Vezetek nelkuli LAN II
Elküldve: 2005. 04. 10. 14:58
En kineztem magamnak egy USR 8054 AP-t, ami remenyeim szerint egy 650 meteres link egyik oldalat szolgalna ki. Termeszetesen nem sajat antennarol, hanem mondjuk egy yagival lenne iranyitva. A masik oldalon egy USR 5416 PCI fogadna ugyancsak egy yagi segitsegevel. Nos en nem rendelkezem ilyen kiepitesi tapasztalattal, ezert kutatok mindent ami epitoen hat, igy termeszetesen a forumot is nyalazom jo ideje. Viszont nem nagyon lattam, hogy egymast ernek toletek a USR ajanlasok. Ennek mi az oka? Nem megbizhatoak, dragak? Esetleg a kezelofelulete profiknak keszult? Megjegyzem rossz velemenyt se lattam rola.
Na es a fenti agymenesem mukodhet a gyakorlatban? Eddig ugy nez ki, hogy az antennak lathatnak egymast, viszont ha az AP-t a lakasban akarom elhelyezni, akkor az bizony 10 meter kabel mindket allomason.
Bocsi annak aki latta mar a kerdesemet a router valasztas temaban, rossz helyre tettem be, es most javitok.
Koszi nektek!
Elküldve: 2005. 04. 10. 15:19
Idézet: fgyorgy - Dátum: 2005. ápr. 10., vasárnap - 15:58
En kineztem magamnak egy USR 8054 AP-t, ami remenyeim szerint egy 650 meteres link egyik oldalat szolgalna ki. Termeszetesen nem sajat antennarol, hanem mondjuk egy yagival lenne iranyitva. A masik oldalon egy USR 5416 PCI fogadna ugyancsak egy yagi segitsegevel. Nos en nem rendelkezem ilyen kiepitesi tapasztalattal, ezert kutatok mindent ami epitoen hat, igy termeszetesen a forumot is nyalazom jo ideje. Viszont nem nagyon lattam, hogy egymast ernek toletek a USR ajanlasok. Ennek mi az oka? Nem megbizhatoak, dragak? Esetleg a kezelofelulete profiknak keszult? Megjegyzem rossz velemenyt se lattam rola.
Na es a fenti agymenesem mukodhet a gyakorlatban? Eddig ugy nez ki, hogy az antennak lathatnak egymast, viszont ha az AP-t a lakasban akarom elhelyezni, akkor az bizony 10 meter kabel mindket allomason.
Bocsi annak aki latta mar a kerdesemet a router valasztas temaban, rossz helyre tettem be, es most javitok.
Koszi nektek!
Szia
Tokletes valasztas, bar a 8054 es nem csak AP hanem router is egyben.
650 m kis yagival gyerekjatek ha van ralatas.
HA tudod inkabb a padlasterben helyezd el a cuccot igy megsprolsz par db veszteseget ami a hoszzu kabel general. Ha nem megoldhato sztem a 10 m sem veszes csak jo minosegu kabellel csinald.
Irajmons es az en hozzaszolasaimban biztos lathattad, hogy kedveljuk a markat.
Nekem is ilyen van, Irajmon meg forgalmazza is.
Elküldve: 2005. 04. 10. 17:14
Idézet: Michael - Dátum: 2005. ápr. 10., vasárnap - 16:19
Tokletes valasztas, bar a 8054 es nem csak AP hanem router is egyben.
650 m kis yagival gyerekjatek ha van ralatas.
HA tudod inkabb a padlasterben helyezd el a cuccot igy megsprolsz par db veszteseget ami a hoszzu kabel general. Ha nem megoldhato sztem a 10 m sem veszes csak jo minosegu kabellel csinald.
Irajmons es az en hozzaszolasaimban biztos lathattad, hogy kedveljuk a markat.
Nekem is ilyen van, Irajmon meg forgalmazza is.
Koszi Michael!
Feltem, hogy foldbe dongoltok, mert nem ertek hozza, es megis belefogok.

A padlaster nekem is szimpibb pont a kabelhossz vesztesege miatt, de azon aggodok, hogy ott hideg lesz neki, meg paras. Bar gondolom letezik erre is valami dobozka ami vedi. Tenyleg melegszik a 8054? Nekem szobai hasznalatra egy X-Micro 11b van, de ez tok hideg. Igaz nincs is sok dolga.
Ja es a hosszu kabelt a kartyas oldalon nem tudom meguszni ugye? Vagy csak nagy koltseggel?
Irajmon cuccait hol lehet elerni?Talan pont nala neztem ki!

Elküldve: 2005. 04. 10. 20:14
Idézet: fgyorgy - Dátum: 2005. ápr. 10., vasárnap - 17:14
Feltem, hogy foldbe dongoltok, mert nem ertek hozza, es megis belefogok.

