HWSW Informatikai Kerekasztal: Közoktatási rendszergazdák II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (152 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Közoktatási rendszergazdák II.

#301 Felhasználó inaktív   KekszNET 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 07. 07. 13:13

azert kerdeztem mert nem ertek hozza :)
::: <a href='http://www.keksz.net' target='_blank'>www.keksz.net</a>

#302 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 07. 13:23

Idézet: KekszNET - Dátum: 2005. júl. 7., csütörtök - 13:13

azert kerdeztem mert nem ertek hozza :)

Routerből, vagy inkább a közhálós switch ből kell kivezetni egy AP -nak az utp-t. Ennek az AP -nek nem árt, ha tud kliens módot is. Olyan nagyon és sem értek hozzá, csak volt már hozzá szerencsém.

#303 Felhasználó inaktív   Mártír 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 07. 20:17

Idézet: KekszNET - Dátum: 2005. júl. 7., csütörtök - 12:58

ezt csinalja vki?
a szakertoi felmerest kivel kell megcsinaltatni? azt ki fizeti?
nem tudtok errol meselni 1 kicsit?

mert most igy osszedobtuk h kell egy router es 15 usb-s halozati adapter es 250e -nel jarunk es a minimum osszeg 500e?!?!

Wow!
Hogy milyen pályázatok vannak.... Nem is tudtam róla. De mit jelent a gimnázium megnevezés? Mert én műszaki szakközépiskolában vagyok, gimnáziumi osztály a közelben sincs. Erre akkor én nem pályázhatok?
Pedig nagyon jó lenne. Épp hozzákezdtem a wifi kiépítéséhez. Sokat tudnék vele spórolni.
Ki tud a kérdésemre válaszolni? Mert a vezetőseget csak jövő héten szerdán érem el legközelebb...
Intel E2180 2,0GHz@3,05GHz | Thermaltake RubyOrb  | Gigabyte GA-P31-DS3L | 2x1024MB GEIL Black Dragon 800 MHz DDR2 | SAMSUNG HD080HJ, SAMSUNG HD501LJ HDD | Thermaltake Xaser III. VA1000A | Thermaltake Toughpower W0103RE 600W |PIONEER DVR 212D| Logitech G15, Logitech MX518 | Samsung SyncMaster 223BW |

#304 Felhasználó inaktív   Mártír 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 07. 20:31

Idézet: 1soproni - Dátum: 2005. júl. 7., csütörtök - 13:01

Majd mi is fogjuk, de még nem álltunk neki.
1 router elég, hogy lefedje az épületet? Router helyett, meg lehet hogy jobb lenne egy AccessPoint.
Nekünk az épület lefedéséhez kell majd 8-10 AP.
Menedzselhető cuccokkal hamar összejöhet az 500k Ft :)

Én, mint írtam már körbenéztem a piacon. Arra a megállapításra jutottam, hogy a SOHO kategóriájú cuccokat el lehet felejteni. 5-10 gépig még okésak, de egy 18-20 gépes termet már nem bírnak el. Túl sok nekik. A CISCO  Aironet 1100-at néztem ki magamnak. Ez már megbírkózik ekkora forgalomal is, de 110e+ÁFA. Nem árt termenként felrakni, legalábbis náunk, mert vasbetonszerkezet az egész épület.
A felméréshez és a próbákhoz 2 Zyxel ZyAIR G-2000 routert bővebben,
2 Zyxel G-220 USB adaptert ami tud AP üzemmódot is bővebben
és 5 D-Link DWL-520+ kártyát szereztettem be bővebben.
Sajnos a gyakorlati felmérésre még nem volt időm, de ami késik, az holnapra marad...

És nem negy kunszt elkölteni az 1,5M-es sem, nemhogy az 500k-t. :)
Intel E2180 2,0GHz@3,05GHz | Thermaltake RubyOrb  | Gigabyte GA-P31-DS3L | 2x1024MB GEIL Black Dragon 800 MHz DDR2 | SAMSUNG HD080HJ, SAMSUNG HD501LJ HDD | Thermaltake Xaser III. VA1000A | Thermaltake Toughpower W0103RE 600W |PIONEER DVR 212D| Logitech G15, Logitech MX518 | Samsung SyncMaster 223BW |

#305 Felhasználó inaktív   akaido 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 11. 17:19

Üdv az iskolai rendszer-gizdáknak! :rolleyes:

A közoktatási intézmények informatikai fejlesztésével kapcsolatban kaptunk(mint ált. isk.) egy igénylő lapot. 

