HWSW Informatikai Kerekasztal: Közoktatási rendszergazdák II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (152 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Közoktatási rendszergazdák II.

#1701 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 11. 06. 12:30

Idézet: didyman - Dátum: 2006. nov. 6., hétfő - 12:18

Most nincs kedvem a sulinet bőbeszédű ügyfélszolgálatát faggatni a semmi infóért, szóval itt kérdezek pár bugyuta kérdést.

A telepített 1711-es cickó router ha jól sejtem, VPN-en keresztül, központilag van kezelve a 2950-es switch-sel egyetemben? Az SDM ugyanis nem érhető el és bár nem mélyedtem még bele, de terminálon sem tudom elérni a CLI-n keresztül (azaz ezt a router-en nem próbáltam, csak a switch-en, mert odáig ér a kábel ^-^, az SDM-et pedig a 1711-en).

Kaptam múltkor dokumentációt valamihez, a sulinettel kapcsolatos lényeges infókról, de azt a levelet persze bölcs előrelátással a kuka mélyére helyeztem.

Na, merthogy arról lenne szó, hogy a router-en nyitni a jelenleg tiltott 3 ethernet portból egyet és a másik terem 15 gépét egy már meglévő switch beiktatásával oda felhúzni (jelenleg az a 24 port-os jószág eteti az összes gépet, némi khm, kihagyással ugye, mert a cickóból csak egy uplink van áthúzva, persze nem a router uplink-je, hanem a 2950-é :D ), míg a 2950 el bírná látni a nagyterem 16 gépét, de sajnos ezen csak a 6-18 port-ok elérhetőek downlink irányban...(végső megoldásnak tkp a cickó 12-1 elérhető és a planet 24 port-ja elegendő volna, de szépérzék is van a világon..). Valamint nincsen abszolút helyi háló, valahogy ezt sem értem, erre a kérdésemre aztán nem is válaszoltak.
Ebben egyébként mi a logika, hogy kib@sznak ide 300khuf-os eszközöket és gyakorlatilag semmi beleszólást nem hagynak a lokál rendszerszopgazdának abba, hogy hogyan használja? Gondolom, el lehet velük intézni valahogy, de az ügyfélszolgálat múltkori hozzáállása okán úgy érzem, hogy vérmérsékleti okokból először jobb, ha Tőletek kérdezek és nem őket küldöm el valahova a válaszukkal, aztán csak sikerülne dűlőre jutni, mert ez a jelenlegi felépítés elég gyöszös és toldozott-foldozott.
...vagy el kellett volna olvasnom azt a pár oldalas anyagot és akkor nem kérdeznék hülyeségeket??

https://forms.sulinet.hu a te barátod. Ott lehet kérni port nyitást. Idoklással persze. Akár forard -ot is kérhetsz emlékeim szerint. Meg lehet kérni, hogy a szegmenseket variálják át pl úgy, hgoy a védett nem kell, annak a portjait a privát -ba tegyék át. És akkor elvileg minden probléma megolda, mert kb 5 portot nem használhatsz majd. (public). Abból amit leírtál, én ezt a választ szűrtem le.

#1702 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 11. 06. 12:33

Idézet: e-lias - Dátum: 2006. nov. 6., hétfő - 12:30

https://forms.sulinet.hu a te barátod. Ott lehet kérni port nyitást. Idoklással persze. Akár forard -ot is kérhetsz emlékeim szerint. Meg lehet kérni, hogy a szegmenseket variálják át pl úgy, hgoy a védett nem kell, annak a portjait a privát -ba tegyék át. És akkor elvileg minden probléma megolda, mert kb 5 portot nem használhatsz majd. (public). Abból amit leírtál, én ezt a választ szűrtem le.

Rendkívül hálás vagyok a válaszért! :respect: :)
Remélem, indoklásnak nem valami NASA-illetékes auditja szükséges.
Az 5, nem használható (gondolom, ők az 1-5 port a 2950-en) mire vannak fenntartva?
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1703 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 06. 12:52

Na, merthogy arról lenne szó, hogy a router-en nyitni a jelenleg tiltott 3 ethernet portból egyet ..

Felejtsd el!
A sulinet végpont "vége" a switch. Előtte lévő dolgokhoz nem nyúlhatsz hozzá, és nem is fognak egyedi dolgokat beállítani.

#1704 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 06. 12:53

Idézet: didyman - Dátum: 2006. nov. 6., hétfő - 12:33

Az 5, nem használható (gondolom, ők az 1-5 port a 2950-en) mire vannak fenntartva?

Mind a 24 port használható. Alaphelyezetben az első 5-re megy az 5 publikus ip cim.