A padlaster nekem is szimpibb pont a kabelhossz vesztesege miatt, de azon aggodok, hogy ott hideg lesz neki, meg paras. Bar gondolom letezik erre is valami dobozka ami vedi. Tenyleg melegszik a 8054? Nekem szobai hasznalatra egy X-Micro 11b van, de ez tok hideg. Igaz nincs is sok dolga.
Ja es a hosszu kabelt a kartyas oldalon nem tudom meguszni ugye? Vagy csak nagy koltseggel?
Irajmon cuccait hol lehet elerni?Talan pont nala neztem ki!

www.wlan-ok.hu
Elküldve: 2005. 04. 10. 20:20
A printszerveremből firmware frissítés során kiugrott a táp

Mit lehet ilyenkor tenni? Nem a vicces hozzászolásokat várom ...

Előrre is köszi
Elküldve: 2005. 04. 10. 23:36
Idézet: lrajmon - Dátum: 2005. ápr. 10., vasárnap - 21:14
Nah, akkor helyben vagyunk.

Elküldve: 2005. 04. 11. 07:51
Idézet: lrajmon - Dátum: 2005. ápr. 10., vasárnap - 21:14
Hali!
Jó árral dolgoztok, dolgozol!!!
Szerkesztette: Csücsök 2005. 04. 11. 07:56 -kor
Elküldve: 2005. 04. 11. 09:01
wlan használok segitsegere lenne szuksegem: Egy felmerest vegzunk, és olyan embereket keresunk, akik hasznalnak, hasznaltak mar nyilvanos de FIZETŐS (matáv, netspot, stb) hot spotokat. egy 10-15 perces beszélgetésért egy matáv prepaid kártyát tudok adni ajándékba.
köszi mindenkinek
Ha van valaki ismerős, az is jó.
Tomi
Elküldve: 2005. 04. 12. 09:51
Mivel ez tőlem 20 km-re van jó lenne ha elsőre összejönne.
Milyen wireless routert és USB adaptert javasoltok ?
Lehetőleg minnél nagyobb teljesítményű lenne jó, mert lakáson belül hülyén nézne ki plusz antennákat berakni.....
Elküldve: 2005. 04. 12. 11:34
Idézet: isti1968 - Dátum: 2005. ápr. 12., kedd - 9:51
Lehetőleg minnél nagyobb teljesítményű lenne jó, mert lakáson belül hülyén nézne ki plusz antennákat berakni.....
Kellene tudni:
- milyen szerkezetű az épület
- tetőtér rész mennyire védett
- hány gép
- milyen egyéb felhasználás
Megoldás lehet
- tetőtérbe telepítés
- egy nagy 80-90 fokos szektor sugárzó
- külső levehető antennás PCI kártyák
Eszköz vér profi kategória Daytek Vigor termékek közül az egyik. Profi kategória 3Com, Proxim, Micronet itt megjegyzem saját eszközök mindenhol, vagy USR. alacsonyabb kategória D-Link, Linksys.
Elküldve: 2005. 04. 13. 06:21
Idézet: isti1968 - Dátum: 2005. ápr. 12., kedd - 8:51
usb felejtos, ha monolit fodem va nakkro nem megy at rajta wifi, de kefnisen se nagyon.
amit tehetsz, szintenekent egy ap es az utp portjan osszefuzod oket. vagyis egyik ap wan portjaba megy az adsl, a 4 switch-elt portjaba pedig a utp ami a masik ket ap switch-elt protjaba megy. csatornakiosztas 1-7-13.
ip... dhcp kikapcsol azonos cimtartomany mind a 3 ap-nak meg a gepeknek, default gateway az adsl-hez kapcsolt ap ip-je.
Elküldve: 2005. 04. 13. 09:11
alegfontosabb az lenne,hogy a helyi wlan hálózaton átfolyóadatmennyiséget tudjam mérni! S.O.S!
Elküldve: 2005. 04. 13. 09:49
Warning Security 303 EAP auth aborted for *************/-undef-
a* helyén az egyik felhasználó MAC adresse..... mi az EAP authitentication?
hol lehet találni bővebb leírásokat ? mert az ap gyártójánál semmi.
2. AP Wireless statisctics:
Internal radio Expansion card radio
Transmitted Fragments 0
Transmitted Multicasts 289492
Transmitted Frame Count 1475552
Failed Packets 0
Retry Count 0
Multiple Retry Count 0
Duplicate Frames 0
RTS Success Count 0
RTS Failure Count 0
ACK Failure Count 0
Received Fragment Count 0
Received Multicasts 36303
FCS Errors 895391
WEP Undecryptable 0
hol lehet leírásokat találni arra vonatkozóan hogy melyikérték micsoda, mit jelent és mik a "normális" értékek?
Elküldve: 2005. 04. 13. 14:47
Idézet: eMeM - Dátum: 2005. ápr. 13., szerda - 13:41
500-600 k/s max
Elküldve: 2005. 04. 14. 10:20
Idézet: Bird-Of-Prey - Dátum: 2005. ápr. 13., szerda - 9:49
Warning Security 303 EAP auth aborted for *************/-undef-
a* helyén az egyik felhasználó MAC adresse..... mi az EAP authitentication?
hol lehet találni bővebb leírásokat ? mert az ap gyártójánál semmi.