Először is az lenne a kérdésem(mert nem 1értelmű nekem), hogy a 600 tanulós iskolánk 365 Ft/fő pénzzel gazdálkodhat a listából?

Másodszor: Honnan tudom meg , hogy az igényelhető hardvercájgok mennyit kóstállnak, vagy ezt hibásan gondolom, és meg kell rendelnem a cuccost mondjuk egy helyi cégtől és olyan "sulinetszerűen" el kell számolni majd vele? Az igénylőlapon található linkek nekem legalábbis nem vezettek eredményre.

Harmadszor: Ismeri-e valamelyikőtök az Aromo iskolai-adminisztrációs szoftvert(ezt is szeptembertől kapjuk), és ha igen mi a véleményetek róla.

Előre is köszöntem! akaido, Gödöllőről.
A legbiztosabb jele annak, hogy létezik intelligens élet a Földön kívül az az, hogy még nem próbáltak kapcsolatba lépni velünk.

#306 Felhasználó inaktív   KekszNET 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 12. 11:54

W-Lan halozattal kapcsolatban nalunk a 2 gepterem sima LAN es 15 (mivel max annyit lehet palyazni) munkaallomas lenne szerte-szet az epuletben, de most epitik csak az epuletunket, es igy csak tervrajzok vannak az ujrol...

Kb kellene mindenhova AP, es oda sima halokabel, es ilyen menedzselheto cuccok, amikben megadom h melyik wifi kartya tudjon csak racsatlakozni h kivulrol ne hasznaljak el a sovany netunket?
::: <a href='http://www.keksz.net' target='_blank'>www.keksz.net</a>

#307 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 12. 12:05

Idézet: KekszNET - Dátum: 2005. júl. 12., kedd - 11:54

W-Lan halozattal kapcsolatban nalunk a 2 gepterem sima LAN es 15 (mivel max annyit lehet palyazni) munkaallomas lenne szerte-szet az epuletben, de most epitik csak az epuletunket, es igy csak tervrajzok vannak az ujrol...

Kb kellene mindenhova AP, es oda sima halokabel, es ilyen menedzselheto cuccok, amikben megadom h melyik wifi kartya tudjon csak racsatlakozni h kivulrol ne hasznaljak el a sovany netunket?

Figy, ha már a közhálós szekrényből elviszed a kábeleket, akkor már oly mindegy, ha nem wireless cuccot építenél ki, hanem normál LAN -t.
A WLAN -nak szerintem akkor van értelme, ha nem akarsz falat fúrni, meg ilyen nyalánkságok. Szóval van egy nagynyereségű AP (AP nagy nyereségű antennával), és ahhoz kapcsolódnándak a termekben levő AP -k. A termekben levő AP -khoz meg a WLAN kártyák. Szerintem.
Utána meg már MAC szűrés, és 128-as WEP titkosítás, és már elég biztonságos a háló. Legalább is minden jöttment nem tudja feltörni.

#308 Felhasználó inaktív   SumQuiSum 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 13. 13:29

Idézet: akaido - Dátum: 2005. júl. 11., hétfő - 18:19

A közoktatási intézmények informatikai fejlesztésével kapcsolatban kaptunk(mint ált. isk.) egy igénylő lapot. 

Először is az lenne a kérdésem(mert nem 1értelmű nekem), hogy a 600 tanulós iskolánk 365 Ft/fő pénzzel gazdálkodhat a listából?

Másodszor: Honnan tudom meg , hogy az igényelhető hardvercájgok mennyit kóstállnak, vagy ezt hibásan gondolom, és meg kell rendelnem a cuccost mondjuk egy helyi cégtől és olyan "sulinetszerűen" el kell számolni majd vele? Az igénylőlapon található linkek nekem legalábbis nem vezettek eredményre.

Hali!

