Idézet: aurum - Dátum: 2005. jún. 27., hétfő - 13:46
ez az antenna a dupla biquad, ket ilyen 5km-t visz lazan. a nyeresege, ha meret helyes 13.5dB. a negyzetesseg nem szempont, de az igen, hogy az oldalak 30mm hosszuak legyenek. azt nem tudom fejbol, hogy nem forditott keresztezesunek kellene lennie a ket oldalon a biquad-oknak, majd otthon megnezem (1..2 eve nem csinaltam ilyet). az elve kulonben az, hogy a biquad kozepen 50ohm a szelein meg 100 ohm impedanciaju. ha kettot a szelen parhuzamositasz akkor a replusz miatt 50ohm lesz az eredo impedancia es +3dB a nyereseg. az ohmikus ellenallast felesleges merni annak 0 kozeleben kell lennie.
Kösz a választ, pár napot most kihagytam.
A méretezést elég pontosan csináltam (30,5mm-re, mert a fenti linken ennyit írtak :confused: ). Azóta próbáltam 5m-nyi kábellel is, most pedig már egy méter alatt van a h-155 hossza (egyik végén az rpsma, másik vége beforrasztva az antennába). Nagyjából a gyári antenna helyén van tehát, minimális veszteséggel terhelve. Fogalmam sincs, mit csináltam rosszul, de ha ennek 13dBi a nyeresége, akkor megeszem a kalapom

Bizonyos "kritikus" helyeken, ahol a gyári antenna is kifulladt, ez ugyanúgy (vagy még hamarabb) meghal, pedig még irányba is forgattam (a gyári egy 10 centis rúd).
A kapcsolat másik végén egy noti van beépített rt2500-al, amihez nem lehet külső antennát rakni, de nem is nagyon szeretnék. Mivel a feladat "csak" egy kétszintes ház besugárzása lenne, egy födémet és egy-két falat át kéne vinni egy ilyen antennának, nem?