2. AP Wireless statisctics:
Internal radio Expansion card radio
Transmitted Fragments 0
Transmitted Multicasts 289492
Transmitted Frame Count 1475552
Failed Packets 0
Retry Count 0
Multiple Retry Count 0
Duplicate Frames 0
RTS Success Count 0
RTS Failure Count 0
ACK Failure Count 0
Received Fragment Count 0
Received Multicasts 36303
FCS Errors 895391
WEP Undecryptable 0
hol lehet leírásokat találni arra vonatkozóan hogy melyikérték micsoda, mit jelent és mik a "normális" értékek?
1. FCS - frame check Sequence --- a kliensnél RTS/CTS gond lesz feltehetőleg, vagy egyszerűen túlterheli az AP-t
2. A multicast frame-ek alapján a csávók rendesen nyomatnak vmi broadcastingot; sztem le kéne sürgősen tiltani, mert elviszik a teljes AP sávszélt
3. EAP -- Extensible Authentication Protocol (http://www.ietf.org/...p-charter.html) -- ez feltehetőleg csak a túlterhelés következménye; gondolom az AP procija nem bírja a gyűrődést(?)
Elküldve: 2005. 04. 14. 11:45
Végignéztem a fórumot, de még mindíg bizonytalan vagyok, ezért kérdezek:
A küldetés az lenne, hogy két egymástól kb 100 -150 m távolságra lévő épületben lévő különállóan működö kis hálózatot kellene összekötni (viszonylag jó rálátással).
A dillemmám, hogy nem tudom milyen eszközzel dolgozzak, bridge kell ide vagy lehet 2 db AP -s routert használni? Konkrétan pl.: 2 db Linksys WRT54GS-el megoldható, vagy egy WRT54GS és egy WET54GSS Bridge kell hozzá, esetleg két bridge? Ár szempontjából nem mindegy a téma. Nem ragaszkodok természetesen a Linksys -hez, csak ez után olvasgattam már.
Ha az eszközökön lévő antenna kevés lenne, akkor, milyen módon csatlakoztatható hozzá valamilyen nagyobb nyereségű pl.: yagi?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Elküldve: 2005. 04. 14. 16:16
Idézet: kosztima1 - Dátum: 2005. ápr. 14., csütörtök - 11:45
Végignéztem a fórumot, de még mindíg bizonytalan vagyok, ezért kérdezek:
A küldetés az lenne, hogy két egymástól kb 100 -150 m távolságra lévő épületben lévő különállóan működö kis hálózatot kellene összekötni (viszonylag jó rálátással).
A dillemmám, hogy nem tudom milyen eszközzel dolgozzak, bridge kell ide vagy lehet 2 db AP -s routert használni? Konkrétan pl.: 2 db Linksys WRT54GS-el megoldható, vagy egy WRT54GS és egy WET54GSS Bridge kell hozzá, esetleg két bridge? Ár szempontjából nem mindegy a téma. Nem ragaszkodok természetesen a Linksys -hez, csak ez után olvasgattam már.
Ha az eszközökön lévő antenna kevés lenne, akkor, milyen módon csatlakoztatható hozzá valamilyen nagyobb nyereségű pl.: yagi?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Kell ketdarab 16dBi Yagi jobb minoseg (azaz lehetoleg ne az ar dominaljon) pld D-Link ANT24-1801
kulteri 18dBi antenna, vagy a MICRONET SP920FB (antenna kábele éppen 40cm)
tovabba erdemes a D-Link DWL810+ (22Mbit) vagy a DWL-G810 (108Mbit) megneznitek es abban gondolkodni, vagy a MICRONET SP912 (11Mbit) / SP912G (54Mbit)
ket igen rovid antenna kabel (gyari ha lehet igy olcsobb)
En onnan indultam ki, hogy nam magan felhasznalas mert ket halozatot osszekotni erre kovetkeztet. Es ott a megbizhato mukodes a fontos meg a garancia.
Elküldve: 2005. 04. 14. 16:29
Idézet: szaki - Dátum: 2005. ápr. 14., csütörtök - 17:16
tovabba erdemes a D-Link DWL810+ (22Mbit) vagy a DWL-G810 (108Mbit) megneznitek es abban gondolkodni, vagy a MICRONET SP912 (11Mbit) / SP912G (54Mbit)
En onnan indultam ki, hogy nam magan felhasznalas mert ket halozatot osszekotni erre kovetkeztet. Es ott a megbizhato mukodes a fontos meg a garancia.
Nem magán felhasználás, közintézmény.
Utána olvasok az írt eszközöknek.
Elküldve: 2005. 04. 14. 20:58
Idézet: szaki - Dátum: 2005. ápr. 14., csütörtök - 16:16
16 dBi Yagi 100m-re?? 5 km-re igen, de ide tök fölösleges... gari minden eszközre min. 1 év, a jobbakra 5. Ha tényleg nem annyira a pénz a fontos, válassz USRobotics, 3Com, Avaya, Cisco cuccot. A D-link, Micronet nem kimondottan az "elit" kategória...