Valszeg arról a normatíváról van szó, ami elméletileg minden közaoktakási intézménynek jár.
Most nincs előttem a papír, de ha jól emléxem ez a 365 ft/fő a fogyóeszközökre vonatkozik, nem?
Szal ezt a papírt ha minden igaz az önkormányzattól kaptátok. Ők intézik az egész beszerzést, ráadásul közbeszerzéssel, szal a végére ez a bő 200k talán elég lesz egy tintapatronra :)
Elméletileg ki kell töltenetek az igénylőlapot, visszaküldeni az önkormányzatnak, aztán ők jól megversenyeztetik a cégeket érte, és ti meg kaptok valamit.
Ha nem ismersz valakit az önkormányzatnál, gyakorlatilag lehetetlen jól kihasználni ezt a leheőséget, mert a cégektől is függ, hogy mit ajánlanak és hogy az mennyire vág össze a ti igénylésetekkel.
Töltsd ki, küldd vissza, aztán örülj az ajándék lónak... Szerintem.

Bw: SQS
Az élet attól szép, hogy bármi megtörténhet, és attól szar, hogy meg is történik.

#309 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 13. 14:20

Idézet: akaido - Dátum: 2005. júl. 11., hétfő - 18:19

Üdv az iskolai rendszer-gizdáknak! :rolleyes:

Harmadszor: Ismeri-e valamelyikőtök az Aromo iskolai-adminisztrációs szoftvert(ezt is szeptembertől kapjuk), és ha igen mi a véleményetek róla.

Előre is köszöntem! akaido, Gödöllőről.

Azt nekem is az orrom alá dugták, én meg pislogtam okosan, hogy most fejből tudjam, mi mennyi?
Megin valaki meggazdagszik belőle. A többieknek meg lófütty!  :paci:
Összesen két dologra van szükség az életben WD-40 és szigetelőszalag. Ha nem mozdul pedig kellene: WD-40. Ha mozog pedig nem kellene: szigetelőszalag.

#310 Felhasználó inaktív   akaido 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 13. 16:58

Idézet: SumQuiSum - Dátum: 2005. júl. 13., szerda - 13:29

Hali!

Valszeg arról a normatíváról van szó, ami elméletileg minden közaoktakási intézménynek jár.
Most nincs előttem a papír, de ha jól emléxem ez a 365 ft/fő a fogyóeszközökre vonatkozik, nem?
Szal ezt a papírt ha minden igaz az önkormányzattól kaptátok. Ők intézik az egész beszerzést, ráadásul közbeszerzéssel, szal a végére ez a bő 200k talán elég lesz egy tintapatronra :)
Elméletileg ki kell töltenetek az igénylőlapot, visszaküldeni az önkormányzatnak, aztán ők jól megversenyeztetik a cégeket érte, és ti meg kaptok valamit.
Ha nem ismersz valakit az önkormányzatnál, gyakorlatilag lehetetlen jól kihasználni ezt a leheőséget, mert a cégektől is függ, hogy mit ajánlanak és hogy az mennyire vág össze a ti igénylésetekkel.
Töltsd ki, küldd vissza, aztán örülj az ajándék lónak... Szerintem.

Bw: SQS

Akkor ez egy rókafogtacsuka.... A diri dobta tovább nekem, hogy gondókozzak énmá' rajt' hisz ez az én reszortom. Köszöntem szépen.

Neked persze külön köszönet, a felhomályosításért! :up:
A legbiztosabb jele annak, hogy létezik intelligens élet a Földön kívül az az, hogy még nem próbáltak kapcsolatba lépni velünk.

#311 Felhasználó inaktív   akaido 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 13. 16:59

Idézet: 1soproni - Dátum: 2005. júl. 13., szerda - 14:20

Azt nekem is az orrom alá dugták, én meg pislogtam okosan, hogy most fejből tudjam, mi mennyi?
Megin valaki meggazdagszik belőle. A többieknek meg lófütty!  :paci:

Ez a "frankó" ebben a "rencerben": Te, én, mi se okosak, se szépek nem lehetünk? Na jó legalább az egyik! :look:  :blink:

#312 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 13. 18:26

Idézet: akaido - Dátum: 2005. júl. 13., szerda - 17:59

Ez a "frankó" ebben a "rencerben": Te, én, mi se okosak, se szépek nem lehetünk? Na jó legalább az egyik! :look:  :blink:

Központi beszerzéssel megjelelölheted, hogy kell mondjuk festéktoner lézernyomtatóba. De hogy milyen típusba, az már nem kérdés. Ők kitalálják? Vagy valami univerzálisat adnak?  :omg:
Összesen két dologra van szükség az életben WD-40 és szigetelőszalag. Ha nem mozdul pedig kellene: WD-40. Ha mozog pedig nem kellene: szigetelőszalag.

