 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 17. 09:14

Idézet: KekszNET - Dátum: 2005. máj. 17., kedd - 8:56

hello
most kozltek velem h jovore a 9. osztalytol angolul fogjak oktatni az informatikat
ezert tudjatok mi kell?!
angol winxp es angol office :D

vicces...

ilyenkor mit lehet tenni?
mondta az egyik tanarno h latott mar olyan megoldast h xp-nel az elejen nem a felhasznalot valasztod ki hanem a nyelvet, es ha a magyart akkor minden magyar, ha az angolt akkor minden angol

en ilyenrol meg nem is hallottam...

Pedig eccerű, mint a pofon. Van egy angol, meg egy magyar rendszer a gépen, és egy boot manager :D

Téma megosztása:

• (152 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.