#1705 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 06. 13:05

...vagy el kellett volna olvasnom azt a pár oldalas anyagot és akkor nem kérdeznék hülyeségeket??

Így van, olvasd el a leírást, a sulinet.hu rendszergazda részben fent vannak. Az is, hogy mit, miért így találtak ki, pontosabban, mire találták ki.

Fogod a saját switcheidet és bedugod a 2950-esbe. Bőven elég, szép, jó.

#1706 Felhasználó inaktív   FlowM@N 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 06. 14:41

Kaptam múltkor dokumentációt valamihez, a sulinettel kapcsolatos lényeges infókról, de azt a levelet persze bölcs előrelátással a kuka mélyére helyeztem.
..........

Kell lennie nálatok egy papíros dokumentációnak is. Egyébként így sokkal izgalmasabb a rendszergazda élete, hogy mindent bonyolultan kell megcsinálni.  :Đ Bár van az ő gondolkodásukban is logika, mert sok iskolában csúnya vége lenne a hálózatnak, ha engedenének hozzáférést a cisco cuccokhoz.  :)
| Eredeti Azonosító: 2419 | Hozzászólások: X+320 | Először Regisztrált: 2001. júl. 2. |
:::HWSW World Community-Team©:::    :::Windows Licencek:::    :::Windows Portal:::
If everything seems to be going well, you have obviously overlooked something.

#1707 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 06. 16:48

Idézet: pgyafi - Dátum: 2006. nov. 6., hétfő - 12:53

Mind a 24 port használható. Alaphelyezetben az első 5-re megy az 5 publikus ip cim.

19-23 használhatatlan, a 24 csak uplink-re jó (oda megy a router), a két 1GB-es eredendően uplink-nek való pedig ismét tiltottnak tűnik...Hol ebben a logika?
Csak érted a lényeget: Mire jó, hogy ilyen kvalitású, tudású gépeket raknak ki oda, ha aztán a kihasználtságuk közel nulla?
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1708 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 06. 16:52

Idézet: FlowM@N - Dátum: 2006. nov. 6., hétfő - 14:41

Kell lennie nálatok egy papíros dokumentációnak is. Egyébként így sokkal izgalmasabb a rendszergazda élete, hogy mindent bonyolultan kell megcsinálni.  :Đ Bár van az ő gondolkodásukban is logika, mert sok iskolában csúnya vége lenne a hálózatnak, ha engedenének hozzáférést a cisco cuccokhoz.  :)

De mi köze ehhez a sulinetnek? Adjanak hozzáférést, lehetőséget a net elérésére, állami támogatással. nem ez lenne logikus? A sulinak van rendszergazdája, onnan kezdve legyen az ő baja. A tanári internethozzáférése nem sulinet, hanem berámolt halom switch a soho kategóriából és egy dsl router. Feladatát ellátja, működik évek óta, tizedannyiért, mint a cisco cubehör. Nincs benne traffic shaping, na ez biztos hiányozna, mikor egy osztály megtámadja a hálót, de speciel nálunk ez nem oszt, nem szoroz, 96kb a kimenő oldal, eleve lehetetlen netezni 7-8 fő felett...

#1709 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 06. 17:07

Idézet: didyman - Dátum: 2006. nov. 6., hétfő - 16:48

19-23 használhatatlan, a 24 csak uplink-re jó (oda megy a router), a két 1GB-es eredendően uplink-nek való pedig ismét tiltottnak tűnik...Hol ebben a logika?
Csak érted a lényeget: Mire jó, hogy ilyen kvalitású, tudású gépeket raknak ki oda, ha aztán a kihasználtságuk közel nulla?

Ez nem így van, olvasd el a doksit!
Sok újdonságot olvashatsz benne  :cool:

#1710 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 06. 17:07

Idézet: didyman - Dátum: 2006. nov. 6., hétfő - 16:52

A sulinak van rendszergazdája, onnan kezdve legyen az ő baja. ..

Nagyon soknak nincs..

#1711 Felhasználó inaktív   bon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 06. 18:30

Idézet: didyman - Dátum: 2006. nov. 6., hétfő - 16:48

Nekünk a két utolsó gigabites portra van rádugva (bekonfigurálás után) két fix ip címes serverünk, tehát engedélyezett.
A számítógépnek lelke van by BON
Gép: ASUS P6X58D-E, Intel CoreI7 930 2.8Ghz, 6x2GB DDR3 1333MHZ Kingston, Asus GTX275 2DI/896MD3, Sound Blaster X-Fi XtremeGamer, Coolermaster Stacker STC-T01

#1712 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 06. 20:55

Védett portból azért egyet ajánlott hagni, mert a netes buzerálásokat van amit csak azon lehet megcsinálni (multkor volt lyen valami, kellett egy gépet összerakni hirtelen amit a védett szegmensre lehetett rakni)
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#1713 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 06. 22:09

Idézet: pgyafi - Dátum: 2006. nov. 6., hétfő - 17:07

Nagyon soknak nincs..