#313 Felhasználó inaktív   akaido 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 14. 13:01

Idézet: 1soproni - Dátum: 2005. júl. 13., szerda - 18:26

Központi beszerzéssel megjelelölheted, hogy kell mondjuk festéktoner lézernyomtatóba. De hogy milyen típusba, az már nem kérdés. Ők kitalálják? Vagy valami univerzálisat adnak?  :omg:

Na ezen filóztam én is! Mi van ilyenkor? Azt fogom csinálni, hogy a táblázatba a Tulajdonságok közé a pontos árumegnevezést fogom beírni. Olyan lesz mint renonszolni az ultiban: Ha egyszer bejön már megérte. :D

#314 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 14. 13:44

Idézet: SumQuiSum - Dátum: 2005. júl. 13., szerda - 13:29

365 ft/fő a fogyóeszközökre vonatkozik, nem?

Nem, hardware eszközre vonatkozik. Olvastam a kiírást az om.hu -n.

Egyébként nekem is foglalkozni kell ezzel. Hol találok egy árlistát? A többi pénzt nem tervezitek be? (a második és harmadik pont.) OM link

De ahogy én olvastam, az minimum köteles az intézmény 365Ft/kopf -ot költeni, nem maximum. Szóval Te összeállíthatsz 3-4 milkás cuccot is! Én így látom.

#315 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 14. 13:47

Idézet: akaido - Dátum: 2005. júl. 14., csütörtök - 13:01

Na ezen filóztam én is! Mi van ilyenkor? Azt fogom csinálni, hogy a táblázatba a Tulajdonságok közé a pontos árumegnevezést fogom beírni. Olyan lesz mint renonszolni az ultiban: Ha egyszer bejön már megérte. :D

Te csinálod a táblázatot, vagy van ilyen formanyomtatvány?

#316 Felhasználó inaktív   akaido 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 14. 15:20

Idézet: e-lias - Dátum: 2005. júl. 14., csütörtök - 13:47

Te csinálod a táblázatot, vagy van ilyen formanyomtatvány?

Én a főnöktől kaptam, aki meg a városi Jegyzőtől.

#317 Felhasználó inaktív   akaido 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 14. 15:56

Idézet: e-lias - Dátum: 2005. júl. 14., csütörtök - 13:44

Nem, hardware eszközre vonatkozik. Olvastam a kiírást az om.hu -n.

Egyébként nekem is foglalkozni kell ezzel. Hol találok egy árlistát? A többi pénzt nem tervezitek be? (a második és harmadik pont.) OM link

De ahogy én olvastam, az minimum köteles az intézmény 365Ft/kopf -ot költeni, nem maximum. Szóval Te összeállíthatsz 3-4 milkás cuccot is! Én így látom.

"A beszerezhető kis értékű hardvereszközök (egér, billentyűzet, tintapatron stb.) listáját, valamint a velük szemben támasztott minimum műszaki követelményeket az Oktatási Minisztérium (Minisztérium) a honlapján nyilvánosságra hozza."

- Na ez a lista pl. hol van. Szétizzadtam magam de nem találom.(vagy csak <<vak>> vagyok) de lehet, hogy ez nem is fontos?

"Az eljárás lényege az, hogy a közoktatási intézmény - a rá eső támogatási összeg erejéig - kiválasztja egy internetes felületről azokat a termékeket, amelyekre szüksége van, majd ezeket - a felületről elérhető - nyomtatványon rögzíti és továbbítja azt fenntartója felé. A Rendelet értelmében a fenntartó bármely, az adott eszközt forgalmazó gazdálkodó szervezettől, beszerezheti a közoktatási intézmény által igényelt hardvereszközöket, a közbeszerzési törvény (Kbt.) előírásait azonban figyelembe kell vennie."

#318 Felhasználó inaktív   SumQuiSum 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 15. 12:44

Idézet: akaido - Dátum: 2005. júl. 14., csütörtök - 16:56

- Na ez a lista pl. hol van. Szétizzadtam magam de nem találom.(vagy csak <<vak>> vagyok) de lehet, hogy ez nem is fontos?

A listát én se találtam, de nekem kibanagy mázlim volt. Mivel mi zeneiskola vagyunk, ezért ránk nézve nem kötelező ez a közbeszerzési tortúra, szal nekünk csak áttolták a zsét a számlára, oszt költhettük belátásunk szerint :)
Egyébként arról ne feledkezzetek meg, hogy ez a bő háromszáz ft/kopf csak egy része az egész összegnek, mégpedig az a része, amit fogyó-kopó baromságokra kell költeni. De ezen kívül még van ügyviteli szoftverekre és gépre is keret. Most meg nem mondom, hogy mennyi, de a hivatalos szövegben benne van.

SQS
Az élet attól szép, hogy bármi megtörténhet, és attól szar, hogy meg is történik.

#319 Felhasználó inaktív   akaido 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 15. 14:08

Idézet: SumQuiSum - Dátum: 2005. júl. 15., péntek - 12:44

A listát én se találtam, de nekem kibanagy mázlim volt. Mivel mi zeneiskola vagyunk, ezért ránk nézve nem kötelező ez a közbeszerzési tortúra, szal nekünk csak áttolták a zsét a számlára, oszt költhettük belátásunk szerint :)
Egyébként arról ne feledkezzetek meg, hogy ez a bő háromszáz ft/kopf csak egy része az egész összegnek, mégpedig az a része, amit fogyó-kopó baromságokra kell költeni. De ezen kívül még van ügyviteli szoftverekre és gépre is keret. Most meg nem mondom, hogy mennyi, de a hivatalos szövegben benne van.

SQS

Ez vili! Az Aromo szoftvert meg is kaptuk! :smoker:

#320 Felhasználó inaktív   Mártír 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 17. 11:25

Idézet: e-lias - Dátum: 2005. júl. 12., kedd - 13:05

Figy, ha már a közhálós szekrényből elviszed a kábeleket, akkor már oly mindegy, ha nem wireless cuccot építenél ki, hanem normál LAN -t.
A WLAN -nak szerintem akkor van értelme, ha nem akarsz falat fúrni, meg ilyen nyalánkságok. Szóval van egy nagynyereségű AP (AP nagy nyereségű antennával), és ahhoz kapcsolódnándak a termekben levő AP -k. A termekben levő AP -khoz meg a WLAN kártyák. Szerintem.
Utána meg már MAC szűrés, és 128-as WEP titkosítás, és már elég biztonságos a háló. Legalább is minden jöttment nem tudja feltörni.

Szerintem nem csak a falfúrás elkerülése a lényeg egy WLANnál.
A termek bekábelezésének elkerülése is elég. Hiszen a Switchtől a teremig mennyi kábel kell? És milyen sűrűn változik a terem helye? Ezzel szemben a teremben mennyi kábel van? Nálam most 300m lett felhasználva egyetlen teremben. És milyen sűrűn változik a termek berendezése? Hülye kérdés, de azért sűrűbben, mint a számtech terem helye :). Egy jól legyártott egyedi bútorral és megfelelő 230-as hálózattal (pl padlóba süllyesztett konekktorok) hamar lehet váltani frontális osztálymunk, kiscsoportos foglalkozás, párban végzett munka vagy LANparty között.
A MAC szűrés is jó, de ez azt jelenti, hogy az iskola összes AP-jére fel kell venni az összes kártya MAC-jét. Akkor inkább egy külső authentikációs szerver, ráadásul sokkal biztosnágosabb. A WEPet pedig felejtsük el. Egy 15-20 gépes hálózat esetén, főleg ha az AP-k is így kommunkálnak akkor gyerekjáték megtörni, talán még a tanulóknak is. :) Legyünk igényesek, egy ilyen hálózathoz legalább RADIUS-t használjunk.

Téma megosztása:

• (152 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.