És ott a sulinet fogja bekötni a gépeket a végponthoz? Vagy az a bonyolult, hogy az UTP-t bedugják a helyére és aztán a DHCP elintézi a dolgot? Nem értem még mindig a dolog lényegét szerintem :) .

#1714 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 06. 22:24

Idézet: pgyafi - Dátum: 2006. nov. 6., hétfő - 17:07

Ez nem így van, olvasd el a doksit!
Sok újdonságot olvashatsz benne  :cool:

Felkeltetted az érdeklődésemet :Đ .
Sajnos van előítéletem. 1998-ban kerültem először sulinet elé és azóta akárhol feltűnt, bosszantó gyerekbetegségek, átláthatatlan megoldások jellemezték a szememben, klasszikusan az a dolog volt, amiben nagyon kevés dolgot lehetett egyenesen, könnyen elintézni. És most is tanácstalan vagyok, többszázezres berendezések előtt álldogálok és csak nézegetem őket, azt, hogy át kell rendeznem az egészet, mert pl. a második switch számára van egy szünetmentes táp, de a sulinet doboz arra nincs rákötve (értelme amúgy majdnem nulla, hiszen a róla ellátott gépek sem szünetmentesek), a két terem 2x12 gépe helyett van 2x15-16 kábellel behúzve adobozokba, de pl. patch panel az nincs elég, a legtávolabbi, kb. 15m kábellel csücsülő gépen már nem megy a 100Mbit (mondjuk ez nagyon nem hiányzik :-) ) és máris úgy érzem, hogy meg van fogva a kezem, a két, egyébként tudása alapján remek eszközt nem tudom használni mire, nekem úgy tűnik, alap switch és routerként működnek, nem tudom kihasználni bennük rejlő további, hasznos-haszontalan lehetőségeket.

#1715 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 06. 23:02

Idézet: didyman - Dátum: 2006. nov. 6., hétfő - 22:09

És ott a sulinet fogja bekötni a gépeket a végponthoz? Vagy az a bonyolult, hogy az UTP-t bedugják a helyére és aztán a DHCP elintézi a dolgot? Nem értem még mindig a dolog lényegét szerintem :) .

Nem. Odamegy a számtech tanár (ha van) vagy az egyik Apuka, és benyomja a switchbe a gépeket. És máris van net, védett kifelé (ami a lényeg) és befelé is. Hozzáértő nélkül megy a dolog.

De nem érdemes ezen rágódnod. Olvasd el a doksikat:
FAQ: http://www.sulinet.h.../Kjga/0/19789/1
Szolgáltatás ismertető:  http://www.sulinet.hu/ikep/2005/10/KHP_SI_...merteto1v4.html

#1716 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 07. 07:45

SZVSZ simán lehetne azt, hogy aki kéri, az saját felelősségre saját maga állíthassa a cuccokat, ettől még működne az is, hogy ahol nincs r.gazda, ott csak bedugják estébé..

#1717 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 07. 08:11

Idézet: charlie - Dátum: 2006. nov. 7., kedd - 8:45

SZVSZ simán lehetne azt, hogy aki kéri, az saját felelősségre saját maga állíthassa a cuccokat, ettől még működne az is, hogy ahol nincs r.gazda, ott csak bedugják estébé..

Aztán ha nemmegy a net, akkor felhívod őket és megy az egymásramutogatás. (Így is :))
Összesen két dologra van szükség az életben WD-40 és szigetelőszalag. Ha nem mozdul pedig kellene: WD-40. Ha mozog pedig nem kellene: szigetelőszalag.

#1718 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 07. 08:16

Több olyan iskolát ismerek, ahol szépen fenn a doboz, szépen pislognak a lámpák, de még soha nem volt kinyitva a szekrény, egyetlen kábelt sem dugtak még bele.

#1719 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 07. 08:16

igy is igyvan, akkor mi lenne a különbség?

#1720 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 07. 09:00

Idézet: charlie - Dátum: 2006. nov. 7., kedd - 7:45

Ezt terverzték a bevezetésnél, de ahogy 1soproni is írta, mi van ha nem megy? Azt végül elvetették az ötletet.

Téma megosztása:

• (152 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.